Mitä on brasilialainen kirsikkalattia?

Kasvitieteellinen nimi: Hymenaea courbaril

Brasilian kirsikka on Etelä-Amerikasta peräisin oleva kirsikkapuulaji. Se on yksi kovimmista puulajeista, joita on saatavilla kovapuulattioihin. Vanhetessaan puu on syvän ja rikkaan väristä, mikä on yksi sen halutuimmista ominaisuuksista. Tämä puulaji on nykyään markkinoiden suosituin tuontipuulaji.

Pikatietoja

Mitä on brasilialainen kirsikkalattia?

Väri: Kun puu korjataan ensimmäisen kerran, se on ruskehtavaa, keltaista tai vaaleanpunaista lohenpunaista riippuen siitä, onko se sydän- vai pintapuuta. Iän ja auringonvalolle altistumisen myötä puu tummuu syvän punaruskeaksi.

Järeys: Järeys on yleensä yhtenäinen ja näyttää lomittain. Se on karhea, mikä vaikeuttaa sen jyrsimistä ja asentamista.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Lajien ja laatujen sisällä on suurta värivaihtelua.

Kovuus/Janka: Kovuus on 2 820, joten tämä puulaji on yli 100 % kovempi kuin perinteinen punatammi.

Mittapysyvyys: Brasilian kirsikka on luokiteltu 8,5:ksi, mikä tekee siitä keskimääräisen ja 1 % perinteistä punatammea stabiilimman. On kuitenkin tärkeää huomata, että todellisissa asennuksissa on havaittu huomattavaa liikettä. Tämän torjumiseksi jätä puu huoneeseen, johon se asennetaan, pidemmäksi aikaa ennen asennusta.

Sahaaminen/työstö: Koska puu on niin kovaa, sitä on vaikea sahata ja jyrsiä. Kun se on tehty, työn suorittamiseen käytetyt työkalut on teroitettava usein. On suositeltavaa käyttää kovametallityökaluja. Se voidaan työstää sileäksi.

Hionta: Tämän puulajin hionta on vaikeaa, koska naarmut näkyvät helposti. On tärkeää noudattaa tarkasti suosituksia naarmujen välttämiseksi, koska ne näkyvät pinnan alla.

Naulaaminen: Oikean kulman varmistaminen on erittäin tärkeää, kun naulataan brasilialaista kirsikkapuuta, koska puu on kovaa. Jos lattian asentamiseen käytetään pneumaattista naulainta, ilmanpaine on säädettävä vastaavasti.

Viimeistely: Yritä välttää öljymuovattua polyuretaanipinnoitetta, koska se voi aiheuttaa lattiassa valkoisia läiskiä, joita ei tunnetusti voi poistaa muuten kuin käyttämällä toista lautaa. Tämän ongelman voi välttää käyttämällä kirkasta tiivistysainetta tai neutraalin väristä tahraa ja hiomalla lattian päälle satiinipolyuretaanipinnoitteen.

Saatavuus: Brasilialainen kirsikka on helposti saatavilla.

Brasilialaisen kirsikan lyhyt historiaa

Brasilialainen kirsikkapuu kasvaa usein eri puolilla Etelä-Amerikkaa. Se on puu, jota näkee usein sademetsissä, ja sellaisena se on yhä uhanalaisempi.

Kestävyys

Janka-asteikolla 2 820, tämä lattia on erittäin kova, vahva ja kestävä. Naarmut näkyvät lattiassa kuitenkin helposti sen tumman värin vuoksi, joten on tärkeää, että lattiaa käsitellään huolellisesti. Lattia tummuu nopeammin, kun se altistuu auringonvalolle. Kun auringonvalolle altistutaan vain vähän tai ei lainkaan, se tummuu useiden kuukausien aikana. Vesipohjaisen pintakäsittelyn käyttö tummuu hitaammin, mutta öljypohjainen pintakäsittely parantaa lattian yleisilmettä.

Työstettävyys

Puun kovuus vaikeuttaa sen työstämistä. Työkaluja on teroitettava usein, jotta ne pystyvät käsittelemään puun leikkaamista ja muotoilua lattianpäällystystä tai muuta tarkoitusta varten. Naulaaminen on vaikeaa, koska kulmaa on säädettävä puun kovuuden huomioon ottamiseksi. Hionta on vaikeaa, koska pinnassa näkyy helposti naarmuja.

Missä käytetään

Koska brasilialainen kirsikka on niin kovaa, sitä voidaan käyttää sekä asuin- että kaupallisissa kohteissa. Sitä voidaan käyttää missä tahansa huoneessa, jossa lattian tummahko väri täydentää sisustusta. Vaikka brasilialaisen kirsikkalattian uskotaankin, ettei se liiku liikaa, on suositeltavaa pitää vesi poissa sen läheisyydestä aina kun mahdollista.

Hoito ja kunnossapito

Lattian hoito ja kunnossapito määräytyvät pikemminkin pintakäsittelyn kuin itse puulajin mukaan. Kuten minkä tahansa puulattian kohdalla, paljon liikennöidyillä alueilla tulisi käyttää mattoja ja mattoja pintakäsittelyn suojaamiseksi ja naarmuuntumisen estämiseksi. Puhdista lattia säännöllisesti kangasmopilla, jotta lika ei naarmuta lattiaa. Koska tämä puu on kovempaa kuin monet muut lattianpäällysteet, se kestää todennäköisesti enemmän kulutusta vähemmillä vaurioilla, mutta on tärkeää muistaa, että lattian hoitotapa vaikuttaa enemmän siihen, miltä se näyttää ikääntyessään, kuin Janka-asteikon luokitus.

Ympäristökysymykset

Jotkut pitävät brasilialaista kirsikkapuuta uhanalaisena. Tämä tarkoittaa, että sen käyttäminen lattiapäällysteenä voi aiheuttaa joitakin ympäristöongelmia sademetsillemme. Jos päätät käyttää tätä puuta, keskustele valmistusmenetelmistä myyjän kanssa.