Mitä on australialainen sypressi-kovalattia?

Australian Cypress -kovapuulattia on erinomainen valinta niille, jotka etsivät vaaleaa puulattiaa, jossa on paljon luonnetta. Tummat oksat esiintyvät puun sisällä luonnostaan, eikä puu tummu voimakkaasti valolle altistuessaan, kuten jotkin muut puulajit tekevät. Vaikka sitä pidetään havupuuna, se on ainoa havupuu, joka on kovempaa kuin punatammi. Sitä voidaan kutsua myös nimellä Cypress Pine.

Kasvitieteellinen nimi: Callitris glauca

Pikatietoja

Väri: Tyvipuu on kermanväristä. Sydänpuu on hunajanväristä ja siinä on tummia oksia. Värisävyjen kirjo on laaja. Värit voivat haalistua pitkän käytön jälkeen, mutta ne eivät yleensä tummu valolle altistumisen myötä.

Järeys: Järeys on suljettu.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Lajin sisällä on suurta värivaihtelua eri laatujen välillä.

Kovuus/Janka: Australian Cypressin luokka on 1375, mikä tekee siitä noin 7 % kovemman kuin perinteinen punatammi.

Mittapysyvyys: Vaikka sen mittapysyvyysluokitus on korkeampi kuin perinteisen punatammen, monissa asennuksissa on havaittu huomattavaa liikkumista. On suositeltavaa jättää puu huoneeseen hieman suositeltua pidemmäksi aikaa, jotta se sopeutuisi paremmin ja jotta se altistuisi vähemmän vedelle, mikä rajoittaa liikkumisen todennäköisyyttä.

Sahaaminen/työstö: Australian Cypress on hyvin työstettävissä, joten sitä on helppo työstää.

Hionta: Sitä on vaikea hioa, koska se pyrkii tukkimaan paperin suuren hartsimäärän vuoksi. Lattian seulominen vähintään kaksi kertaa voi olla tarpeen. Puun oksat saattavat tehdä lattiaan aaltoja.

Naulaaminen: Vaikea hioa, koska se pyrkii tukkimaan paperin suuren hartsimäärän vuoksi. Lattian seulominen vähintään kaksi kertaa voi olla tarpeen. Puun oksat saattavat tehdä lattiaan aaltoja.

Viimeistely: Monet viimeistelyt sopivat tälle lattialle, mutta oksat saattavat aiheuttaa kuivumisongelmia. Vesipohjaiset viimeistelyt toimivat parhaiten, sillä öljypohjaiset viimeistelyt saattavat reagoida puun luonnollisten öljyjen kanssa.

Saatavuus: Helposti saatavilla.

Australian sypressin lyhyt historiaa

Sen lisäksi, että australiansypressiä käytetään kovapuulattiana, sitä käytetään kaapistojen valmistuksessa, parantavissa öljyissä ja kosmetiikassa.

Kestävyys

Australian sypressi on melko kestävä puulaji. Sillä on luontainen kestävyys termiittejä vastaan, mikä tekee siitä erittäin halutun valinnan lattioihin, huonekaluihin ja kaapistoihin. Se soveltuu lähes mihin tahansa ilmastoon tai lämpötilaan, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan rakennusmateriaaliksi.

Työstettävyys

Vaikka työntekijöiden on oltava varovaisia naulattaessa puuta, koska se halkeaa helposti, se pitää nauloja hyvin. Se soveltuu erinomaisesti sahattavaksi ja työstettäväksi, joten huonekalujen rakentaminen ja lattialautojen valmistaminen on helpompaa sypressillä kuin joillakin muilla puulajeilla. Tietyt ohjeet on noudatettava, jotta lattia voidaan hioa kunnolla, koska lattian suuri hartsipitoisuus voi tukkia hiomakoneen. Puun luonnollisten öljyjen vuoksi on tarpeen käyttää vesipohjaista pintakäsittelyä työmaalla viimeistellyissä lattioissa. On tärkeää, että lattia viimeistellään heti viimeisen hionnan jälkeen, sillä jos lattian annetaan kypsyä liian kauan, pintakäsittelyaine kuplii ja hilseilee. Tämä johtuu puun luonnollisista öljyistä. Lattialaudat saattavat halkeilla lattiassa olevien oksakohtien vuoksi. Jos halkeilua esiintyy liikaa, vaihda laudat. Jos pintakäsittelyn kuoriutuminen ja lautojen halkeilu voi muodostua ongelmaksi tulevaisuudessa, on suositeltavaa valita toinen puulaji.

Missä käytetään

Australian Cypress -lattioita voidaan käyttää sekä asuin- että liiketiloissa. Sitä voidaan käyttää lähes missä tahansa kodin huoneessa, vaikka sitä ei suositella käytettäväksi kylpyhuoneissa, keittiöissä tai muissa tiloissa, joissa voi olla seisovaa vettä. Lattiaa voidaan käyttää missä tahansa kodissa tai liikerakennuksessa, jossa lattian luonne ja väri korostavat sisustusta. Tätä puuta on erityisen hyvä käyttää alueilla, joissa termiittivauriot ovat ongelma.

Hoito ja kunnossapito

Kuten muidenkin puulattioiden kohdalla, pintakäsittely määrittelee, miten sitä hoidetaan ja ylläpidetään asianmukaisesti. Puhdista säännöllisesti kangasmopilla ja käytä mattoja ja mattoja oviaukoilla ja vilkkaasti liikennöidyillä alueilla. Puhdista roiskeet välittömästi ja vältä korkeakorkoisten kenkien käyttämistä lattialla. Noudata lattiaan levitetyn pintakäsittelyn erityisohjeita.

Ympäristökysymykset

Australiassa ollaan ylpeitä siitä, että sypressiä korjataan äärimmäisen huolellisesti ja ympäristöstä täysin huolehtien. Se hakataan ympäristön kannalta kestävällä tavalla, jolloin laji ei joudu rasitukseen.