Mitä kannattaa tietää valokatkaisijan johdotuksesta ennen kuin kokeilee DIY-sähkötöitä?

Fiksu asunnonomistaja tarkoittaa sitä, että tiedät, mitä kodissasi tapahtuu ja miten se toimii, myös sähköosat. Seiniesi takana kulkee johtoja ylös ja alas, jotka mahdollistavat sen, että ensimmäisessä kerroksessa oleva valokytkin voi kytkeä päälle katosta roikkuvan korkean kattokruunun. Kytkimet sijaitsevat usein lähellä oviaukkoa, ja niiden avulla voimme ohjata kattoon kiinnitettyjä valaisimia, seinävalaisimia ja jopa joitakin pistorasioita yksinkertaisella näpäytyksellä tai napautuksella. Vaikka se saattaa tuntua taikuudelta, kyse on vain siitä, että ymmärrät, miten valokatkaisijan johdotus toimii.

Mitä kannattaa tietää valokatkaisijan johdotuksesta ennen kuin kokeilee DIY-sähkötöitä?Michael Partenio

Varsinkin jos aiot tehdä sähkötöitä itse, kuten korjata tai vaihtaa kytkimen tai lisätä uuden valaisimen, on tärkeää tietää perusasiat siitä, miten nämä kytkimet ohjaavat sähköäsi. Kun käytät aikaa oppiaksesi, miten kytkinten johdotusjärjestelmä toimii, voit vähentää sähköiskun tai tulipalon riskiä työskennellessäsi kytkimien kanssa. Tutustu alla olevaan kattavaan oppaaseemme ja opi valokatkaisijoiden johdotuksen yksityiskohdat, mukaan lukien tiedot läpivirtaus- ja pääkytkimistä.

Mitä kannattaa tietää valokatkaisijan johdotuksesta ennen kuin kokeilee DIY-sähkötöitä?Dave Toht Miten valokatkaisijan johdotus toimii?

Valokytkimen kytkentätapa riippuu siitä, tuleeko virta ensin valorasiaan vai kytkentärasiaan. Näitä kahta sähkökytkimen lajia kutsutaan läpivirtauskytkimiksi ja pääteputkikytkimiksi, ja alla olevissa kaavioissa selitetään, miten kumpikin tyyppi toimii.

Mitä kannattaa tietää valokatkaisijan johdotuksesta ennen kuin kokeilee DIY-sähkötöitä?Kuvitus: Dave Brandon. Läpivirtauskytkimet

Läpivirtajohdotuksessa virta tulee suoraan kytkinrasiaan. Syöttöjohto (sähkökeskuksesta tuleva kuuma johto) kulkee kytkimeen ennen kuin se menee valaisimeen. Kytkentäkoteloon tulee kaksi kaapelia: toinen syöttää virtaa ja toinen menee valaisimeen. Nollajohdot on liitetty yhteen, ja musta johdin liitetään kuhunkin kytkinliittimeen. (Maadoitusjohtoja ei näytetä.)

Jos virta tulee kytkentärasiaan ensin, huoltokeskuksesta tuleva nollajohto ja valaisimeen johtava valkoinen johto liitetään yhteen. Virtalähteestä tuleva kuuma musta johto kulkee kytkimen läpi ja sieltä valaisimeen. Kytkimen kääntäminen katkaisee sähkönkulun valaisimeen, jolloin se sammuu ja syttyy.

Mitä kannattaa tietää valokatkaisijan johdotuksesta ennen kuin kokeilee DIY-sähkötöitä?Kuvitus: Dave Brandon. Pääteputkikytkimet

Jos virta kulkee valaisimeen ennen kytkintä, kyseessä on "loppupään" johdotus. Kytkentärasiaan tulee vain yksi kaapeli, joka tulee valaisimesta. Kytkimeen johtavan valkoisen johdon on oltava merkitty mustalla merkinnällä, joka osoittaa, että se on kuuma. (Maadoitusjohtoja ei näytetä.)

Jos virtajohto tulee ensin valorasiaan, virtapiiri on silti kytkettävä niin, että kytkin katkaisee mustan johdon. Huoltokeskuksesta tuleva valkoinen johto kytketään valaisimen toiselle puolelle. Musta johto liitetään kytkimelle menevän kaapelin mustaan johtoon. Tämän kaapelin valkoinen johto on myös kytketty kytkimeen ja kulkee takaisin valaisimeen ja on kytketty siihen. Kytkimen kääntäminen katkaisee sähkövirran, ja kytkin tekee tehtävänsä.

Koska kytkimestä valaisimeen johtava valkoinen johto on nyt kuuma johto, se on merkittävä siten, että se on kuuma. Kiedo sen molempiin päihin pala mustaa sähköteippiä tai väritä pää mustaksi tussilla osoittaaksesi, että se johtaa virtaa.