Mitä eri laminaattilattiatyyppejä on olemassa?

Laminaattilattioiden maailma on täynnä vaihtoehtoja. Puu, kivi ja laatta ovat joitakin laminaatin suosituimpia käyttökohteita. Minkä tahansa puun jyvän ja värin tai kiven tai laatan asettelun voi vangita, laminoida ja jakaa helposti koottaviksi lankuiksi, joista voit luoda lattian. Taivas on rajana, joten kuluttajien on toisinaan vaikea päätyä yhteen valintaan. Helppo tapa lähestyä laminaatteja on jaotella ne saatavilla oleviin laminaattityyppeihin ja jatkaa siitä eteenpäin.

Mitkä ovat siis laminaattilattioiden eri tyypit?

Asennustyypit

Yksi tapa, jolla voit jakaa laminaatin eri luokkiin, on asennustyypin mukaan. Tämä on erityisen tärkeää ottaa huomioon, jos asennat laminaattilattian itse, joten muista valita lattia, jonka asennustapaa haluat käyttää. Laminaattilattian eri asennustyypit ovat:

 • Liimaton klikkaus. Yli kaksi kolmasosaa nykypäivän laminaateista kuuluu tähän helposti asennettavaan, liimattomaan click-lock-luokkaan.
  • Mitä eri laminaattilattiatyyppejä on olemassa?

   Huomautus: joissakin laminaattilattioissa on valmiiksi kiinnitetty aluslevy, mikä nopeuttaa ja helpottaa asennusta entisestään. Laminaattilattiat, joissa ei ole valmiiksi kiinnitettyä alustaa, edellyttävät usein alustan asettamista ennen laminaattilattian asentamista, jotta lattian pehmuste ja äänenvaimennus saadaan aikaan. Jos laminaattilattia asennetaan maanpinnan tasolle tai sen alapuolelle tai kosteusalttiille alueelle, ennen laminaattilattian asentamista on lisäksi asennettava erillinen ohut muovinen aluskate kosteussulun (eli höyrysulun) aikaansaamiseksi. Tämä on tehtävä riippumatta siitä, onko laminaattilattiassa valmiiksi kiinnitetty aluskate vai ei.

 • Liimattu laminaatti. Sinun on liimattava saumat yhteen. Vaikka tämä tekee lattiasta erittäin vahvan, kun se on asennettu, asennuskustannukset ja -aika ovat korkeammat kuin liimattomalla klikkauksella.
 • Esiliimattu. Tässä tapauksessa saumoihin on jo levitetty liimaa, mutta ne on ehkä kostutettava liiman aktivoimiseksi ennen kuin liität ne yhteen.

Pintatyypit

Voit valita lattian yksinkertaisesti sen perusteella, miltä pinta tulee näyttämään. Kuten olemme sanoneet aiemmin, laminaatit kehittyvät jatkuvasti. Siinä missä ennen oli yksi peruspinta, josta valita, nyt niitä on monia.

 • Sileä. Tavallinen viimeistely, joka on kuin kovapuuhun liitetty lakkakerros. Joskus voit valita korkean, keskipitkän ja matalan kiillon välillä.
 • Kohokuvioitu ja/tai kuvioitu. Joissakin laminaateissa on kuvioitu viimeistely. Tavallinen kohokuviointi ei vastaa tarkasti painetun jyvän uria, mutta se hämää silmää näkemään pinnan jyvän.
 • Mitä eri laminaattilattiatyyppejä on olemassa?

  Kunnostettu / käsin raaputettu. Käsin raaputettuja laminaattilattioita on nyt saatavilla – prosessi, joka viime aikoihin asti oli varattu vain koneistetuille tai massiivipuulattioille. Tämä prosessi antaa laminaattilattialle antiikkisen ilmeen.

 • Kohokuvioitu rekisteröinnissä. Tämä kohokuviointityyppi vastaa täsmälleen puun raitaa ja antaa aidoimman kohokuvioidun ilmeen.
 • Pidä silmällä uusia laminaatti-innovaatioita, niitä tapahtuu koko ajan.

AC-luokitus

Niille, jotka etsivät kestävyyttä keinona päättää laminaattituotteesta, AC-luokitus on ihanteellinen opas. Sen avulla voit tarkistaa odotettavissa olevan käytön tai jalankulun verrattuna siihen, mitä lattia on rakennettu kestämään. AC on lyhenne sanoista Abrasion Class (kulutuskestävyysluokka), ja puolueeton kolmas osapuoli on asettanut standardin viidelle eri käyttö- ja kestävyysluokalle.

Mitä eri laminaattilattiatyyppejä on olemassa?

AC1 Kohtalainen asuinrakentaminen. Rakennettu kestämään vain kevyttä asuinkäyttöä. Sopii vaatehuoneisiin tai makuuhuoneisiin.

AC2 Yleiset asuinrakennukset. Rakennettu kohtalaista jalankulkua varten. Soveltuu asuintiloihin, jotka eivät kuluta kovin paljon, kuten ruokailu- tai olohuoneet.

AC3 Heavy Residential/Moderate Commercial. Rakennettu kaikenlaiseen asuinkäyttöön, mukaan lukien vilkkaasti liikennöidyt huoneet, ja jopa kaupallisiin tiloihin, joissa on vähän liikennettä, kuten toimistot, joissa ei ole kadun ulkopuolista liikennettä, ja hotellihuoneet.

AC4 General Commercial. Rakennettu kestämään kaikenlaista asuinkäyttöä sekä enemmän liikennöityjä kaupallisia tiloja, joissa on liikennettä kadun ulkopuolella, kuten toimistoja, kahviloita ja putiikkeja.

AC5 Heavy Commercial. Rakennettu vilkkaimpaan kaupalliseen käyttöön ja vilkkaasti liikennöityihin tiloihin, kuten tavarataloihin ja valtion rakennuksiin.

Nyrkkisääntönä on, että mitä korkeampi AC-luokka, sitä korkeampi hinta.