Minkin viholliset

Minkki tuotiin Suomeen turkiseläimeksi. Villiintyneenä se uhkaa luonnon. Minkillä ei juuri ole luontaisia vihollisia. Jotkin yksilöt ovat miltei mustia, toiset taas vaaleanruskeita. Minkki kuuluu petoeläinten lahkoon Carnivora, ja siinä näätäeläinten heimoon.

Lahden Vesijärven rannalla Polttimon sulassa on nähty tänä talvena useita kertoja minkki.

Lehtipuhaltimella pienpetojen kimppuun

Minkin viholliset

Luontokuvausta harrastava Markku Salonen sai. Vihainen minkki ei päästänyt asukasta ulos kodistaan – pelastuslaitoksen piti käydä. Turkistarhauksen kautta Suomeen levinnyt minkki on Suomessa. Rannikon ja saariston villiminkit ovat saaneet luonnollisen vihollisen. Toivottavasti et kuitenkaan toivottane minkkiä tervetulleeksi luontoomme.

Niille kun ei oikein tehokasta vihollista löydy luonnostamme. Vesikko on jo minkin vuoksi menetetty luonnosta, minkähän alkuperäislajin vuoro on. Minkki viihtyy veden lähellä, sillä kesällä se syö pikkunisäkkäiden lisäksi mielellään.

Näin polttimon minkki nappasi sorsan – katso kuvat

Minkin viholliset

Suuren kokonsa ansiosta karhulla ei ole muita vihollisia kuin ihminen. Minkki pääsee pienestä kolosta tarhaan ja tappaa tappamisen ilosta. Vihollisia on paljon, kuten näätäeläimet- Hilleri ym. FM Karen Fey on väitöskirjassaan tutkinut tulokaspeto minkin. Minkki osui paikalle ensin, ja harakka tarkasti paikat välittömästi minkin poistuttua.

Eräs poliisin puhuttama henkilö oli muun muassa nähnyt minkin kuljettavan linnun. Tarhoista minkit pääsivät karkuun. Villiminkki on tehokas tappaja Minkki on peräisin Pohjois-Amerikasta. Puuttuu: viholliset (PDF) Effect of the alien species American mink Neovison vison on the.

Effect_of_the_alien_species_American_mi. Suomessa luontaisia vihollisia etenkään taajamien lähettyvillä, missä se viihtyy. Nisäkkäitä: Kani, rotta, kanadanhanhi, minkki. Sorsanpesän pahin vihollinen on minkki, koska se pääsee uimaan pesälle. Tolpan materiaaliksi kannattaa valita metalli, ettei minkki pääse.

Kolmas syy on, ettei minkillä ja supikoiralla ole Suomessa riittävästi luonnollisia vihollisia, jotka normaalisti säätelevät eläinlajien kantoja. Lähes samanpainoisen minkin jälkipainallus on pienempi. Aiempina vuosina esimerkiksi Metsähallitus on vähentänyt minkkejä luodoilta.

Pienpetojen pyyntisuunnitelma iidesjärven ja myllypuron

Minkin viholliset

Minkkiä pyydetään lähes ainoastaan loukuilla, mutta myös koiria käytetään joskus apuna metsästyksessä. Näätä on metsäkanalintujen paha vihollinen. Metsästäjän kovimpia kilpailijoita ovat pienpedot, eli kettu, supikoira, näätä ja minkki. Ketulla ja supikoiralla ei ole paljon luonnollisia vihollisia, ja niinpä kanta.

Suunnittelualueilla ei tällä hetkellä ole pienpedoille luontaisia vihollisia. Iidesjärven ja Myllypuron alueilla supikoiralla ja minkillä ei ole luontaisia vihollisia. Haahkan yksi suurimmista vihollisista on Kilven mukaan merikotka, joka syö. Olen nähnyt vierestä, kuinka näiden vihollisten pään tai keskivartalon sisällöt räjähtävät osumien seurauksena verisinä roiskeina milloin minkin luolaston. Vesilinnuilla ja etenkin niiden poikasilla on tunnetusti monia vihollisia, joista vierasperäiset pienpetolajit minkki ja supikoira voivat heikentää jopa tuntuvasti. Ketun vihollinen ” on Riistan sivuilta tutun toimittaja Arto Määtän blogi.

Aivan rantaviivaan ei pönttöä kannata kuitenkaan viedä, sillä minkki tuhoaa.