Milloin ja miten parsaa korjataan?

Saatat olla innokas aloittamaan parsan sadonkorjuun heti, kun se keväällä nousee maasta. Tuoreena poimittu parsa maistuu yleensä paljon paremmalta kuin ruokakaupasta ostettu, ja lisäksi tämä monivuotinen vihannes on ensimmäisiä syötäviä kasveja, jotka ilmestyvät puutarhaan talven jälkeen. Mutta ennen kuin aloitat poimimisen, tässä kerrotaan, mitä sinun pitäisi tietää siitä, miten ja milloin parsaa kannattaa korjata. Oikeilla tekniikoilla ja ajoituksella kasvisi pysyvät terveinä ja tuottavina vuodesta toiseen.

Milloin sadonkorjuu kannattaa aloittaa parsan istuttamisen jälkeen?

Parsan kasvattamisessa parasta on se, että se on lahja, joka antaa aina lisää – kun se on istutettu, se kasvaa ja tuottaa keihäitä noin 15 vuoden ajan. Kestää kuitenkin pari vuotta istutuksen jälkeen, ennen kuin parsa pääsee kunnolla vauhtiin ja alkaa tuottaa runsaasti keihäitä. Kuinka kauan istutuksen jälkeen on siis odotettava, ennen kuin saat ensimmäisen sadon.

Jätä parsataimet rauhaan ensimmäisenä vuonna istutuksen jälkeen, jotta ne voivat vakiintua. Toisena keväänä istutuksen jälkeen voit korjata muutaman keihään kuukauden aikana. Tämän jälkeen voit leikata keihäitä joka kevät jopa kuuden viikon ajan heikentämättä kasveja.

Milloin ja miten parsaa korjataan?

Getty Imagesdulezidar

Tapoja korjata parsaa 1. Sadonkorjuu käsin

Nopein ja tehokkain tapa korjata parsaa on korjata se käsin. Sinun tarvitsee vain tarttua varteen lähellä maata ja napsaista se siitä kohdasta, jossa se on murea. Tämä menetelmä lyhentää parsan säilyvyyttä, mutta se vahingoittaa läheisiä keihäitä vähemmän kuin veitsen käyttö.

2. Sadonkorjuu veitsellä

Jos haluat säilyttää vastapoimittujen parsojen laadun pidempään, käytä terävää veistä keihäiden keräämiseen. Aseta veitsi keihään lähelle ja kallista terää 45 asteen kulmassa suunnattuna noin 2 tuumaa maan pinnan alapuolelle. Näin voit leikata jokaisen keihään tyvestä, jossa se on valkoinen ja puumainen ja vähemmän altis vesihäviölle. Varo, ettet vahingossa leikkaa lähellä olevia, vielä kehittyviä keihäitä, sillä jos ne loukkaantuvat, ne eivät jatka kasvuaan.

Milloin parsaa korjataan? 1. Odota, että parsa-keihäät saavuttavat oikean pituuden.

Kun näet varhain keväällä hentojen keihäiden työntyvän maan pinnan läpi, paras aika korjata parsaa on, kun se kasvaa noin 15 sentin pituiseksi.

2. Poimi parsaa vain sen korjuuaikana.

Sadonkorjuuaikana toukokuun lopusta kesäkuun alkuun voit korjata parsaa joka toinen päivä. Mitä lämpimämmäksi lämpötila nousee, sitä enemmän keihäitä nousee maasta. Kylmät lämpötilat hidastavat keihäiden syntymistä.

3. Tarkkaile kasviasi määrittääksesi, kuinka kauan sadonkorjuu kestää.

Jos huomaat, että keihäiden leveys on pienempi kuin lyijykynän leveys tai että parsan kärjet laajenevat alle 15 senttimetrin pituisissa keihäissä, on aika lopettaa parsan korjuu. Jos liian monta keihästä poistetaan, kruunun sokerivarastot vähenevät ja aiheuttavat kasvin terveyden heikkenemisen.

Usein kysytyt kysymykset

Mitä tapahtuu, jos parsan keihäitä ei korjata tarpeeksi pian?

Parsa kasvaa nopeasti, ja siitä tulee liian sitkeää ja kuitumaista syötäväksi, kun se kasvaa paljon yli 15 senttimetrin pituiseksi. Sadonkorjuun jälkeen parsa-keihäät kehittyvät höyhenpeitteisiksi lehdiksi tai saniaisiksi, jotka voivat kasvaa jopa 1,5 metriä korkeiksi.

  • Milloin minun pitäisi leikata parsanvarpuja?

    Parsasaniaiset tuottavat energiaa, jotta kasvi voi kasvattaa terveitä keihäitä seuraavana keväänä. Odota saniaisten poistamista, kunnes ne ovat ruskettuneet ja kasvi on lepotilassa myöhään syksyllä tai alkutalvesta.

  • Kuinka kauan korjatut parsat säilyvät?

    Olipa kyseessä sitten vihreä, violetti tai valkoinen parsa, tulet hämmästymään, miten murea ja maukas tämä suosittu vihannes voi olla, kun sitä nautitaan suosikkiresepteissäsi samana päivänä, kun se on korjattu puutarhasta. Jos et voi käyttää parsaa heti, se säilyy jääkaapissa 5 päivästä 2 viikkoon.