Milloin ja miten karsia laventelikasveja 5 yksinkertaisella tavalla?

Laventelin karsiminen on tärkeä osa tämän kasvin pitämistä terveenä ja parhaimman näköisenä. Myös se, milloin laventeli kannattaa karsia, on avainasemassa, mutta älä huoli, tämän yrtin karsiminen ei ole liian hankalaa. Hieman varovainen leikkaus voi nuorentaa kasviasi ja antaa sinulle runsaasti tuoksuvaa laventelia resepteihin, askarteluun ja kukka-asetelmiin. Tämä opas auttaa sinua ajoittamaan karsintasi sopivasti ja tekemään parhaat leikkaukset.

Milloin ja miten karsia laventelikasveja 5 yksinkertaisella tavalla?

John Granen

Miksi karsia laventelia?

Laventelin karsiminen joka vuosi tarjoaa useita etuja, kuten:

    Kasvien muodon hienosäätö Pensaampaan kasvuun kannustaminen Enemmän kukkien tuottaminen Puumaisten ja jalkaisten varsien ja harvan kasvun estäminen.

Jos tarvitset lisää syitä karsia laventelia, karsiminen on myös helpoin tapa saada paljon tuoretta laventelia resepteihin, kuten sitruuna-laventelikekseihin ja yrttiteehen. Voit myös lisätä laventelipensaiden pistokkaita ja tuottaa uusia laventelikasveja puutarhaan ilmaiseksi.

Milloin laventelia kannattaa karsia?

Leikkaa laventelikasveja vähintään kerran vuodessa, vaikka jotkut puutarhurit leikkaavat niitä kaksi tai kolme kertaa yhden kasvukauden aikana. Tärkein aika leikata laventelia on heti sen jälkeen, kun kasvi on kukkinut kesästä alkusyksyyn, mutta saatat kuitenkin haluta leikata kasvit vielä toisen kerran myöhemmin kasvukauden aikana, jos ne tuottavat lisää kukkia. Koska karsittu laventeli voi olla alttiimpi talvivaurioille, lopeta laventelikasvien karsiminen kuusi viikkoa ennen alueesi ensimmäistä pakkaspäivää.

Laventelia voi karsia myös keväällä, mutta se voi olla hankalaa erityisesti lehtipuulajikkeiden kohdalla. Laventelikasvit eivät useinkaan kasva, kun ne leikataan takaisin puumaisiin osiinsa. Jos leikkaat laventelia keväällä, odota siksi aina uusien lehtien puhkeamista, jotta vältät leikkaamasta kasvin puumaiseen osaan.

Ensimmäisen vuoden laventelikasvit hyötyvät leikkaamisesta, mutta vielä tärkeämpää on leikata kypsää laventelia. Jos aloitat laventelin karsimisen sen ensimmäisenä vuonna, voit muotoilla kasvia helpommin, ja karsiminen edistää voimakkaampaa kasvua ja pensasmaisempia varsia.

Kun laventelia kasvatetaan huonekasvina, riittää yleensä yksi keväinen leikkaus.

5 askelta laventelin leikkaamiseen

Jos laventelin karsiminen on sinulle uutta, se on usein helpointa aloittaa leikkaamalla myöhään kesällä tai alkusyksystä. Voit aina jatkaa kevätleikkauksella, jos haluat hienosäätää kasvin ulkonäköä entisestään. Seuraavat vaiheet sopivat hyvin kaikille laventelilajikkeille, mutta jos kasvatat ranskalaisia tai espanjalaisia laventelilajikkeita, leikkausleikkaukset voivat olla vähemmän aggressiivisia.

1. Valitse oikea aika karsimiselle.

Paras aika leikata laventelia on yleensä heti sen jälkeen, kun kasvi on lopettanut kukinnan, yleensä loppukesästä tai alkusyksystä. Älä leikkaa laventelia liian myöhään, sillä juuri ennen pakkasta leikatut kasvit eivät välttämättä kestä kylmää hyvin.

Kasvit kannattaa karsia varhain aamulla kuivina päivinä, koska tällöin leikkausleikkaukset muodostavat nopeammin kalluksen ja kasvitautien leviäminen on epätodennäköisempää.

2. Puhdista työkalut.

Desinfioi työkalut aina ennen laventelin karsimista puhdistusalkoholilla kasvitautien leviämisen estämiseksi. Kannattaa myös teroittaa terät ennen työskentelyä, jotta leikkauksista tulee mukavan puhtaita.

3. Leikkaa vihreät varret.

Kerää osa laventelin varsista yhteen käteen ja katkaise ne oksasaksilla vähintään 2-3 tuumaa siitä kohdasta, josta kasvin puumainen osa alkaa. Jatka tätä prosessia keräämällä ja leikkaamalla pois laventelin varret, kunnes olet leikannut kasvin noin kolmanneksen. Jos kyseessä on vain muutama laventelikasvi, tämä on helppo tehdä oksasaksilla, mutta suuressa pensaassa tai pensasaidassa voi olla tarpeen käyttää saksia.

Tee leikkausleikkauksia vain laventelikasvien vihreisiin osiin. Jos leikkaat puumaisiin osiin, kasvi ei todennäköisesti kasva uudelleen. Poista kasvin puumaiset osat vain, jos ne ovat vaurioituneet tai pilaavat laventelin kokonaismuodon.

4. Muotoile kasvi.

Yritä työn aikana säilyttää laventelikasvin pyöreä ulkonäkö leikkaamalla varret hieman lyhyemmiksi kasvin reunoja kohti ja jättämällä ne hieman pidemmiksi kasvin keskelle. Tämä luo hienostuneen, kumpuilevan kasvin siluetin, mutta älä huolehdi liikaa siitä, että leikkaukset ovat täydellisiä.

5. Tee seurantaleikkaus.

Vaikka laventelin karsiminen syksyllä ei ole ehdottoman tarpeellista, saatat haluta leikata sitä keväällä kevyesti uudelleen kasvin linjojen siistimiseksi ja talven vaurioittamien varsien poistamiseksi. Muista kuitenkin, että kevätleikkaus voi vähentää kasvin kukkien määrää, joten on parasta leikata aikaisin ennen kukannuppujen ilmestymistä.

Kevätleikkaus tulisi tehdä vasta sen jälkeen, kun kasvi alkaa versoa uusia lehtiä. Lehtipuuvartisten laventelikasvien karsiminen ennen lehtien puhkeamista on vaikeaa, ja vaarana on, että leikkaat kasvin puumaisia osia.

Voidaanko puuvartinen laventeli pelastaa?

Useimmiten puumaisen laventelin korjaamiseksi ehdotetaan kasvin irrottamista ja uuden aloittamista. Puumaisen laventelin kunnostaminen vie epäilemättä aikaa, eikä se aina onnistu. Jos kuitenkin olet valmis ottamaan riskin vanhan laventelikasvin suhteen, se voi olla sen arvoista.

Puuvartisen laventelin nuorentaminen kestää yleensä kolme tai neljä vuotta. Sen sijaan, että koko kasvi karsittaisiin kerralla, laventelikasvi olisi karsittava osa kerrallaan, jolloin kasvi saa toipua useita kuukausia leikkausten välillä. Puumainen laventeli kannattaa karsia keväällä leikkaamalla varret kolmanneksesta puoleen. Tee leikkaukset kasvin vihreisiin osiin ja leikkaa puumaisiin osiin vain, jos sinun on poistettava kuolleet tai vahingoittuneet oksat.

Usein kysytyt kysymykset

Pitäisikö laventeli kitkeä?

Käytettyjä laventelikukkia ei tarvitse poistaa, mutta se voi parantaa kasvin ulkonäköä ja kannustaa kasvamaan toisen kukkaloiston. Kun kukat ovat kuihtuneet, leikkaa vanhat kukat pois oksasaksilla tai terävillä saksilla.

  • Mitä voin tehdä tuoreilla laventelin pistokkailla?

    Vaikka laventelin karsimisesta voi jäädä paljon laventelia, jota voi käyttää käsitöissä ja resepteissä, laventelin pistokkaita voi kasvattaa uusiksi kasveiksi kastamalla leikatut päät juurrutushormoniin ja hautaamalla leikatut varrenpäät kosteaan ruukkusekoitukseen. Laventelin pistokkaista voi myös valmistaa kotitekoisia kylpypommeja, potpourria, silmätyynyjä ja paljon muuta.