Miksi tomaatin taimet pitäisi aina istuttaa sivuttain?

Miksi tomaatin taimet pitäisi aina istuttaa sivuttain?

Tomaatit ovat jo pitkään olleet yksi suosituimmista vihanneksista, joita kotipuutarhurit kasvattavat. Ne eivät vie paljon tilaa, niitä voidaan kasvattaa astioissa ja ne tuottavat yleensä paljon hedelmiä. Niitä on tarjolla valtavasti eri kokoja, muotoja ja värejä, myös hybridi- ja perintötomaattilajikkeita.

Innokkaat puutarhurit, jotka haluavat saada runsaan sadon näitä mehukkaita herkkuja, arvioivat usein, miten ja milloin tomaatteja kannattaa istuttaa ja miten niitä kannattaa hoitaa. Jotkut viherpeukalot ovat todenneet, että tomaattien istuttaminen sivuttain on tehokkain tapa tuottaa erinomaisia hedelmiä, ja siihen on useita syitä.

Kaiken huipulla

Yleinen puutarhahuoli on oikeanlaisen mullan valitseminen tomaattikasveille. Kun kaivetaan matala kaivanto tai kaukalo ja asetetaan tomaattikasvit siihen vaakasuoraan niin, että vain ylimmät varret ja lehdet jäävät näkyviin, tomaattikasvit voivat kasvaa ylimmässä maakerroksessa. Pintamaa saa enemmän vettä ja lannoitteita kuin syvemmät maakerrokset, ja se yleensä myös valuu paremmin. Jos maaperäsi ei ole aivan täydellinen, taimet voivat hyötyä tästä ravinteikkaasta ja hyvin kuivattavasta maaperästä huomattavasti.

Vaikka maaperäsi olisikin ihanteellinen tomaattien istutukseen, muista, että ne ovat lämpöä rakastavia kasveja. Istuttaminen syvemmälle, missä maaperä on viileämpää, hidastaa niiden kasvua, joten sivusuunnassa istuttaminen on optimaalisempi valinta.

Jalka ylös

Kun lämpötila on tarpeeksi lämmin tomaattien istuttamiseen, monet varhain aloitetut taimet ja siirtoistutukset muuttuvat pitkäjalkaisiksi. Tomaattikasvien heikot varret voivat kaatua tai jopa katketa. Tomaatin taimien istuttaminen sivuttain auttaa poistamaan tämän ongelman, koska suurin osa varresta hautautuu. Tämä edistää myös pystysuuntaisten juurien muodostumista, mikä lisää kasvin vakautta sen kasvaessa.

Väljästi

Kun tomaatit istutetaan liian lähelle toisiaan, ne voivat kilpailla ravinteista, varjostaa toisiaan liikaa ja edistää sieni-infektioiden ja hyönteistuhojen leviämistä. Oikea välimatka takaa ilmankierron ja riittävän auringonvalon, mikä hyödyttää kasveja ja lisää hedelmäkertymää. Onneksi helppo tapa noudattaa kolmen jalan etäisyyssääntöä on istuttaa tomaatit sivuttain mataliin kaivantoihin!

Helpota riviä alaspäin.

Tomaattien istuttaminen matalaan kaivantoon tarkoittaa, että sinun on kaivettava paljon vähemmän. Se on hyvä uutinen puutarhurin selälle, varsinkin jos maaperäsi on enimmäkseen savea tai täynnä kiviä.

Tomaattikasvien karsiminen on edelleen tarpeen, mutta kun ne istutetaan vaakasuoraan, karsimista pitäisi olla vähemmän. Samoin tomaatit on edelleen paalutettava, mutta niiden pitäisi vaatia vähemmän tukea – ei ainakaan yhtä aikaisin kuin perinteisellä tavalla istutettujen tomaattien.

Älä ärsytä minua!

Tomaattien istuttaminen vaakasuoraan kaivantoon edistää juuriston voimakkaampaa kasvua, mikä auttaa kasveja torjumaan tuholaisia ja tauteja. Se antaa kasvien myös ottaa enemmän vettä ja ravinteita, mikä pitää ne terveempinä. Lisäksi kasvijätteiden ja alempien lehtien poistaminen vähentää leikkaamatoja, ja kasvien sijoittaminen kauemmaksi toisistaan kaivamalla estää tuholaisia hyppimästä kasvista toiseen.

Vaihe vaiheelta: Näin istutetaan tomaatin taimet sivuttain.

Jos olet vakuuttunut siitä, että tomaatintaimien istuttaminen sivuttain on oikea tapa istuttaa tomaatintaimia puutarhassasi, tässä on vaihe vaiheelta etenevä prosessi:

  1. Poista tomaattikasvuston alemmat lehdet. Vain ylimmät oksat ja lehdet ovat maanpinnan yläpuolella, kun olet istuttanut.
  2. Kaiva noin 4-6 tuumaa syvä kaivanto, jonka toinen pää on hieman syvempi juuripaakun asettamista varten. Kaivannon pituuden tulisi olla noin kaksi kolmasosaa kasvin korkeudesta.
  3. Aseta kasvi kyljelleen kaivantoon suorassa kulmassa siten, että ylimmät oksat ja lehdet ovat maan päällä.
  4. Peitä se mullalla. Lisää tällä kertaa kompostia maan laadun parantamiseksi.
  5. Kastele huolellisesti ja varo kastelemasta tomaattikasvin lehtiä, sillä se voi aiheuttaa sienikasvustoa.
  6. Aseta multaan paaluja, tomaattihäkkejä tai muita tukia ennen kuin juuret kasvavat. Älä sido kasvia mihinkään tukeen ennen kuin se on alkanut kasvaa pystysuoraan.
  7. Multaa oljilla tai puuhakkeella lehtitautien leviämisen vähentämiseksi.