Miksi syömme kuumia ristipullia pääsiäisenä – ja miten ne tehdään?

Varhain keväällä – ja erityisesti pääsiäissunnuntain viikolla – klassisten hot cross bun -reseptien haku alkaa lisääntyä. Todennäköisesti olet nähnyt perinteisen pääsiäisleivän reseptin leipomoissa tai pöydässä osana juhlapyhän brunssia. En ole koskaan katunut, että olisin haukannut yhden voista, ristikkäistä hiivasämpylää, mutta kehittäessäni BH&G:n uusinta hot cross bun -reseptiä aloin miettiä, miksi syömme hot cross bunsia pääsiäisenä emmekä muulloin vuodessa.

Kävi ilmi, että näiden pienten makeiden sämpylöiden sanotaan tuovan onnea – ja se on osa syy siihen, miksi ne yhdistetään pääsiäiseen. Kysyin asiantuntijoilta lisää ja selvitin, mikä on kuumien ristisämpylöiden historia ja miten niistä on tullut pääsiäisperinne.

Mitä ovat kuumaristipullat?

"Hot cross buns ovat hiivapullia, jotka valmistetaan maidosta, voista ja mausteista ja joihin lisätään rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä", selittää Elizabeth Hopwood, englannin kielen lehtori ja Loyolan yliopiston tekstintutkimuksen ja digitaalisten humanististen tieteiden keskuksen vt. johtaja.

Jotta pintaan saataisiin näyttävä risti, pullat naarmutetaan ennen leipomista.

Miksi syömme kuumia ristipullia pääsiäisenä - ja miten ne tehdään?Andy Lyons Miten tehdä kuumia ristipullia?

Samoin kuin monet muutkin hiivaleivät, kuumien ristipullien valmistusprosessi alkaa taikinan valmistamisella.

    Jauhot, hiiva, vesi, sokeri ja lämpimät leivontamausteet, kuten kardemumma ja neilikka, tulevat ensin, sitten on aika sekoittaa kuivatut hedelmät – useimmiten rusinat. Seuraavaksi vaivaaminen (noin 3-5 minuuttia riittää) ja sitten ensimmäinen kohoaminen. Sitten, kun taikina on nukkunut 6 tuntia jääkaapissa, alkaa yksi lempijaksoistamme: kohonneen sämpylätaikinan lyöminen alas. Tässä vaiheessa sämpylät alkavat kehittyä: Jaa taikina tasakokoisiksi annoksiksi, pyörittele palloiksi ja anna kohota vielä kerran pellillä, kunnes pyörykät ovat kaksinkertaiset. Kun sämpylät ovat kaksinkertaistuneet, jäljellä on enää ristikkäisiä viiltoja, paistaminen ja halutunlainen kuorrutus tai koristelu.

Hanki resepti Miksi syömme pääsiäisenä kuumia ristipullia?

"Pääsiäisenä – tätini tekee puolalaista babkaa – ja erityisesti pitkäperjantaina on tarjolla runsaasti mitä tahansa makeaa, kuivattuja hedelmiä ja mausteita sisältävää hiivaleipää. Kukaan ei tiedä tarkalleen, missä ensimmäinen hot cross bun ’keksittiin’, ’ mutta kristityt ovat saattaneet jatkaa aikaisempaa käytäntöä juutalaisesta challah-leipäperinteestä. Yhdysvalloissa jatkoimme tätä englantilaista perinnettä", sanoo Beth Forrest, elintarvikehistorioitsija ja vapaiden taiteiden ja elintarviketutkimusten professori Culinary Institute of Americassa Hyde Parkissa, New Yorkissa.

Kuuman ristin sämpylöiden historia on hieman hämärä, mutta ne ovat todennäköisesti peräisin keskiajalta, jolloin oli kulttuuri-instituutio jakaa makeat uhrilahjat jumalille. Monet uskovat, että munkit kehittelivät kuumat sämpylät ensimmäisen kerran 1300-luvulla ja jakoivat niitä sitten köyhien ruokkimiseksi. Kun monet englantilaiset uskoivat 1500-luvun lopulla, että sämpylöillä oli maagisia tai parantavia voimia, kuningatar Elisabet I alkoi rajoittaa niiden myyntiä vain pitkäperjantaihin, jouluun ja hautajaisiin, jotta niiden taikaa ei käytettäisi väärin. Silloin monet kotileipurit alkoivat valmistaa omia hot cross buns -leipomuksiaan.

Tuohon taikuuteen liittyvät taikauskot ovat muuttuneet englantilaiseksi kansanperinteeksi. Pitkäperjantaina jotkut ripustavat keittiönsä katosta kuumaa ristipullaa, jotta se toisi onnea ja toisi turvallisen ruoanlaittopaikan (toisin sanoen ei sytytettäisi tulipaloja ja leivät paistuisivat täydellisesti). Tämän pullan uskotaan pysyvän tuoreena ja homeettomana koko vuoden, kunnes se vaihdetaan, aivan kuten Jeesus ei osoittanut merkkejä muutoksesta hautaamisensa ja ylösnousemuksensa välillä.

Kirjan mukaan The English Year: The Nation’s Customs and Festivals, From May Day to Mischief Night (Kansakunnan tavat ja juhlat, toukokuusta sekasortoiltaan), ensimmäinen virallinen maininta hot cross bunsista kirjallisuudessa on vuonna 1733 ilmestyneessä teoksessa Poor Robin’s Almanackissa., jossa viitataan leivonnaisiin: "Pitkäperjantai tulee tässä kuussa, vanha nainen juoksee. Yhdellä tai kahdella pennin hintaisella hot cross bunsilla." (Muistakaa tuo laulu lapsuuden pianotunneilta!)

"Hot cross buns on katolilaisten juuria", Hopwood sanoo. "Lähinnä maitotuotteiden käytön vuoksi hot cross buns oli usein kielletty paaston aikana – jolloin katolilaiset söivät sen sijaan maidottomia leipiä. Ristin muoto edustaa tietysti myös katolista kuvastoa Jeesuksen Kristuksen ristiinnaulitsemisesta."

Leipätaikinassa olevien mausteiden sanotaan edustavan mausteita, joita käytettiin Jeesuksen balsamointiin ennen hautaamista (ja ylösnousemusta, kuten sämpylöissäkin).

Vaikuttaa siis siltä, että maitotuotteiden ja näiden makeiden herkkujen myyntiä koskevien aiempien kieltojen vuoksi syömme pääsiäisenä kuumia ristipullia, mutta jos et ole niiden suuri ystävä, mikä tahansa makea leipä käy. Etenkin jos haluat juhlia kevätjuhlaa kansainvälisellä otteella.

"Pääsiäisen ruokaperinteet vaihtelevat eri puolilla maailmaa. Kun alat tutkia niitä, huomaat, että pääsiäinen on rehellisesti sanottuna maailmanlaajuinen juhla", Forrest sanoo ja lisää, että meksikolainen capirotada, balkanilainen pinca tai italialainen colomba di Pasqua ovat kaikki klassisia (ja herkullisia) pääsiäisleipäreseptejä.