Miksi munat ovat pääsiäisperinne? Selvitä se ruokahistorioitsijoilta

Jotkut asiat ovat parempia tusinoittain: Donitsit, punaiset ruusut – ja kevään tullen pääsiäismunat. Sen lisäksi, että koristelemme värikkäitä munia joka vuosi, käytämme niitä myös pääsiäismunajahdissa ja lisäämme niitä pääsiäisruokavalioihimme (Ammattilaisvinkki: kokeile jotakin näistä helpoista tavoista värjätä munia, jotka ovat edelleen turvallisia syödä, jotta voit vähentää ruokahävikkiä).

Mutta oletko koskaan miettinyt, miten tästä ruoasta tuli osa juhlapäivän perinnettämme – ja mitä hittoa munilla on tekemistä myyttisen pupun kanssa, joka täyttää pääsiäiskorejamme? Juttelimme ruokahistorian asiantuntijoiden kanssa selvittääksemme, miksi juhlimme pääsiäistä munien kanssa, milloin tapa sai alkunsa ja mitä historia voi kertoa meille tästä juhlapäivän perinteestä.

Miksi munat ovat pääsiäisperinne? Selvitä se ruokahistorioitsijoiltaCarson Downing Miksi juhlimme pääsiäistä munien kanssa?

"Erityisesti pääsiäinen on aikaa, jolloin perheet kokoontuvat pöytään juhlistamaan kevään tuloa. Munat edustavat uutta elämää ja ovat uudelleensyntymisen symboli, joten on järkevää, että ne liitetään kristillisiin pääsiäisperinteisiin", sanoo Elizabeth Hopwood, englannin kielen tohtorikoulutettava ja Loyolan yliopiston Chicagon tekstintutkimuksen ja digitaalisten humanististen tieteiden keskuksen vt. johtaja.

Kananmunia löydettiin haudoista jo eaa. aikakaudella. Siitä lähtien aina nykypäivään asti monet kulttuurit (kuten kreikkalaiset ja egyptiläiset) ovat yhdistäneet munat hedelmällisyyteen ja voimaan. Jotkin sivilisaatiot jopa lahjoittivat munia kuolleille elvyttämisen ja pahalta suojautumisen symbolina.

"Muna makaa horroksessa ja herää sitten, kuten talvi muuttuu kevääksi", selittää Beth Forrest, tohtori, elintarvikehistorioitsija ja vapaiden taiteiden ja elintarviketutkimusten professori Culinary Institute of Americassa New Yorkissa. "Ja kun kanat altistuvat enemmän auringonvalolle, ne tuottavat enemmän munia, mikä tekee niistä symbolisia ja tarjoaa samalla konkreettisen todisteen näistä kausittaisista ajatuksista."

Ensimmäisellä vuosisadalla jKr. kristityt muuttivat alun perin pakanalliset uskomukset uudeksi kristilliseksi perinteeksi Jeesuksen ylösnousemuksen muistoksi.

"Keskiaikaisessa katolisuudessa kananmunat olivat kiellettyjä myös paaston aikana, ja niiden syöminen merkitsi paaston päättymistä erityisesti niille, joilla ei ollut varaa lihaan", Forrest sanoo.

Oli jopa aika, jolloin "munalauantaita" vietettiin paastopäivää edeltävänä viimeisenä lauantaina, Forrest lisää. Englantilaislapset kiersivät ovelta ovelle pyytämässä munia, ja jos heiltä evättiin, he heittelivät taloa lautasilla, kulhoilla tai muilla astioilla.

Pääsiäismunajahdin historiaa

Pääsiäisen ruokaperäiset juuret löytyvät kristinuskosta, mutta Hopwoodin mukaan myös kansalliset ja poliittiset tarinat auttavat selittämään, miksi leikimme pääsiäisenä munilla Amerikassa.

"Pääsiäismunajahdin uskotaan olevan 1500-luvun germaaninen käytäntö, jossa miehet piilottivat munia vaimoilleen ja lapsilleen muistoksi siitä, kun Maria Magdaleena ja muut naiset löysivät Kristuksen haudan", Forrest sanoo.

: 9 pääsiäismunajahti-ideaa aikuisille.

Mitä tulee jäniksen ja munien yhteyteen, se juontaa todennäköisesti juurensa erääseen saksalaisen 1600-luvun lopulla kirjoittamaan esseeseen "De Ovis Paschalibus". Siinä todettiin, että jänikset kätkivät munia, mikä yhdisti pääsiäismunat ja puput toisiinsa.

Nyt kun olet perehtynyt siihen, miksi juhlimme pääsiäistä munien kanssa, tee tästä juhlapäivästä historiankirjoihin kuuluva koristelemalla Ja Syömällä ne munat.