Miksi lattianpäällysteen puun tiheydellä on merkitystä?

Kovapuulattioiden ulkonäkö on lyömätön, ja ne sopivat perinteisiin, siirtymäkauden ja nykyajan koteihin. Useimmille ihmisille valinnan tekeminen vaalean ja tumman puun välillä on tarpeeksi vaikeaa. Kun tähän lisätään vielä puun tiheyden kaltaiset hämmentävät tekijät, pää voi alkaa pyöriä, kun on aika rakentaa tai kunnostaa tilaa.

Lattian puun tiheyden ei kuitenkaan tarvitse olla erityisen vaikea ymmärtää. Valitsemalla tilaan ihanteellisen tiheyden ja kovuuden omaavan lattiapuun voit myös varmistaa, että kotisi tai liiketilasi lattiat näyttävät parhaimmilta vuosiksi eteenpäin.

Loppujen lopuksi pieni tutkimus voi säästää melkoisesti rahaa ja varmistaa, että olet tyytyväinen lopputulokseen. Tämän oppaan avulla saat lisätietoja puulattioiden tiheydestä ja siitä, miksi sillä on merkitystä.

Miksi lattianpäällysteen puun tiheydellä on merkitystä?

Mikä on lattiapuun tiheys?

Lattianpäällystepuun tiheydessä on kyse kovuudesta. Kovuuden testaamiseen on Yhdysvalloissa käytetty Janka-asteikkoa noin vuodesta 1972 lähtien. Testi juontaa kuitenkin juurensa vuoteen 1906, jolloin itävaltalainen puuntutkija Gabriel Janka kehitti sen käyttöön.

Kyseessä on yksinkertainen testi, jossa käytetään raakaa voimaa erilaisiin kovapuutyyppeihin, jotta nähdään, milloin ne lommoavat tai niissä näkyy kulumisen merkkejä. Testin aikana halkaisijaltaan 0,444 tuuman teräspalloa lyödään tiettyyn puulankkuun yhä suuremmalla voimalla testin edetessä. Lopulta puu osoittaa kulumisen merkkejä, ja Janka-asteikon lopullinen pistemäärä määritetään.

Miten se vaikuttaa lattianpäällystevalintoihini?

Puun tiheys saattaa vaikuttaa termiltä, jolla ei ole paljon merkitystä, tai jonkinlaiselta tieteelliseltä tietopisteeltä, joka ei ole loppukäyttäjän kannalta tärkeä. Puun tiheydellä on kuitenkin merkitystä, kun on kyse siitä, kuinka kauan lattian odotetaan kestävän ja miltä se näyttää ajan mittaan.

Kovilla, tiheillä lattiamateriaaleilla saat puuta, joka kestää naarmuja ja vaurioita pidempään. Tämä tarkoittaa, että päivittäinen kuluminen, kuten koiran varpaankynnet, pudonneet paketit, reput ja huonekalujen liikuttelu, vaikuttavat vähemmän näkyvästi. Pehmeämmät puut osoittavat kulumisen merkkejä paljon nopeammin.

Miksi lattianpäällysteen puun tiheydellä on merkitystä?

Sonora Floors Engineered Red Oak in Sable / SKU: 15211890

Laadukkaat lehtipuut voivat maksaa enemmän kuin pehmeät tai koneistetut puumateriaalit, mutta eivät kaikissa tapauksissa. Riippuen siitä, mitä tyyliä etsit, sekä kotimaiset että eksoottiset lehtipuut voivat olla varsin edullisia.

Kun maksat enemmän, alkuperäiset kustannukset kompensoituvat yleensä, kun otetaan huomioon, että kestävät kovapuulattiat pysyvät kodissasi todennäköisesti koko eliniän. Myös huolto- ja korjauskustannukset pienenevät huomattavasti, joten voit nauttia lattioistasi paljon pidempään ilman, että sinun tarvitsee kokea päivittämisestä aiheutuvaa päänvaivaa ja kustannuksia.

Miksi en voi käyttää havupuuta lattianpäällystykseen?

Pehmopuita voidaan käyttää lattiamateriaalina, mutta niillä ei yksinkertaisesti ole yhtä pitkäaikaista kestävyyttä kuin kovemmilla veljillään. Ennen pitkää niissä näkyy selviä kulumisen merkkejä, kuten naarmuja, kolhuja, lommoja ja naarmuja.

Puut, joiden kovuusluokka on alhainen, ovat erityisen ongelmallisia paljon liikennettä vaativissa tiloissa, kuten keittiöissä, eteisissä, olohuoneissa, perhehuoneissa ja käytävillä. Ne eivät yleensä sovellu myöskään kaupallisiin tiloihin.

Jos rakastat tietyn pehmeän puun ulkonäköä, sinun on löydettävä paikka, jossa jalankulku on vähäistä. Yksityinen makuuhuoneen makuuhuoneen sviitti tai vierashuone voi olla paras vaihtoehtosi. Kovapuut ovat kuitenkin edelleen suositeltavia näissä tiloissa.

Entä bambu ja puukerrostalot?

Bambu ja konepuu ovat kaksi selvästi erilaista materiaalia, joista ei useinkaan puhuta, kun puhutaan puulattioiden tiheydestä. Tämä johtuu siitä, että bambu on itse asiassa ruohotuote, kun taas konepuu on valmistettu aidon kovapuun viilun ja sen alla olevan vanerin yhdistelmästä. Jotkin konepuulajikkeet voivat sisältää vanerin lisäksi myös muita luonnollisia tai keinotekoisia materiaaleja osana alustaansa.

Miksi lattianpäällysteen puun tiheydellä on merkitystä?

Sonora Floors Bambu Collection in Vertical Carbonized / SKU: 15247396

Bambun tiheys

Bambulattiat ja muut ainutlaatuiset materiaalit, kuten eukalyptus, pärjäävät yleensä hyvin Janka-asteikolla. Jotkin bambulattiat ovat jopa kovempia kuin tietyt luonnolliset lehtipuut. Tämä tekee bambusta erinomaisen lattiavaihtoehdon, jos pidät sen ulkonäöstä.

Tiheys kovapuujalosteet

Suunniteltu puu on suhteellisen vahvaa, ja laadukkaat tuotteet kestävät aikaa. Suunniteltu puu ei kuitenkaan tyypillisesti toimi yhtä hyvin kuin kovemmat luonnollisen kovapuun lajikkeet, kuten kirsikka, saksanpähkinä, eebenpuu tai tammi. Tämä johtuu siitä, että koneistetun puun alempi kerros ei yksinkertaisesti ole yhtä vahva kuin massiivilankku.

Oletko vielä epävarma?

Etsitkö korkealaatuista kovapuulattiaa, joka kestää paljon jalankulkua tai kiireisen perheen elämäntyylin? Luonnollinen kovapuu, jolla on korkea puulattian tiheys- tai kovuusluokitus, on paras vaihtoehto. Yhdistämällä rakastamasi ulkonäön ja vakavan kestävyyden, kovapuulattia kestää paljon väärinkäytöksiä ja näyttää edelleen erinomaiselta minimaalisen huollon ansiosta.

Etkö vieläkään tiedä, mikä kovapuulattia sopii kotiisi tai liiketilaasi? Ota yhteyttä yhteen koulutetuista edustajistamme jo tänään. Voimme auttaa sinua projektissasi suunnitteluvaiheesta toimitukseen ja varmistaa, että saat tarvitsemasi materiaalit, jotta saat työsi valmiiksi ajallaan ja budjetissa.