Mikä on Wenge-kiintolattia?

Kasvitieteellinen nimi: Millettia laurentii

Pikatietoja

Mikä on Wenge-kiintolattia?

Väri: Wenge-puun sydänpuu alkaa kellertävän ruskeana, kun se leikataan ensimmäisen kerran, ja muuttuu sitten hitaasti tummemman ruskeaksi tai mustaksi. Tyvipuu on yleensä kellertävän valkoista, ja ohuet kerrokset näkyvät selvästi sydänpuun välissä.

Järeys: Wenge on yleensä suoraviivaista, jos se on sahattu neljäsosiksi.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Wengestä valmistetuissa lattioissa on jonkin verran värivaihteluita.

Kovuus/Janka: Wengen Janka-luokitus on 1,630.

Mittapysyvyys: Wengen mittapysyvyys on erinomainen, 5,8.

Sahaaminen/työstö: Wengeä on hyvin vaikea sahata.

Hionta: Wengen sahaus on kohtalaisen vaikeaa.

Naulaaminen: Wengen naulaamiseen ei tunnetusti liity ongelmia.

Viimeistely: Wengen värjäys voi olla vaikeaa.

Saatavuus: Wengen värjäys voi olla vaikeaa.

Luotto: NWFA

Wenge on eksoottinen lehtipuu, joka on peräisin Keski-Afrikasta, pääasiassa Mosambikin ja Tansanian eteläisiltä alueilta avoimilta metsäalueilta. Sitä tavataan myös Kongon soisilla metsäalueilla. Puut voivat kasvaa jopa 90 jalan korkuisiksi, ja niiden halkaisija voi olla jopa neljä jalkaa.

Historia

Sen lisäksi, että wenge-puu on suosittu valinta lattianpäällystealalla, sitä käytetään myös erilaisten soittimien sekä joidenkin jousiammuntajousien valmistuksessa. Suuren mittatarkkuutensa ja rikkaan värinsä vuoksi se on suosittu valinta myös joidenkin laadukkaampien keppivalmistajien keskuudessa. Historiallisesti jauhetun wenge-puun pölyä on käytetty kalojen turruttamiseen ennen pyyntiä. Mielenkiintoista on, että wenge-väri on saanut nimensä siitä, että harmaanruskea sävy kuparimaisine korostuksineen muistuttaa paljon käsitellyn wenge-puutavaran väriä.

Kestävyys

Lattianpäällystealalla kestävyys määritetään usein puun Janka-asteikon luokituksen perusteella. Janka-asteikko vaihtelee alhaisesta nollasta korkeimpaan 4 000:een. Pistemäärä nolla tai lähellä nollaa osoittaa hyvin pehmeää puuta, joka ei sovellu lattian kovaan käyttöön. Pistemäärä, joka on 4 000 tai lähellä sitä, osoittaa, että puu on erittäin kovaa. Puutavara, jonka pistemäärä on erittäin korkea, ei yleensä sovellu kovapuulattioihin, koska sitä on liian vaikea käsitellä kannattavasti. Wengen Janka-asteikon luokitus on 1 630, mikä on hieman korkeampi kuin punatammen. Tämä luokitus osoittaa, että wenge on hyvä valinta kovapuulattiaksi, vaikka se saattaa kulua hieman enemmän kuin jotkin kovemmat puulattiavaihtoehdot.

Työstettävyys

Wengeä voi olla vaikea työstää monista eri syistä. Puu tylsistyy nopeasti keskivertotyökaluihin, minkä vuoksi kovametallityökalut ovat erittäin suositeltavia. Myös hionta voi aiheuttaa ongelmia, jos aiempien hiontayritysten naarmuja ei korjata välittömästi. Värjäys voi olla vaikeaa muussa kuin neutraalissa viimeistelyssä. Wenge on helposti maalattavissa, eikä se juurikaan heikkene. Wengepölyn tiedetään aiheuttavan sekä hengitystie- että ihoallergisia reaktioita. Koska puun käsittelyssä voi esiintyä vakavia reaktioita, on erittäin tärkeää, että pölyä varten on olemassa pölynkeräysjärjestelmä. Lisäksi kaikki puun sirpaleet on poistettava mahdollisimman pian, koska puun myrkyllisen luonteen vuoksi ne todennäköisesti mädäntyvät.

Missä käytetään

Wengen erittäin tumma väri on tehnyt siitä varsin suositun. Koska se on kuitenkin niin tumma, sitä tulisi käyttää tiloissa, jotka ovat avoimia, sillä tumma väri voi saada huoneen tuntumaan pienemmältä. Kestävyytensä perusteella sitä voidaan käyttää missä tahansa tilassa, jossa on kevyttä tai kohtalaista jalankulkua, mutta se ei sovellu yhtä hyvin tiloihin, jotka saavat paljon käyttöä. Kuten useimpien kovapuulattiavaihtoehtojen kohdalla, wenge-lattioita ei suositella asennettavaksi alueille, jotka altistuvat usein kosteudelle tai seisovalle vedelle.

Hoito ja kunnossapito

Vaikka wenge on melko vastustuskykyinen vaurioille, on tärkeää, että lattian kauneuden suojelemiseksi ja säilyttämiseksi tehdään ennaltaehkäisevää huoltoa ja rutiinihoitoa. Ensimmäinen askel kovapuulattian hoidossa olisi oltava ennaltaehkäisevä huolto. Alueet, joilla on enemmän jalankulkijoita, kuten eteiset ja käytävät, tulisi suojata matolla tai juoksumatolla vaurioiden minimoimiseksi. Toinen tärkeä vaihe on asettaa jalkatyynyt kaikkien lattian päällä olevien huonekalujen jalkojen alle. Tämä auttaa estämään huonekalujen asettumista ja painumien syntymistä lattiaan. Tämä on erityisen tärkeää, jos huonekaluja siirretään, niissä on terävät jalat tai ne ovat painavia. Kun ennaltaehkäisevät toimenpiteet on toteutettu, on aika miettiä rutiinipuhdistusta. Joka päivä kotiin tulevat ihmiset kuljettavat pieniä määriä hiekkaa ja muita hiekkaisia hiukkasia. Jos nämä jäävät lattialle, ne lopulta liikkuvat ja hankaavat lattian pintakäsittelyä ja mahdollisesti vahingoittavat myös puuta. Säännöllinen lakaisu tai imurointi, jos imurissa on kovapuuasetus, voi poistaa hiekoitushiekat ja vähentää tai ehkäistä hankausta. On myös tärkeää puhdistaa mahdolliset roiskeet mahdollisimman pian, jotta vältytään vaurioilta tai tahroilta. Muita puhdistus- ja hoito-ohjeita on räätälöity lattiaan valitun pintakäsittelyn mukaan, ja niitä on myös noudatettava huolellisesti.

Ympäristökysymykset

Wengen menneen ja nykyisen suosion vuoksi sitä on korjattu runsaasti. Tämä on saanut monet huolestumaan puun kestävyydestä ja johtanut sen nykyiseen rajalliseen saatavuuteen.