Mikä on työn päivä ja miksi sitä vietetään kolmen päivän viikonloppuna?

Monet ihmiset pitävät työnteon päivää kesän epävirallisena loppupäivänä – mutta sen lisäksi, että siihen kuuluu yleensä vapaapäivä töistä ja kolmipäiväinen viikonloppu, tiedätkö, mikä on tämän juhlapäivän tarkoitus?

Useimmat ihmiset tietävät, että Labor Day on päivä, joka on varattu osoittamaan arvostusta amerikkalaiselle työvoimalle, mutta sen juuret ovat paljon syvemmällä. Se on juhlapäivä, jolla tunnustetaan amerikkalaista työvoimaa ja kunnioitetaan kaikkien niiden työläisten panosta, jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi maamme menestykseen. Labor Day muistaa ihmisiä, jotka tekivät maastamme sen, mikä se on tänään.

Mikä on työn päivä ja miksi sitä vietetään kolmen päivän viikonloppuna?Tetra Images/Getty Images Milloin on työn päivä

Labor Day on Yhdysvaltojen liittovaltion vapaapäivä, jota vietetään syyskuun ensimmäisenä maanantaina.

Mikä on Labor Day

Tässä on nopea virkistävä katsaus Amerikan historiaan, jotta ymmärrät juhlapäivän historian. 1800-luvun lopulla teollinen vallankumous oli juuri saapunut Yhdysvaltoihin. Teknologian muutokset merkitsivät sitä, että koneilla voitiin valmistaa aivan uusia tuotteita. Höyrykoneiden, kameroiden, kirjoituskoneiden ja sähkögeneraattoreiden kaltaisia asioita tuotettiin ensimmäistä kertaa tehtaissa. Nykyaikaisen tehtaan keksimisen myötä työpaikkojen määrä kasvoi räjähdysmäisesti, mutta palkat laskivat merkittävästi.

Tuona aikana keskimääräinen amerikkalainen työskenteli 12 tuntia päivässä seitsemänä päivänä viikossa ansaitakseen perusansiot. Teollisen vallankumouksen aikana jokaisen perheenjäsenen – myös naisten ja jopa viisivuotiaiden lasten – oli tehtävä töitä kodin ja ruoan hankkimiseksi. Pitkien työtuntien lisäksi tehtaat olivat uusia ja turvattomia (tämä tapahtui ennen kuin rakennussääntöjä ja turvallisuusmääräyksiä otettiin käyttöön), joten monet työntekijät sairastuivat ja loukkaantuivat työolojen vuoksi.

Työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi ammattiliitot kokoontuivat ensimmäistä kertaa yhteen, ja ihmiset alkoivat protestoida työoloja vastaan. Syyskuun 5. päivänä 1882 yli 10 000 tehdastyöläistä ryhtyi lakkoon ja marssi New Yorkin kaduilla, mikä tuli tunnetuksi maamme historian ensimmäisenä työläisten päivän paraatina.

Miten näistä lakoista tuli nykyaikainen kolmipäiväinen viikonloppu, jonka yhdistämme työnteon päivään Lakkojen alettua osavaltiot juhlistivat "työläisten vapaapäivää" antamalla työläisille vapaapäivän syyskuun ensimmäisenä maanantaina. Seuraavan vuosikymmenen aikana juhlapäivän suosio kasvoi, kun työolot paranivat hitaasti. Kesäkuun 28. päivänä 1894 presidentti Grover Cleveland julisti työpäivän viralliseksi juhlapäiväksi, jolla kunnioitettiin työvoimaa, joka auttoi edistämään uusia teknologisia edistysaskeleita maassamme.

Ilman tätä työvoimaa meillä ei olisi nykyaikaisia kameroita, autoja, junia tai elektroniikkaa. Labor Day on siis varmasti tapa juhlistaa nykyaikaista työntekijää, mutta se on myös päivä, jolloin voimme katsoa taaksepäin ja arvostaa niitä, jotka ovat tulleet ennen meitä. Kun suunnittelet tämänvuotista kolmipäiväistä viikonloppua, mieti hetki niiden uhrauksia, jotka ovat vaikuttaneet siihen, että maamme nykyajan mukavuudet ovat käytössä.