Mikä on sokerivaahtera-kovalattia?

Kasvitieteellinen nimi: Acer sachharum

Pikatietoja

Mikä on sokerivaahtera-kovalattia?

Väri: Vaahteran sydänpuu vaihtelee vaalean punertavan ruskeasta kermanväriseen, kun taas pintapuu on yleensä vaaleampaa kermanväristä tai valkoista.

Jyvä: Vaahteran jyvä on melko suljettu ja tasainen, ja se on keskinkertaisesti kuvioitu. Erittäin kuvioidut laudat ovat harvinaisia mutta melko suosittuja, ja niitä voidaan ryhmitellä yhteen, jolloin niistä voidaan saada lisähintaa.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Myös musta vaahtera luokitellaan lehtipuuksi, kun taas muita vaahteralajikkeita pidetään pehmeinä.

Kovuus/Janka: Vaahteran Janka-asteikko on 1450.

Mittapysyvyys: Vaahteran mittapysyvyys on 9,9, eli se on keskinkertainen.

Sahaaminen/työstö: Vaahteran kovuus ja tiheys voivat vaikeuttaa työstöä.

Hionta: Vaahteran vaalean värin vuoksi hiominen on tehtävä varovasti, jotta jäljet ja viimeistelyviivat eivät näkyisi.

Naulaaminen: Vaahteran naulaamiseen ei tunneta liittyviä ongelmia.

Viimeistely: Vaahtera on helppo viimeistellä luonnolliseksi, mutta värjäys voi olla vaikeaa.

Saatavuus: Tavallista vaahteraa on helposti saatavilla, kun taas kuvioiduilla puulajeilla varustettuja levyjä on saatavilla rajoitetusti.

Luotto: NWFA Kovaa vaahteraa esiintyy tyypillisesti Yhdysvaltojen itäosissa, erityisesti Lake- ja Keski-Atlantin osavaltioissa. Puun keskikorkeus on 130 jalkaa.

Historia

Kova vaahtera on monien Yhdysvaltojen pohjoisten osavaltioiden osavaltiopuu. Sen suosio sahatavarana jää usein sen mehun suosion varjoon, josta saadaan vaahterasiirappia. Vaahteraa on käytetty Amerikassa jo pitkään moniin eri tarkoituksiin. Varhaiset intiaanit käyttivät tätä puuta keihäiden varsien valmistukseen, ja siirtomaa-ajan uudisasukkaat pitivät vaahterapuun tuhkaa erityisen hyödyllisenä saippuan valmistuksessa. Siirtomaa-ajan uudisasukkaat pitivät tästä puusta myös erityisesti huonekalujen valmistuksessa. Ennen 1900-lukua naisten kenkien korot valmistettiin lähes yksinomaan kovasta vaahterasta. Vaahteraa käytettiin myös teurastuspalikoihin, leluihin, kaiteisiin, oviin, pöytätasoihin, keittiötarvikkeisiin ja kaappeihin. Lattianpäällysteiden lisäksi vaahteraa käytetään nykyään yleisesti myös leikkuulaudoissa, koska puu on tiheää ja koska se ei jätä ruokaan jälkimakua.

Kestävyys

Yksi parhaista tavoista määrittää tietyn puutavaralajin kestävyys on sen luokitus Janka-asteikolla. Janka-asteikon arvot vaihtelevat nollasta 4 000:een. Luokitus nolla on aivan liian pehmeä käytettäväksi lattiapinnoitteena. Puutavara, jonka arvo on 4 000, on liian kovaa, jotta sitä voitaisiin jyrsiä tehokkaasti tai kannattavasti lattianpäällysteiden valmistukseen tarvittavassa laajassa mittakaavassa. Kovavaahteran Janka-asteikon luokitus on 1 450, mikä on hieman kovempi kuin punatammi. Lisäksi vaahtera on poikkeuksellisen iskunkestävä ja kulutusta kestävä. Näiden ominaisuuksien ansiosta vaahteralattia on erinomainen valinta kovapuulattiaksi sekä asuin- että liiketiloihin.

Työstettävyys

Vaikka puun lujuus tekee siitä loistavan valinnan lattianpäällysteeksi, se voi aiheuttaa sen, että työstöprosessi on hieman vaikeampi. Erityisen tärkeää on noudattaa erityistä huolellisuutta hiomisen aikana, sillä tämä puu on erittäin vaaleaa. Jos huolellisuutta ei noudateta, viimeistelyviivat ja hiontajäljet näkyvät lopputuotteessa todennäköisesti selvemmin kuin muissa lattiatyypeissä. Tämän puulajin naulaamisessa ei ole tunnettuja ongelmia. Vaahterasta saadaan helposti neutraali pintakäsittely, mutta puun värjäys voi olla vaikeaa. Vaahteralla on hyvä pitokyky ja se kestää halkeilua.

Missä käytetään

Vaahteran kestävyyden vuoksi se soveltuu poikkeuksellisen hyvin vilkkaasti liikennöidyille alueille. Itse asiassa, toisin kuin monet muut kovapuulattiavaihtoehdot, se on erinomainen valinta kaupallisiin tiloihin. Se on varsin suosittu paikoissa, joissa sitä käytetään paljon, kuten koripallokentillä, tanssilattioilla, keilahallissa ja muissa urheilutiloissa. Kodeissa se on ihanteellinen valinta nykyaikaiseen tai moderniin sisustukseen vaalean värinsä ansiosta. Vaikka se on huomattavan kestävä lattiavaihtoehto, sitä ei tulisi käyttää alueilla, joissa on seisovaa vettä.

Hoito ja kunnossapito

Vaikka vaahtera on varsin kestävä, on silti tärkeää, että asianmukaista hoitoa ja kunnossapitoa ei laiminlyödä. Ennaltaehkäisevä kunnossapito on ensimmäinen askel lattian suojaamisessa. Asuinalueella tähän kuuluu juoksupohjien tai mattojen asettaminen eniten jalankulkua vaativille alueille, kuten eteiseen. Kaikkien huonekalujen jalkojen alle olisi asetettava tyynyjä, jotta ne eivät ajan mittaan muodostaisi lattiaan painaumia. Kaupallisissa tiloissa lattia voidaan suojata estämällä tai rajoittamalla ihmisten kävelyä lattialla korkokengillä tai nastoilla. Tämäntyyppiset kengät voivat vahingoittaa lattiaa aiheuttamalla pintaan painaumia. Sekä asuin- että kaupallisissa tiloissa on tärkeää imuroida kovapuulattiat tai lakaista lattiat säännöllisesti. Näin estetään hiekan kertyminen, mikä voi aiheuttaa pintakäsittelyn hankautumista pois ja vahingoittaa lattiaa. Kun vaahteraa käytetään kaupallisissa tiloissa, se usein lakataan, jotta lattialle saadaan kiiltävä ulkonäkö ja jotta puuta voidaan suojata. On tärkeää, että kaikkia vahaus- ja puhdistusohjeita noudatetaan huolellisesti lattian käyttöiän ja kauneuden pidentämiseksi.

Ympäristökysymykset

Vaahtera on ekologisesti tärkeä puu. Se on monien pohjoisten metsien tärkein ainesosa. Vaahterat tuovat vettä alemmista, kosteuspitoisista maakerroksista kuivempiin, lähempänä pintaa oleviin kerroksiin. Tämä hyödyttää sekä puuta itseään että alueen muita kasveja ja puita, joilla voi olla matalampi juuristo. Puu on erittäin herkkä saastumiselle, ja siksi se on vähitellen korvattu kaupunkialueilla.