Mikä on puutarhakalkki ja miten sen käyttö auttaa kasveja menestymään?

Ihanteellisessa maailmassa kaikki maaperä olisi täydellistä kaikenlaisten kasvien kasvattamiseen. Puutarhamultaa on kuitenkin usein muokattava sen mukaan, mitä haluat kasvattaa, ja puutarhakalkki on yleinen lisäys, joka voi antaa kasveillesi vauhtia. Kalkkia ei kuitenkaan kannata sekoittaa multaan hetken mielijohteesta tai puutarhamyymälän pakkauksen lupausten perusteella. Kalkki todella muuttaa maaperän kemiaa tavalla, joka voi auttaa tiettyjä kasveja kasvamaan paremmin, mutta voi vahingoittaa muita kasveja. Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä puutarhakalkin käytöstä, jotta kaikki kasvisi menestyvät.

Mikä on puutarhakalkki ja miten sen käyttö auttaa kasveja menestymään?Helin Loik-Tomson/Getty Images Mitä on puutarhakalkki?

Kalkkia on erityyppisiä, eikä kaikkia ole tarkoitettu maisemointitarkoituksiin. Puutarhakäyttöön tarkoitettu kalkki merkitään nimellä "puutarhakalkki" tai "dolomiittikalkki". Jauhetusta kivestä, kalkkikivestä tai dolomiitista valmistettu kalkki sisältää runsaasti kalsiumia. Dolomiittikalkki eroaa puutarhakalkista siinä, että se sisältää kalsiumin lisäksi magnesiumia. Kalkki vähentää maaperän happamuutta ja nostaa pH-arvoa.

Tarvitseeko maaperäni kalkkia?

Lyhyt vastaus on Ehkä. Kaikki riippuu maaperäsi pH-arvosta ja siitä, millaisia kasveja haluat kasvattaa. Useimmat vihannekset, hedelmät ja koristekasvit viihtyvät maaperässä, jonka pH on 5,5-6,5. Jos maaperäsi pH-arvo on tämän alueen ylä- tai alapuolella, kasvisi eivät todennäköisesti kasva yhtä hyvin riippumatta siitä, kuinka paljon lannoitteita lisäät, kuinka ahkerasti kastelet tai millä tahansa muulla tavalla yrität auttaa kasveja. Maaperän pH-arvoa kannattaa säätää myös kasvatettaessa isolehtisiä hortensioita, joiden kukinnot voivat muuttua vaaleanpunaisiksi, violeteiksi tai sinisiksi pH-arvon mukaan.

Maaperää, jonka pH on 5,5 tai alle, pidetään happamana. Nämä ovat maaperiä, jotka voivat hyötyä puutarhakalkista. Kun kalkki nostaa maaperän pH-tasoa, kasvien juuret pystyvät paremmin imemään ravinteita maaperästä. Kalkin lisääminen maahan, jonka pH on 6,5 tai korkeampi, ei kuitenkaan ole hyvä idea. Maan pH-arvon nostaminen kalkin avulla entisestään vaikeuttaa kasvien tärkeiden ravinteiden saantia. Korkean pH:n maaperässä kasvavat kasvit ovat usein kitukasvuisia, niiden lehdet ovat keltaisia eikä niillä ole hedelmiä.

Testaa maaperän pH-arvo.

Paras tapa tietää, hyötyykö maaperäsi kalkista ja kuinka paljon kalkkia puutarhaan kannattaa lisätä, on teettää maaperätutkimus, jossa selvitetään maaperäsi pH-taso. Yleensä osavaltioiden osuustoiminnalliset neuvontatoimistot tarjoavat kattavia maaperätestejä kohtuulliseen hintaan. Noudata niiden maaperänäytteiden otto-ohjeita parhaiden tulosten saamiseksi. Voit myös käyttää pH-mittaria saadaksesi suuntaa-antavan luvun, mutta täydellisen maaperäkokeen etuna on se, että silloin saat myös suosituksia kalkin sekä muiden lisäaineiden ja ravinteiden määristä, joita voit harkita lisättäväksi samaan aikaan.

Kuinka paljon kalkkia pitäisi lisätä?

Maaperäkokeen pitäisi kertoa sinulle tarkalleen, kuinka paljon (jos lainkaan) kalkkia sinun pitäisi lisätä maaperääsi. Jos maaperäkoe osoittaa happaman pH:n ja paljastaa alhaisen magnesiumpitoisuuden, lisää dolomiittikalkkia. Jos magnesiumpitoisuudet ovat hyväksyttävällä alueella, lisää puutarhakalkkia. Kalkkisuositukset annetaan usein kiloina kalkkia 1 000 neliöjalkaa kohti, joten kannattaa ehkä mitata alue, jonka haluat kattaa, ennen kuin menet ostamaan kalkkia.

Milloin on paras aika lisätä kalkkia?

Jos mahdollista, lisää kalkkia syksyllä. Maaperän pH:n muuttaminen vie aikaa, joten kalkin levittämisellä syksyllä hyödynnetään seuraavaa kasvukautta edeltäviä talvikuukausia. Lisäksi jäätymis- ja sulamisjakso auttaa sekoittamaan kalkin maaperään. Kun kalkkia lisätään paljaaseen maaperään, kuten kasvimaalle tai uuteen nurmikkoon, se on muokattava kuuden senttimetrin pintaan. Käytä pelletöityä kalkkia ja lannoitteenlevittimiä, kun lisäät sitä vakiintuneeseen puutarhapenkkiin tai nurmikkoon. Kastele puutarha tai nurmikko hyvin, jotta kalkki siirtyy maaperään.