Mikä on pekaanipuinen parkettilattia?

Kasvitieteellinen nimi: Carya iillinoinensis

Pikatietoja

Väri: Pekaanipuun sydänpuu on punertavan ruskeaa ja raidoitettu syvemmällä ruskealla. Tyvipuu on valkoista tai luonnonvalkoista, jossa on vaaleanpunaisia sävyjä.

Jyvä: Pekaanipuun jyvä on yleensä hieman aaltoileva.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Kevät- ja kesäpuun väreissä voi olla huomattavia eroja, ja valmiissa lattioissa näkyvät yleensä molemmat värit.

Kovuus/Janka: Pekaanipähkinän Janka-luokitus on 1820.

Mittapysyvyys: Pekaanipuun keskimääräinen mittapysyvyys on 8,9.

Sahaaminen/työstö: Pekaanin suuri tiheys voi vaikeuttaa sen työstämistä.

Hionta: Vaalean värin ansiosta hiomisen jäljet näkyvät helposti.

Naulaaminen: Pekaanipuun naulaaminen voi aiheuttaa kielten halkeilua.

Viimeistely: Pekaanipuun värjäys voi olla vaikeaa.

Saatavuus: Pekaanipuuta on helposti saatavilla. Pekaanipuu on itse asiassa osa suurempaa hickory-ryhmää. Pekaanipähkinä kasvaa Yhdysvaltojen keski- ja eteläosissa. Pekaanipuun keskikasvu on 60-130 jalan korkuinen ja tyven läpimitta on yli kuusi jalkaa.

Luotto: NWFA

Historia

Sana pekaanipähkinä on peräisin algonquian kielen sanasta, joka tarkoittaa "pähkinää, jonka murtaminen vaatii kiven". Tämä puun pähkinään liitetty kestävyys löytyy myös puun puusta. Puun lujuuden vuoksi sitä on perinteisesti käytetty kahvoihin, huonekaluihin, suksiin, tikkaiden askelmiin ja muihin kestävyyttä vaativiin välineisiin. Eurooppalaiset tutustuivat puuhun ensimmäisen kerran 1500-luvulla, ja sitä siirrettiin nopeasti ympäri Eurooppaa ja Aasiaa. Vaikka pekaanipuu on saavuttanut jonkin verran suosiota muualla maailmassa, se on edelleen pääasiassa kotimainen puu. Pekaanipuu tunnetaan ja rakastetaan ehkä paremmin pekaanipähkinän kantajana. Pekaanipähkinä on ollut pitkään suosikkiruoka Amerikassa, ja se on täydellinen proteiini. Pekaanipähkinäpuu on sekä Alabaman että Teksasin valtionpuu.

Kestävyys

Janka-luokitus on yksi tarkimmista tavoista määrittää minkä tahansa lehtipuulajin kestävyys. Asteikolla on arvoja nollasta 4 000:een. Luokitus nolla tarkoittaa, että lehtipuu on aivan liian pehmeää käytettäväksi lattianpäällystykseen, kun taas luokitus 4 000 tarkoittaa, että puu on aivan liian kovaa lattianpäällystykseen. Pekaanipuun Janka-luokitus on 1 820. Vaikka tämä luokitus osoittaa, että puu on melko kovaa ja sitä voi olla vaikea käsitellä, se tarkoittaa myös, että kun se on käsitelty lattiapinnoitteeksi, se on melko kestävää.

Työstettävyys

Pekaanipähkinää voi olla hyvin vaikea työstää käsityökaluilla. Taidolla se on kuitenkin helposti työstettävissä ja siitä voidaan tehdä ihania lattioita. Vaikka vaalea väri on erittäin miellyttävä, se on myös helppo naarmuttaa hionnan aikana. Se tarkoittaa, että lautoja käsiteltäessä on noudatettava erityistä huolellisuutta. Koska puuta voi olla vaikea värjätä, sitä tarjotaan yleensä luonnonvärisenä. Lisäksi puun kovuuden vuoksi naulaaminen voi olla hankalaa, ja ruuvaamalla saadaan ehkä parempi tulos. Pekaanipuun kuivaus voi olla melkoinen urakka. Sen kosteuspitoisuus on korkea, mikä voi johtaa huomattavaan kutistumiseen kuivausprosessin aikana.

Missä käytetään

Koska pekaanipuun väri vaihtelee luonnonvalkoisesta pintapuusta sydänpuun ruosteenruskeaan, lattian kuviointi voi olla melko selkeää. Tämä tyyli näyttää tyypillisesti parhaalta maalaismaisessa sisustuksessa. Puun kovuus tekee siitä ihanteellisen paikoissa, joissa on paljon jalankulkijoita. Kuten muitakaan kovapuuvaihtoehtoja, lattiaa ei suositella asennettavaksi paikkoihin, jotka altistuvat toistuvasti liialliselle kosteudelle tai seisovalle vedelle.

Hoito ja kunnossapito

Vaikka pekaanipähkinä kestää vaurioita paremmin kuin monet muut lattiat, hoito ja kunnossapito ovat silti tärkeitä. Ensimmäinen askel uuden pekaanilattian kauneuden säilyttämiseksi on ennaltaehkäisevä huolto. Kaikissa sisäänkäynneissä tulisi olla matot, jotka peittävät lattian. Tämä suojaa lattiaa kengiltä ennen niiden poistamista sekä kotiin tuotavilta irtokiviltä ja hiekalta. Saapumisen jälkeen kengät on poistettava mahdollisimman pian, jotta vältytään korkojen aiheuttamilta hankaumilta ja painaumilta. Käytäville ja muille vilkkaasti liikennöidyille alueille olisi myös asetettava juoksumatot ja matot. Vaikka pekaanipähkinä on melko kestävä, raskas jalankulku voi silti vahingoittaa lattiaa ajan mittaan. Pehmusteiden asettaminen huonekalujen jalkojen alle voi estää lattiaan syntyvät kolhut, kun huonekaluja käytetään tai siirretään. Tiheä lakaisu tai imurointi kovapuulattia-asetuksella voi poistaa hiekkaa ja hiekoitushiekkaa, jotka saattavat ajan mittaan rapauttaa lattiaa. Roiskeet on puhdistettava viipymättä, jotta vältytään värimuutoksilta tai tahrojen vaurioitumiselta. Tarkemmat ohjeet pekaanilattian puhdistamiseen riippuvat laudoille valitusta pintakäsittelytyypistä.

Ympäristökysymykset

Monet eläimet tarvitsevat pekaanipuusta suuren osan ravinnostaan. Pekaanipähkinät ruokkivat villieläimiä, kuten peuroja ja oravia ja jopa kaneja, jos pähkinät on murrettu kuorestaan. Pekaanipuun pääasiallinen tuholainen on pekaanipuun rupi. Useimmat pekaanipuulle haitalliset taudit vaikuttavat pikemminkin pekaanipuun laatuun kuin puun laatuun. Pekaanipuiden pölytys voi olla vaikeaa, jos pekaanipuita ei istuteta eri lajikkeisiin. Pekaanipuut ovat itsepölytteisiä, ja niillä on sekä uros- että naaraskukkia. Nämä eivät kuitenkaan yleensä kuki samaan aikaan. Jotta pölytys tapahtuisi, on istutettava useita lajikkeita, jotka kukkivat vuorotellen, lähelle toisiaan.