Mikä on paras maali jalkalistoja varten vuonna 2023? – Ultimate Guide

Kiiltävä, satiinimaali ja munankuorimaali tuottavat jalkalistoissa hyvin erilaisia lopputuloksia.

Huonetyypillä on suuri merkitys käytettävän maalin valintaan, esimerkiksi kylpyhuoneet vaativat kosteudenkestävää maalia.

Jalkalistojen värin valitseminen voi jopa vaikuttaa siihen, miten valo heijastuu huoneeseen!

Voiko jalkalistoissa käyttää seinämaalia? Öljy- vai vesiohenteista? Satiinipuu vs. kiiltävä? Ehkä munankuorimaali?

Mitä maalia kannattaa käyttää jalkalistoissa?

Olitpa sitten kunnostamassa olemassa olevia jalkalistoja tai asentamassa upouusia Lambs Tongue -jalkalistoja, aiomme luetella, analysoida ja asettaa parhaat maalityypit ja pintamaalit paremmuusjärjestykseen, jotta voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen.

Nopea yhteenveto

Paras maali jalkalistoja varten

Parhaiden jalkalistamaalien rankingimme

 1. Satiinimaali: Dulux Diamond Satiinipuu
 2. Kiiltävä maali: Johnstones Professional Gloss
 3. Eggshell-maali: Leyland Hardwearing Acrylic Eggshell (Kestävä akryylimunakuori).

Mikä on paras maali jalkalistoja varten vuonna 2023? - Ultimate Guide

Mikä on paras maali jalkalistoja varten vuonna 2023? - Ultimate Guide

Mikä on paras maali jalkalistoja varten vuonna 2023? - Ultimate Guide
Mikä on paras maali jalkalistoja varten vuonna 2023? - Ultimate Guide

Suosittelemme Dulux Diamond -vesipohjaista satiinimaalia, joka tarjoaa parhaat puolet sekä kiiltävästä että munankuoresta.

Se on nopeasti kuivuvaa, ympäristöystävällistä ja täydentää modernien sisätilojen rohkeita värejä lievällä kiiltävyydellään ja kestävällä viimeistelyllään.

Lue miksi alla olevasta kattavasta erittelystämme…

Maalipinnan valinnassa huomioon otettavia tekijöitä

 • Maalin heijastavuus/kiilto

Kiiltävillä maaleilla on korkea kiilto ja ne ovat heijastavia, kun taas satiinimaaleilla on matalampi kiilto ja ne ovat puolikiiltäviä, ja munankuorimaaleilla on hyvin vähän tai ei lainkaan kiiltoa. Mieti, millaisen ilmeen haluat saavuttaa ja miten kiilto heijastaa tilasi valonlähteitä.

Ammattilaisvinkki: Korkeakiiltoinen maali voi auttaa kirkastamaan hämärää huonetta.

 • Sisustusestetiikka

Valitsemasi pintakäsittelyn tulisi sopia yhteen kotisi yleisen estetiikan kanssa: kiiltävät pintakäsittelyt ovat perinteisempiä, kun taas satiini- ja munankuorimaalit ovat moderneja ja nykyaikaisia.

 • Huolto ja pitkäikäisyys

Jotkin pinnoitteet vaativat enemmän huomiota kuin toiset. Öljypohjainen kiilto pyrkii värjäytymään nopeasti, kun sitä käytetään sisätiloissa, sillä maalin luonnolliset öljyt reagoivat ilman hapen kanssa, jolloin se kellastuu vanhetessaan. Täysin vesiohenteiset maalit eivät koskaan kellastu, mutta varo tuotteita, jotka on merkitty vesiohenteisiksi mutta saattavat sisältää kantajaöljyjä.

Ammattilaisten vinkki: Luonnon- ja keinovalot voivat estää öljypohjaisten maalien värimuutoksia, käytä öljypohjaisia maaleja tiloissa, jotka saavat runsaasti valoa.

 • Kestävyys

On tärkeää ottaa huomioon, millaiselle kulutukselle jalkalistat altistuvat; jos ne ovat vilkkaasti liikennöidyllä alueella tai jos ympärilläsi juoksentelee pieniä lapsia, kestävä kiiltävä tai satiinipintainen pinta on sopivampi.

 • Pinnan virheet

Jos maalaat olemassa olevia jalkalistoja, niissä voi olla epätäydellisyyksiä, kuten naarmuja, kolhuja, naulanreikiä tai virheitä. Satiini-, munankuori- ja mattapintaiset maalit voivat piilottaa epätäydellisyydet matalamman kiiltonsa vuoksi, kun taas kiiltävä maalipinta korostaa epätäydellisyyksiä.

Ammattilaisten vinkki: Varmista, että jalkalistan pinta on puhdas ennen maalausta, ja jos käytät uutta pintakäsittelyä olemassa oleviin jalkalistoihin, saatat joutua hiontaan jalkalistoja.

 • Pohjamaalaus

Täällä Skirting Worldissa tarjoamme 3 eri viimeistelyvaihtoehtoa – pohjamaalaamaton, pohjamaalattu ja pohjamaalattu.

Jos aiot kiillottaa jalkalistat, saat parhaan lopputuloksen pohjamaalattua tai pohjamaalattua pintaa käyttämällä, mikä auttaa myös estämään maalin hilseilyä tulevaisuudessa.

Suosituimmat maalipinnat jalkalistoissa

Brittiläisissä sisätiloissa kiilto, satiini ja munankuori ovat kolme suosituinta jalkalistamaalipinnoitetta, mutta katsotaanpa kunkin ominaisuuksia, hyviä ja huonoja puolia!

Satiinimaali Maalipinta

Mikä on paras maali jalkalistoja varten vuonna 2023? - Ultimate Guide

Jos valitset satiinimaalin (tunnetaan myös nimellä satiinipuu), saat aikaan puolikiiltävän pinnan. Se ei ole yhtä kiiltävä kuin kiiltävä mutta ei myöskään yhtä matta kuin munankuori.

Jos sinulla on modernit jalkalistat ja haluat säilyttää modernin estetiikan, tämä olisi paljon parempi valinta kuin kiiltävä, koska tasaisempi viimeistely täydentää rohkeampia värejä. Väri näyttää myös kiinteämmältä, koska se ei heijasta niin paljon kuin kiiltävä.

Joillakin maalimerkeillä on erilaisia pintakäsittelyjä. Voit hankkia maalia, jossa on muovi-/emalimaalityyppinen viimeistely, joka voi olla hyödyllinen peittämään jalkalistassa olevat epätäydellisyydet.

Satiinipinta antaa jalkalistoille puhtaan ja raikkaan ilmeen. Se on myös helppo huoltaa ja puhdistaa.

Satiinipinta tunnetaan myös pitkäikäisyydestään ja siitä, että se säilyttää alkuperäisen värin paljon kauemmin kuin öljypohjainen kiiltävä.

Parhaat valintamme parhaasta satiinimaalipinnoitteesta

Dulux Diamond Satinwood

Kiiltävä maalipinta

Mikä on paras maali jalkalistoja varten vuonna 2023? - Ultimate Guide

Jos valitset kiiltävän maalipinnan, valitset korkean kiillon ja kiiltävän heijastavan pinnan.

Se on myös tunnettu kestävyydestään ja sitkeistä ominaisuuksistaan. Tätä tulisi harkita alueilla, joilla on paljon jalankulkijoita, ja kodeissa, joissa on pieniä lapsia.

Kestävyys ei kuitenkaan rajoitu nykyään vain kiiltäviin maaleihin. Teknologian kehittyminen on tuonut markkinoille kestäviä vaihtoehtoja.

Jos aiot maalata vanhat jalkalistat kiiltävällä maalilla, kannattaa varmistaa etukäteen, että ne ovat hyvässä kunnossa, sillä kiilto saattaa korostaa maalin alla olevia puutteita.

Yksi asia, joka kannattaa muistaa kiiltomaalia käytettäessä, on valita pikemminkin vesipohjainen kiilto kuin öljypohjainen kiilto. Tämä johtuu siitä, että öljypohjainen kiilto värjäytyy melko nopeasti, joten jos haluat pitää jalkalistat tuoreen näköisinä, joudut levittämään uuden kerroksen ennen kuin huomaatkaan.

Kun valitaan valkoista jalkalistamaalia, kiiltävä on yleisimmin ostettu viimeistely.

Parhaat valintamme parhaasta kiiltävästä maalipinnoitteesta.

Johnstone’s Professional Gloss -kiiltomaali

Munankuorrutettu maalipinta

Mikä on paras maali jalkalistoja varten vuonna 2023? - Ultimate Guide

Jos valitset munankuorimaalin jalkalistoja varten, saat mattapintaisen maalin, jossa on hyvin vähän tai ei lainkaan kiiltoa.

Munankuorimaalia käytetään yleensä suuremmilla pinnoilla, mutta se on tulossa suosituksi myös jalkalistamaalina (erityisesti shabby chic -sisustuksissa).

Sitä on hyvä käyttää alueilla, joilla on keskimääräistä enemmän jalankulkijoita, sillä se on kestävämpi kuin emulsiomaali ja sitä on helppo huoltaa ja pitää puhtaana.

Parhaat valintamme parhaaksi munakuorimaalipinnoitteeksi.

Leyland Acrylic Eggshell -munakuorimaali

Vesi- vs. öljypohjainen maali

Ennen kuin siirrymme valitsemaan parhaat värit jalkalistalle, meidän on ensin tehtävä tärkeämpi päätös.

Maalin kiillon ja värin lisäksi merkitystä ei ole vain sillä, millaisesta liuottimesta maali koostuu. Maaliliuottimia on kahta päätyyppiä, vettä ja öljyä.

Se, mihin liuotin, johon maalit perustuvat, vaikuttaa suuresti värin ulkonäköön ajan myötä, sen kestävyyteen ja laatuun.

Mikä on vesipohjainen maali?

Vesipohjainen maali, joka tunnetaan myös nimellä lateksi- tai akryylimaali, on maali, jossa käytetään vettä ensisijaisena kantaja-aineena. Vesipohjainen maali on yleisin maalityyppi, ja sitä pidetään ympäristöystävällisempänä, koska sen haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) päästöt ovat pienemmät maalin levittämisen ja kuivumisen aikana verrattuna perinteisiin öljypohjaisiin maaleihin.

Vesiohenteiset maalit ovat suosittu valinta jalkalistoille, koska niillä luodaan helposti puhdistettavia pintoja, jotka kestävät kosteutta ja kuivuvat nopeasti, mikä tarkoittaa, että niitä voi käyttää kylpyhuoneissa ja keittiöissä eikä sinun tarvitse kulkea talossa liian kauan maalin levittämisen jälkeen.

Vesipohjaisen maalin edut

 • Vähäiset VOC-päästöt
 • Helppo puhdistaa
 • Kuivuu nopeasti
 • Voidaan sävyttää eri väreihin sopivaksi
 • Tarjoaa hyvän tartunnan ja kestävyyden jalkalistoissa
 • Voidaan levittää useampana kerroksena paremman peittävyyden ja viimeistelyn saavuttamiseksi.

Vesipohjaisen maalin haitat

 • Voi olla kalliimpi kuin öljypohjainen maali.
 • Ei yhtä kestävä kuin öljypohjainen maali.
 • Voi olla karkea tai epätäydellinen viimeistely.
 • Ei sovellu parhaiten vilkkaasti liikennöidyille alueille.

Mikä on öljypohjainen maali?

Öljypohjainen maali, joka tunnetaan myös nimellä alkydimaali, on maali, jossa käytetään ensisijaisena kantaja-aineena öljyjä, kuten mineraalitärpättiä tai tärpättiä. Yksi öljypohjaisten maalien tärkeimmistä eduista on niiden pitkä käyttöikä ja sileämpi pintakäsittely kuin vesipohjaisten maalien.

Öljypohjaiset maalit ovat perinteisempi vaihtoehto, mutta niiden levityksen ja kuivumisen aikana haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) päästöt voivat olla suurempia, mikä voi vaikuttaa kielteisesti ympäristöön. Öljypohjaisten maalien puhdistaminen on myös vaikeaa ja vaatii kovien kemikaalien käyttöä. Sen kuivuminen voi myös kestää kauemmin kuin vesipohjaisen maalin.

Öljymaalin edut

 • Pidempi käyttöikä ja kestävyys kuin vesipohjaisella maalilla.
 • Sileä ja kiiltävä pinta
 • Soveltuu vilkkaasti liikennöidyille alueille
 • Kestää tahroja vastaan
 • Vastustaa hyvin kosteutta

Öljymaalin haitat

 • Vaikea puhdistaa
 • Suuret VOC-päästöt
 • Altis värimuutoksille ja kellastumiselle
 • Kestää kauemmin kuivua kuin vesipohjainen maali.
 • Ei yhtä kestävä ja ympäristöystävällinen kuin vesipohjainen maali.

Oikeiden värien valitseminen jalkalistoja varten

Useimmat jalkalistat ovat valkoisia, mutta viime aikoina monet kodinomistajat ovat kokeilleet jalkalistojensa laajempaa värivalikoimaa ( mustasta ja harmaasta on tullut viime aikoina supersuosittuja) luodakseen visuaalisesti miellyttävän estetiikan kuhunkin huoneeseen ja pelataksensa kontrastipintojen kanssa.

Kun päätät jalkalistojen maalaamisesta, sinun on mietittävä, millaisen tunnelman haluat kotiisi. Kuten edellä todettiin, erilaiset maaliyhdistelmät, kirkkaus ja jalkalistaprofiilit vaikuttavat siihen, miltä kodissa tuntuu olla.

Kirkkaat värit saavat kodin näyttämään valoisalta ja eloisalta, kun taas tummemmat värit saavat aikaan syvemmän kontrastin ilmeen.

Tällä ilmeellä voi olla myös sivuvaikutuksena se, että huoneet näyttävät paljon normaalia leveämmiltä ja korkeammilta. Hyvä vaikutus, jos haluat saada kotisi näyttämään sisältä massiiviselta.

Kun valitset jalkalistojen väriä, sinun on otettava huomioon useita tärkeitä tekijöitä. Voit tehdä tämän noudattamalla alla olevaa 7-vaiheista opastustamme:

 1. Ota huomioon huoneen yleinen muotoilu, värimaailma ja estetiikka: Valitsemasi värin pitäisi joko sulautua saumattomasti tai tarjota kontrastinen korostus.
 2. Ota huomioon tilan valaistus: Valaistus voi vaikuttaa siihen, miten värit näkyvät, joten on tärkeää miettiä, miten jalkalistat näkyvät eri valaistusolosuhteissa.
 3. Ota huomioon rakennuksen tyyli ja ikä: Rakennuksen tyyli ja ikä voivat antaa vihjeitä siitä, mitkä värit täydentävät sitä.
 4. Harkitse jalkalistan materiaalia ja viimeistelyä: Jalkalistan materiaali vaikuttaa siihen, miltä väri näyttää.
 5. Harkitse väripaletin noudattamista: Löydät monia kuratoituja väripaletteja kodin sisustukseen, joissa on väripyörät, jotka näyttävät, miten erilaiset värisarjat, kuten valkoinen, beige ja harmaa, toimivat täydellisesti yhteen.
 6. Testaa väriä ennen sen käyttöä: On aina hyvä idea testata pieni alue jalkalistasta ennen kuin sitoudut koko projektiin.
 7. Tee päätös: Kun kaikki nämä tekijät on otettu huomioon, sinulla on nyt asiantuntevat tiedot, joiden perusteella voit valita jalkalistojen parhaan värin, jotta tilasi saa raikkaan ja päivitetyn ilmeen.

Johtopäätös: Parhaat valintamme jalkalistojen parhaaksi maaliksi.

Kun maalaat jalkalistoja (ja arkkitraiveja), suosittelemme valitsemaan Dulux Diamond Satinwood -vesipohjaisen satiinimaalin, sillä se on kiiltävän ja munankuoren paras vaihtoehto.

Jalkalistat ovat yksiväriset, hieman kiiltävät ja kestävät viimeistelyä, joka sopii nykypäivän moderniin sisustukseen ja kestää hyvin kulutusta.

Sinulla ei myöskään ole vaikeuksia sen kunnossapidossa, sillä se on helppo puhdistaa ja se kestää kosteutta.

Mutta älkää vain uskoko meidän sanoihimme. Loppujen lopuksi kyse on henkilökohtaisista mieltymyksistä. Muista, että se on sinun kotisi ja sinun on asuttava siinä!

UKK

Onko olemassa tiettyä jalkalistamaalia?

Ei, jalkalistoja varten ei ole olemassa erityistä maalia. Jotkin maalit on kuitenkin erityisesti tehty kestämään kolhuja, naarmuja ja naarmuja, mikä olisi ihanteellista käyttää jalkalistoissa, jotka on sijoitettu paljon jalankulkijoita vaativille alueille.

Koskeeko tämä myös muita kodin puutöitä?

Kyllä, kaikkia näitä tietoja voidaan käyttää oppaana kodin muissa sisätilojen puutöissä. Esimerkiksi tätä viestiä voidaan käyttää löytämään paras maali yhteensopiville jalkalistoille, ovenkarmeille, kaari- ja jopa ikkunalaudoille jne.

Voinko käyttää tavallista maalia jalkalistoissa?

Se, minkä tyyppistä maalia jalkalistoihin parhaiten sopii käyttää, riippuu materiaalista. MDF-jalkalistamme (Medium Density Fibrewood) valmistetaan korkealaatuisesta 100 % havupuukuidusta, joten tavallinen puumaali sopii täydellisesti. Vältä kuitenkin MDF-levyä ja valitse mäntyjalkalistat, jos aiot käyttää puulakkaa. Kuten edellä mainittiin, jalkalistoja varten ei ole olemassa erityistä maalia, vaan sinun on valittava maali, jonka ominaisuudet sopivat parhaiten siihen ympäristöön, johon jalkalistat sijoitetaan (korkea kosteus, valolle altistuminen jne.). Muista, että MDF-levy voi imeä vettä vesipohjaisista maaleista, mikä voi aiheuttaa turvotusta. Tutustu MDF-levyjen maalausta koskevaan oppaaseemme tällaisten ongelmien välttämiseksi.

Millä jalkalistat kannattaa maalata?

Se, minkälaista sivellintä tai applikaattoria sinun tulisi käyttää jalkalistojen maalaamiseen, riippuu jalkalistojesi muodosta. Käytä 2-tuumaista sivellintä, jolla voit leikata jalkalistan yläreunaa pitkin ja antaa täyden peittävyyden yksityiskohtaisilla ja tasaisilla alueilla. 1 tuuman siveltimellä saat terävän suoran linjan kulmiin. Minirullalla saat ruiskun kaltaisen, tasaisen pinnan, mutta se sopii vain jalkalistojen tasaisiin osiin. Jos käytät vesipohjaista maalia, käytä sivellintä, jossa on synteettiset harjakset, sillä luonnonkarvat imevät liikaa maalia ja levittävät sitä liian nopeasti ja epätasaisesti.

Miten maalata jalkalistat maton kanssa?

Yksi tapa on peittää maton reuna maalarinteipillä ja maalata jalkalistat huolellisesti. Toinen tapa on vetää matto ylös ja taittaa se takaisin ennen maalausta ja laittaa se takaisin, kun maali on kuivunut. Kolmas tapa on käyttää mattosuojarullaa, joka peittää maton ja estää maalivuodot.