Mikä on paras lattiapinta allergioille?

Nykyään kotimme ovat täynnä allergeeneja, jotka voivat aiheuttaa tukkoista nenää ja aivastelua. American Academy of Allergy Asthma & Immunology (AAAAI) -järjestön mukaan yli puolet Yhdysvaltojen väestöstä kärsii jonkinlaisesta allergiasta, ja monet yleisimmistä allergeeneista löytyvät kotoa. Harkitsemalla huolellisesti lattianpäällystevalintoja voit ehkä poistaa ongelman tärkeimmän lähteen, jolloin perheesi voi hengittää paljon helpommin.

Mikä on paras lattiapinta allergioille?

Yleiset allergeenit

Yleisiä allergeeneja ja astman laukaisijoita, joita löytyy lähes kaikista kodeista, ovat pölypunkit, home ja lemmikkieläinten hilse. Vähentämällä paikkoja, joihin allergeenit voivat laskeutua ja piiloutua, parannat kotisi ilmanlaatua ja voit vähentää oireita, kuten vetisiä, kutisevia silmiä ja monia hengitystie- ja poskiontelovaivoja.

  • Pölypunkkien ulosteita, ruumiinosia ja kuoria voi löytyä kaikista kodin kankaista, myös matoista. Pölypunkit ovat mikroskooppisen pieniä hyönteisiä, jotka ovat liian pieniä paljain silmin havaittaviksi, mutta niitä ei voi välttää… ja niitä on kaikkialla.
  • Home voi kasvaa millä tahansa pinnalla, jossa on kosteutta, mukaan lukien lattianpäällysteet tiloissa, jotka ovat usein kosteita, kuten kylpyhuoneissa ja keittiöissä.
  • Lämminveriset lemmikkieläimet erittävät eläimen hilseilyä (ihohiutaleita ja karvoja) ja edistävät muutenkin allergioita sylkemällä, virtsaamalla ja ulostamalla sekä kuljettamalla tavaroita, kuten tikkuja ja ruohoa, pihalta.

Luonnollisten allergioiden, kuten pölyn ja homeen, lisäksi jotkin lattianpäällysteet sisältävät haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC-yhdisteitä), jotka voivat myös laukaista allergioita joillakin ihmisillä. Altistuminen VOC-yhdisteille voi laukaista astmakohtauksia, ja siihen liittyy oireita, kuten päänsärkyä, silmien ärsytystä, yskää, selittämätöntä väsymystä ja hengitysvaikeuksia. Kun valitset kotiisi lattiapinnoitteita, etsi tuotteita, joissa on vähän VOC-yhdisteitä tai jotka eivät sisällä VOC-yhdisteitä, ja keskustele VOC-yhdisteettömien liimojen käytöstä lattiaurakoitsijasi kanssa.

Alla olemme koonneet kaikki parhaat lattianpäällysteet allergioille ja sen, miten ne voivat vähentää allergeeneja kodissasi.

Parhaat lattianpäällysteet allergioille

Korkkilattiat

Korkkilattia on erinomainen valinta monella tasolla. Korkki on antimikrobinen, koska siinä on suberiinia, luonnossa esiintyvää ainetta, joka vähentää homeen, homeen, bakteerien ja muiden allergeenien kasvua. Kovan pinnan ansiosta se on helppo puhdistaa pölymopilla, ja vaikka se on huokoinen materiaali, pintakäsittely estää taskut, joihin allergeenit voivat kerääntyä.

Kovapuulattiat

Kovapuu on yksi kauneimmista ja toivotuimmista lattiatyypeistä, ja se on erinomainen valinta allergeeneille herkille ihmisille. Kova pinta ei jätä pölypunkille piilopaikkaa, ja se puhdistuu helposti jättäen pölyttömän ja karvattoman pinnan. Varmista, että valitset sellaisen, jossa on myrkytön kovapuun pintakäsittely.

Laminaattilattiat

Laminaattilattia valmistetaan yleensä liimaamalla yhteen puukomposiittikerroksia. Valmistusprosessin aikana käytetyt liimat saattavat sisältää VOC-yhdisteitä, jotka voivat laukaista allergioita.

Tarkista aina tuotteen asiakirjat tai kysy myyjältä tuotteen päästöluokitus. Laminaattilattiat, jotka ovat CARB Phase 2 -vaatimusten mukaisia tai joiden eurooppalainen formaldehydipäästöstandardi on E1 tai E0, ovat yleensä parhaita valintoja. Kova pinta on kuitenkin kovapuun tavoin helppo puhdistaa, eikä se säilytä tai kätke pölyä ja hilseilyä.

Bambulattiat

Bambu on erinomainen lattianpäällystevalinta allergikoille useista syistä. Se tarjoaa kaikki kovan lattian pintaominaisuudet eikä tarjoa viihtyisää kotia pölypunkille tai hilseelle. Se on vedenkestävä ja sitoo vähemmän kosteutta kuin perinteinen kovapuu. Mutta kuten laminaattien kohdalla, valmistus on tärkeää. Varmista ennen bambulattian ostamista, että valmistusprosessi on vähähiilivetyinen, ja tarkista, että kaikki asennusliimat ovat VOC-vapaita.

Kivilaatat

Kaikki kivilattiat eivät ole allergiaystävällisiä. Pääsääntöisesti sileä kivi on paljon epätodennäköisempi allergeenien pesijä kuin kivi, joka on luonteeltaan huokoinen ja jossa on karheampi reunasilhuetti. Korkeakiillotettu marmori ja graniitti ovat erinomaisia valintoja, mutta luonnollisen näköinen kivi, jossa on karkea viimeistely ja epätasainen pinta, voi tarjota taskuja homeelle ja muille allergeeneille. Aluskatteen kosteussulun, kuten korkin tai vaahtokumin, käyttäminen auttaa estämään homeen kehittymisen.

Posliini ja keraamiset laatat

Posliini- ja keraamiset laatat ovat parhaita valintoja allergioiden ehkäisemiseksi. Niitä on helppo hoitaa, ja pölykertymät on helppo havaita ja puhdistaa. Jotta allergiaa voidaan vähentää tehokkaimmin, varmista, että se on asennettu VOC-luokiteltuja liimoja käyttäen. Kun käytät mitä tahansa laattaa, varmista, että saumaus on hyvässä kunnossa, jotta kosteus ei pääse tihkumaan lattian alta alapohjaan, jossa home voi kukoistaa.

Vinyylilattia

Korkkilattian tavoin ylellinen vinyylilattia tarjoaa kaikki kovan pinnan edut; helppo puhdistaa ja hoitaa, eikä siinä ole taskuja, joihin kosteus, home tai punkit kerääntyisivät, ja valmistusprosessiin on sisällytetty antibakteerinen aine. Vinyylin tapauksessa saat kuitenkin aina sen, mistä maksat. Alemman hintaluokan vinyylilattiat valmistetaan usein VOC-yhdisteiden kanssa, jolloin itse materiaalin päästöt aiheuttavat allergeeniriskin. Muista investoida luksusvinyyliin, jos valitset tämän reitin.

Matto

Matto voi olla allergikoille painajainen. Se on ihanteellinen ympäristö pölypunkille ja hilseelle, ja sillä on taipumus säilyttää runsaasti kosteutta, mikä tekee siitä täydellisen tilanteen, joka edistää homeen ja homeen kasvua matossa, pehmusteissa tai viereisissä seinissä. Jos haluat maton, puhdista usein laadukkaalla HEPA-suodatuksella varustetulla imurilla ja valitse matto, joka on valmistettu homeen ja homeen kestäväksi ja VOC-vapaaksi. Etsi samankaltaisia ominaisuuksia myös maton pehmusteista. Jos matto kastuu, vedä vesi pois välittömästi ja pidä lämpötila kylmänä, kunnes matto ja tyyny ovat kuivuneet, jotta homeen ja homeen kasvu estyy.

Jokaisella lattiapäällysteellä on hyvät ja huonot puolensa, kun on kyse allergeenien minimoimisesta kotona. Aluskatteet ja pehmusteet on otettava huomioon itse lattiapäällysteen ohella, mutta paras tapa estää allergeenien kasvua kovissa lattiapäällysteissä on varmistaa, että lattia on tiivistetty kosteutta vastaan saumauslaastilla tai liimalla, ja kaikki lattiat on pidettävä puhtaina ja pölyttöminä.

Kärsitkö sinä ja perheesi allergioista? Mitä teette vähentääksenne ongelmia?