Mikä on mesquite-kovapuulattia?

Kasvitieteellinen nimi: Prosopis glandulosa

Mesquite on Pohjois-Amerikan kovimman puun maineessa. Siksi se on yleinen valinta kovapuulattioihin, huonekaluihin ja jopa lihan kypsentämiseen. Lattioissa se on vahva ja kestävä valinta, sillä se painaa yli kolme kiloa neliöjalkaa kohden 3/4 tuuman paksuudelta.

Pikatietoja

Mikä on mesquite-kovapuulattia?

Väri: Mesquite vaihtelee väriltään vaaleanruskeasta tummanruskeaan, jossa on punaisia sävyjä.

Jyvä: Mesquite vaihtelee väriltään vaaleanruskeasta tummanruskeaan, jossa on punaisia sävyjä.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Tyypillisesti on vain yksi laji, ja sen sisällä on vain vähän värivaihtelua.

Kovuus/Janka: Janka-luokitus on 2,345, mikä tarkoittaa, että se on Pohjois-Amerikan kovinta puuta, ja se on 82 % kovempaa kuin perinteinen Northern Red Oak.

Mittapysyvyys: Mittapysyvyysluokitus on 3,2, mikä tekee siitä 63 % vakaamman kuin perinteinen Northern Red Oak. Se on näin vakaa vain täysin kovettuneena.

Sahaaminen/työstö: Mesquite on hyvä valinta sahaukseen ja työstöön, koska sen työstäminen ei ole liian vaikeaa.

Hionta: : Jos mesquite on sileäksi sahattu, se voidaan hioa sileäksi helposti. Jos se on sahattu muulla tavoin, karheat reunat on vaikeampi hioa. Tätä vastaan hio puu 45 asteen kulmassa puun juonteeseen nähden.

Naulaaminen: Naulaaminen saa laudat halkeilemaan helposti. Tämän välttämiseksi säädä kulmaa, jossa naula lyödään kielekkeeseen.

Viimeistely: Mesquiten viimeistelyyn ei tunnetusti liity ongelmia.

Saatavuus: Mesquiteä on saatavilla rajoitetusti.

Lyhyt taustatieto meskiitistä.

Mesquite on pieni puu, joka ei yleensä ole yli 30 jalkaa korkea. Monet puista ovat kokonsa puolesta enemmänkin pensaita. Puita kasvaa Teksasissa ja Uudessa Meksikossa, Kaliforniassa, Kansasissa ja Utahissa. Puu on tunnettu pohjaveden pinnan alentajana, koska se pystyy pidättämään vettä. Mesquite-savua käytetään lihan ja muiden ruokien maustamiseen. Puun kukka tuottaa jopa nektaria, jonka avulla mehiläiset voivat valmistaa mesquitehunajaa.

Kestävyys

Mesquite on erittäin kestävä lehtipuu, sillä se on Pohjois-Amerikan kovimpia puulajeja. Vaikka on olemassa muitakin mesquiteä paljon kovempia lehtipuita, tämä on yksi markkinoiden kestävimmistä lattiavaihtoehdoista. Kovuudestaan ja lujuudestaan huolimatta sitä on silti käsiteltävä huolellisesti kuten mitä tahansa puulattiaa, sillä se ratkaisee sen, kuinka hyvältä se näyttää vuosia asennuksen jälkeen.

Työstettävyys

Puun kovuus vaikeuttaa sen sahaamista ja työstämistä työkaluilla, joita ei ole tarkoitettu tähän tarkoitukseen. Sen työstöominaisuudet ovat kuitenkin hyvät, joten sitä käytetään yleisesti huonekaluissa ja monimutkaisissa puuntyöstömalleissa.

Missä käytetään

Vahvuutensa ja kestävyytensä ansiosta mesquiteä voidaan käyttää sekä asuin- että kaupallisissa tiloissa. Se toimii hyvin vilkkaasti liikennöidyillä alueilla ja alueilla, joissa kosteus voi olla ongelma, kunhan puu on täysin kovettunut.

Hoito ja kunnossapito

Vaikka mesquite kuuluu kovimpiin saatavilla oleviin puulajeihin, se ei tarkoita, että sitä on kohdeltava vähemmän huolellisesti ja kunnioittavasti. Vaikka se todennäköisesti kestää enemmän lemmikkieläinten ja pienten lasten vaikutusta ilman näkyviä vaurion merkkejä, on silti tärkeää hoitaa sitä viimeistelyn ohjeiden mukaisesti. Koska lattian asianmukainen hoito ja ylläpito määräytyy pikemminkin lattian viimeistelytyypin kuin puulajin mukaan, kiinnitä erityistä huomiota näihin ohjeisiin.

Suojaa pintakäsittelyä varotoimenpitein käyttämällä mattoja ja mattoja, jotta kengillä ulkoilmasta sisään kulkeutuva lika ja roskat vähenevät. Älä käytä korkokenkiä ja pidä lemmikkieläinten kynnet leikattuina. Käytä kangasmoppia vähintään kerran viikossa tai luuta ja imuroi lattia puhtaana pölystä, liasta ja muista roskista.

Ympäristökysymykset

Meskiittipuu kasvaa varjoisilla alueilla, joilla muut puut eivät yleensä kukoistaisi. Ne ottavat vettä maasta, mikä vaikeuttaa joidenkin muiden kasvien ja puiden menestymistä niiden ympärillä olevilla alueilla. Jotkut pitävät puuta haitallisena, mutta koska se ei kasva kaikkialla ja sillä on monia käyttötarkoituksia lattian lisäksi, sitä ei ole saatavilla runsaasti.