Mikä on MDF?

Keskitiheä kuitulevy, joka tunnetaan yleisesti nimellä MDF, on valmistettu puutuote, joka on valmistettu yhdistämällä puukuituja ja liimaa korkeassa paineessa ja lämpötilassa. Tuloksena syntyvän levyn pinta on sileä ja tasainen, eikä siinä ole oksia tai puunjyväkuvioita. MDF-levyjä on saatavana eri paksuuksina, jotka vaihtelevat 1/8 tuuman ja 1 tuuman välillä, ja ne voidaan helposti leikata mittojen mukaan, porata ja jyrsiä.

MDF-levy koostuu pienistä puukuiduista, jotka ovat tyypillisesti peräisin havupuulajeista, kuten männystä tai kuusesta, ja jotka on hajotettu yksittäisiksi säikeiksi. Nämä säikeet sekoitetaan sitten hartsin, vahan ja muiden kemikaalien kanssa homogeenisen seoksen luomiseksi. Tämän jälkeen seos puristetaan ja kuumennetaan korkeaa painetta ja lämpötilaa käyttäen, jolloin siitä muodostuu kiinteä levy.

Yksi MDF-levyn tärkeimmistä eduista on sen tasainen tiheys ja paksuus, mikä tekee siitä luotettavan materiaalin tarkkuutta vaativiin puutyöprojekteihin. Lisäksi MDF-levy voidaan hioa ja maalata helposti, ja se tarjoaa tasaisen ja yhtenäisen pinnan. On kuitenkin tärkeää huomata, että MDF ei ole vedenpitävä, ja se voi paisua ja hajota, kun se altistuu kosteudelle.

Verrattuna muihin puumuovituotteisiin, kuten lastulevyyn tai vaneriin, MDF-levy on koostumukseltaan tiheämpi, mikä tekee siitä vahvemman ja kestävämmän. MDF-levyllä on myös vähäisempi taipumus halkeilla tai halkeilla, minkä vuoksi se on suosittu valinta huonekalujen valmistukseen, kaapistojen valmistukseen ja muihin puuntyöstösovelluksiin.

MDF-levyn ominaisuudet

MDF-levyllä on useita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä houkuttelevan materiaalin puutyöprojekteihin. Näitä ominaisuuksia ovat muun muassa sen tiheys, lujuus ja kestävyys.

1. Tiheys: MDF-levyn tiheys on suurempi kuin monien muiden teknisten puutuotteiden, kuten lastulevyn, tiheys. Tämä tarkoittaa, että se kestää paremmin kolhuja ja naarmuja, mikä tekee siitä kestävämmän vaihtoehdon huonekalujen valmistukseen ja muihin puutyöprojekteihin.

2. Lujuus: MDF on vahva ja vakaa materiaali, joka pitää ruuvit ja naulat hyvin, mikä tekee siitä suositun valinnan kaapistojen valmistukseen ja muihin rakennussovelluksiin. Lisäksi sen tiheä koostumus tekee siitä vähemmän todennäköisesti halkeilevan tai halkeilevan porattaessa tai leikattaessa.

3. Kestävyys: MDF on pitkäikäinen materiaali, joka kestää kulutusta ajan myötä. Sen tasainen koostumus tekee siitä vähemmän alttiin vääntymiselle, vääntymiselle tai kuperaantumiselle, mikä voi olla huolenaihe massiivipuun kohdalla.

On kuitenkin tärkeää huomata, että joillakin MDF-levyillä on rajoituksia ominaisuuksiensa suhteen. Yksi heikkolaatuisemman MDF-levyn suurimmista haitoista on sen alttius kosteusvaurioille. Jos MDF-levy altistuu vedelle tai korkealle kosteudelle, se voi turvota ja hajota, jolloin se ei sovellu ulkokäyttöön tai tiloihin, joissa on korkea kosteuspitoisuus, kuten kylpyhuoneisiin tai keittiöihin. MDF-levyjämme eivät kuitenkaan vaivaa nämä haitat, sillä käytämme korkealaatuista kosteudenkestävää HDF-levyä jalkalistoissa, kaiteissa ja sisustuslistoissa.

Kaiken kaikkiaan MDF-levyllä on useita ominaisuuksia, jotka tekevät siitä suositun materiaalin puutyöprojekteissa, kuten sen tiheys, lujuus ja kestävyys. Huonolaatuisemman MDF-levyn alttius kosteusvaurioille ja mahdolliset terveysriskit olisi kuitenkin otettava huomioon, kun päätetään, käytetäänkö MDF-levyä tiettyyn projektiin.

Mikä on MDF?

MDF-levytyypit

 1. Tavallinen MDF: Tämä on yleisimmin käytetty MDF-levytyyppi, ja sitä on saatavana eri paksuisina ja kokoisina. Siinä on sileä pinta ja se soveltuu erinomaisesti maalaamiseen, laminointiin tai viilutukseen.
 2. Kosteudenkestävä MDF: Tämäntyyppinen MDF-levy kestää paremmin kosteutta, ja sitä voidaan käyttää alueilla, joille tavallinen MDF-levy ei soveltuisi, kuten keittiöissä, kylpyhuoneissa tai muissa kosteusalttiissa ympäristöissä. Kosteudenkestävä MDF on myös helpompi ja turvallisempi puhdistaa vedellä ja puhdistusaineilla.
 3. Palosuojattu MDF: Palosuojattu MDF-levy on käsitelty erikoiskemikaaleilla, jotka tekevät siitä palonkestävää. Sitä käytetään yleisesti kaupallisissa ja julkisissa rakennuksissa, joissa paloturvallisuus on huolenaihe.
 4. Ultrakevyt MDF: Ultrakevyt MDF-levy on kevyt versio MDF-levystä, jota on helpompi käsitellä ja kuljettaa. Se sopii erinomaisesti käytettäväksi sovelluksissa, joissa paino on ongelma, kuten matkailuautoissa tai veneissä.
 5. Suuritiheyksinen MDF: Suuritiheyksinen MDF-levy on tavallista MDF-levyä tiheämpi ja sen pinta on sileämpi, joten se sopii erinomaisesti sovelluksiin, joissa vaaditaan korkealaatuista viimeistelyä.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä saatavilla olevista MDF-levytyypeistä. Se, minkä tyyppinen MDF-levy sopii parhaiten sinun projektiisi, riippuu sinun erityistarpeistasi ja -vaatimuksistasi. On aina hyvä ajatus neuvotella ammattimaisen puuntyöstön ammattilaisen tai toimittajan kanssa, joka auttaa sinua valitsemaan oikeanlaisen MDF-levytyypin projektiisi.

MDF:n käyttötarkoitukset

MDF on monipuolinen materiaali, jota voidaan käyttää monissa puutyöprojekteissa. Joitakin MDF:n yleisimpiä käyttökohteita ovat mm:

 • Jalkalistat: MDF on suosituin valinta jalkalistoihin, korkealaatuinen kosteudenkestävä HDF-levymme on ihanteellinen jalkalistojen asentamiseen jokaiseen huoneeseen.
 • Huonekalujen valmistus: MDF on suosittu valinta huonekalujen valmistukseen, erityisesti maalattavien tai laminoitavien kappaleiden valmistukseen. Sen sileä ja tasainen pinta mahdollistaa puhtaan viimeistelyn, ja sitä voidaan helposti muotoilla ja jyrsiä monimutkaisten mallien ja kuvioiden luomiseksi.
 • Kaapistot: MDF-levyä käytetään usein kaappien, kuten keittiökaappien, kylpyhuonekalusteiden ja säilytyskaappien valmistukseen. Sen lujuus ja vakaus tekevät siitä luotettavan materiaalin kaapistojen valmistukseen, ja sen yhtenäinen koostumus mahdollistaa tarkat leikkaukset ja puusepäntyöt.
 • Arkkitravit: MDF-levy tarjoaa parhaat mahdollisuudet luoda puhdas ja sileä pintakäsittely oviaukkoihin.
 • Seinäpaneelit: MDF-levyistä voidaan valmistaa koristeellisia seinäpaneeleita joko itsenäisenä suunnittelutekijänä tai alustana laatoille tai muille materiaaleille. Sen tiheys ja vakaus tekevät siitä sopivan seinäpaneeleihin, jotka altistuvat kulutukselle.
 • Listat: MDF on suosittu valinta koristeellisten listojen, kuten jalkalistojen, kruununlistojen ja listojen valmistukseen. Sen tasainen tiheys ja kyky säilyttää monimutkaisia muotoja tekevät siitä monipuolisen vaihtoehdon erilaisten listatyylien luomiseen.
 • DIY-projektit: MDF on suosittu materiaali DIY-harrastajien keskuudessa, jotka haluavat luoda omia puutyöprojektejaan. Se on edullista, sitä on helppo työstää, ja sitä voidaan käyttää moniin eri sovelluksiin hyllyistä ja säilytysyksiköistä kuvakehyksiin ja koriste-esineisiin.

Kaiken kaikkiaan MDF on monipuolinen ja suosittu materiaali monenlaisiin puutyöprojekteihin. Sen edullisuus, monipuolisuus ja johdonmukaisuus tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon niin DIY-harrastajille kuin ammattimaisille puutyöläisillekin.

Mikä on MDF?

MDF:n edut ja haitat

MDF-levyn edut

 • Edullisuus: MDF on massiivipuuhun verrattuna kustannustehokas vaihtoehto puuntyöstöprojekteihin, joten se on suosittu valinta sekä tee-se-itse-harrastajien että ammattimaisten puuntyöläisten keskuudessa.
 • Monipuolisuus: MDF-levyä voidaan helposti leikata, muotoilla ja jyrsiä, mikä tekee siitä monipuolisen materiaalin monenlaisiin sovelluksiin. Sitä voidaan maalata, laminoida tai viiluttaa, jolloin saadaan aikaan erilaisia viimeistelyjä ja tyylejä.
 • Johdonmukaisuus: MDF-levyn tiheys ja paksuus on tasainen, mikä tekee siitä luotettavan materiaalin tarkkuutta vaativiin puutyöprojekteihin. Siinä on harvemmin oksia tai muita epätasaisuuksia, jotka voivat vaikuttaa valmiin tuotteen laatuun.
 • Kestävyys: MDF on ympäristöystävällinen vaihtoehto, sillä se on valmistettu kierrätetyistä puukuiduista ja se voidaan kierrättää elinkaarensa lopussa.

MDF-levyn haitat

 • Kosteusvauriot: Tavallinen MDF-levy ei ole vedenkestävä, ja se voi paisua ja huonontua, kun se altistuu kosteudelle. Tämä rajoittaa sen käyttöä tiloissa, joissa on korkea kosteus tai kosteuspitoisuus, kuten kylpyhuoneissa tai keittiöissä.
 • Formaldehydipäästöt: MDF-levystä voi vapautua formaldehydiä, joka on mahdollinen syöpää aiheuttava aine ja joka voi aiheuttaa terveysriskejä, jos käsittelyn ja jalostuksen aikana ei noudateta asianmukaisia turvatoimenpiteitä.
 • Rajoitettu vahvuus: Vaikka MDF on vahva ja vakaa materiaali, se ei ole yhtä vahva kuin massiivipuu tai muut puumateriaalit, kuten vaneri. Se ei ehkä sovellu sovelluksiin, jotka vaativat suurta lujuutta tai kantavuutta.
 • Vaikea liitostyö: MDF-levyä voi olla haastavaa liittää ruuveilla, nauloilla tai muilla kiinnittimillä sen tiheyden ja halkeilutaipumuksen vuoksi. MDF-levyjä liitettäessä on noudatettava erityistä varovaisuutta, jotta materiaali ei vahingoitu.

Yhteenvetona voidaan todeta, että MDF-levyllä on useita etuja, jotka tekevät siitä suositun materiaalin puutyöprojekteissa, kuten sen edullisuus, monipuolisuus, johdonmukaisuus ja kestävyys. Sillä on kuitenkin myös joitakin haittoja, kuten alttius kosteusvaurioille, formaldehydipäästöt, rajallinen lujuus ja vaikeus puusepäntyössä. Näiden etujen ja haittojen ymmärtäminen voi auttaa puutyöntekijöitä ja tee-se-itse-harrastajia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä siitä, onko MDF oikea materiaali heidän hankkeisiinsa.

MDF vs. vaneri

MDF ja vaneri ovat molemmat puuntyöstössä ja rakentamisessa yleisesti käytettyjä puuntyöstötuotteita. Seuraavassa on joitakin näiden kahden tuotteen keskeisiä eroja.

 • Materiaalikoostumus: MDF-levy valmistetaan puukuiduista, jotka on liitetty yhteen hartsilla ja puristettu sitten levyiksi. Vaneri puolestaan valmistetaan ohuista puuviiluista, jotka on liimattu yhteen.
 • Lujuus ja kestävyys: Vaneri on yleensä lujempaa ja kestävämpää kuin MDF-levy, joten se on parempi valinta sovelluksiin, joissa lujuus on tärkeää. MDF-levy voi kuitenkin kestää vaneria paremmin vääntymistä ja halkeilua.
 • Pintakäsittely: MDF-levyssä on sileä ja tasainen pinta, joka on ihanteellinen maalausta, laminointia tai viilutusta varten. Vanerissa on luonnollisempi ja kuvioitu pinta, joka saattaa vaatia hiomista tai täyttämistä ennen viimeistelyä.
 • Kosteudenkestävyys: Vaneri kestää yleensä paremmin kosteutta kuin MDF-levy, joten se on parempi valinta käytettäväksi kosteudelle alttiissa tiloissa, kuten keittiöissä tai kylpyhuoneissa.
 • Kustannukset: MDF on yleensä edullisempi kuin vaneri, joten se on suosittu valinta budjettitietoisiin projekteihin.

Viime kädessä valinta MDF-levyn ja vanerin välillä riippuu projektin erityistarpeista. MDF on hyvä valinta sovelluksiin, joissa sileä pinta ja alhaiset kustannukset ovat tärkeitä, kun taas vaneri sopii paremmin sovelluksiin, joissa lujuus ja kestävyys ovat ensisijaisia.

MDF on suosittu materiaali, jolla on monenlaisia käyttötarkoituksia ja etuja. Vaikka sillä on haittapuolensa, MDF on kustannustehokas ja monipuolinen vaihtoehto moniin puutyöprojekteihin. MDF-levyn ominaisuuksien ja ominaisuuksien ymmärtäminen voi auttaa puutyöntekijöitä ja tee-se-itse-harrastajia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä siitä, mitä materiaaleja he käyttävät projekteissaan.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on MDF?

MDF-levy on puukuidusta, hartsista ja vahasta valmistettua puumuovia. Se on monipuolinen ja suosittu materiaali monenlaisiin puutyöprojekteihin.

Mistä MDF-levyä valmistetaan?

MDF-levy valmistetaan puukuiduista, jotka usein saadaan puujätteestä tai sahanpurusta. Kuidut sekoitetaan hartsin ja vahan seokseen, jotta saadaan aikaan yhtenäinen ja tasalaatuinen materiaali.

Mihin MDF-levyä käytetään?

MDF-levyllä on monenlaisia käyttökohteita, kuten huonekalujen valmistus, kaapistot, seinäpaneelit, listat ja DIY-projektit. Sen edullisuus, monipuolisuus ja johdonmukaisuus tekevät siitä suositun valinnan sekä ammattimaisille puutyöläisille että DIY-harrastajille.

Mitä MDF tarkoittaa?

MDF on lyhenne sanoista Medium Density Fiberboard (keskitiheä kuitulevy), joka viittaa materiaalin tiheyteen ja valmistustapaan. MDF on tiheämpää kuin lastulevy, mutta vähemmän tiheää kuin massiivipuu.

Miten MDF-levy valmistetaan?

MDF-levy valmistetaan hajottamalla puukuidut pieniksi hiukkasiksi ja yhdistämällä ne hartsin ja vahan seokseen. Tämän jälkeen seos puristetaan ja muotoillaan levyiksi korkeassa lämpötilassa ja paineessa, jolloin saadaan sileä ja tasainen pinta.

Onko MDF vaarallista?

MDF-levystä voi vapautua formaldehydiä, joka on mahdollinen syöpää aiheuttava aine ja joka voi aiheuttaa terveysriskejä, jos käsittelyn ja jalostuksen aikana ei noudateta asianmukaisia turvatoimenpiteitä. On tärkeää noudattaa turvallisuusohjeita MDF-levyä käsiteltäessä, jotta formaldehydille altistumisen riski voidaan minimoida. Lisäksi MDF-levy ei ole vedenkestävä, ja se voi paisua ja huonontua, kun se altistuu kosteudelle, mikä voi rajoittaa sen käyttöä tietyissä sovelluksissa. Näistä haitoista huolimatta MDF on edelleen suosittu ja edullinen materiaali monenlaisiin puutyöprojekteihin. Meillä on kokonainen postaus MDF:n turvallisuudesta – MDF-tuotteistamme ei pitäisi olla syytä huoleen!

Onko MDF kielletty?

Ei, MDF ei ole kielletty. Jotkin MDF-levytyypit voivat kuitenkin sisältää formaldehydiä, kemikaalia, joka voi olla haitallista, jos sitä hengitetään suuria määriä. Tämän ongelman ratkaisemiseksi jotkin maat ovat ottaneet käyttöön säännöksiä, joilla rajoitetaan MDF-levyn tuotannossa käytettävän formaldehydin määrää. Lisäksi jotkut valmistajat ovat alkaneet valmistaa vähäpäästöisiä tai formaldehydittömiä MDF-tuotteita vastatakseen kuluttajien vaatimuksiin turvallisemmista ja kestävämmistä tuotteista. On aina hyvä tarkistaa MDF-tuotteiden formaldehydipäästöluokitus ennen niiden ostamista ja käyttämistä, varsinkin jos sinulla tai jollakulla kotitaloudessasi on hengitystieongelmia.