Mikä on Ipe Hardwood Flooring?

Brasilialainen pähkinäpuu, joka tunnetaan myös nimellä Ipe, on trooppinen lehtipuu, jota kasvatetaan pääasiassa Brasiliassa, mutta sitä korjataan myös Boliviassa, Venezuelassa, Guatemalassa ja Perussa. Puut kasvavat tyypillisesti sademetsissä, ja ne voivat kasvaa 120-160 jalan korkuisiksi. Puun halkaisija vaihtelee kolmesta kuuteen jalkaan. Ipe on suosittu valinta kovapuulattiaksi äärimmäisen kestävyytensä ja ainutlaatuisen puumateriaalinsa vuoksi.

Pikatietoja

Kasvitieteellinen nimi: Tabebuia serratifolia

Väri: Brasilianpähkinän väri vaihtelee vaaleanruskeasta, vihertävällä sävyllä varustetusta väristä ruskehtavan mustaan.

Jyvä: Brasilialaisen saksanpähkinän jyvä voi olla joko hieno ja suora tai hyvin epäsäännöllinen.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Brasilianpähkinän värivaihtelut ovat suuria,
Useimmat lattiapinnoitteisiin käytettävät kappaleet ovat kuitenkin yleensä tummempaa lajiketta.

Kovuus/Janka: Brasilialaisen mustapähkinän Janka-asteikko on 3,680.

Mittapysyvyys: Brasilialaisen mustapähkinän keskimääräinen stabiilisuusluokitus on 8,0.

Sahaus/työstö: Tätä sahatavaraa on hyvin vaikea sahata, varsinkin jos käytetään käsityökaluja.

Hionta: Hionta on erittäin vaikeaa, ja on huolehdittava siitä, että naarmut ja hiontajäljet jäävät mahdollisimman pieniksi.

Naulaaminen: Puutavaran kovuuden vuoksi brasilialainen pähkinäpuu voi olla hyvin vaikea naulata.

Viimeistely: Brasilianpähkinälattian viimeistelyssä on noudatettava huolellisuutta.

Saatavuus: Brasilianpähkinää on saatavilla kohtalaisesti, mutta alueellisesti rajoitetusti.

Luotto: NWFA

Historia

Ipe, jota yleisesti kutsutaan brasilialaiseksi saksanpähkinäksi, on saanut nimensä alueen intiaanien mukaan. Puuta arvostettiin sen kauneuden ja kestävyyden lisäksi myös kuoren lääkekäytön vuoksi. Vaikka brasilialainen pähkinäpuu on yhä suositumpi valinta sisätilojen lattiapinnoiksi, sitä on perinteisesti käytetty paljon vähemmän anteeksiantavissa ympäristöissä. Puutavara on ollut ja on edelleen suosittu valinta kansilaudoituksiin, kävelysiltoihin, rautateiden ristikoiden pylväisiin, työkalujen kahvoihin, rantakäytäviin, venelaitureihin ja laitureihin.

Kestävyys

Yksi lattianpäällystealan luotettavimmista indikaattoreista tietyn puutavaralajin kestävyydelle on sen Janka-asteikollinen luokitus. Janka-asteikko vaihtelee nollasta 4 000:een. Lähellä nollaa oleva luokitus osoittaa, että puu on hyvin pehmeää ja täysin sopimatonta lattiamateriaaliksi. Luokitus 4 000 on aivan liian kova, jotta sitä voitaisiin jyrsiä kannattavaksi lattianpäällystevaihtoehdoksi. Brasilialaisen saksanpähkinän Janka-luokitus on 3 680. Se on yksi kovimmista ja kestävimmistä lattianpäällystevaihtoehdoista. Lisäksi brasilialainen pähkinäpuu kestää hyvin sienien aiheuttamaa lahoamista ja termiittien hyökkäyksiä, mikä lisää entisestään sen arvoa terassivalintana. Sitä voidaan käyttää menestyksekkäästi ulkotiloissa ilman säilöntäaineita. Tämä on tärkeä näkökohta, sillä se vähentää haitallisia kemikaaleja ja torjunta-aineita, joita on päästettävä ympäristöön puutavaran suojaamiseksi. Brasilialainen saksanpähkinäpuu on myös melko palonkestävä. NFPA-luokituksen mukaan se kuuluu luokkaan A, mikä tarkoittaa, että se kestää tulta yhtä hyvin kuin betoni ja teräs.

Työstettävyys

Brasilialaista puuta voi olla melko vaikea sahata ja työstää käsityökaluilla, ja se on kohtalaisen vaikeaa jopa nykyaikaisemmilla vaihtoehdoilla. Myös tämäntyyppisen puutavaran hionta on vaikeaa tiheyden ja puun öljyisen jäännöksen vuoksi. Käsittelyssä syntyneet naarmut näkyvät helposti, ja hiomalla on poistettava kaikki edellisen leikkauksen naarmut erittäin huolellisesti. Jos näin ei tehdä, tuloksena on hiontajälkiä ja naarmuja, jotka näkyvät sahatavaran viimeistelyn jälkeen. Puun tiheyden vuoksi sitä voi olla myös melko vaikea naulata. Suositeltava menetelmä on naulaaminen käsin, ja puutavaran esiporaus voi olla tarpeen. Lopuksi kaikki pinnoitteet on testattava ennen niiden levittämistä lattialle. Joidenkin pintamaalien, kuten öljymodifioitujen pintamaalien, kuivuminen kestää erittäin kauan. Brasilialaisen pähkinäpuun kanssa työskenneltäessä on otettava huomioon, että se voi aiheuttaa joillekin henkilöille kosketusihottumaa ja myös hengitysvaikeuksia.

Missä käytetään

Brasilialaisen saksanpähkinän korkea Janka-asteikon luokitus osoittaa, että tämä lattiatyyppi sopii erinomaisesti tiloihin, joissa on paljon jalankulkijoita. Keskitumma tai tumma väri antaa hienostunutta ilmettä kaikkialle, minne lattia asennetaan. Se sopii varsin hyvin toimistotiloihin ja muihin julkisiin rakennuksiin sekä koteihin. Toisin kuin monet muut kovapuulattiavaihtoehdot, tämä puutavaralaji sopii hyvin lähes mihin tahansa alueeseen, myös ulkoterasseille ja kylpyhuoneisiin.

Hoito ja kunnossapito

Vaikka brasilialainen pähkinäpuu on paljon kestävämpi kuin useimmat kovapuuvaihtoehdot, on silti tärkeää, että lattiapinnoitteita hoidetaan ja huolletaan säännöllisesti, jotta ne pysyvät kauniina. Vaikka se ei olekaan ehdottoman välttämätöntä näin kestävissä lattioissa, vilkkaasti liikennöidyille alueille voidaan asentaa juoksupyörät, jotta lattian vaurioitumisen mahdollisuus pienenee. Huonekalujen jalkojen alle olisi asetettava tyynyjä, jotta lattiaan ei jää painaumia. Nämä ovat tuskin havaittavissa, ja ne ovat hyvä ennaltaehkäisevä toimenpide, varsinkin jos huonekalut ovat hyvin painavia tai niitä todennäköisesti siirretään jossain vaiheessa tulevaisuudessa. Päivittäisen käytön aiheuttamien vaurioiden estämiseksi toteutettavien toimenpiteiden lisäksi on tärkeää noudattaa säännöllistä siivousaikataulua lattian pitkäikäisyyden optimoimiseksi. Lattiat olisi pyyhittävä tai imuroitava kiintopuuasennuksessa rutiininomaisesti, jotta poistetaan hiekka ja hiekoitushiekka, joka kulkeutuu sisään päivittäin. Jos hiekan ja hiekoitushiekan annetaan kerääntyä, se rapauttaa lattian pintakäsittelyn ajan mittaan ja voi lopulta vahingoittaa lattian alla olevaa puuta. Pintakäsittelyn ylläpitäminen on paljon helpompaa kuin lattian uusiminen asennuksen jälkeen.

Ympäristökysymykset

Kestävän puutavaran suosion vuoksi brasilialaista pähkinää on yhä vaikeampi löytää. Lajin liikakäyttö on tehnyt siitä yhä vaikeammin löydettävissä metsävarantojen ja kansallispuistojen ulkopuolelta. Saatavuuden vähenemisen vuoksi on tärkeää varmistaa, että lattiapuu on peräisin kestävästä lähteestä eikä sitä ole korjattu laittomasti.