Mikä on Hickory Hardwood Flooring (Hickory-lattiat)

Kasvitieteellinen nimi: Carya

Pikatietoja

Mikä on Hickory Hardwood Flooring (Hickory-lattiat)

Väri: Väri vaihtelee vaaleasta kermanvärisestä tummempaan meripihkanväriseen, ja se tummuu hieman ja meripihkanväriseksi ajan myötä. UV-valolle altistuminen nopeuttaa tummumista/ambranpuneroitumista.

Järeys: Hickoryn jyvä on suljettu ja rakenteeltaan hieman karhea.

Lajin ja laatuluokan sisäiset vaihtelut: Tämän puulajin sisällä on suuria värivaihteluita eri laatujen välillä.

Kovuus/Janka: : 1820. Hickory on noin 41 % kovempi kuin perinteinen punatammi. Se on toiseksi kovin kotimainen puulaji.

Mittapysyvyys: Hickory on hieman vähemmän stabiili kuin perinteinen punatammi, mikä tarkoittaa, että se liikkuu, turpoaa ja supistuu todennäköisemmin kuin muut lajit. Tämän ongelman torjumiseksi vältä seisovan veden jättämistä lattialle. Ennen asennusta anna lattian sopeutua asennettavan huoneen olosuhteisiin hieman suositeltua pidempään.

Sahaus/työstö: Koska tämä puu on niin kovaa, sitä on vaikea sahata koneilla tai käsityökaluilla.

Hionta: Puun tiheys tekee siitä myös vaikeasti hiottavan. Puun vaaleampi väri vaikeuttaa hiomista, koska jäljet näkyvät paljon helpommin kuin tummemmassa puussa.

Naulaaminen: Hickoryn naulaaminen on vaikeaa, koska puun kielet halkeavat helposti. Tämän estämiseksi voit säätää kulmaa, jossa naulat lyödään puuhun. Katso lisätietoja asennusohjeista.

Viimeistely: Hickorypuun viimeistely voi olla vaikeaa, koska se ei tahdo tarttua tahraan, koska puun jyvä on suljettu. Puun värin avaaminen hiukan voi auttaa puuta ottamaan väriainetta vastaan.

Saatavuus: Helposti saatavilla.

Hickoryn lyhyt historia

Hikkoripuuta käytetään muun muassa työkalujen kahvoihin, pyöränkehiin, golfmailojen kehiin, rumpukeppeihin ja suksien pohjiin. Pesäpallomailat tehtiin ennen hikkorista, mutta valmistajat ovat viime aikoina siirtyneet käyttämään saarta. Hickorya käytetään lihan kypsentämiseen ja savun maun antamiseen monille grillikastikkeille. Jotkut hikkorilajit tuottavat pähkinöitä. Monia näistä pähkinöistä käytetään eläinten rehussa, koska ne ovat liian kitkerän makuisia ihmisten syötäväksi.

Kestävyys

Hikkoripuun ehkä toivotuin ominaisuus on ainutlaatuinen yhdistelmä lujuutta, kovuutta ja sitkeyttä, jota ei löydy mistään muusta puulajista. Sitä pidetään äärimmäisen kestävänä puuna, jonka uskotaan kestävän lähes mitä tahansa.

Työstettävyys

Hickory on erittäin tiheää, joten sitä on vaikea työstää, vaikka käytettäisiin sähkötyökaluja. Sitä on myös vaikea hioa, naulata ja viimeistellä. Kun sitä käytetään lattioihin ja huonekaluihin, se on kalliimpaa kuin helpommin työstettävät vaihtoehdot. Kun ostat valmiiksi viimeistellyn, täysin kuivatun hickoryn, vältät lattian viimeistelyyn liittyvät ongelmat ja torjut kotiolosuhteiden aiheuttaman kutistumisen ja liikkumisen.

Missä käytetään

Hickorya voidaan käyttää lähes missä tahansa ympäristössä sen lujuuden ja kestävyyden vuoksi. Sillä on maalaismainen tunnelma, joten se, missä sitä käytetään, riippuu lähinnä sitä ympäröivästä sisustuksesta. Se kuivuu paljon enemmän kuin useimmat muut puulajit, joten tämä on myös asia, joka on otettava huomioon sitä asennettaessa. Hickory sopii hyvin kodin vilkkaasti liikennöidyille alueille ja sinne, missä raskaita esineitä saatetaan pudottaa, koska lujuutensa ansiosta se ei todennäköisesti näytä näkyvän vaurioita väärinkäytön seurauksena.

Hoito ja kunnossapito

Hikkorilattia on vahvempi ja kestävämpi kuin useimmat muut puulajit, mutta se ei tarkoita, että omistajien pitäisi olla sen suhteen kovempia tai käsitellä sitä vähemmän huolella kuin muita puulajeja. Tapa, jolla kovapuulattiaa hoidetaan, määräytyy pikemminkin sen päällä käytetyn viimeistelytyypin kuin itse puulajin mukaan. Ennen pintakäsittelyn valintaa kannattaa tarkastella, miten hyvin se sopii puulajin kanssa, ja päättää sitten, mitä pintakäsittelyä käytetään sen perusteella, miten sitä hoidetaan. Käytä tavanomaisia varotoimenpiteitä, kuten mattoja ja mattoja paljon käytetyillä alueilla, jotta lika ja roskat eivät naarmuta lattian pintaa. Puhdista kangasmopilla tai imuroi vähintään kerran viikossa ja moppaa roiskeet välittömästi. Älä hankaa mitään, koska se voi painaa sen väkisin puuhun. Käytä vain pintakäsittelyyn suositeltuja puhdistusliuoksia, jotta vältät mahdolliset vauriot.

Ympäristökysymykset

Hickory on kotimainen puulaji, jota esiintyy pääasiassa Yhdysvaltojen itäosissa. Se ei ole tällä hetkellä uhanalainen.