Mikä on Bastilian päivä ja miten sitä juhlitaan missä tahansa oletkin?

Heinäkuun neljäs päivä ei ole ainoa itsenäisyyspäivän juhla tässä kuussa. Bastilian päivä, jota vietetään vuosittain 14. heinäkuuta, on Ranskan itsenäisyyspäivä, mutta sitä ei vietetä vain Ranskassa. Ranskankielisissä maissa päivä tunnetaan nimellä Fête nationale (joka tarkoittaa "kansallista juhlapäivää"), mutta englanninkielisissä maissa sitä kutsutaan Bastille Dayksi.

Päivällä muistetaan Bastilian rynnäkön vuosipäivää, jolloin 14. heinäkuuta 1789 Ranskan vallankumouksen aikana Ranskan monarkia kukistettiin. Ja vaikka juhlapäivä on luonnollisesti suuri juhlanaihe Ranskassa, sitä vietetään myös muissa maissa ympäri maailmaa. Paikoissa, joilla on vahva ranskalainen historia tai suuri ranskalaisväestö (kuten Kanadassa, New Yorkissa ja New Orleansissa), järjestetään juhlia ja paraateja myös 14. heinäkuuta.

Mikä on Bastilian päivä ja miten sitä juhlitaan missä tahansa oletkin?Olena_Z/Getty Images Milloin on Bastilian päivä?

Bastilian päivää vietetään aina 14. heinäkuuta. Tänä vuonna se osuu keskiviikkoon 14. heinäkuuta 2021.

Miten Bastilian päivää juhlitaan?

Ranskassa Bastilian päivää juhlitaan yleensä ilotulitusnäytöksillä, sotilasseremonioilla, paraateilla ja juhlilla. Mutta on paljon tapoja juhlia päivää missä päin maailmaa tahansa.

Tutustu juhlapäivän historiaan.

Kuten minkä tahansa toisen kulttuurin juhlapäivän kohdalla, ensimmäinen askel on oppia kaikki mahdollinen juhlapäivän historiasta. Perehdy Ranskan vallankumouksen historiaan ja itse Bastilian päivän merkitykseen lukemalla muutama artikkeli tai katsomalla dokumenttielokuva.

Tee ranskalaisia suosikkiruokia.

Jos et juhli Ranskassa, voit silti osallistua Bastilian päivän juhlallisuuksiin! Muista vain juhlia kulttuuria kunnioittavasti. Vietämme päivän juhlien yhtä ranskalaisen kulttuurin suosikkipuoltamme: Ruokaa. Kutsu muutama ystävä kylään ja kokeile valmistaa yksi ranskalaisista suosikkiresepteistämme, kuten maukkaita macaroneja ja Ratatouille Cassoulet’ta.

Katso ilotulitusta

Samoin kuin perinteiset itsenäisyyspäivän juhlallisuudet Amerikassa, ranskalaiset juhlivat Bastilian päivää järjestämällä taidokkaita ilotulitusnäytöksiä eri puolilla maata. Jos olet onnekas ja olet Ranskassa tapahtuman aikaan, voit todennäköisesti nähdä ilotulituksia missä tahansa oletkin. Jos juhlit lammen toiselta puolelta, harkitse oman ilotulitusnäytöksen järjestämistä (muista kuitenkin noudattaa näitä ilotulitteiden turvallisuusvinkkejä).

Osallistu juhlaan

Koska maailmassa on niin monia alueita, joilla on suuri ranskalaisvaikutus, itse maa ei ole ainoa paikka, jossa voit osallistua juhliin tai paraatiin. Jos olet paikallinen New Yorkissa tai New Orleansissa, voit nähdä vuosittaisen paraatin ja osallistua juhlallisuuksiin kaikkialla kaupungissa. Jos paikallisella paikkakunnallasi ei ole suunniteltua tapahtumaa, harkitse jonkin tapahtuman järjestämistä.