Mikä on arkkitravi? – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Arkkitravi on yleinen oviominaisuus, joka löytyy useimmista kodeista. Joskus se tunnetaan myös nimellä oviverhoilu.

Mikä on arkkitravi? - Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Ottaen huomioon, että kävelemme tämän oven ominaisuuden läpi päivittäin, emme usein kiinnitä siihen lainkaan huomiota! Jotkut pitävät sitä jopa osana varsinaista ovenkarmia (kaikki eivät tiedä, mikä se on tai mistä ajatus on peräisin).

Termi architrave, joka tunnetaan myös nimellä ovenkarmi tai oven kotelo, on peräisin Kreikasta monta vuotta sitten ja se on käännetty kreikan kielen sanasta Epistyle.

Kreikkalaiset käyttivät epistyyliä arkkitehtonisena listana, joka löytyi kahden pylvään yläosasta ja yhdisti ne toisiinsa taidokkailla kuvioilla.

Valitsemasi arkkitravityyppi auttaa lisäämään oman persoonallisen kosketuksen huoneen visuaaliseen ilmeeseen.

Voit valita yksinkertaisen modernin ja tyylikkään muotoilun tai ylellisemmän ja huomiota herättävämmän profiilin.

Mikä on arkkitravi? - Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Arkkitraven historiaa

Kuten edellä sanottiin, sanan architrave terminologia on peräisin kreikkalaisilta, jolloin pääpaino oli kipsilistojen ympärillä.

Vasta viktoriaanisella aikakaudella arkkitravi kehittyi yleiseksi puukannattimeksi. Tämä johtui siitä, että se soveltui paremmin rakenteiden tueksi kuin kipsi.

Koska tuohon aikaan käytettiin puisia kuvakaiteita ja dado-kiskoja, puiset arkkitravit sopivat sisätiloihin paremmin kuin kipsilistat.

Vuosien saatossa kukin aikakausi on saanut oman leimansa/designinsa.

Tähän kuuluvat muun muassa Elisabetin, viktoriaaninen ja edvardiaaninen tyyli. Kullakin on oma erilainen muotoilunsa, joka symboloi aikakautta.

Näillä oli taipumus olla isoja, tilaa vieviä ja rikkaita muotoilultaan, koska ne, joilla oli siihen varaa, elivät näyttävää elämäntapaa.

Mikä on arkkitraven tarkoitus?

Nykyään käytämme arkkitravia ovenkarmien, suorakulmaisten aukkojen ja joissakin tapauksissa ikkunoiden ympärillä. Mutta miksi? Architrave voi todella erottaa huoneen muista ja antaa sille todellisen "wow"-tekijän.

Kun vuosien mittaan on tullut helposti saataville niin paljon malleja ja tyylejä, on niin paljon valinnanvaraa ja loputtomia mahdollisuuksia saada aikaan ilme, joka sopii parhaiten sinun ja perheesi persoonallisuuteen ja elämäntyyliin.

Oikea arkkitraavivalinta voi tehdä tavallisesta tylsästä ovesta suurenmoisen hienon sisäänkäynnin tai pienestä huoneesta tilavan ja suuremmasta huoneesta kodikkaamman.

Arkitraveilla on myös käytännöllinen tarkoitus.

Arkkitravin takana on kohta, jossa huoneen seinä kohtaa ovenkarmin. Arkitraven tarkoitus on peittää ja peittää ruma liitos, jossa useimmissa tapauksissa kivi kohtaa puun.

Mistä arkkitravi on valmistettu?

Useimmissa kotitalouksissa arkkitravi valmistetaan jostakin kolmesta eri materiaalista, kuten MDF-levystä, havupuusta ja lehtipuusta.

Kullakin näistä materiaaleista on omat ominaisuutensa, ja syy yhden tai toisen valitsemiseen vaihtelee sen mukaan, millaisen ilmeen haluat saavuttaa.

Jotkut pitävät mäntyä vanhanaikaisena materiaalina ja MDF-levyä liian modernina ja sopimattomana kiinteistöön, johon ne ovat asentamassa sitä.

Jos aiot lakata/maalata kaariraudoituksen, haluamasi ulkoasun saavuttamiseksi tulisi käyttää laadukasta lehti- tai havupuuta.

Jos etsit pitkäikäistä levyä, jonka maalaat laadukkaaksi ja joka antaa modernin ilmeen, MDF-arkkitravi olisi hyvä valinta.

Puusepillä ja asentajilla on omat mieltymyksensä siitä, mitä materiaalia he haluavat käyttää. Jos tarvitset lisätietoja siitä, mitä kannattaa valita, autamme sinua mielellämme päätöksenteossa.

Nykyaikainen arkkitravi

Ajat ovat muuttuneet siitä, miten arkkitraveihin suhtauduttiin aiemmin, ja nyt näemme paljon yhteisiä profiileja.

Profiilit, kuten Chamfer ja Bullnose, ovat nykyaikaisia malleja, jotka ovat suosittuja tyylikästä ja minimalistista muotoilua tavoittelevien ihmisten keskuudessa.

Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö kaarevammat profiilit olisi suosittuja. Vähemmän muotoiltujen levyjen puhtauden ylläpitäminen on kuitenkin paljon helpompaa kuin yksityiskohtaisten profiilien.

Mikä on arkkitravi? - Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Architraven hyödyntäminen kodissasi?

Koska arkkitravi on niin yleinen kotitalouden piirre, saatat ajatella, että ainoa paikka, jossa sitä voidaan hyödyntää, on oven ympärillä.

Näin ei kuitenkaan ole. Seuraavassa on muutamia ideoita arkkitravin hyödyntämiseen oman kotisi parantamisessa.

Arkitravi ikkunoiden ympärilläsi

Koristeellisen arkitraven käyttö ikkunan ympärillä on tulossa hyvin suosituksi. Aikaisemmin sitä tavattiin vanhemmissa kiinteistöissä.

Se on loistava tapa tehdä ikkunasta avautuvasta näkymästä viehättävämpi, vaikka ulkona olisi märkä ja synkkä päivä.

Tavallisissa ikkunoissa näemme yleensä hyvin neliömäisiä ja suoraksi leikattuja aukkoja, joissa on rapatut seinänkulmat, joissa ei ole oikeastaan mitään tyyliä.

Kaarteen reunuksen/kehyksen lisääminen voi todella korostaa huoneen tyyliä, varsinkin jos se on samankaltainen kuin jalkalistat, dado- ja kuvakisko.

Kaarikairaus kattoluukun ympärillä

Tyypillisesti useimmissa kodeissa on arkkitravi parvelle johtavan luukun ympärillä.

Kuvittele, kuinka tavalliselta ja tylsältä näyttäisi, jos katossa olisi katettu reikä, jossa ei olisi jonkinlaista reunusta.

Tällaisiin tarkoituksiin käytettävät mallit vaihtelevat hyvin huomaamattomasta yksinkertaisesta Bullnose- tai Chamfer-profiilista koko kodissa jo käytettyyn malliin, joka kantaa samaa teemaa läpi koko kodin.

Huonekalujen parantaminen tai uudelleenkäyttöönotto

Toinen hyvä käyttötapa arkkitraveille on uusien tai vanhojen huonekalujen kaunistaminen.

Olemme nähneet, miten ihmiset ovat käyttäneet kaappien ympärillä olevia kaitalevyjä rajauksena, jolloin kodin huonekalut sopivat sisustuksen teemaan.

Vanhan omaisuuden kierrättämisestä on tulossa hyvin suosittua nykypäivänä, ja arkkitraven käyttäminen huonekalujen ympärillä voi tehdä ei-toivotusta ja vanhentuneesta huonekalusta upean esittelykappaleen ja antaa näin huonekaluillesi uuden elämän.

Jos tarvitset apua oikean arkkitehtuurin löytämisessä tai sinulla on yleisiä kysymyksiä, ota meihin yhteyttä.

Kuulisimme mielellämme kokemuksiasi tai ideoitasi siitä, miten olet hyödyntänyt Architravea kotonasi.