Mikä on aito teak-lattian puulattia?

Kasvitieteellinen nimi: Tectona, Grandis Teak on lehtipuuta, jota tavataan Kaakkois-Aasian trooppisilla alueilla. Nykyään sitä viljellään myös Keski-Amerikassa ja osassa Etelä-Amerikkaa. Väri vaihtelee vaaleankeltaisesta runsaaseen punertavaan sävyyn, kun se on juuri hiottu, mutta vanhenee ajan myötä keskikokoiseksi kullanruskeaksi, jossa on tummanruskeita raitoja. Puu voi olla aaltoilevaa tai suoraa, ja sen rakenne on karkea, öljyinen ja himmeän kiiltävä. Teak on erittäin raskas puu, joka kestää hyvin myös kosteissa olosuhteissa.

Lyhyt teakin historia.

Mikä on aito teak-lattian puulattia?

Aitoa tiikkiä on arvostettu kauneutensa ja kestävyytensä vuoksi jo 7. vuosisadalta lähtien. Varhain sitä käytettiin yleisesti laivanrakennuksessa, kun muinaiset laivanrakentajat havaitsivat, että teak kestää kosteutta, lahoa ja hyönteisiä, mikä johtuu varttuneiden puiden puun luonnollisten öljyjen ominaisuuksista. Britannian vanhin yhä liikenteessä oleva sota-alus, nykyisin HMS Trincomalee (alun perin Foudroyant), rakennettiin teakista vuonna 1817, ja se kunnostettiin alkuperäiseen kauneuteensa vuonna 2001; se on nykyisin Hartlepool Historic Quayn laiturissa. Kunnostustyöt olivat mittavat – laivaa kuvailtiin mätäneväksi romuksi – mutta jo se, että laiva oli yhä pinnalla 184 vuoden jälkeen, on osoitus tiikin puun huomattavasta kestävyydestä. Tämä kestävyys on tehnyt teakista myös vuosisatojen ajan suositun valinnan ulkokalusteiksi ja terasseiksi, ja käytöstä poistetuista aluksista talteen otettua teakkia käytetään usein uudelleen lattiapinnoitteina tai huonekaluina. Teakia käytetään yhä nykyäänkin laivanrakennuksessa sekä huonekaluissa, lattioissa ja viiluissa. Teakin paino tekee siitä vaikeasti kuljetettavan puun. Kaakkois-Aasian ensisijaisilla kasvualueilla puuta kuljetetaan edelleen vuosisatoja vanhalla menetelmällä, jossa käytetään koulutettuja norsuja. Norsut raahaavat sahatut tukit metsän tiheän aluskasvillisuuden läpi ja pinoavat ne siististi kellon soidessa. Koska tukit ovat liian painavia kellumaan ja metsä liian tiheä kuorma-autoille, norsut ovat edelleen ainoa käytännöllinen ja edullinen kuljetusmenetelmä.

Kestävyys

Janka-asteikossa käytetään 0,444″ teräskuulaa, joka työnnetään 2″ x 2″ x 6″ kappaleeseen, jotta voidaan määrittää, kuinka kovaa puu on. Testissä määritetään, kuinka monta paunaa neliötuumaa kohti eli PSI:tä tarvitaan teräspallon työntämiseen puulankkuun puoleenväliin. Teak-puun kovuusasteikko on Janka-asteikolla 1000-1155, mikä on suhteellisen alhainen, joten se on pehmeämpää puuta kuin useimmat lehtipuut. Teak-lattian lommojen ja naarmujen välttämiseksi on noudatettava varovaisuutta. Aito teak voi olla massiivilattia tai viilupinta teknisessä lattiassa. Massiivinen tiikkilattia voidaan hioa ja viimeistellä monta kertaa lattian käyttöiän aikana. Huippuluokan puulattiat voidaan hioa jopa viisi kertaa – lue valmistajan ohjeet tarkemmin – mutta halvempia, tavallisempia teak-puulattioita ei välttämättä tarvitse hioa. Tiedä, mitä olet ostamassa. Jos aiot vaihtaa lattian enintään 20 vuoden kuluttua, teakviilulla päällystetty tekninen lattia on käytännöllisin vaihtoehto. Jos haluat investointilattian, suositellaan massiivista tai korkealaatuista teak-viilutettua teak-lattianpäällystettä.

Työstettävyys

Aito teak voi olla massiivilattia tai viilupinta konepajulattiassa. Massiivinen tiikkilattia voidaan hioa ja viimeistellä monta kertaa lattian käyttöiän aikana. Huippuluokan teknisiä lattioita voidaan hioa jopa viisi kertaa – lue valmistajan ohjeet tarkemmin – mutta halvempia, tavallisempia teak-mekanisoituja lattioita ei välttämättä tarvitse hioa. Tiedä, mitä olet ostamassa. Jos aiot vaihtaa lattian enintään 20 vuoden kuluttua, teakviilulla päällystetty lattia on käytännöllisin vaihtoehto. Jos haluat investointilattian, suositellaan massiivista tai korkealaatuista teak-viilutettua teak-lattiaa. Jos uudelleenkäsittely on tarpeen, on huomattava, että tiikkipöly on allergeeni ja voi aiheuttaa joillekin ihmisille joko hengitystie- tai kosketusihottumaa (ihottumaa).

Missä käytetään

Puulattioita ei koskaan suositella käytettäväksi tiloissa, joissa seisova vesi on yleistä, kuten kylpyhuoneissa. Teakissa on luonnollinen, lämmin ja kiinteä tuntuma, joka on jalkoja ja jalkoja säästävä. Sitä voidaan käyttää melkein missä tahansa huoneessa, kun otetaan huomioon, että se kolhiintuu ja naarmuuntuu helpommin kuin monet muut lehtipuut. Pehmusteiden asettaminen huonekalujen jalkojen alle, matot tai juoksumatot vilkkaasti liikennöidyillä alueilla ja lemmikkieläinten kynsien leikkaaminen auttavat suojelemaan kaunista aitoa teak-lattiasi mahdollisesti vuosisatojen ajan. Lisävarotoimena voidaan todeta, että piikkikorkoisia kenkiä tai urheilukenkiä, joissa on piikkejä, ei pitäisi käyttää teak- tai muulla puulattialla. Ihanteelliset paikat teakille ovat vähäliikenteisiä ja vähän rasitusta aiheuttavia alueita, kuten olohuoneet, makuuhuoneet ja luolat. Suora auringonvalo voi aiheuttaa puuhun ajan myötä pysyviä värimuutoksia. Pidä varotoimenpiteenä kaihtimet kiinni tai peitä lattiat kattamattomien ikkunoiden alla.

Hoito ja kunnossapito

Kun edellä esitetyt varotoimet on toteutettu asianmukaisesti, teak on helppohoitoinen lattiapinnoite. Pehmeällä pölymopilla tai imuroimalla lattia päivittäin ja mopilla, joka on kostutettu yksinkertaisella liuoksella, joka on valmistettu ¼ kupillista valkoista etikkaa ja neljännes litraa lämmintä vettä, kerran viikossa, lattian pitäisi pysyä puhtaana ja kauniina. Teak-lattia on öljyttävä silloin tällöin, jotta sen luonnollinen kiilto säilyy. Tämä edellyttää perusteellista puhdistusta kostealla mopilla pölyn ja lian poistamiseksi, minkä jälkeen käytetään erityisesti teakille tarkoitettua puhdistusainetta. Puhdistusaine levitetään käyttämällä kiinteäharjaista harjaa (ei-metallia) ja paljon kyynärpään rasvaa. Kun puhdistusainetta on levitetty, sen on oltava paikallaan 24 tuntia. Puhdistusprosessin jälkeen teak-öljyä levitetään pakkauksen ohjeiden mukaisesti. Öljy saattaa muuttaa lattian väriä jokaisella kerroksella. Levitä niin monta kerrosta kuin haluat saadaksesi runsaan, syvän pinnan.

Ympäristöasiat

Vaikka on totta, että teak-puiden kypsyminen kestää 30 vuotta tai enemmän, teak-lattian äärimmäinen kestävyys tekee siitä ympäristöystävällisen valinnan, jos se kasvatetaan ja korjataan vastuullisesti. Vanhojen metsien hävittäminen johtuu yleensä nykyään laittomiksi katsotuista hakkuukäytännöistä. Kuluttajilla, kuten myyjillä ja valmistajillakin, on velvollisuus selvittää, mistä puu on peräisin. Jokainen valmistusprosessin osa olisi dokumentoitava. Jos jälleenmyyjäsi ei pysty esittämään dokumentteja puun alkuperästä tai jos puunkorjuuyrityksellä on kyseenalainen maine, älä osta sitä. Se on niin yksinkertaista. Toinen teakin ympäristöä säästävä tekijä on talteenotto. Teak-puulattiat otetaan usein talteen vanhoista laivoista ja kansilaudoista, jyrsitään uudelleen ja annetaan uusi elämä lattiapinnoitteena. Jotkut kauneimmista ja halutuimmista lattioista on otettu talteen, raaputettu ja viimeistelty käsin, ja niistä saadaan ainutlaatuisen harvinainen ja kaunis lattia, josta voit olla ylpeä monista syistä, myös ympäristövastuullisuuden vuoksi.