Mikä on Acacia?

Jos et ole tietoinen upeasta lattianpäällystevaihtoehdosta, joka on akaasiapuu, valmistaudu oppimaan uudesta sisustuspakkomielteestäsi. Akaasiapuusta saadaan kestäviä lattioita, joissa on huomiota herättäviä kuvioita. Sitä on saatavana useissa eri vaihtoehdoissa, joten sinun on vaikea valita, mikä sopii parhaiten kotiisi.

Mitä on akaasiapuu?

Akaasiapuun ominaisuudet ja ylläpito

Kaiken kaikkiaan akaasiapuulattialla on korkea kovuus ja alhainen kosteuspitoisuus, mikä tarkoittaa, että se on sekä kestävä että se ei kutistu tai vääntyile kovin helposti. Akaasiapuu kestää pitkään, mikä on hyvä sijoitus kodinomistajille. Lisäksi akaasia on helpompi huoltaa kuin monet muut lattiavaihtoehdot. Akaasiaa tarvitsee vain pestä ja kiillottaa silloin tällöin, jotta se säilyttää kiiltonsa ja kauneutensa.

Akaasia on hyvä valinta perheille, koska lattian kestävyyden ansiosta se ei vaurioidu helposti eikä tarvitse usein korjausta tai vaihtoa. Kovuudestaan huolimatta akaasiaa on mukava kävellä ja sillä on taipumus säilyttää lämpö. Lisäksi sitä voi käyttää sisällä tai ulkona.

Australialainen akaasia

Australiassa kasvavat lähes kaikki akaasialajit. Akaasiapuun palonkestävyys johtuu siitä, että se on useimpien Australiassa kotoperäisten puulajien tavoin sopeutunut Australian ilmastolle ominaiseen usein toistuvaan harjapaloon. Australialainen akaasia ei ole tulenkestävä, mutta puu on luonnostaan tulenkestävää. Monien muiden selviytymisominaisuuksien ohella jotkin australialaiset akaasiapuulajit voivat kasvaa hyvin leveiksi, mikä tekee siitä loistavaa puuta lattioihin, huonekaluihin ja instrumentteihin.

Australian Blackwood, yksi suosituimmista akaasiapuulajeista, on Janka-kovuusluokitukseltaan 1160 ja sen volumetrinen kutistumisaste on alhainen, vain 11,9 prosenttia. Australian Blackwood on tyypillisesti keskikeltaista tai punaruskeaa. Sen rakenne on tasainen ja hieno, ja se on enimmäkseen suoraviivaista, mutta se voi toisinaan lomittua toisiinsa.

Toinen australialainen akaasiapuu on nimeltään Raspberry Jam. Tämän lehtipuun sydänpuu on tumman punaruskeaa ja pintapuu vaaleampaa, mutta punaisen värin vuoksi sitä ei kutsuta vadelmahilloksi. Ilmeisesti se tuoksuu leikattaessa hieman hillolta. Raspberry Jam -akasiapuun Janka-kovuusluokitus on 3100 ja sen tilavuuskertymä on erittäin alhainen, 5,4 prosenttia. Jyvä on tasainen ja hienojakoinen.

Acacia Mangium, joka tunnetaan Yhdysvalloissa paremmin nimellä Black Wattle, on kovuusluokitukseltaan 1750 Janka, ja se kuivataan 12 prosentin kosteuteen lattiapäällysteeksi. Mangium on kotoisin Australiasta ja Papua-Uudesta-Guineasta, ja sen puunjuuri on tiivis. Mangiumia saatetaan löytää Tyynenmeren saarten valmistajilta, koska puu on tuotu ja kasvatettu siellä.

Afrikkalainen akaasia

Teknisesti ottaen tiedeyhteisö ei enää pidä afrikkalaista akaasiaa varsinaisesti Acacia-sukuun kuuluvana. Vaikka ne kuuluvat nykyään Vachellia-sukuun, puulattiavalmistajat ja sisustussuunnittelijat tietävät edelleen, että kauniit kuviot ja puu ovat peräisin afrikkalaisista akaasiapuulajeista. Afrikkalainen akaasia on kuuluisa raamatullisista yhteyksistään; se on yksi mahdollinen käännös sanalle "gopher wood", josta Nooa rakensi tarunhohtoisen arkkinsa. Muinaiset egyptiläiset käyttivät usein akaasiapuuta arkkujen rakentamiseen.

Afrikkalaisilla akaasiapuilla on yleensä suuret piikit, jotka suojaavat niitä saalistajilta. Pienemmät eläimet, kuten apinat, piiloutuvat akaasiapuihin paetessaan luonnollisia saalistajiaan. Kuten australialainen akasiapuu, afrikkalainen akasiapuu on sopeutunut sydämellisesti ympäristöönsä. Pohjois-Afrikasta on kotoisin punainen akaasia, joka tunnetaan myös nimellä Shittim. Sen Janka-kovuusluokitus on 1150 ja tilavuuskutistuma 9,5 prosenttia.

Camelthorn, joka tunnetaan myös nimellä Giraffe Thorn, on erittäin kestävä akaasiapuulaji, jonka Janka-kovuusluokka on 3680. Se on keskiruskeaa ja tasakuvioista, ja sen väri on tyypillisesti runsas, tummanruskea, jossa on punaisia vivahteita ja keltaista pintapuuta. Koska Camelthorn on suojeltu Etelä-Afrikassa, sitä ei ole helppo saada akaasiapuun lattiavaihtoehdoksi. Se on kaunis, mutta niin ovat myös monet eettisemmin hankitut akaasiapuulattiavaihtoehdot.

Havaijin akaasiapuu

Vaikka Afrikka ja Australia ovat kaksi tunnetuinta paikkaa, joissa akaasia kasvaa, Havaijilla on oma akaasialajinsa, jota kutsutaan koaksi. Koa on kotoisin Havaijin saarilta, ja se on korkein saarilla nykyään kasvava kotoperäinen puu. Havaijilaiset käyttivät Havaijin metsissä runsaasti kasvavaa koapuuta talojen, airojen ja kanoottien valmistukseen.

Koa on yksi maailman kalleimmista ja halutuimmista puulajeista. Laadukkaat soittimet valmistetaan usein koa-puusta. Et ehkä löydä koa-puuta kovapuulattiavaihtoehtona (ellet halua tilata sitä erikseen), mutta voit löytää kauniita käsintehtyjä huonekaluja, jotka on valmistettu koa-puusta.

Koa-puun Janka-kovuusluokka on 1170 ja tilavuuskertymä 12,4 prosenttia. Sen väriä verrataan usein mahonkiin, ja siinä on kauniita keskikullankeltaisia ja punertavan ruskeita sävyjä. Sillä on karkea, lomittunut ja usein aaltoileva, joskus jopa kihara, jyvä. Sen kaunis väri ja rakenne sekä Havaijilla nykyisin voimassa olevat puiden kaatamista koskevat rajoitukset tekevät siitä melko harvinaista ja erittäin kysyttyä.

Akaasia sisustussuunnittelu

Koska akaasia-lattiat ovat erilaisia, värjäysvaihtoehtoja ja lankkujen pituuksia ja leveyksiä on monenlaisia, voit löytää akaasia-lattian tyylin, joka sopii sisustusaiheeseesi. Yksi upeimmista asioista, joita voit tehdä akaasialattialla, on tehdä lattiasta itsestään huoneesi ja suunnittelusi keskipiste. Valitse akaasialattia, jossa on paljon vaaleaa ja tummaa monimuotoisuutta sen jyvissä. Kun kukin lankku kohtaa, syntyy värigeometria, joka luonnollisesti vetää katseet puoleensa.

Akaasia on väriltään lähes aina lämmin, mikä tarkoittaa, että se lämmittää mitä tahansa huonetta, johon sen valitset. Siksi se on ihana yhdistettynä muihin lämpimiin, rauhoittaviin väreihin, kuten beigeen, viininpunaiseen ja maanläheisiin vihreisiin. Kun haluat luonnollisen motiivin, joka tuo mieleen ulkoilman viehätyksen, akaasialattia on paras valinta. Se näyttää ihastuttavalta huoneissa, joissa on muita puisia aksentteja, koska se pärjää omillaan olematta ylivoimainen.

Jos haluat todella piristää sisustustasi, kokeile akaasiapuuta portaissa. Aseta lankut samansuuntaisesti jokaisen portaan kanssa luodaksesi upean ja yllättävän portaikon. Maalaa loput portaista valkoiseksi tai suosikkiversiosi luonnonvalkoiseksi, jotta akaasiapuun kuviointi todella korostuu. Jos budjetissasi ei ole varaa portaiden uusimiseen, harkitse akaasiapuun kaiteen asentamista yhdistämään muotoilua, varsinkin jos käytät akaasiapuuta talon toisessa osassa.

Akaasia näyttää myös upealta modernin sisustuksen kanssa. Valitse leveät lankut ja tummempi sävy ja korosta sitten huonetta suosikkisi rohkeilla väreillä ja selkeillä linjoilla. Jotain valkoista, harmaata ja punaista sisältävä kuvio tuo esiin akaasialattian hienovaraiset punaiset sävyt hukuttamatta silmää.

Kun on aika asentaa uusi kiintopuu, kunnostaa vanha matolla päällystetty huone tai kunnostaa juuri ostettu talo, akaasiapuu on hyvä lattiavalinta. Vaikka se on suosittu puu, vaihtoehtojen määrä pitää lattiasi yhtä ainutlaatuisena kuin sinä itse olet.

Oletko kiinnostunut hankkimaan akaasiapuulattian kotiisi? Klikkaa tästä selataksesi laajaa valikoimaa akaasiapuulattiatuotteita.