Mikä kasveissani on vikana? Miten korjata 10 huonekasviongelmaa

Jos sisäilman viherkasvit saavat sinut miettimään, "Mikä kasveissani on vikana", on apua. Kun tavallisesti terve kasvi alkaa näyttää sairaalta – ehkä se kuihtuu, pudottaa lehtensä, kellastuu tai muuttuu vielä pahemmaksi – etkä ole varma, mistä se johtuu, voit yleensä korjata sen pienillä hoitomuutoksilla. Houkuttele huonekasvisi takaisin elämään heikon kasvun, ruskeiden lehtien kärkien, lannoitepoltteen ja muiden ongelmien jälkeen opettelemalla tunnistamaan, onko kasvi veden alla, liikakastellaanko sitä liikaa tai saako se liian vähän valoa.

Tässä kerrotaan, miten hoidat kymmenen yleistä huonekasviongelmaa, jotta voit taas nauttia kukoistavasta sisäviidakostasi.

1. Huonekasvien ongelma: venyminen Mikä kasveissani on vikana? Miten korjata 10 huonekasviongelmaa

Jason Donnelly

Ratkaisu:

Jos huonekasvisi ongelmana on se, että se on alkanut olla pitkäjalkainen ja kömpelösti pitkä tai se lähettää risaisia, heikkoja varsia, jotka kurottavat kohti valonlähdettä, se yrittää kertoa sinulle, että se tarvitsee enemmän valoa. Siirrä se lähemmäksi ikkunaa tai vaihda se toiseen ikkunaan, joka saa enemmän valoa. Etelään suuntautuvat ikkunat ovat valoisimmat, pohjoiseen suuntautuvat ikkunat tarjoavat vähiten valoa, ja itä- ja länsipuolen ikkunat jäävät jonnekin niiden väliin. Kierrä kasveja niin, että kasvin kaikki puolet saavat yhtä paljon aurinkoa, jolloin vältät huonekasvien vinoutuneen kasvun.

Jos et vieläkään löydä kasville täydellistä paikkaa, investoi kasvivaloon, jotta kasvi saa tarvitsemansa.

2. Huonekasvien ongelma: käpristyneet lehdet Ratkaisu:

Epätavalliset kasvumallit ovat yleinen merkki taudeista tai hyönteisistä. Jos näet käpristyneitä tai vääristyneen näköisiä lehtiä, katso tarkemmin – saatat löytää muita merkkejä hyönteisistä tai itse hyönteisistä. Jos löydät mustia täpliä tai epäselviä valkoisia täpliä, kyseessä on todennäköisesti tauti. Murskaa tuholaiset sormillasi tai käsittele kasvi neem-öljyllä. Jos kasvi sairastaa tautia, poista sairastuneet alueet, jotta tauti ei pääse leviämään.

3. Huonekasvien ongelma: ruskeat lehtien kärjet. Ratkaisu:

Jos huonekasvin ongelmana ovat ruskeat lehtien kärjet, se voi olla merkki jostakin seuraavista ongelmista:

Epäjohdonmukainen kastelu: Tämä ei tarkoita, että sinun on kastettava huonekasvit tiistaina klo 9 aamulla. Sen sijaan varmista, että kastelet vain silloin, kun kasvi tarvitsee sitä. Ja vaikka kasvi sietäisi harvempaa kastelua, yritä olla kastelematta viikkoja ja yllättää se sitten satunnaisesti hyvää tarkoittavalla kastelutulvalla. Kun kastelet, varmista, että vesi valuu salaojarei’istä, jotta tiedät, ettei se a) jää ruukkuun tai b) pääse vain kasvin yläosaan.

Liikaa suolaa: Tämä voi johtua liiallisesta lannoittamisesta tai käsitellyn vesijohtoveden suoloista. Huuhtele multaa vedellä, kunnes se valuu puhtaaksi, tai istuta kasvi uudelleen tuoreeseen ruukkusekoitukseen. Lannoita sitten kevyesti ja yritä kastella sitä tislatulla vedellä.

Alhainen ilmankosteus: Monet huonekasvit ovat trooppisia alkuperäiskasveja. Aseta ilmankostutin lähelle, jos talosi tai asuntosi ilma on kuiva.

4. Huonekasvien ongelma: keltaiset lehdet Ratkaisu:

Jos kasvissasi on vain yksi tai kaksi keltaista lehteä, se ei todennäköisesti ole vakavaa – nypi ne pois, ja kasvisi pitäisi olla kunnossa. Liian suuri määrä keltaisia lehtiä voi kuitenkin olla merkki vakavammasta ongelmasta. Liiallinen kastelu tappaa huonekasveja yhtä usein kuin (ellei jopa useammin) alivesitys. Vaikka tarkat tarpeet vaihtelevat kasveittain, hyvä nyrkkisääntö on kastella, kun multa tuntuu kuivalta noin 1/2-1 tuuman syvyydessä. Useimpien huonekasvien ei myöskään pitäisi istua vedessä, koska jatkuvasti märkä maa johtaa juurten mätänemiseen. Välttääksesi tämän ongelman käytä vain astioita, joissa on valutusaukot, ja tyhjennä vesi niiden alla olevista lautasista.

Keltaiset lehdet kaikkialla kasvissa voivat myös viitata liian vähäiseen valoon. Kokeile siirtää kasvi valoisampaan paikkaan.

5. Huonekasvien ongelma: lehtien pudottaminen Ratkaisu:

Joudutko jatkuvasti keräämään lehtiä lattialta, kun kävelet kasvisi ohi Jotkut kasvit, kuten ficus, ovat herkkiä sijainnin muutokselle ja osoittavat sen pudottamalla lehtiä. Kunhan kasvuolosuhteet uudessa paikassa ovat edelleen ihanteelliset, sen pitäisi kasvattaa uusia lehtiä, kun se on kotiutunut. Jos et ole hiljattain siirtänyt kasviasi, lehtien putoaminen voi myös olla merkki vähäisestä valosta.

6. Huonekasvien ongelma: kalpeat tai palaneet lehdet. Mikä kasveissani on vikana? Miten korjata 10 huonekasviongelmaa

Dean Schoeppner

Ratkaisu:

Ihmisten tavoin kasvisi voi palaa auringossa. Kalpeat tai valkoiset lehdet ovat yleensä seurausta liiasta valosta. Onneksi tämä on helppo ratkaista siirtämällä kasvi pois suorasta auringonvalosta tai ikkunaan, jossa on vähemmän voimakasta valoa. Lehtien palaminen voi johtua myös lannoitteiden palamisesta. Käytä vähemmän lannoitteita tai vaihda tislattuun veteen, sillä pehmennetyn hanaveden suola voi kertyä maaperään.

7. Huonekasvien ongelma: kuihtuvat lehdet Ratkaisu:

Kasviongelma kuihtuminen voi olla haastava diagnosoida; joskus voi olla liian myöhäistä pelastaa kasvi. Se voi johtua ali- tai ylikastelusta, huonosti salaojitetusta maaperästä, lämpöstressistä, sairaudesta tai kosteuden puutteesta. Voit yrittää saada kasvisi takaisin partaalta tarkistamalla maaperän kosteuden tai kuivuuden ja säätämällä kastelutottumuksia sen mukaisesti, alentamalla lämpötilaa, istuttamalla sen parempaan multaan tai sumuttamalla sitä kosteuden lisäämiseksi.

8. Ongelma: Täpläiset lehdet Mikä kasveissani on vikana? Miten korjata 10 huonekasviongelmaa

Denny Schrock

Ratkaisu:

Läiskät lehdissä johtuvat usein kasvitauteista. Voit ehkä pelastaa kasvin parantamalla ilmankiertoa, jotta se kuivuu nopeammin kastelujen välillä, ja poistamalla sairaat lehdet. Heitä kaikki sairaat kasvit pois, jotta ne eivät leviä muihin kasveihin. Tautien ehkäisemiseksi anna kasveille runsaasti kasvutilaa, poista kuolleet lehdet nopeasti ja kastele aina kasvin tyvestä.

9. Huonekasvien ongelma: Jauhemainen home Ratkaisu:

Härmä on sieni-infektio, joka vaikuttaa moniin kasveihin. Homeen on helpointa muodostua hiljaisissa, kosteissa olosuhteissa, joten ilmavirran lisääminen sairastuneen kasvin ympärillä voi myös auttaa. Poista vakavasti saastuneet lehdet, kun yrität hallita ongelmaa.

10. Huonekasvien ongelma: imeytymätön multa Ratkaisu:

Jos olet varma, että annat kasville runsaasti vettä ja että se ei ole juurtunut (kaksi yleistä syytä kasvien kuivumiseen), huonekasviongelmasi voi johtua maaperästäsi. Monissa ruukkumaissa käytetään turvetta, joka pitää vettä hyvin, kun sitä kostutetaan, mutta jota on vaikea kastella ensimmäisellä kerralla perusteellisesti. Vaikka multa olisi kostutettu hyvin aiemmin, kasvin jättäminen kastelematta lomalle lähtiessäsi tai säännöllisen kastelun unohtaminen voi kuivattaa mullan niin kuivaksi, että sitä on vaikea kastella uudelleen.

Pienet ruukut voi upottaa haaleaan veteen, jotta maaperän turve kostuu uudelleen. Isojen ruukkujen kohdalla se on haastavampaa. Monet taimitarhat myyvät kasville turvallisia pinta-aktiivisia aineita (kostutusaineita). Noudata pullossa olevia ohjeita mullan kiinnittämiseksi.