Mattotyypit ja -laadut, tyylit, värit ja muuta

Saatavilla olevien mattovaihtoehtojen määrä voi helposti hukuttaa ostajat. Jos käytät hetken aikaa jaotteluun ja tutustut saatavilla oleviin tyyleihin ja tyyppeihin, ostopäätös on helpompi tehdä. Vaihtoehtojen ymmärtäminen auttaa valitsemaan tilanteeseen parhaiten sopivan maton.

Mattojen tyylit ja tyypit

Mattotyypit ja -laadut, tyylit, värit ja muuta

Kaksi yleisintä mattotyyppiä ovat leikattu nukka ja silmukkanukka. Kunkin rakennetyypin sisällä on erilaisia tyylivaihtoehtoja:

Leikattu kasa:

Tämä matto saa kestävyytensä käytetyn kuidun, tuppien tiheyden ja langan kierteen ansiosta. Valittavana on neljä suosittua tyyliä: kuvioitu plyysi, Saxony, frieze ja cable.

– Plyysi: Tässä on sileä ja tasainen viimeistely, joka antaa muodollisemman ilmeen.

– Kuvioitu: Tässä tyylissä käytetään epätasaisen korkuisia matalatiheyksisiä kuituja. Tuloksena syntyvä ulkoasu kätkee lian epävirallisen näköisenä, mutta se ei sovellu vilkkaasti liikennöidyille alueille.

– Saxony: Tässä on sileä ja tasainen viimeistely, mutta kuidut ovat pidempiä kuin teksturoidussa muhvissa, ja kuiduissa on kierre. Vaikka tämä on markkinoiden suosituin mattotyyppi, sillä on taipumus näkyä jalanjälkiä ja muita jälkiä enemmän kuin muilla matoilla.

– Frieze: Tässä mattotyylissä on pitkiä kuituja, joissa on enemmän kierrettä, joten tuloksena on epävirallinen rakenne. Se peittää jalanjäljet ja muut jäljet helpommin kuin muut matot, mutta se ei yleensä sovellu vilkkaasti liikennöidyille alueille. Jos kasat ovat pidempiä, sitä kutsutaan "shagiksi".

– Kaapeli: Tässä mattotyylissä on paksumpia ja pidempiä kuituja, jotta matto tuntuisi "mukavammalta", kun sen päällä kävellään.

Loop Pile:

Silmukkanukkaisissa matoissa ei ole leikattu langankärkiä, jolloin silmukat jäävät näkyviin. Ne ovat rakenteeltaan kestäviä, ja niitä pidetään "monikäyttöisinä" mattoina. Valittavana on useita eri tyylejä, kuten tasasilmukka, kuviollinen monitasasilmukka ja leikattu silmukka.

– Level Loop tai Berber: Tässä mattotyylissä on pakattuja lyhyitä silmukoituja kuituja. Tämä tarjoaa kestävän pinnan paljon liikennöidyille alueille epävirallisella ulkonäöllä. Jotkin väriläiskät kuidussa saattavat helpottaa lian piilottamista, mutta kuitujen korkeus saattaa tehdä saumat näkyvämmiksi.

– Kuvioitu monitasoinen silmukka: Tässä mattotyylissä on erikorkuisia silmukoita, jotka luovat tekstuuria ja/tai kuviota.

– Cut and Loop: Tämä mattotyyppi on sekoitus leikattua nukka- ja silmukkanukkakuitua. Vaihtoehto luo kuvioidun ulkonäön, joka on ihanteellinen paljon liikennöidyille alueille. Lisäbonuksena tämä mattotyyppi myös piilottaa lian ja tahrat.

Miten määritetään maton laatu?

Maton laatu määräytyy useiden tekijöiden perusteella, kuten: paino, kuitutyyppi, kuiturakenne ja tiheys. Jotkut valmistajat viittaavat mattoihin laatuluokittain, mutta matoille ei ole olemassa yleispätevää luokitusjärjestelmää. Valmistajan matoille antamia "luokkia" käytetään yleensä markkinointivälineenä. Vaikka liikennemääräluokitukset ovat tärkeitä, yhden yrityksen "korkean liikennemäärän" luokitus voi olla parempi kuin toisen.

Paino

Maton paino on tärkeä, sillä se osoittaa, kuinka monta kuitua siinä on. Mitä enemmän kuituja, sitä painavampi matto; mitä painavampi matto, sitä parempi. Maton pintapaino ilmoitetaan yleensä, kun valitaan oikeaa mattoa kotiin tai yritykseen.

Kuitutyypit

Maton kestävyys, ulkonäkö ja tuntuma sekä hinta määräytyvät osittain sen valmistuksessa käytetyn kuidun mukaan. Yleisimmät kuitutyypit ovat: nailon, olefiini, polyesteri, akryyli, villa ja sekoitukset.

– Nylon: Tämä on suosituin mattoihin käytetty kuitutyyppi. Mattojen valmistuksessa käytetään kahta erilaista nailonia: nailon 6 ja nailon 6,6. Nailonia on noin 60 prosentissa kaikista Yhdysvalloissa myydyistä matoista. Valmistuksen aikana lisätään väriainetta, jolla saadaan aikaan erilaisia värejä. Nylon on erittäin kestävä kuitu, joka kestää kulutusta ja repeytymistä. Se ei yleensä hylkisi tahroja, mutta saatavilla on käsittelyaineita, jotka auttavat suojaamaan sitä tahroilta. Se johtaa staattista sähköä, ja jos se jätetään pitkäksi aikaa suoraan auringonvaloon, se haalistuu.

– Olefiini: Tämä kuitu ei ole yhtä kestävä kuin nailon, mutta se haalistuu harvemmin. Se on vahva kuitu, joka kestää kulutusta. Tämä on ihanteellinen kuitu kaikkiin ulkokäyttöön tarkoitettuihin mattoihin, koska se kestää hometta ja hometta. Tämä ei ole mukava matto kävellä paljain jaloin. Maton kuitujen saumat saattavat näkyä paremmin kuin muilla kuiduilla.

– Polyesteri: Polyesteri kasvattaa suosiotaan, koska se on kustannustehokkaampi vaihtoehto kuin muut kuidut. Se ei sovellu paljon liikennöidyille alueille, koska se on vähemmän joustavaa kuin nailonkuitu ja siinä näkyy todennäköisemmin vaurioita ja se haalistuu. Jos sitä käytetään paksun leikkausnipun kanssa, se tuntuu pehmeältä.

– Akryyli: Akryyli ei ole laajalti käytetty kuitu, mutta se tarjoaa villapohjaisten mattojen ulkonäön ja tuntuman ilman kustannuksia. Se ei johda merkittävästi staattista sähköä, ja se kestää hometta ja hometta.

– Villa: Villa on nykyisin mattomarkkinoiden kallein kuitu, koska se on ainoa matonvalmistuksessa käytetty luonnonkuitu. Se tuntuu hyvältä paljaita jalkoja vasten ja on erittäin kestävää. Se kestää tahroja ja likaa, mutta haalistuu helposti suorassa auringonvalossa.

– Sekoitukset: Näiden kuitujen sekoituksia käytetään parantamaan maton kokonaislaatua ulkonäön, tuntuman ja kestävyyden osalta. Yleisimmin käytettyjä sekoituksia ovat villa ja nailon sekä olefiini ja nailon.

Kuitujen rakenne

Maton kestävyys riippuu suuresti kuiturakenteesta.

– Jatkuva kuitufilamentti (Bulked Continuous Filament): Muualla tunnettu nimellä BCF, Bulked Continuous Filament, on yhdestä kuitusäikeestä valmistettu lanka. Lankaan lisätään tekstuuria maton massan lisäämiseksi, mikä auttaa tekemään kierteestä pysyvämmän, mikä lisää lopullisen maton kestävyyttä ja käyttöikää. Kaikki Build Directin matot valmistetaan tällä rakenteella.

– Staple: Staple-rakenteessa kuidut on tehty lyhyiksi lankapaloiksi, jolloin matto väistämättä irtoaa, ja kuidut on poistettava imuroimalla.

– Twist: Mattokuidut kierretään lisäkuitujen ympärille lopullisen maton vahvistamiseksi. Se tekee siitä kestävämmän kulutusta ja mattaantumista vastaan sekä tekee siitä rakenteeltaan kestävämmän.

– Lämpökäsittely: Lämpökiinnitys "lukitsee" kierteen, jotta se ei pääse purkautumaan ja vahvistaa lopullista mattoa.

– Tufting: Maton viimeistelyvaihe, jossa kuidut työnnetään neulojen läpi ja tuftataan alustaan. Tämä vaihe määrittää tiheyden, koska langan määrä ja tuppien tiiviys vaikuttavat siihen.

Tiheys

Tiheys on tärkeä maton elinkaaren kannalta, koska se osoittaa, kuinka paljon kuituja on käytetty nukkauksessa ja kuinka tiiviisti kuidut on tuftattu yhteen. Nyrkkisääntö on: mitä tiheämpi matto on, sitä laadukkaampi se on. Testaa tiheys ajamalla sormet maton läpi ja selvittämällä, onko selkämys mahdollista tuntea. Jos selkämyksen tunteminen on vaikeaa, matto on tiheä.

Miten valita maton värit ja kuviot?

Värejä ja kuvioita on saatavilla kaikissa mattolajeissa rakenteesta, kuiduista ja tyypistä riippumatta. Tarjolla on riittävästi värejä ja kuvioita, jotka sopivat mihin tahansa sisustukseen. Vaaleat värit saavat huoneen näyttämään suuremmalta kuin se on, mutta niistä näkyy helposti lika ja tahrat. Keskikokoiset värit peittävät hieman likaa ja tahroja, joten ne sopivat erinomaisesti rakennuksen sisäänkäyntien lähellä oleviin tiloihin. Useat värit voivat saada huoneen näyttämään vanhentuneelta, jos värejä ei ole valittu huolellisesti, koska ne eivät ole niin yleisiä. Ne myös peittävät lian ja roskat. Kuviot ovat hyvä valinta lastenhuoneisiin, koska niitä on monenlaisia geometrisista kukkakuvioihin.

Näillä tiedoilla varustautuneena ostajat pystyvät määrittämään parhaan maton kyseiseen huoneeseen (huoneisiin) ja hankkeeseen käytettävissä olevaan budjettiin. Oikein hoidettuna matto voi kestää monta vuotta ja olla erinomainen investointi.