Maton puhdistaminen ja ylläpito

Maton puhdistaminen ja ylläpito

Tärkein vaihe uuden maton pitämisessä puhtaana ja huippukunnossa on maton asianmukainen hoito. Hyvät huoltotavat pidentävät mattosi käyttöikää ja kauneutta.

Imurointi

Huoltorutiinisi ensimmäisenä vaiheena on oltava imurointi. Matolle päätynyt pöly, lika ja muut materiaalit voivat upota maton kasaan. Ajan myötä tämä voi vaikuttaa väriin ja voi myös aiheuttaa maton kuitujen mattoutumista.

Imuroimalla roskat pois säännöllisesti, noin kerran viikossa, estät kertymisen, joka voi vaikuttaa mattosi ulkonäköön pitkällä aikavälillä. Käytä pölynimuria, jossa on lyöjäpalkit ja voimakas imu. Useimpien nykyaikaisten pölynimureiden mattoasetus hyödyntää hakkauspalkkia, joka auttaa irrottamaan likaa ja muita hiukkasia matosta, jotta ne voidaan poistaa helpommin.

Paikkapuhdistus

Jos jotain valuu matolle, on tärkeää yrittää poistaa aine mahdollisimman nopeasti. Nopea toiminta voi estää tahran syntymisen. Muista pitää tahranpoisto-opas ja tahranpoistopakkaus käsillä hätätilanteita varten.

Tahranpoistopakkaus

● Matonpuhdistusliuotin, kuten perkloorietyleeni.

● Pesuaineliuos; yksi teelusikallinen valkaisuaineetonta jauhetta sekoitettuna yhteen kupilliseen vettä.

● Ammoniakkiliuos; yksi ruokalusikallinen ammoniakkia sekoitettuna yhteen kupilliseen vettä.

● Etikkaliuos; 1/3 kupillista etikkaa sekoitetaan 2/3 kupillista vettä.

● Imukykyiset valkoiset liinat tai valkoiset paperipyyhkeet.

Esikäsittely

Kaavi ensin vuoto lusikan reunalla. Aloita kohdan ulkoreunasta ja siirry kohti keskustaa. Seuraavaksi pyyhi ylimääräinen neste painamalla aluetta alaspäin puhtaalla, kuivalla valkoisella liinalla tai paperipyyhkeellä. Älä yritä hieroa kohtaa. Kostuta lopuksi puhdas valkoinen liina tai paperipyyhe käyttämällesi puhdistusliuokselle. Kostuta matto sillä, mutta älä kostuta mattoa kokonaan. Jos puhdistusliuos on tarpeen, testaa sitä ensin huomaamattomalla alueella varmistaaksesi, että se sopii mattoosi.

Tahranpoisto-opas:

● Olut – liuotin, tahranpoisto, pesuaine, tahranpoisto, vesi, tahranpoisto.

● Veri – vesi, tahra, pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra *käytä vain kylmiä ainesosia.

● Voi – liuotin, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Purukumi – jäädytä purukumi jäällä, murskaa jäädytetty kappale tylpällä esineellä, imuroi, levitä liuotinta, odota, pyyhi ja toista tarpeen mukaan.

● Juusto – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Suklaa – pesuaine, tahra, etikka, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Cocktailit – pesuaine, tahra, etikka, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Kahvi – liuotin, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Värikynä – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Ulosteet – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Hedelmät – pesuaine, tahra, etikka, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Huonekalujen kiillotus – liuotin, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Puutarhamulta – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Liima, valkoinen – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Rasva – liuotin, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra, tahra.

● Hiuslakka – liuotin, tahrat, pesuaine, tahrat, vesi, tahrat

● Jäätelö – pesuaine, läikkä, ammoniakki, läikkä, pesuaine, läikkä, vesi, läikkä, läikkä

● Muste, piste tai huopa – liuotin, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Muste, pysyvä – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, etikka, tahra, vesi, tahra.

● Ketsuppi – pesuaine, tahrat, ammoniakki, tahrat, pesuaine, tahrat, vesi, tahrat

● Ripsiväri – liuotin, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Majoneesi – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Maito – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Kynsilakka – liuotin, laastari, pesuaine, laastari, vesi, laastari.

● Maali, lateksi – liuotin, pyyhkäisy, pesuaine, pyyhkäisy, vesi, pyyhkäisy

● Ruoste – pesuaine, tahra, etikka, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra, tahra

● Kenkälakkaus – liuotin, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra, tahra

● Virvoitusjuomat – pesuaine, tahra, etikka, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Soijakastike – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Terva – liuotin, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Tee – pesuaine, tahra, etikka, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Hammastahna – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Tyypin nauha – liuotin, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Virtsa, tuore – tahra, vesi, tahra, ammoniakki, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra.

● Virtsa, kuiva – pesuaine, laastari, etikka, laastari, ammoniakki, laastari, pesuaine, laastari, vesi, laastari.

● Oksennus – pesuaine, tahra, ammoniakki, tahra, etikka, tahra, vesi, tahra.

● Vaha, kynttilä – jäädytä vaha, murskaa tylpällä esineellä, tyhjiö, liuotin, odota, laimenna, toista tarpeen mukaan.

● Vaha, tahna – liuotin, tahra, pesuaine, tahra, vesi, tahra, tahraa

● Viini – pesuaine, tahranpoisto, etikka, tahranpoisto, pesuaine, tahranpoisto, vesi, tahranpoisto.

Ammattimainen puhdistus

Vaikka suorittaisit rutiinihuoltoa ja puhdistaisit huolellisesti kaikki tahrat, ennen kuin ne ehtivät kiinnittyä, tarvitset silti ammattilaispuhdistuksen kahdentoista tai kahdeksantoista kuukauden välein varmistaaksesi, että mattosi säilyttää kauniin ulkonäkönsä. Ammattitaitoinen puhdistuspalvelu voi käyttää useita menetelmiä, kuten höyrypuhdistusta, konepesua, pyörivää shampoota ja kuivavaahtoa.

Kun valitset matonpesijääsi, muista, että hän huolehtii kodin tärkeästä ja kalliista osasta. Pyydä siivoojalta referenssejä ja kiinteä kustannusarvio.

Mattovinkkejä

Aseta kynnysmattoja kodin ulkoisten sisäänkäyntien ulkopuolelle. Tämä rajoittaa kotiin kulkeutuvan lian ja roskien määrää, joka pääsee maton sisään. Sulje kaihtimet tai verhot rajoittaaksesi mattoon kohdistuvaa suoraa auringonvaloa, joka voi aiheuttaa pintojen haalistumista. Siirrä huonekaluja huoneessa ajoittain, jotta maton kuidut voivat palautua. Tämä voi pidentää nukka-aineen käyttöikää. Lisäksi voit käyttää lattiasuojia huonekalujen alla vähentämään yksittäiseen kohtaan kohdistuvaa kuormitusta. Lisätietoja matoista ja tahrojen poistosta saat Carpet and Rug Institute -järjestöstä.

Imurointi

Olennainen osa mattolaattojen huoltoprosessia on oltava säännöllinen imurointi. Kaikenlaiset mattolaatat vetävät puoleensa pölyä ja muita hiukkasia, jotka voivat helposti kerääntyä ja juuttua mattoon. On hyvä idea investoida imuriin, jossa on tehokkaampi imukyky, mikä voi vähentää aikaa, jonka joudut käyttämään mattolaattalattian hoitamiseen.

Maton puhdistaminen ja ylläpito

Mattotahroihin on puututtava ja ne on puhdistettava välittömästi.

Reagoi nopeasti

Kuten minkä tahansa lattian kohdalla, mitä nopeammin reagoit vuotokohtaan, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on estää tahraantuminen. Pyyhi neste ensin pois pyyhkeellä ja huuhtele puhtaalla vedellä. Taputtele alue uudelleen. Varmista myös, että työstät tahran ulkopuolelta kohti keskiosaa, jolloin värjäytymisen leviämisen riski on mahdollisimman pieni. Älä koskaan hankaa tahraa, sillä tämä menetelmä johtaa yleensä siihen, että vuoto painuu syvemmälle maton kuituihin tai imeytyy taustalevyyn.

Vuodon puhdistaminen

Yksi suurimmista eduista, joita mattolaatat tarjoavat puhdistuksessa, on se, että voit poistaa yksittäisiä laattoja, jos kyseessä on keskittynyt vuoto. Jos pinnalle valuu nestettä tai jäämiä, voit vetää laatan irti lattiasta ja suunnata heti pesualtaan luo perusteellista puhdistusta varten. Vesiliukoisille tahroille, jotka ovat peräisin esimerkiksi ruoasta ja kolasta, kokeile puhdistusliuosta, joka on valmistettu 1/4 teelusikallisesta mietoa pesuainetta ja 4 kupillisesta vettä. Hankaa alue varovasti ja huuhtele samalla vedellä ja jatka pesua, kunnes kaikki saippua tai pesuaine on poistettu. Anna mattolaatan kuivua telineellä ja kun se on valmis, aseta se takaisin alkuperäiselle paikalleen. Voit tarvittaessa käyttää myös hiustenkuivaajaa nopeuttaaksesi kuivumista.

"Useimmat tahrat voidaan puhdistaa etikalla tai valkaisuaineettomalla pesuaineella."

Mitä tulee vakavampiin tahroihin, kuten kahviin tai lemmikkieläinten tapaturmiin, sinun on puhdistettava mattolaatta jollakin vahvemmalla aineella. Käyttämällä mietoja happoja tai jopa etikkapulloa voi yleensä tehdä tempun. Sekoita etikkaa suihkepulloon niin, että se on 50-prosenttisesti laimennettu vedellä, ja suihkuta sitä tahran päälle ja pyyhi se varovasti pois pyyhkeellä. Toista prosessi, kunnes värjäytyminen on poistettu. Jos tahra on mennyt korjauskelvottomaksi, sinun ei tietenkään tarvitse kuin vaihtaa laatta, jotta lattia näyttää taas yhtä hyvältä kuin uusi!

Puhdistusratkaisujen harkitseminen

On tärkeää, että käytettävissäsi on oikeanlaista puhdistusliuosta, joka soveltuu kaikenlaisiin vuototyyppeihin. Suurin osa tahroista, kuten juomat, ruoka tai muta, voidaan helposti käsitellä pyyhkimällä ja käyttämällä yleisiä puhdistusaineita, kuten etikkaa tai valkaisematonta pesuainetta. Vakavammat tahrat saattavat vaatia vahvempia pesuaineita, kuten klooripohjaista valkaisuainetta. Ennen kuin harkitset valkaisuainepohjaisia tuotteita, sinun on varmistettava, että mattosi laattapinta on yhteensopiva näiden vaihtoehtojen kanssa, sillä muuten saatat aiheuttaa lisävahinkoja laatoille. Laattojen kuivattaminen on olennainen osa maton pinnan hoitoa, sillä jos puhdistettu alue jätetään märäksi liian pitkäksi aikaa, on vaarana, että se altistuu homeen muodostumiselle. Vaikka et olisikaan kokenut vakavia vuotoja, on aina hyvä idea puhdistaa mattolaattalattiat rutiininomaisesti, jotta ne pysyvät koskemattomassa kunnossa.