Maton korjaaminen

Maton korjaaminen

Matto on arvokas investointi kotiisi, mutta joskus voi tapahtua asioita, jotka vahingoittavat mattoa. Ennen kuin ryntäät vaihtamaan koko lattian, ota rennosti. On olemassa keinoja korjata matto ilman, että sitä tarvitsee vaihtaa kokonaan. Maton korjaaminen vaatii huolellista tarkkuutta, varsinkin jos leikkaat tiettyjä paloja matosta pois ja korvaat ne toisilla.

Maton uudelleen venyttäminen

Poista kaikki huonekalut huoneesta. Löysää tarranauhat. Voit kiinnittää ne myöhemmin uudelleen, mutta koska venytät mattoa pituuden lisäämiseksi, valmistaudu leikkaamaan se sopivaksi. Tarkista alla oleva pehmuste varmistaaksesi, että se on paikoillaan eikä se ole kasaantunut tietyissä kohdissa. Useimmissa tapauksissa matto asettuu uudelleen oviaukkojen ja tuuletusaukkojen ympärille, mutta jos näin ei tapahdu, matto voidaan saumata yhteen vararahojen avulla. Käytä vanhojen mattojen reunoihin saumatiivistettä, jotta reunat eivät pääse purkautumaan. Maton uudelleen venyttäminen vähentää kulumista ja pidentää sen käyttöikää, mutta se on tarpeen vain, jos matto on löysä tai kuplii joissakin kohdissa.

Miten korjata maton pätkät?

Silmukkakasassa syntyy takertumia, kun silmukka irtoaa. Voit korjata ne katsomalla vedettyä säiettä ja laskemalla kiharat ja tekemällä yhden leikkauksen keskelle niin, että leikkauksen kummallakin puolella on yhtä monta silmukkaa. Hahmottele juoksu maalarinteipillä. Levitä juoksun sisäpuolelle liimaa. Käytä sitten ruuvimeisseliä tai kynsisarjaa työntääksesi kuidut takaisin paikoilleen, jotta syntyy oikean kokoisia silmukoita.

Berber-mattojen kohdalla sinun on katsottava tarkkaan, missä lanka on materiaalissa ja missä se muodostaa seuraavan silmukan.

Käytä pitkää, ohutta työkalua, kuten neulepuikkoa tai ruuvimeisseliä, vetääksesi seuraavan silmukan ylöspäin, jotta et vedä sitä kokonaan taustalangan läpi.

Vedä toisella ohuella työkalulla seuraava silmukka ylöspäin, jotta voit vetää silmukan takaisin alas, jättäen silmukan, josta on otettu kiinni, hieman muita ympäröiviä silmukoita suuremmaksi, jotta vetämäsi silmukka on pienempi kuin silmukka. Toista tätä prosessia niin monta kertaa kuin on tarpeen alkuperäisen silmukan vetämiseksi takaisin paikalleen, ja pienennä joka kerta vetämääsi silmukkaa.

Näin korjataan maton palovammoja

Jos palovamma on pieni ja vähäinen, on mahdollista leikata palaneet kuidut varovasti pois matosta. Jos päätät leikata kuidut, on tärkeää tehdä matalia leikkauksia, sillä liian syvät leikkaukset voivat saada maton näyttämään epätasaiselta.

Vakavammissa palovammoissa on parempi vaihtoehto leikata vaurioitunut osa matosta pois ja korvata se jäännöksellä. Jos jäännösmattoa ei ole saatavilla, leikkaa pieni pala mattoa kaapin takaosasta tai muusta syrjäisestä paikasta, jossa puuttuvaa osaa ei huomata.

On hyvä idea käyttää tölkkiä mallina ennen leikkausten tekemistä, jotta voit valita jäännösosan tai tehdä korjauksen. Paina tölkki maton sisään, jotta näet selvästi viivan, jota voit seurata työkaluveitselläsi. Älä leikkaa niin syvälle, että alapuolella oleva pehmuste vahingoittuu, sillä sen on pysyttävä paikallaan, jotta matto pysyy tasaisella korkeudella. Merkitse muistiin, mihin suuntaan nukka on menossa, jotta voit tehdä uuden kappaleen siihen sopivaksi.

Kun olet poistanut vahingoittuneen kohdan korvaavan kappaleen, poista vahingoittunut matto varovasti. Aseta korjauskohtaan yksipuolisen – taustapuoli poistettu – mattoteipin osa. Mattoteipin tulisi olla muutaman sentin leveämpi kuin vaurioituneen alueen halkaisija, jotta se ei pääse tunkeutumaan aukkoon. Kun mattoteippi on paikallaan, aseta korjauskappale aukkoon niin, että nukka on samansuuntainen. Paina pala paikalleen ja kiinnitä reunat painamalla niitä. Aseta korvaavan kappaleen päälle paino pariksi päiväksi, jotta se sulautuu olemassa olevaan mattoon.

Tämä taktiikka toimii myös tahrojen ja reikien paikkaamisessa.

Jos et halua yrittää näitä korjauksia itse, ammattilaiset voivat auttaa sinua paremmin.