Märkäsahan käyttöohjeet

Laatat ovat suosittu valinta moniin kodin koristeisiin – kuten suihkun ympärille, taustalaatoihin ja lattioihin – ja ne on melko helppo asentaa itse. Kaakeleiden asennuksen hankalin osa voi kuitenkin usein olla laattojen leikkaaminen oikeaan kokoon. Harvat tilat ovat niin täydellisesti mitoitettuja, että vain kokonaiset laatat sopivat niihin. Ja vaikka näin olisikin, on silti pistorasioita, tuuletusaukkoja ja muita esteitä, jotka on kierrettävä.

Onneksi laattojen leikkaaminen ei ole niin pelottavaa kuin luulet. Vaikka märkäsaha – perinteinen työkalu laattojen leikkaamiseen – saattaa näyttää pelottavalta, sitä on yllättävän helppo käyttää. Märkäsahassa on pumppu, joka suihkuttaa vettä laatan päälle, kun leikkaat. Tämä pitää laatan viileänä ja estää halkeamia. Terässä ei ole hampaita, joten sitä voidaan käyttää herkkien materiaalien käsittelyyn. Märkäsaha tekee myös nopeaa työtä suuressa projektissa verrattuna pikaleikkuriin, ja sitä voidaan käyttää erikoisleikkauksiin.

Näytämme, miten saha täytetään vedellä, valmistellaan leikkausta varten ja jopa syötetään laatta terän läpi. Muutaman kokeilun jälkeen leikkaat laattoja märkäsahalla kuin ammattilainen.

Aiheeseen liittyvät asiat: Opi laatoittamaan backsplash-laatoitus

Märkäsahan käyttöohjeet Vaihe 1: Valmistele saha.

Aseta saha tasaiselle, tukevalle alustalle työhuoneeseen tai autotalliin. Saha suihkuttaa vettä, kun se käy, joten haluat olla huoneessa, jossa voi olla sotkuista. Varmista, että saha on asetettu tasolle, joka sopii pituuteesi; sinun on tunnettava, että voit hallita sahausta. Kun olet asettunut paikalleen, avaa säiliö ja täytä se vedellä.

Vaihe 2: Merkitse leikkausjälki

Mittaa ja merkitse haluamasi leikkaus kaakeliin lyijykynällä. Säädä sitten aitausta, kunnes terä on linjassa piirrettyjen merkkien kanssa. Tee näin yksinkertaisesti puristamalla ja vetämällä aitaa, kunnes se on oikeassa asennossa.

Vaihe 3: Valmistaudu sahaamaan

Aseta laatan levein osa aidan ja terän väliin. Tämä auttaa käsiäsi välttämään kosketuksen sahanterään. Paina suojus terän päälle ja käynnistä saha. Anna terän saavuttaa täysi nopeus ja varmista, että terälle suihkuaa vettä, ennen kuin jatkat.

Vaihe 4: Leikkaa laatta halutulla tavalla.

Syötä laatta molemmin käsin hitaasti terään. Älä pakota sitä menemään nopeammin, sillä se voi aiheuttaa laatan murtumisen, lohkeamisen tai rikkoutumisen. Kun aiottu leikkaus on valmis, sammuta saha ja anna sen pysähtyä kokonaan, ennen kuin poistat palat.

Related: Opettele vaihtoehtoinen tapa leikata laatat.

Bonus: Erikoisleikkaukset

Suorien leikkausten lisäksi voit käyttää märkäsahaa myös viisto- ja osittaisleikkauksiin:

Jos haluat Vinoleikkaus, luo 45 asteen kulma asettamalla särmäysohjain laatan ja aidan väliin. Kohdista laatta tasan aitausta vasten ja työnnä terää tasaisella nopeudella.

Jos haluat tehdä Osittainen leikkaus, syötä laattaa vain niin pitkälle kuin on tarpeen halutun syvyyden saavuttamiseksi. Toista tämä toisella puolella. Tämäntyyppinen leikkaus on erityisen hyödyllinen työskenneltäessä pistorasioiden ja muiden laatoituksen esteiden ympärillä.