Maalityypit: Maalipintojen ja pintojen opas

Jos olet valinnut maalisävyn, vaikein osa huoneen maalaamisesta on tehty. Oikean maalipinnan valinta on kuitenkin yhtä tärkeää, ellei jopa tärkeämpää. Vaikka monet kodinomistajat eivät kiinnitä tähän vaiheeseen paljon huomiota, on olemassa olennaisia tekijöitä, jotka sinun tulisi ottaa huomioon ennen kuin suuntaat maalikauppaan.

Maalia on saatavana useita erilaisia maalipintoja, ja jokaisella maalilla on oma käyttötarkoituksensa. Pintakäsittely (jota kutsutaan myös kiiltävyydeksi) mittaa, kuinka paljon valo heijastuu maalista – lyhyesti sanottuna, kuinka kiiltävä se on. Vaikka pigmenttien ja lisäaineiden määrä ohjaa kiiltoa, on tärkeää tietää, että tietyntyyppiset maalien viimeistelyt näyttävät paremmilta ja ovat helpompia puhdistaa tietyillä pinnoilla.

Maalityypit: Maalipintojen ja pintojen opasAdam Albright

Kun ostat oikeanlaisen maalin projektia varten, vältyt siltä, että joudut tekemään sen myöhemmin uudelleen. Varmista siis ennen kuin laitat siveltimen seinälle, että sinulla on oikeanlainen maalipinta. Tässä on kattava luettelo kaikesta, mitä sinun on tiedettävä, jotta maalaus onnistuu ensimmäisellä kerralla.

Maalityypit: Maalipintojen ja pintojen opasPanichgul Studios, Inc. Maalityypit

Jos luulit, että maalin valitseminen on yhtä yksinkertaista kuin maalipinnan värin valitseminen, ajattele uudelleen. Kun olet päätynyt väriin, sinun on määriteltävä, minkälainen maalityyppi on paras, ennen kuin alat edes miettiä maalipintoja. Maalityyppejä ovat pohjamaali, pintamaali, sisämaali ja ulkomaali. Niitä kaikkia käytetään eri pinnoilla eri tavoin, ja oikean maalin valitseminen on tärkeää, jotta maalausprojekti onnistuu ensimmäisellä kerralla.

Seuraavassa kerrotaan, mitä sinun on tiedettävä maalityypeistä, ennen kuin suuntaat rautakauppaan.

Pohjamaali

Pohjamaali on pohjamaali, joka on levitettävä mille tahansa pinnalle ennen päävärin levittämistä. Se toimii suojaavana pohjana ja auttaa saamaan valmiin maalaustyön näyttämään sileältä ja tasaiselta. Se myös vähentää tarvittavien maalikerrosten määrää, ja koska pohjamaali levitetään valkoisena, se minimoi mahdollisuudet, että alla oleva väri näkyy uuden värin läpi. Pohjamaalin käyttö saattaa tuntua tarpeettomalta lisävaiheelta, mutta se voi vaikuttaa lopputulokseen ratkaisevasti.

Viimeistelypinnoite

Vaikka termi "viimeistelymaali" kuulostaa hienolta tiivisteeltä, joka lisää ylimääräisen vaiheen projektiin, se viittaa itse asiassa vain siihen, minkälaista maalia laitat pohjamaalin päälle. Koska valitset työhösi sopivan maalipinnan (siitä lisää hetken kuluttua), sinun ei tarvitse lisätä sen päälle mitään tiivistämistä varten.

Sisustusmaali

Tämä on melko itsestään selvää: Sisustusmaalia tulisi käyttää kaikkeen kodin sisällä olevaan. Seinät, kaapit ja huonekalut tulisi maalata sisustusmaalilla.

Ulkomaali

Ulkomaali on yleensä kalliimpaa kuin sisustusmaali, mutta et todellakaan halua pihistellä maalin suhteen, kun maalaat jotain ulkotiloissa. Maali on suunniteltu erityisesti säänkestäväksi ja sopeutumaan rajuihin lämpötilanvaihteluihin. Ulkomaalin käyttäminen ulkotiloissa saa projektin kestämään pidempään ja näyttämään paremmalta.

Vesiohenteinen lateksimaali

Maaleja on monenlaisia (muun muassa öljymaaleja ja akryylimaaleja), mutta vesipohjainen lateksimaali on vakiovaruste useimmissa kodin maalaustöissä. Sitä on helppo levittää ja puhdistaa, ja se on turvallinen lateksiallergikoille.

Maalityypit: Maalipintojen ja pintojen opas

Carson Downing

Miten valita oikea maalipinta?

Useimmat maalityypit jakautuvat neljään kiiltoluokkaan – tasainen, satiinimaali, puolikiiltävä ja kiiltävä. Valmistajat saattavat valita kuvaavia nimiä, kuten matta tai munankuori, joten vältä yllätykset tarkistamalla todelliset näytteet maaleja vertaillessasi. Kiilto vaikuttaa maalipinnan ulkonäön lisäksi myös sen kestävyyteen. Mitä korkeampi kiilto, sitä kovempi maali on.

Älä kuitenkaan oleta, että kaikilla kiiltävillä maaleilla on sama heijastavuus. Kiilto ei ole vakioitu merkistä toiseen. Yhden yrityksen satiinimaali voi olla kiiltävämpi kuin toisen yrityksen.

Maalin kiilto voi muuttaa sen värin käsitystä. Esimerkiksi sama valkoisen sävy voi näyttää kirkkaammalta kiiltävässä emalissa kuin tasaisessa seinämaalissa. Tämä johtuu siitä, että väristä heijastuu enemmän, vaikka se on sama. Varmistaaksesi haluamasi kiilto, ota kotiin näytteitä harkitsemiesi maalien pintakäsittelytyypeistä ja levitä ne testitauluihin.

Tasainen maali

Mattapintaisia maalityyppejä kutsutaan myös mattapintaisiksi, ja ne ovat ulkonäöltään lähes kalkkimaaleja. Pintamaali ei heijasta valoa, joten siinä on vähän tai ei lainkaan kiiltoa. Heijastuksen puuttumisen vuoksi tasomaalilla maalatut pinnat peittävät vaivattomasti puutteet. Tasomaalit ovat kuitenkin vähiten kestäviä, eivätkä ne kestä pesua ja hankausta yhtä hyvin kuin muut pinnoitteet. Käytä tämäntyyppistä maalia vähän liikennöidyissä tiloissa (kuten makuuhuoneessa), katossa tai seinissä, jotka ovat vuosien varrella saaneet hieman kolhuja.

Satiinimaali

Satiinimaali heijastuu hieman valoa, jolloin sen rakenne erottuu paremmin. Satiinimaalityyppejä on eri kiiltävyyksiä, kuten munankuori (joka voi myös näkyä tasaisen ja satiinimaalin välissä). Korkeamman kiillon lisäksi satiinimaali on vahvempi kuin tasamaali. Harkitse sen käyttämistä lastenhuoneissa tai missä tahansa vilkkaasti liikennöidyssä tilassa, jossa seinät hangataan usein.

Puolikiiltävä maali

Puolikiiltävissä maaleissa on enemmän kestävyyttä ja kiiltoa kuin satiinimaaleissa. Tämä maalityyppi ei kulu puhdistuksesta, joten se sopii parhaiten keittiöihin ja kylpyhuoneisiin. Se sopii myös erinomaisesti seinänvierustoille. Jos maalaat kaappeja, pyyhi ne ennen maalausta – kiilto saa epätäydellisyydet korostumaan. Lisäksi puolikiiltävien maalien heijastava pinta saa tummemmat huoneet tuntumaan vaaleammilta ja valoisammilta.

Korkeakiiltoinen maali

Korkeakiiltoiset maalit ovat kaikista maalityypeistä kiiltävimpiä ja heijastavimpia. Mitä tahansa väriä käytätkin tällä kiiltävyydellä, siitä tulee huoneen kohokohta. Sen pinta on kova ja kestää kulutusta, joten älä epäröi käyttää sitä hyttiin, kaappeihin tai turhamaisuuksiin. Muista, että voimakkaasti heijastava pinta kiinnittää huomion naarmuihin ja kolhuihin. Korkeakiiltoinen maali on suositeltavin maali sileille huonekaluille tai juuri asennetuille verhoiluille.

Parhaat maalityypit eri pintoihin

Ihanteelliset maalityyppi- ja pintakäsittely-yhdistelmät vaihtelevat jokaisen projektin yhteydessä, mutta on olemassa muutamia perusasioita, jotka on syytä ottaa huomioon. Nämä ovat parhaat maalityypit eri huoneisiin ja tavallisiin DIY-projekteihin.

Maalityypit: Maalipintojen ja pintojen opas

Hector M. Sanchez

Paras maalityyppi kattoihin

Katot eivät kärsi samanlaisesta kulutuksesta kuin muut pinnat, mutta ruoanlaittojätteet, ilmassa oleva rasva, savu, saasteet ja lika tekevät niistä vähitellen likaisia ja tylsiä. Tasainen tai puolikiiltävä kiilto on hyvä valinta kattoihin, koska se peittää epätäydellisyydet. Erityisesti kattoja varten kehitetyt maalit ovat paksumpia, joten ne eivät todennäköisesti tahraa, eivät kellastu ja kuivuvat nopeammin.

Maalityypit: Maalipintojen ja pintojen opasAnnie Schlechter Paras maalityyppi seiniin

Monet kodinrakentajat käyttävät seiniin tasomaalia, joka auttaa peittämään huonomman kuin täydellisen kipsilevyn viimeistelyn. Useimmat tasomaalityypit kuitenkin kuluvat nopeasti. Yritykset puhdistaa jäljet pois johtavat usein suurempien tahrojen syntymiseen. Satiinimaali on anteeksiantavampi, sen kestävyys on huomattavasti parempi eikä se kiillä liikaa. Kylpyhuoneisiin ja keittiöihin tarkoitetut maalityypit sisältävät ylimääräisiä homeenestoaineita ja ovat kosteuden- ja hilseilynkestäviä.

Kysy lastenhuoneisiin sopivista maalityypeistä paikallisesta kodinkoneliikkeestä maalausasiantuntijalta. Kovaan käyttöön kehitetyt maalit sopivat erinomaisesti myös muihin vaativiin paikkoihin, kuten keittiöön, kylpyhuoneeseen, pesuhuoneeseen ja eteiseen. Maalaa keittiön seinät puolikiiltävällä tai kiiltävällä maalilla, jotta ne on helpompi pyyhkiä puhtaaksi.

Maalityypit: Maalipintojen ja pintojen opas

John Granen

Paras maalityyppi kaappeihin

Puolikiiltävä maali on paras kaappeihin, erityisesti keittiöissä ja kylpyhuoneissa. Kestävä ja helppo puhdistaa, puolikiiltävä maali sopii hyvin paljon käytetyille alueille ja kaappeihin, jotka ovat jatkuvasti käytössä. Korkeakiiltoinen maali on myös vaihtoehto, mutta tämä maalipinta kiinnittää yleensä enemmän huomiota, joten se sopii parhaiten rohkeisiin väreihin tai keskipisteeseen. Kaappeihin voidaan käyttää myös liitumaalia, ja mattapinta voi peittää puutteet.

Maalityypit: Maalipintojen ja pintojen opasCarson Downing Paras maalityyppi puuhuonekaluille

Puuhuonekaluja maalattaessa satiini- tai puolikiiltävä väri toimii hyvin. Jos maalaat usein käytettävää huonekalua, kuten lipaston tai yöpöydän, puolikiiltävä on kestävämpi vaihtoehto. Kun maalaat tummaa puuta, käytä pohjamaalia, jotta saat kiinteän pohjakerroksen ja varmistat, että pintamaali pysyy kiinni. Harkitse maaliruiskun käyttöä (siveltimen tai telan sijasta) monimutkaisissa kappaleissa, jotta saat tasaisen maalikerroksen.

Maalityypit: Maalipintojen ja pintojen opasDavid Tsay Paras maalityyppi kylpyhuoneisiin

Olitpa sitten maalaamassa seiniä tai päivittämässä turhamaisuuttasi, kylpyhuoneen maalia valittaessa on otettava huomioon myös muita tekijöitä. Koska kylpyhuoneet tuottavat tyypillisesti paljon kosteutta, haluat olla varma, että maali kestää aikaa. Puolikiiltävä tai kiiltävä maali on paras, koska se on helppo pyyhkiä pois, ja voit jopa pyytää paikallista maalaamoa lisäämään homeenkestävää lisäainetta valitsemaasi maalipinnoitteeseen, jotta se suojaa vielä paremmin.

Maalityypit: Maalipintojen ja pintojen opasJoyelle West Paras maalityyppi verhoiluun

Ovet, ikkunat ja listat tarvitsevat yleensä korkeamman kiillon kuin seinät, koska ne joutuvat enemmän fyysiseen kosketukseen. Lisäksi kiiltävä maalipinta korostaa puutöitä ja tuo mielenkiintoisen kontrastin. Valitse verhoiluihin maalityyppi, joka on vähintään astetta kiiltävämpi kuin seinät.

Usein kysytyt kysymykset

Muuttaako maalipinnan tyyppi väriä?

Maalin värit voivat muuttua hieman valitsemasi maalipinnan mukaan. Vaaleat ja keskisävyiset maalivärit näyttävät täyteläisemmiltä ja täyteläisemmiltä puolikiiltävällä tai kiiltävällä maalipinnoitteella, kun taas mattapintaiset maalipinnat yleensä vaimentavat värejä hieman. Vastaavasti tummat maalivärit näyttävät vielä syvemmiltä puolikiiltävässä tai korkeakiiltävässä viimeistelyssä.

  • Millainen maali sopii parhaiten sisäseiniin.

    Satiinimaali on yleisin sisäseinien maalityyppi. Kannattaa valita puolikiiltävä maali vilkkaasti liikennöidyissä tiloissa, kuten keittiöissä ja lastenhuoneissa, sillä se on helpompi puhdistaa.