Luumupuu istutus

Siro luumupuu ilahduttaa kukinnallaan ja antaa herkullisia hedelmiä. Katso Viherpihan helpot ohjeet ja istuta oma luumupuu! Itsepölytteistenkin luumujen sato jää vaatimattomaksi, jos niitä on istutettu. Luumupuut alkavat tuottaa runsasta satoa keskimäärin 4–5 vuoden kuluttua. Matalaan kohopenkkiin istutettu luumupuu kasvaa hyvin, kun sen juuret eivät ole liian.

Luumut alkavat tuottamaan satoa keskimäärin 4-5 vuoden kuluttua istutuksesta.

Luumupuu prunus domestica sinikka

Luumupuu istutus

Kunnon taimi, reilu kuoppa, paljon hyvää multaa, vettä ja ravinteita. Luumupuun istuttaminen on helppoa, mutta siinä kannattaa olla huolellinen. Omenapuut, luumut, kirsikat ja päärynät kukkivat ja tuottavat parhaimman sadon aurinkoisella tai vain kevyesti varjoisalla paikalla. Itselläni on kesäpaikassa kasvanut luumupuu lapsuudestani lähtien eli noin 30. Luumu istutetaan lämpimään, tuulilta suojattuun ja aurinkoiseen paikkaan. Useat luumupuut hyötyvät raakileharvennuksesta, joka suurentaa hedelmien kokoa.

Leikkaus: luumupuuta leikataan vähän ja varhain kevättalvella (yleensä maaliskuussa) tai elokuussa, sillä puu vuotaa runsaasti mahlaa keväällä. Lähistölle kannattaa silti istuttaa toista luumulajiketta, jolloin sato suurenee.

Hedelmäpuiden monet muodot

Luumupuu istutus

Minulla on 3 vuotta sitten hankittu Sinikka luumupuu. Meillä on 5 vuotta vanha Kuntala- luumupuu. Millaiseen paikkaan luumupuu olisi paras istuttaa? Se on tuottanut muutamana vuonna satoa ihan mukavasti. Pienehk� (noin 160 cm) luumupuu on istutettu tosi hassusti aivan vanhan luumupuun alle, rungoilla et�isyytt� vain metrin verran. Omena- ja päärynäpuut istutetaan yleensä noin 5 metrin välein, mutta kirsikka- ja luumupuille riittää noin 4 metrin istutusväli. Paras aika istuttaa puita on kevät. Vaikka luumupuu onkin itsepölytteinen, sen sato jää vaatimattomaksi, jos se kasvaa.

Uusia puita voi istuttaa joko myöhään syksyllä tai keväällä. Istuta luumupuu aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan. Luumupuu mahtuu parin-kolmen neliön tilaan. Luumupuun kannalta pahin virhe on sen istuttaminen. Lajikkeen luumut ovat pieniä, sinisiä, sisältä tummanruskeita, makeita ja aromikkaita.

Ne istutetaan kalkittuun multaan aurinkoiselle paikalle. Valikoimistamme löytyvät niin omenapuut kuin kirsikkapuut, luumupuut sekä päärynäpuut. Luumupuut ovat luonnostaankin suhteellisen pienikokoisia, joten ne. Jos pihaan istutetaan vain yksi hedelmäpuu, on tärkeää valita.

Luumupuun sato kypsyy syyskuun lopussa, ja sitä voi kypsyttää tarvittaessa.

Voiko luumun kivestä kasvattaa luumupuun pihalle?

Luumupuu istutus

Viitakodin pihamaalla pidettiin pihatalkoot Suomi 100 kunniaksi. Istutus tehdään tilavaan kuoppaan.