Luonnonkiven tiivistämisen hyvät ja huonot puolet

Luonnonkivestä on tullut haluttu valinta tulisijoihin, työtasoihin, lattiapinnoitteisiin ja muihin kohteisiin sen luonnollisen kauneuden ja kestävyyden vuoksi. Saatavilla on monia erilaisia luonnonkivityyppejä, joilla kullakin on omat ominaisuutensa. Suosituimpia vaihtoehtoja ovat marmori, kalkkikivi, travertiini, liuskekivi ja graniitti. Koska luonnonkivi on huokoinen, sen tiivistäminen silloin tällöin auttaa estämään tahroja ja bakteerien kasvua.

Onneksi luonnonkivilattioiden tai -tasojen tiivistäminen on suhteellisen edullinen tehtävä, joka on tehtävä vain kerran vuodessa (korkeintaan). Jotkin tuotteet toimivat useita vuosia, joten se on yksinkertainen huoltotyö, joka pidentää luonnonkiven käyttöikää huomattavasti.

Kiven huokoisuuden määrittäminen

Kivityypilläsi on suuri merkitys siihen, kuinka usein kiven tiivistäminen on tarpeen. Yksinkertainen vesitesti määrittää, kuinka huokoinen kivesi on. Aseta vesipisaroita suoraan kiven päälle ja katso, kuinka kauan kestää, että vesi imeytyy kiveen. Jos vesi tunkeutuu kiveen nopeasti, se on hyvin huokoinen. Jos vesi viipyy kiven päällä pidempään, kivi on vähemmän huokoinen.

Huokoisimpia luonnonkivilajikkeita ovat marmori, onyx ja kalkkikivi. Ilman tiivistysainetta nämä kivet tahriintuvat hyvin helposti. Näiden kivien tiivistäminen kuuden kuukauden välein auttaa niitä näyttämään jatkossakin uudenveroisilta. Jos haluat alusta alkaen jotain kestävämpää, graniitti ja kvartsi ovat hyviä valintoja. Nämä kivet on helppo puhdistaa saippualla ja vedellä, ja ne tarvitsevat tiivisteen vain kerran vuodessa.

Kolme erilaista kivien tiivistysainetta.

Useimmat uudet työtasot ja backsplashit toimitetaan jo valmiiksi tiivistettyinä, jolloin alkuperäistä pinnoitusta ei tarvita. Myöhemmin kiven uudelleen tiivistäminen auttaa säilyttämään luonnonkiven ulkonäön ja ehkäisemään tahroja. Nykyään joissakin kivissä on hartseja, jotka toimivat sisäänrakennettuna tiivisteenä, jolloin lisäpinnoitusta ei tarvita. Jos olet todennut, että luonnonkivi vaatii pinnoitusta, on kolme päätyyppiä tuotteita, joita kannattaa harkita:

  • Pintatiiviste: Pintatiivistettä kutsutaan myös poistettavaksi pinnoitteeksi, koska se levitetään vain pintaan ja se on helppo poistaa tarvittaessa. Se on tyypillisesti vesipohjainen tiivistysaine, joka sisältää polymeerejä, kuten akryyliä. Koska pintatiivisteitä on saatavana myös laattalattioille, on tärkeää varmistaa, että valitsemasi tuote on tarkoitettu käytettäväksi luonnonkivelle. Pintatiivisteisiin ei tarvitse sitoutua yhtä paljon, mutta niitä on myös käytettävä säännöllisesti uudelleen.
  • Läpäisevä tiiviste: Tunkeutuvia tiivistysmassoja kutsutaan yleisesti pysyviksi pinnoitteiksi, ja niitä on paljon vaikeampi poistaa kuin pintatiivisteitä, koska ne on valmistettu liuotinpohjaisista polymeereistä.
  • Kyllästävä tiiviste: Kyllästävät tiivistysaineet ovat liuotinpohjaisia kaavoja, jotka vaativat ammattimaisen levityksen. Niistä on tullut suosittu valinta ulkokivien tiivistämiseen, koska UV-valo ei vaikuta niihin eivätkä ne muuta kiven ulkonäköä. Vaikka ammattimainen levitys on tarpeen, tämä tiivistysaine kestää yleensä useita vuosia, ennen kuin uusi levitys on tarpeen.

Luonnonkiven tiivistämisen edut

Jos käytät aikaa lisätä luonnonkiveen tiivistyskerroksen, siitä voi olla monia etuja. Se ei ainoastaan suojaa tahroilta, vaan auttaa myös estämään happoeroosiota ja bakteerien kasvua. Tämä vaihe auttaa myös pitämään kaikki ulkokivet alttiina pakkassäälle ja suolavaurioille. Lattialla jotkin pinnoitteet lisäävät jopa liukastumisenestokerroksen, mikä takaa varman jalansijan. Lue artikkeli kivien tiivistämisen hyvät ja huonot puolet, jos haluat lisätietoja ulkoterassin lattiasta.

Luonnonkiven tiivistämisen haitat

Kuten kaikessa, lattioiden tiivistämisessä on sekä haittoja että hyötyjä. Valitettavasti luonnonkiven tiivistäminen on suhteellisen usein toistuva urakka. Kivityypistä riippuen sitä voidaan tarvita jopa kuuden kuukauden välein. Jos käytetään kyllästävää tiivistysainetta, sitä saatetaan tarvita vain yhdestä kolmeen vuoden välein. Vaikka tiivistettä käytettäisiinkin oikein, on aina mahdollista, että se ei suojaa täysin tahroilta. On silti hyvä käytäntö pyyhkiä mahdolliset vuodot tai seisovat nesteet nopeasti eikä antaa niiden olla pitkään, erityisesti työtasoilla. Lattialla joillakin tiivistysaineilla voi olla taipumus osoittaa lattian kulumiskuvioita muuttumalla tylsäksi alueilla, joilla on eniten jalankulkua.

Luonnollinen kauneus ja kestävä muotoilu tekevät luonnonkivestä suositun valinnan lattioihin, työtasoihin, kylpyhuoneisiin ja ulko-oleskelualueisiin. Pidä kivi yhtä näyttävän näköisenä kuin asennuspäivänä tiivistämällä se tarvittaessa asianmukaisesti. Tiivistysaineet auttavat estämään tätä luonnostaan huokoista materiaalia tahroilta, eroosiolta ja kulumiselta ja korostavat samalla materiaalin kauneutta. Prosessin hyvät ja huonot puolet ja tuotteiden erojen ymmärtäminen auttavat sinua valitsemaan tiivisteen, joka on suunniteltu pidentämään kivesi käyttöikää.