Lopullinen opas LVI-alan perusteisiin: Älä anna putkien puhkaista kuplaasi!

Miten kirjoitetaan LVI?

Miten kirjoitetaan LVI?

Jos olet joskus miettinyt, ”Miten putkisto kirjoitetaan?”, et ole yksin. Sana saattaa näyttää yksinkertaiselta, mutta b-kirjain siinä on saanut useammat kuin muutaman ihmisen harhautumaan. Kirjoitettuna P-L-U-M-B-I-N-G, tämä termi ei ole pelkkiä aakkosia yhdessä, vaan se edustaa ammattia, joka pitää veden virtaamassa kodeissamme ja yläpuolellamme kohoavissa pilvenpiirtäjissä ilman ongelmia – yleensä.

Mutta mitä kulissien takana tapahtuu? Jos olet sukeltamassa pää edellä DIY-vesijohtotöihin tai haluat vain tietää, mitä putkimies tekee sen lisäksi, että pitää kurkkumaisia ääniä lavuaarisi ääressä, pysy täällä.

Pähkinät ja pultit: LVI-materiaalit

Pähkinät ja pultit: LVI-materiaalit

Putkityypit

Ennen vanhaan putket tehtiin lyijystä (siitä sana ”putkisto” on peräisin latinankielisestä sanasta ”plumbum”, joka tarkoittaa lyijyä). Siirry eteenpäin muutama vuosisata, ja nyt meillä on lukuisia eri vaihtoehtoja.

 • PVC-putket: Vanha kunnon PVC-putki on kylmän veden syöttö- ja viemäröintijärjestelmän peruspaketti.
 • Kupariputket: Nämä kaverit ovat pitkäikäisiä ja ihanteellisia lämpimän veden syöttöön.
 • Valurauta: Raskaita kuin mikä, mutta luotettavia viemärilinjoillesi.

Eri materiaalit palvelevat eri tarkoituksia, joten älä sekoita ja sovita niitä mielivaltaisesti. Löydät itsesi polvia myöten vedestä, eikä se ole hauskaa rantapäivän tapaan.

Työkalulaatikon perusasiat

Oletko valinnut putket? Mahtavaa! Puhutaanpa nyt kaikkien putkityötöiden tärkeimmästä osatekijästä – työkalupakistasi. Tarvitset mm:

 • Putkiavain: LVI-työkalujen iso kahuna.
 • Putkiruuvi: Ei hohdokas, mutta välttämätön.
 • Putkitiiviste: Vuotojen pysäyttämiseen.

Jokaiseen työhön on oikea työkalu, joten älä ole nelikulmainen tappi pyöreässä reiässä. Käytä sitä, mikä sopii putkityötehtäviisi.

Milloin soittaa ammattilaisille: Älä ole sankari

Olkaamme rehellisiä; jotkin putkistoasiat ovat meidän palkkatasomme yläpuolella. Kun asiat menevät sekaisin ja sinä vain heität jakoavainta töihin sen sijaan, että korjaisit mitään, on aika ottaa hanat pois ja soittaa ammattilaiselle. Näin on silloin:

 • Suuret vuodot: Jos vettä virtaa enemmän kuin Mississippissä, älä leiki sankaria.
 • Kaasuongelmat: Haistatko kaasua? Poistu vasemmalle ja soita asiantuntijoille. Kaasun kanssa ei kannata pelleillä.
 • Täydellinen järjestelmän kunnostus: Jos putkistosi kaipaa muutakin kuin pientä korjausta, soita sertifioidulle putkimiehelle.

Raha puhuu: Kustannukset ja rahoitus

Paljonko tämä kaikki maksaa sinulle? No, se riippuu ongelman monimutkaisuudesta ja sijainnistasi.

 1. Peruskorjaukset: Nämä vaihtelevat yleensä 100 ja 500 dollarin välillä.
 2. Kohtalaiset ongelmat: Ajattele 500-1000 dollaria.
 3. Suuret korjaukset: Kaikki yli 1000 dollaria.

Mutta ei hätää. Monet yritykset tarjoavat rahoitusvaihtoehtoja. Jos sinulla on kuitenkin kultainen kosketus työkaluihin, monet tehtävät ovat DIY-ystävällisiä. Tietäkää vain rajanne, ihmiset.

Pikavinkkejä: Pidä putkistosi kunnossa

Seuraavassa on muutamia pikavinkkejä, joiden avulla voit pitää putkistosi kunnossa:

 1. Tarkista vuodot: Aika tikissä säästää yhdeksän. Rutiinitarkastukset voivat estää katastrofin.
 2. Puhdista viemärit: Kuukausittainen rutiinipuhdistus voi pelastaa sinut veneen verran hankaluuksilta myöhemmin.
 3. Tunne venttiilit: Hätätilanteessa se, että tiedät, missä sulkuventtiilit ovat, voi olla hengenpelastaja.

Muista, että paholainen piilee yksityiskohdissa, joten ole tarkkana, kun olet tekemisissä putkistojen kanssa. Viimeinen asia, jonka haluat, on, että pieni ongelma kasvaa katastrofiksi. Nyt, kun olet varustautunut tämän oppaan avulla, olet valmis hoitamaan putkisto-ongelmasi kuin ammattilainen. Ja seuraavan kerran, kun joku kysyy: ”Miten putkisto kirjoitetaan?”, osaat paitsi kirjoittaa sen, myös tietää siitä paljon!

Miten sana putkisto kirjoitetaan?

Ah, ikivanha kysymys: ”Miten sana LVI kirjoitetaan?”. Se on yksinkertainen kysymys, mutta silti se tuottaa ihmisille enemmän kompastuskiviä kuin piilossa oleva puunjuuri vaellusreitillä. Tiedoksi, että se on P-L-U-M-B-I-N-G. Huomaatteko tuon ovelan b-kirjaimen, joka on piilossa kuin seinäkukkanen lukiotansseissa? Joo, älä unohda sitä; se on tärkeä!

Kerrotaanpa tarkemmin:

Kirjain Yleinen virhe Vinkkejä muistamiseen
P P:n puuttuminen P P PIpes
L L nestettä varten L nestettä varten
U U for Utility U for Utility
M M for Money M for Money
B Unohdettu B B for BAth
I I for Inside I for Inside
N N = tarpeellinen N for Necessary (tarpeellinen)
G G for Going G for Going

Huh, oikeinkirjoitus on melkoinen, eikö olekin? Mutta LVI-tekniikan suuressa kokonaisuudessa nimen oikeanlainen kirjoittaminen on ensimmäinen askel, jotta et tee itsestäsi naurunalaista, kun astut rautakauppaan. Luota minuun, kiität minua myöhemmin!

Mitä LVI tarkoittaa?

Olet siis osannut kirjoittaa nimen oikein, mutta mitä nimessä oikeastaan on? Mitä putkityöt oikeastaan tarkoittavat? No, lyhyesti sanottuna se on järjestelmä, joka siirtää nesteitä (ajattele vettä ja kaasua) hallitusti. Järjestelmä ei ole pelkkiä putkia ja nuppeja, vaan se on tekniikan ihme, jossa venttiilit, varusteet ja kalusteet toimivat kaikki yhdessä. Kun hanasi seuraavan kerran toimii, muista, ettet paini vain metallin kanssa, vaan kyseessä on monimutkaisempi järjestelmä kuin mummosi peittokuvio.

Mitä tarkoittaa talon putkisto?

Hyvä on, siirretäänpä tämä keskustelu abstraktista konkreettiseen, eikö niin? Kun sanomme ”putkisto”, erityisesti kodin yhteydessä, emme vain heittele sanoja tuuleen. Puhumme vaatimattoman asumuksesi elinehdoista. Kuulit kyllä oikein; se on niin iso asia!

Maallikon kielellä talosi putkisto on monimutkainen verkosto putkia, viemäreitä ja venttiilejä – vähän kuin internet, mutta vettä ja jätteitä varten. Se tuo hyvää tavaraa sisään ja lähettää huonoa tavaraa ulos. Siitä hetkestä lähtien, kun avaat hanan aamun kasvojen pesua varten, siihen hetkeen, kun huuhtelet vessan ennen nukkumaanmenoa, olet vuorovaikutuksessa kotisi LVI-järjestelmän kanssa.

Keskeiset komponentit ja niiden roolit:

Komponentti Tehtävä Pikavinkki
Vesihuolto Tuo raikasta vettä. Ajattele sitä kodin valtimona.
Viemärit Vie jätevedet pois. Putkiston laulamattomat sankarit
Kalusteet Hanat, lavuaarit jne. Enemmän kuin pelkkää silmänruokaa.
Venttiilit Virtauksen säätö LVI-maailman liikennepoliisit

Tiedättehän, mitä sanotaan: ”poissa silmistä, poissa mielestä”. Mutta älkäämme antako putkiston häipyä taka-alalle, ennen kuin se vaatii äänekkäästi huomiotamme putkirikon tai tukkeutuneen viemärin vuoksi. Se on kriittinen järjestelmä, jolla on omat sääntönsä ja oikut.

Seuraavan kerran, kun sinulla on kiusaus heittää jotain lavuaariin, muista, että jalkojesi alla on putkiston osien minisivilisaatio, joka työskentelee 24/7. Kohtele niitä kunnioittavasti, niin ne tekevät elämästäsi paljon helpompaa. Jos leikit nopeasti ja löysästi, joudut kuumille vesille – ja ei hyvällä tavalla!