Linoleum vs. vinyylilattia: Kumpi pitäisi valita?

Kestävät lattiat ovat tärkeitä monille kodin ja yrityksen omistajille, jotka haluavat tehdä päivityksen, joka kestää. Olitpa sitten aloittamassa uutta rakennusprojektia tai kunnostamassa olemassa olevaa tilaa, on hyvin mahdollista, että olet harkinnut linoleum- ja vinyylilattioita.

Oletko valmis päivittämään lattiasi kauniiseen uuteen ilmeeseen edullisesti? Kokeile Vesdura Vinyl Planks – Sterling Collection SKU: 15270181

Molemmat ovat kestäviä materiaaleja, jotka kestävät kovaa kulutusta ja näyttävät silti upeilta. Siksi näitä materiaaleja on käytetty vilkkaasti liikennöidyissä kaupallisissa tiloissa ja vilkkaissa asuinhuoneissa, kuten keittiöissä ja jauhehuoneissa, jo vuosien ajan.

Kun pääset kuitenkin yksityiskohtiin, voi olla hieman vaikeaa päättää, onko linoleumi vai vinyyli sinulle parempi valinta. Totuus on, että useimmat ihmiset eivät edes tiedä, miten nämä kaksi suosittua materiaalia eroavat toisistaan.

Onneksesi olemme täällä auttamassa sinua saamaan linoleum- ja vinyylilattian lopullisesti haltuun. Tutustu tämän oppaan avulla linoleumin ja vinyylilattian eroihin ja siihen, miksi sinun pitäisi harkita jompaakumpaa vaihtoehtoa kotiisi tai työpaikallesi.

Linoleum vs. vinyylilattia: Suuret erot

Jos kysyt keskivertoihmiseltä, mitä eroa on linoleum- ja vinyylilattioiden välillä, saat luultavasti vastaukseksi tyhjän katseen. Tosiasia on, että keskiverto ostaja ei luultavasti edes kuvissa erota linoleumia vinyylistä. Näiden kahden lattiatuotteen välillä on kuitenkin joitakin merkittäviä eroja.

Linoleumi on itse asiassa vanhempi näistä kahdesta materiaalista, sillä ensimmäinen patentti ilmestyi yli 140 vuotta sitten. Linoleumissa käytetyt ydinmateriaalit on valmistettu pellavansiementuotteista, ja ne ovat luonnossa esiintyviä, vaikka joissakin valmistusprosesseissa nykyään lisätäänkin joukkoon erilaisia muita ainesosia.

Vinyylilattian suosio kasvoi 1920- ja 1930-luvuilla. Toisin kuin linoleumi, vinyyli on täysin synteettistä, polyvinyylikloridista eli PVC:stä valmistettua. Useimmissa tuotteissa käytetään lasikuitu- tai huopapohjaa, vaikka nykyään on olemassa muitakin tyylejä.

Ulkonäkö

Vinyyli ja linoleumi saattavat vaikuttaa harjaantumattomalle silmälle jokseenkin samankaltaisilta materiaaleilta, mutta ne alkavat poiketa toisistaan ulkonäön osalta. Tässä on, miten nämä kaksi materiaalia vertautuvat toisiinsa estetiikan osalta:

Vinyylilattia

Vinyylilattia koostuu värikerroksesta, joka pysyy suojattuna kirkkaalla kulutuskerroksella, joka on aivan kunkin lankun tai laatan yläosassa. Tämä kulutuskerros on itse asiassa se, jonka päällä kävelet. Tämä tarkoittaa, että vinyylilattia on erittäin monipuolinen, sillä vinyylilattialla on mahdollista käyttää lähes mitä tahansa kuviota, väriä tai tyyliä.

Vinyylilattia voidaan jopa tehdä näyttämään muilta materiaaleilta, kuten luonnonkiveltä ja puulta. Vinyylin eri tyylien sekoittaminen ja yhdisteleminen on helppoa, joten voit luoda oman ainutlaatuisen kuvion tai luoda esimerkiksi koristeellisen reunuksen huoneen ympärille.

Lankaharjatut kuvioinnit ja mikroviistetyt reunat luovat ensiluokkaisen viimeistelyn. Vesdura Vinyl Planks – 5.5mm SPC Click Lock – Vigorous Collection SKU: 15235047

Linoleumilattiat

Linoleumilattia on yksivärinen lattiamateriaali, jossa on yleensä paljon vähemmän kuvioita kuin vinyylilattiassa. Tämä tarkoittaa, että huoneen suunnittelussa on vain vähän vaihtoehtoja, jos valitset linoleumin.

Yksi linoleumin etu ulkonäön suhteen on kuitenkin se, että väri ei todennäköisesti muutu tai haalistu, kun linoleumi kuluu ajan myötä. Tämä johtuu siitä, että linoleumin jokainen kerros on samanvärinen.

Useimmissa asennuksissa tämä kulutuksen määrä on kuitenkin monen vuoden päässä. Myös muita vaurioita voi esiintyä, jotka helpottavat vaihtoa ennen tätä ajankohtaa.

Paras yleisilme: Vinyylilattia

Yleisilmeen osalta vinyylilattia on selvä voittaja, koska se voidaan saada näyttämään melkein miltä tahansa auringon alla. Jos haluat luonnollisen kovapuun ulkonäön ilman kustannuksia, saat sen vinyylilattian avulla.

Voit myös saada ainutlaatuisia kuvioita ja erilaisia kirkkaita ja tummia värejä, joita ei välttämättä esiinny luonnon lattioissa. Tämä tekee vinyylistä monipuolisen voimanpesän, kun suunnittelu on tilasi tärkein prioriteetti.

Veden- ja lämmönkestävyys

Veden- ja lämmönkestävyys ovat tärkeitä tekijöitä, kun kyse on elastisten lattiapäällysteiden asentamisesta. Kaupallisissa tiloissa ja kodin vilkkaasti liikennöidyissä tiloissa, kuten keittiössä, mutahuoneissa ja jauhetiloissa, pieni ylimääräinen veden- ja lämmönkestävyys voi olla suuri ero.

Tässä kerrotaan, miten nämä kaksi lattiamateriaalia vertautuvat veden- ja lämmönkestävyyden suhteen:

Täydellinen vaihtoehto puulattialle kosteisiin tiloihin, kuten keittiöön, kylpyhuoneeseen tai pesuhuoneeseen. Vesdura Vinyl Planks – 8.5mm WPC Click Lock – XL Ridge Collection SKU: 15262452

Vinyylilattia

Käytännöllisesti katsoen vedenpitävä, vinyylilattia on todella vedenpitävien materiaalien kuningas. Siksi sitä näkee monissa kosteissa tiloissa, kuten asuinkellareissa, joissa kosteus saattaa jättää jotkin materiaalit taipumaan tai vääntymään. Nykyaikaiset vinyylilattiat, joissa on lasikuidusta valmistettu taustalevy, ovat myös läpäisemättömiä hometta, hometta ja vesivahinkoja vastaan.

Vinyylilattiat kestävät myös kohtuullisesti lämpöä, eivätkä sisätilojen lämpötilat todennäköisesti aiheuta vahinkoa lattia-asennukselle.

Linoleumilattiat

Linoleumilattia on kestävä, vedenkestävä materiaali. Se ei kuitenkaan ole vedenpitävä kuten moderni vinyylilattia. Se ei todellakaan myöskään vedä vertoja nykyaikaiselle vinyylilattialle, jossa on lasikuitupohja.

Tämä tarkoittaa, että linoleum ei ehkä ole paras valinta kosteisiin tiloihin, kuten kellareihin. Sitä voidaan käyttää jauhehuoneissa, mutta se on alttiimpi taipumaan, käpristymään ja halkeilemaan kosteissa tiloissa. Pitkäaikainen altistuminen kosteudelle voi myös olla huolenaihe linoleumille.

Paras veden- ja lämmönkestävyys: Vinyylilattia

Vinyylilattia on vedenpitävä ja huomattavasti parempi kuin linoleumi mahdollisten vesivahinkojen suhteen. Tämä tekee siitä loistavan valinnan kosteisiin tiloihin, kosteisiin tiloihin, kuten kellareihin, ja alueille, joissa on korkea ilmankosteus.

Lämmönkestävyydessä linoleumi on vinyyliä parempi, mutta useimmat testit, jotka osoittavat tämän, ovat melko äärimmäisiä. Ellei kotisi lämpötila nouse yli 200 asteeseen, lämmönkestävyys on molemmilla materiaaleilla suunnilleen sama. Tämän vuoksi vinyylilattia on monipuolisempi valinta ja voittaja myös tässä luokassa.

Hoito ja puhdistus

Hoito ja puhdistus ovat molemmat tärkeitä tekijöitä, kun kyse on uuden lattian asentamisesta. Hyvä uutinen on se, että molemmat näistä materiaaleista ovat suhteellisen helppohoitoisia asuin- ja liiketiloissa.

Vinyylilattia

Vinyylilattiat ovat uskomattoman helppohoitoisia, ja ne voidaan lakaista ja imuroida kevyesti päivittäin ilman, että ne osoittavat kulumisen merkkejä. Lähes mikä tahansa pesuaine riittää, kun on aika ottaa esiin märkämoppi syvempää puhdistusta varten.

Parhaan tuloksen saavuttamiseksi suositellaan usein vinyylilattioille tarkoitettua puhdistusliuosta.

Linoleumilattia

Vinyylilattian tavoin myös linoleum on todella helppo hoitaa. Perussiivous ei vaadi juuri muuta kuin luudan ja imurin. Kumpikaan näistä työkaluista ei naarmuta tai naarmuta linoleumia.

Märkäpuhdistukseen suositellaan usein erityisesti linoleumille tehtyä liuosta. Tämä johtuu siitä, että puhdistusaineet, joiden pH-arvo on erittäin korkea, saattavat ajan mittaan kuluttaa linoleumlattian pintaa.

Paras hoito ja puhdistus: Tie

Sekä vinyyli- että linoleumilattiat ovat uskomattoman helppohoitoisia. Siksi näitä joustavia materiaaleja käytetään keittiöissä, jauhehuoneissa ja vilkkaasti liikennöidyissä kaupallisissa tiloissa, kuten sairaaloissa ja odotushuoneissa.

Vinyyli- ja linoleumilattioille tarkoitettuja erikoispuhdistustuotteita on myös runsaasti saatavilla, joten lattioiden hoitaminen ammattilaisen tavoin on helppoa riippumatta siitä, kumman vaihtoehdon valitset.

Koot

Vinyylilattia- ja linoleumimateriaaleja on eri kokoja, joista jotkin saattavat sopia tilaan paremmin kuin toiset. Tässä on näiden kahden suositun lattiamateriaalin kokolajittelu:

Vinyylilattia

Vinyylilattioita myydään yleensä levyinä, laattoina tai lankkuina. Levylattian vakiomitta on kuuden jalan tai 12 jalan kaksoisrulla. Oikean valitseminen on yksinkertaista huoneen neliömäärän perusteella.

Lankkujen ja laattojen osalta vinyyli on tyypillisesti neliön tai suorakaiteen muotoisia, joiden koko on noin 9-18 tuumaa. Vinyylin suosion kasvaessa lisää kokoja on kuitenkin tulossa helposti saataville.

Linoleumilattiat

Linoleum-levylattioita myydään vinyylin tavoin tavallisina 6- ja 12-jalkaisina kaksoisrullana. Linoleumilankut ovat yleensä 48 tuuman pituisia, ja niiden leveys vaihtelee noin 4 tuuman ja 6 tuuman välillä.

Paras koko: Tie

Sekä vinyyli- että linoleumlattiamateriaaleja on saatavana levy-, laatta- ja lankkumalleina, joten on helppo hankkia tarvitsemasi määrä lattiamateriaalia. Koska molemmat materiaalit voidaan leikata suhteellisen helposti, kokoluokassa ei ole selvää voittajaa.

Asennus

Asennuskustannukset ovat merkittävä tekijä, kun asennat uutta lattiamateriaalia. Jos aiot tehdä sen itse, asennuksen helppous on myös erittäin tärkeää.

Vinyylilattia

Vinyylilankkulattia, erityisesti kuori ja tartu -lajitelma, on uskomattoman helppo asentaa. Siksi se on suuri hitti tee-se-itse-asentajien keskuudessa, jotka haluavat tehdä työn omassa kodissaan tai työpaikallaan. Jopa liimattava vinyylilattia on suhteellisen helppo työstää verrattuna moniin markkinoilla oleviin lattiamateriaaleihin.

Levyvinyylilattia sen sijaan on suhteellisen vaikea asentaa. Levyvinyylilattian kanssa työskentelevät ammattilaiset ovat kuitenkin nopeita ja tehokkaita, joten asennuksesta maksaminen on tässä tapauksessa suhteellisen kustannustehokasta.

Jos pidät levyvinyylilattiasta, ammattilaisten palkkaaminen asennukseen on fiksu valinta, joka ei nosta laskuasi liikaa.

Linoleumilattiat

Linoleumilevy, joka on varsin suosittu kaupallisissa asennuksissa, on erittäin vaikea työstää. Jos valitset tämän reitin, sinun on lähes varmasti palkattava ammattilaisia.

Napsautuslukolla toimiva linoleumilattia on huomattavasti helpompi työstää, joten se on DIY-ammattilaisten suosikki. Tämäntyyppinen lattia vaatii kuitenkin edelleen enemmän kärsivällisyyttä ja aikaa kuin tavallinen irrotettava vinyylilattia.

Paras asennukseen: Vinyylilattia

Vaikka linoleumi voi olla kohtuullinen materiaali, vaikka haluaisitkin hoitaa asennuksen itse, vinyyli on tässä voittaja, koska se on pehmeä ja yleensä helpompi käsitellä aloitteleville asentajille.

Kuori ja tarraa -vinyyli on myös melko helppo leikata linoleumiin verrattuna, ja sen sijoittaminen lattialle on helppo oppia päivässä tai kahdessa.

Kustannukset

Jokaisella projektilla on oma budjettinsa. Olipa kyseessä sitten sairaalan lattian päivitys tai jauhehuoneen uusiminen, raha on tekijä.

Tässä näet, miten vinyyli ja linoleumi eroavat toisistaan rahallisesti:

Runsaat, kauniit vinyylilankut alle 2,00 dollaria neliömetriltä. Vesdura Vinyl Planks – 5.5mm SPC Click Lock – Vigorous Collection SKU: 15235050

Vinyylilattiat

Vinyylilattiat vaihtelevat alle 1 dollarista jalkaa kohti ja yli 5 dollariin jalkaa kohti design-tyyleissä, ja vinyylilattioiden hinnoitteluvaihtoehtoja on monenlaisia. Keskimäärin vinyylilattia maksaa kuitenkin noin 2 dollaria neliöjalkaa kohti, kun otetaan huomioon molemminpuoliset ääripäät.

Linoleumilattiat

Linoleum on tyypillisesti hieman kalliimpi kuin vinyylilattia ja maksaa keskimäärin 3-3,50 dollaria neliöjalkaa kohden. Linoleum saattaa myös maksaa hieman enemmän asentaa, varsinkin jos päätät käyttää levylinoleumia.

Paras kustannuksiin: Vinyylilattia

Noin 1 dollaria vähemmän neliöjalkaa kohden, vinyyli voittaa linoleumin kustannusluokassa.

Tuomio

Sekä vinyyli- että linoleumilattiat ovat erinomaisia valintoja kaupallisiin ja asuintiloihin. Kustannustehokkaat ja kestävät, ja molemmista on tullut suunnittelun kantavia voimia syystä.

Vinyylilattia on kuitenkin ulkonäöltään monipuolisin materiaali. Se on myös vedenpitävä, mikä tekee siitä erityisen houkuttelevan asuintiloihin. Se ei myöskään vaadi erityisiä puhdistus- tai huoltotuotteita.

Kumpi materiaali on siis elastisten lattiapäällysteiden kuningas? Mielestämme vinyyli on tässä selvä voittaja tyylinsä, lujuutensa sekä asennuksen ja hoidon helppouden ansiosta.

Osta vinyylilattiat osoitteesta

Oletko valmis uudistamaan tilasi tai aloittamaan upouuden suunnitteluprojektin? Ota yhteyttä koulutettuihin ammattilaisiin osoitteessa jo tänään saadaksesi lisätietoja vinyylilattioista. Voit myös tutustua koko vinyylilattiatuotteiden varastoon verkossa jo tänään.