Levät järvessä

Kartalla näkyvät kaikki Järvi -meriwikiin tallennetut ja korkeintaan viikon ikäiset sinilevähavainnot. Mukana on sekä valtakunnallisen. Järvessä esiintyvän sinilevän voi todeta myös kotikonstein. Höyläämätön laudanpätkä vaihtaa väriä, jos järvessä on sinilevää. Vaikka levät mainitaan usein kielteisessä sävyssä, ilman niitä muu elämä järvessä ei ole mahdollista.

Plankton on mikroskooppisen pientä ja vedessä vapaasti. Suomen ympäristökeskuksen ohjeilla selvität näppärästi ja nopeasti onko vedessä kelluva levä myrkyllistä sinilevää vai harmitonta kasvustoa. Kuvituskuva: Laituri järvelle ELY-keskukset seuraavat alueensa levätilannetta ja toteuttavat kesäisin valtakunnallisen leväseurannan yhteistyössä. Pystyykö levää tunnistamaan kuvien perusteella? Muurasjärven kaltainen havainto oli tuohon aikaan tyypillistä monelle Keski-Suomen järvelle.

Vesipisaran sisällä levät muodostavat värikkään ja muodoiltaan oudon, usein kauniin. Sama monipuolisuus koskee järven muitakin eliöryhmiä, myös leviä. Välillä myrkylliseksi muuttuvaa sinilevää velloo aina kaikissa vesissä, mutta vasta lämpimät säät ja järviin valuneet ravinteet saavat levät nousemaan pintaan. Kaikki vesissä kelluvat levät tai lautat eivät kuitenkaan ole sinilevää, vaan kyseessä. Levää on ollut ainakin seuraavissa järvissä: Nuasjärvi. Sydän-Hämeen järvissä havaittiin syksyyn saakka tavallista kesää.

Mökkimme oli puhdas- ja kirkasvetisen järven rannalla. Tänä kesänä vesi kuitenkin vihertyi ja paljon oli levää. Levä on yhteisnimitys ryhmälle melko alkeellisia aitotumaisia yksi- ja monisoluisia eliöitä. Tieteellisen luokittelun kannalta levät eivät muodosta.

Maksamyrkkyä taas esiintyy rehevissä ja tummavetisissä järvissä. Lievissä esiintymissä levää on vedessä vähän hiutaleina tai hippusina, ei lautan kaltaisesti. Sade voi huuhtoa levien kasvua kiihdyttäviä ravinteikkaita valumavesiä järveen ja tuuli saattaa työntää levälauttoja järvellä ainoastaan jollekin. On myös mahdollista, että värit syntyvät levien sisällä olevissa. Havaintopaikka oli tiellä järvestä erotettu pieni lampi. Sinilevä on Suomen vesien ainoa myrkyllinen levä, ja sitä on.

Sinilevä on ongelma erityisesti matalissa, rehevissä järvissä, joissa sille riittää. Yhdellä havaintopaikalla todettu tilanne ei välttämättä kuvaa koko järven tilaa. Levätilanne voi olla hyvin erilainen järven eri osissa ja muuttua. Käsittelyllä sidomme järvestä levää ja fosforikuormaa. Kunnostuksen jälkeen vesi on kirkasta ja uimakelpoista muutamassa tunnissa. Sinilevä huolestuttaa kesäisin: miten sinilevän erottaa muista levistä? Varoituskylttejä sinilevästä saattaa nähdä.

Sinilevästä kärsivät erityisesti runsasravinteiset järvet. Levää voidaan havaita uusilla järvillä, mutta toki on mahdollista, että tilanne voi. Sulfaattipitoisuuden nousu järvessä kaivostoiminnan seurauksena. Savon järvissä levähavaintoja on kuitenkin tehty vain vähän.

Levää on hieman Siilinjärven Ahmon havaintopaikalla, Leppävirralla Unnukassa. Fosfori on merkittävä kasviravinne ja usein minimiravinteena järvissä eli sen lisääntyessä kasvien ja levien kasvu kiihtyy. Tämän vuoksi valuma-alueelta tuleva. Miten järvessä voi elää petokaloja? Alhaalla on tuottajat eli levät ja kasvit.

Ylöspäin noustessa ovat mikroskooppisen pienet eläimet. Levien massaesiintymät sekä pohjan ja verkko-. Jos levä jää keppiin, se on jotain muuta levää kuin sinilevää. Erityisen herkkiä sinilevien kasvulle ovat Etelä-Suomen rehevöityneet järvet.

Toisaalta monissa pienissä järvissä levät ovat runsastuneet etenkin sellaisilla alueilla, joilla hajakuormitus maa- ja metsätaloudesta on ollut.