Lämpölasi-ikkunoiden yksi haittapuoli, jota et luultavasti osannut odottaa.

Lämpölasi-ikkunoiden yksi haittapuoli, jota et luultavasti osannut odottaa.

Lämpölasi-ikkunoista on tullut uudisrakentamisen ja jälkiasennusten standardi. Useimmissa tilanteissa ikkunat hoitavat tehtävänsä erinomaisesti, sillä ne tarjoavat paremman eristyksen, vähentyneen melunsiirron, tasaisen sisälämpötilan ja kirkkaan, selkeän näkymän ympäröivään maailmaan.

Harvoin kuitenkin yksi tai useampi lämpöikkunan lasilevy pirstoutuu itsestään, mikä aiheuttaa hätkähdyttävän äänen, jota kuvaillaan laukauksen kaltaiseksi, ja lähettää asukkaat etsimään selitystä. Katalyytti ei aina ole ilmeinen, mutta voit olla varma, että siihen on syy. Lue lisää tästä omituisesta tapahtumasta ja löydä keinoja, joilla ikkunan rikkoutumisen riski voidaan minimoida.

RELATD: Parhaat lämpöverhot energiansäästöä varten

Lämpölasitekniikka

Kaksi- tai kolmilasisissa ikkunoissa on kaksi tai kolme lasia, jotka on erotettu toisistaan kapealla tilalla, joka on joko tyhjiötiivis tai täytetty inertillä kaasulla, kuten argonilla. Lasien välinen tila toimii eristyskerroksena, joka vähentää lämmönsiirtymistä, joten talven aikana lämpöikkunan ohi kulkevat ihmiset eivät todennäköisesti tunne kylmyyttä.

Nämä monikerroksiset ikkunat vähentävät lämmönsiirtoa myös kuumina kesäpäivinä, joten ilmastointilaitteiden ei tarvitse työskennellä yhtä paljon pitääkseen talon viileänä. Jotta moniruutuinen ikkuna toimisi tehokkaasti, lasien välisen ilmatilan on oltava täysin tiivis – ei vuotoja. Tiivistys luo kuitenkin painetta lasien väliin. Tämä paine yhdistettynä johonkin seuraavista tekijöistä voi johtaa lasin rikkoutumiseen tai särkymiseen.

Lämpörasitus

Laatuovien ja -ikkunoiden tunnetun valmistajan Pellan mukaan suurin osa lämpöikkunoiden halkeamista tapahtuu keväällä ja syksyllä, jolloin kuumat päivälämpötilat ovat melko paljon kuumempia kuin matalat yölämpötilat. Suuret lämpötilavaihtelut suhteellisen lyhyen ajanjakson aikana (muutama tunti) voivat aiheuttaa ikkunalle lisärasitusta. Lasi, kuten muutkin materiaalit, laajenee ja supistuu hieman lämpötilan vaihtelujen myötä. Kun lämpöjännityssärö syntyy, se on usein kohtisuorassa kulmassa. Joissakin tapauksissa on olemassa vaara, että ikkuna särkyy eikä vain halkeama synny. Lämpöjännityksestä johtuva rikkoutuminen on yleisempää huonolaatuisemmissa ikkunoissa.

Virheellinen asennus

Niinkin pieni asia kuin pieni lovi lasissa, joka on aiheutunut asennuksen aikana, luo lasiin heikon kohdan, joka yhdessä lämpöjännityksen kanssa voi johtaa rikkoutumiseen. Lisäksi ikkunat, jotka on asennettu liian tiukkaan tai epänormaaliin karkeaan aukkoon, voivat aiheuttaa lisäpainetta lasilevylle, mikä lisää rikkoutumisriskiä. Riski on pienempi, kun kyseessä ovat korkealaatuiset ikkunat, jotka on asennettu vankkoihin ja tukeviin kehyksiin, mutta virheellinen asennus voi silti olla ongelma. Parhaan tuloksen saat, kun teet uusien ikkunoiden ja korvaavien ikkunoiden asennuksen hyvämaineisella ikkunaurakoitsijalla.

Valmistajan vika

Vaikka se on harvinaista, karkaistun lasin valmistuksen aikana lasiin voi joutua pieniä nikkelinpalasia. Nämä pienet hiukkaset, joita kutsutaan nikkelisulfidisulkeumiksi (NiS), voivat ajan mittaan laajentua ja aiheuttaa jännitystä lasiin, mikä voi aiheuttaa sen rikkoutumisen. Jos ikkuna on asennettu oikein eikä siihen kohdistu lämpörasituksen aiheuttamaa painetta, NiS-sulkeuma ei välttämättä koskaan aiheuta ongelmaa. Jos se kuitenkin aiheuttaa lasin halkeamisen, se tapahtuu usein perhoskuviona, joka on nikkelin epäpuhtaudesta ulospäin suuntautuva kaari. Kun NiS-kuoren esiintyminen yhdistyy muihin tekijöihin, kuten virheelliseen asennukseen tai voimakkaaseen lämpörasitukseen, lasin rikkoutumisen riski kasvaa.

Ikkunan koko

Suuret ikkunalasit ovat suurempien rasitusten alaisena kuin pienet ikkunalasit, mikä lisää niiden särkymis- tai halkeamisriskiä minkä tahansa vaikuttavan tekijän vuoksi. Aivan kuten suurten ikkunoiden kuljettaminen ja asentaminen vaatii suurempaa huolellisuutta kuin pienten ikkunoiden kuljettaminen ja asentaminen, myös suurten ikkunoiden rikkoutumisriski on suurempi. Vähennä riskiä hankkimalla suurilasiset ikkunat hyvämaineisilta ikkunavalmistajilta ja teettämällä niiden asennus ammattilaisella.

Iskun aiheuttama särkyminen

Ikkunoiden rikkoutumisen ehkä yleisimmällä syyllä ei ole lainkaan tekemistä lämpöjännityksen, virheellisen asennuksen tai lasissa olevien epäpuhtauksien kanssa. Lasin äkillinen särkyminen, joka jättää jälkeensä hämähäkinseitin näköisiä halkeamia, jotka lähtevät säteittäisesti ulospäin tarkasta napakympistä, on seurausta siitä, että jokin on osunut ikkunaan. Tavallinen syyllinen on lintu, pallo tai tuulen puhaltama roska, kuten oksa.