Laminaattilattian paksuusopas – kaikki mitä sinun tarvitsee tietää.

Laminaatti on lattiamateriaali, jonka olet nähnyt ja jonka päällä olet kävellyt vähintään tuhat kertaa. Asuintiloista, kuten vilkkaista keittiöistä, auloihin, odotushuoneisiin ja toimistoihin, laminaatti on lattianpäällysteiden todellinen edelläkävijä.

Tämä johtuu siitä, että laminaatti on kustannustehokas ratkaisu, joka on suorastaan kestävä verrattuna joihinkin yleisiin kilpailijoihinsa. Kun tähän lisätään vielä se, että nykyaikaista laminaattia on saatavana tonneittain ulkonäköä, joka voi jäljitellä kalliimpia materiaaleja, kuten luonnollista kovapuuta ja kiveä, ja saatat laulaa laminaatin ylistyslauluja kaikille, jotka kuuntelevat.

Laminaattilattian valinnassa on kuitenkin tärkeää ymmärtää tilaan vaadittava paksuus sekä se, miten se voi vaikuttaa asennukseen, pitkän aikavälin kestävyyteen ja huoltorutiineihin. Laminaatin paksuus ei kuitenkaan ole useimmille aloittelijoille liian tuttu asia.

Hyvä uutinen on, että olemme koonneet kätevän oppaan, joka auttaa sinua ymmärtämään enemmän laminaattilattioista ja laminaatin paksuudesta yleensä. Jatka lukemista saadaksesi käsityksen laminaattilattian valinnasta tilaan jo tänään.

Miten laminaattilattia valmistetaan?

Laminaattilattiat valmistetaan monikerroksisella menetelmällä, joka tarjoaa sitkeän ja joustavan pinnan kaupalliseen ja asuinkäyttöön. Kuumentamalla ja korkeapaineistamalla nämä kerrokset sulautetaan yhteen, jolloin syntyy lattia, joka on uskomattoman kestävä ja suunniteltu kestämään hyvin pitkään vähäisellä hoidolla.

Laminaattilattioissa yhdistetään yleensä neljä kerrosta, jotta saadaan aikaan tuote, jota käytät tilassasi. Näin nämä kerrokset näyttävät yksinään:

– Alin kerros (4). Joskus myös taustakerrokseksi kutsuttu laminaattilattian pohjakerros antaa valmiille laminaattilaudalle vakautta.

– Sisempi ydinkerros (3). Sisempi ydinkerros, joka on paksuin kaikista neljästä kerroksesta, on tyypillisesti valmistettu MDF- (keskitiheä kuitulevy), HDF- (tiheä kuitulevy) tai lastulevystä. Tämä on vinyylilattian tärkein rakenneosa, ja se muodostaa merkittävän osan vinyylilankun tai -neliön painosta, kun sitä pidetään kädessä.

– Kulutuskerros (2). Kulutuskerros, joka on tyypillisesti melamiinia, asetetaan paikalleen auttamaan laminaattilaatan tai -lankun koko rakennetta kestämään kulutusta. Useimmat kulutuskerrokset on pinnoitettu myös vesivahinkojen estämiseksi.

– Koristekerros (1). Tämä on kerros, jonka näet kävellessäsi laminaattilattian päällä. Se voi olla suunniteltu näyttämään puulta, luonnonkiveltä tai siinä voi olla täysin ainutlaatuinen kuvio.

Mikä on laminaatin paksuus?

Laminaatin paksuuden käsite voi olla hämmentävä. Jos olet uusi laminaattilattioiden käyttäjä, arvelet luultavasti, että tämä mitta on laminaattilankun tai -laatan kokonaissyvyys.

Todellisuudessa laminaatin paksuus mitataan millimetreinä, ja se määritellään vain sisäisen ydinkerroksen paksuuden perusteella. Joidenkin laminaattilankkujen verhousta ei pitäisi lisätä, kun mitataan jonkin materiaalin kokonaispaksuutta. Vaikka markkinoilla on nykyään monenlaisia tuotteita, laminaattilattioiden paksuus vaihtelee 6 mm:n ja 12 mm:n välillä. 6 mm:n mallit ovat melko ohuita ja 12 mm:n mallit hyvin raskaita.

Miksi laminaatin oikean paksuuden valitseminen on tärkeää?

Useimmat ihmiset kuvittelevat, että erittäin paksun laminaattilattian on oltava paras ja kestävin vaihtoehto. Vaikka tämä kuulostaa päällisin puolin oikealta, tosiasia on, että paksuus ei ole ainoa tekijä kestävyyden kannalta. Itse asiassa superpaksu laminaattilattia ei useimmissa tapauksissa ole kovin paljon kestävämpi kuin hyvin tehty ohuempi tuote.

Paksumman laminaattilattian ulkonäkö ja tuntuma ovat erilaiset kuin ohuemman laminaattimateriaalin. Tämä voi olla haluamasi ulkoasu tai sitten ei.

Kestävyyden kannalta luja ja vahva sisäinen ydinkerros on ylivoimaisesti tärkein näkökohta – itse asiassa paljon tärkeämpi kuin paksuus.

Paksun laminaattilattian edut

12 mm:n paksuiset levyt ja AC3-kestävyysluokitus, joka soveltuu korkeaan asuinkäyttöön ja kevyeen kaupalliseen liikenteeseen. Mukana Lamton Laminate – Marquis Collection. SKU: 15272202

Nyt kun tiedät, että erittäin paksu laminaattilattia ei ole tuhoutumaton, paksun laminaatin eduista kannattaa silti olla tietoinen. Niitä ovat mm:

– Paksu laminaatti kestää erittäin paljon jalankulkua paremmin kuin saman laatuinen ohuempi laminaatti keskimäärin. Tämä on erityisen tärkeää vilkkaasti liikennöidyissä liiketiloissa.

– Erittäin paksu laminaatti voi tuntua enemmän muilta lattiamateriaaleilta, kuten luonnonpuulta. Tämä voi olla sinulle erittäin tärkeää, jos valitset laminaattituotteen, joka on suunniteltu jäljittelemään jotakin muuta materiaalia, kuten puulattioita.

– Raskas, paksu laminaatti voi vähentää ympäristömelua, mikä voi olla suuri etu vilkkaasti liikennöidyissä tiloissa ja herkissä ympäristöissä, kuten lääkärin vastaanotoilla tai terveydenhuollon tiloissa.

– Se voi olla hieman anteeksiantavampi asennuksen suhteen. Tämä on avainasemassa, jos sinulla on hyvin vaikea tila tai jos harkitset asennuksen tekemistä itse ilman ammattilaisen apua.

Paksun laminaattilattian haitat

Paksu laminaattilattia on usein hyvä valinta sekä asuin- että liiketiloihin. On kuitenkin olemassa muutamia haittoja, jotka on syytä tiedostaa. Niitä ovat mm:

– Kustannukset. Paksumpi laminaatti on yleensä kalliimpaa kuin ohuempi laminaattilattia. Joissakin tiloissa tämä lisäkustannus ei ehkä ole sen arvoinen.

– Ympäristövaikutukset. Paksumman laminaattilattian hajoaminen voi kestää kauemmin, ja koska se vaatii enemmän materiaalia, se aiheuttaa enemmän ympäristöongelmia. Tiloissa, joissa pitkäaikaisella kestävyydellä on merkitystä, ylimääräinen ympäristövaikutus voi kuitenkin kompensoitua, koska laminaatti pysyy todennäköisesti paikoillaan pidempään.

Ohuen laminaattilattian edut

Laminaattilattian paksuusopas - kaikki mitä sinun tarvitsee tietää.

Viistetyt reunat antavat realistisen ja luonnollisen kovapuun ulkonäön. Mukana Lamton laminaatti – 7mm AC3 – Freedom Collection. SKU: 15274534

Paksu laminaattilattia on usein rakentajien ja suunnittelijoiden valinta. Ohuella laminaattilattialla on kuitenkin myös paikkansa. Tässä muutamia ohuen laminaattilattian käytön etuja:

– Kustannukset. Ohut laminaattilattia maksaa huomattavasti vähemmän, joten se on erinomainen valinta budjettitietoisille ostajille. Se on myös fiksu ostos takahuoneisiin tai varastotiloihin, joissa asiakkaat eivät käy kaupallisissa tiloissa.

– Voit asentaa ohuemman laminaatin olemassa olevan betonin päälle. Tämä helpottaa asennusta huomattavasti. Asentamalla ohutta laminaattia betonin päälle saadaan myös erittäin kestävä lattia, joka saattaa kilpailla paksumman laminaatin kanssa, joka on asennettu erityyppisen aluslattian päälle.

– Se on ympäristön kannalta parempi valinta, koska ohuemman laminaatin valmistukseen käytetään vähemmän materiaalia. Tämä pätee erityisesti kevyessä käytössä oleviin tiloihin, joissa kestävyys ei ole tärkeä huolenaihe tai joissa betoninen aluslattia tarjoaa enemmän kuin tarpeeksi lujuutta.

Ohuen laminaattilattian haitat

Ohut laminaattilattia, niin kustannustehokas kuin se voikin olla, ei sovi jokaiseen hankkeeseen. Seuraavassa on muutamia haittoja, jotka sinun kannattaa pitää mielessä, jos harkitset sen asentamista kotiisi tai liiketiloihin:

– Se on vaikeampi työstää kuin paksumpi laminaattilattia. Tämä on erittäin tärkeää, jos harkitset DIY-asennusta kotiisi.

– Ohut laminaatti viihtyy hyvin kiinteässä aluslattiassa, ja se on usein parasta betonin päällä. Täysin tasaiset aluslattiat voivat jättää ohuen laminaattisi alttiiksi kuoriutumiselle ja vaurioille.

– Se ei ehkä kestä yhtä kauan paljon käytetyissä tiloissa. Ajan mittaan runsas jalankulku voi kuluttaa ohutta laminaattilattiaa, jolloin se on vaihdettava useammin.

– Ohut laminaatti ei ehkä tunnu yhtä hyvältä jalkojesi alla kuin paksumpi laminaatti. Monet ihmiset kuvaavat ohutta laminaattia hieman muovisen tuntuiseksi jalkojen alla. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole ongelma paljon käytetyissä tiloissa tai työtiloissa.

Mikä laminaattilattian paksuus on paras minulle?

Juuri ennen laminaatin tilaamista asuin- tai liiketilaan monilla ihmisillä on yksi peruskysymys: Mikä on hyvä laminaattilattian paksuus käyttötarkoitukseeni. Kuten useimmat asiat, se todellakin riippuu käyttökohteesta.

Seuraavassa on muutamia yleisiä laminaatin paksuuksia ja mitä sinun tulisi tietää niistä:

– 6 mm:n laminaatti. Kustannustehokkaampi vaihtoehto laminaattilattiasta. Se on myös ympäristöystävällisempi ja se voidaan asentaa betonin päälle. Tästä huolimatta se ei ole yhtä kestävä, eikä sitä tulisi käyttää vilkkaasti liikennöidyillä alueilla tai kaupallisissa sovelluksissa.

– 8 mm:n laminaatti. Hieman parempi kestävyys kuin 6 tai 7 mm:n, mutta siinä ei ehkä ole yhtä miellyttävää tuntumaa kuin 10 mm:n laminaatissa. Se on myös halvempi vaihtoehto kuin paksummat lankut, mutta käyttökohteesta riippuen sitä saatetaan joutua korjaamaan useammin.

– 10mm laminaatti. 10 mm:n laminaattia pidetään usein laminaatin paksuuden parhaimpana vaihtoehtona, sillä se tarjoaa kestävyyttä, hyvän tuntuman jalkojen alla ja hiljaisen melun jopa vilkkaasti liikennöidyissä tiloissa. Kohtuullinen hinnoittelu tekee 10 mm:n laminaatista yleensä myös fiksun ostoksen.

– 12 mm:n laminaatti. Erittäin raskas 12 mm:n laminaatti tarjoaa monia samoja etuja kuin 10 mm:n laminaatti, vaikka se yleensä maksaa hieman enemmän. 12 mm:n laminaatti varataan usein vilkkaasti liikennöityihin kaupallisiin tiloihin, kuten sairaaloihin, koska kestävyydellä on merkitystä tällaisissa kiireisissä tiloissa. Myös budjetit ovat yleensä suuremmat pitkäaikaisissa kaupallisissa projekteissa, joten hintaero on usein pienempi tekijä.

Laminaattilattian paksuusopas - kaikki mitä sinun tarvitsee tietää.

Osta kaiken kokoista laminaattia osoitteessa !

Oikean laminaatin paksuuden, lankkukoon tai laatan leveyden valitseminen voi olla hankalaa. Loppujen lopuksi haluat vain, että tilasi näyttää ja tuntuu hyvältä. Hyvä uutinen on, että koulutetut edustajamme auttavat.

Koska saatavilla on kaikkia laminaattikokoja ja -tyylejä, voimme auttaa sinua löytämään täydellisen laminaattilattiavaihtoehdon kotiisi tai yritykseesi. Ota yhteyttä jo tänään, niin voimme auttaa sinua alkuun.