Laminaattilattian ostamisen tarkistuslista

Laminaatin ostamisen tarkistuslistamme auttaa sinua oppimaan, mitä sinun on tiedettävä ennen ostamista, ostitpa sitten verkossa tai paikallisessa myymälässä. Se auttaa sinua saamaan kaikki faktat selville, jotta voit tehdä tietoon perustuvan valinnan ja saada laminaattilattian hinnasta parhaan mahdollisen hyödyn.

Laminaatin ostamisen tarkistuslista

Onko laminaatti oikea lattia sinulle?

Mitä kannattaa kysyä?

Minne lattiani tulee?

Mitä pitää tietää.

Laminaatit sopivat lähes minne tahansa kotiin tai yritykseen, mutta se ei tarkoita, että ne sopivat kaikkialle. Jos tilaan tulee kosteutta, kuten kylpyhuoneeseen tai pesuhuoneeseen, laminaatti kannattaa luultavasti sulkea pois. Voit asentaa laminaatteja säteilylämmön päälle ja maanpinnan tasolle tai sen alle, mutta sinun on oltava varma, että valitset oikean laminaatin. Keskustele asiasta jälleenmyyjän kanssa.

Mikä laminaatti on oikea sinulle?

Mitä kysyä?

Millaiselle kulutukselle lattiani altistuu?

Mitä pitää tietää.

Laminaatit ovat varmasti sitkeitä ja kestäviä – mutta sinun on valittava oikea laminaatti. Jos asennat lattian toimistoon, jossa on paljon jalankulkua, toimistotuoleja pyörillä ja korkokenkiä, sinun on valittava laminaatti, jolla on korkeampi AC-luokitus (Abrasion Class). AC-luokituksen sovittaminen tarpeisiisi on helppoa.

AC1 Kohtalainen asuinrakentaminen. Rakennettu kestämään vain kevyttä asuinkäyttöä. Sopii komeroihin tai makuuhuoneisiin.

AC2 Yleinen asuinrakennus. Rakennettu kohtalaista jalankulkua varten. Soveltuu asuintiloihin, jotka eivät kuluta kovin paljon, kuten ruokailu- tai olohuoneet.

AC3 Heavy Residential/Moderate Commercial. Rakennettu kaikenlaiseen asuinkäyttöön, mukaan lukien vilkkaasti liikennöidyt huoneet, ja jopa kaupallisiin tiloihin, joissa on vähän liikennettä, kuten toimistot, joissa ei ole kadun ulkopuolista liikennettä, ja hotellihuoneet.

AC4 General Commercial. Rakennettu kestämään kaikenlaista asuinkäyttöä sekä enemmän liikennöityjä liiketiloja, joissa on liikennettä kadun ulkopuolella, kuten toimistoja, kahviloita ja putiikkeja.

AC5 Heavy Commercial. Rakennettu vilkkaimpaan kaupalliseen käyttöön ja vilkkaasti liikennöityihin tiloihin, kuten tavarataloihin ja valtion rakennuksiin.

Minkä tyylin valitset?

Mitä kysyä?

Miltä laminaattilattiani näyttää asennuksen jälkeen?

Mitä pitää tietää.

Oikein asennettu laminaattilattia on tasainen, tasainen ja tiiviisti istuva. Sen pitäisi parantaa huomattavasti minkä tahansa huoneen ulkonäköä. Useimpien ihmisten on kuitenkin hyvin vaikea yrittää tulkita pienestä näytteestä, miltä koko huone näyttää. Kun otetaan huomioon uuden lattian hankkimisen ja asentamisen kustannukset ja se, että et tee sitä lähiaikoina uudestaan, tunnin tai kahden sisustussuunnittelijan ajan ostaminen voi olla hyvin kannattavaa.

Väri. Yleisenä nyrkkisääntönä on, että asennetun lattian väri voi vaikuttaa tummemmalta kuin näytteessä. Tämä johtuu siitä, että saatat katsoa näytettä ikkunan lähellä tai muussa huoneessa kuin missä se asennetaan. Joskus on myös vaikea kuvitella kädessäsi pitämääsi väriä kerrottuna sadoilla laudoilla, jotka täyttävät huoneesi. Tummemmat värit imevät valoa ja vaaleammat värit heijastavat sitä. Kun olet epävarma väristä, on parasta pyytää toinen mielipide.

Vilja. Jokaisessa puulaminaatin kappaleessa on kuvio. Joissakin puulajeissa on rohkeita, pyörteitä, linnunsilmiä ja lovia, kun taas toisissa kuviot toistuvat, ja toisissa ei ole juuri lainkaan kuviota. Vielä monimutkaisemmaksi asian tekee se, että näytteesi edustaa vain yhtä levyä lattiassa, ja muissa laudoissa on hieman erilaisia kuvioita. Pidätkö siis rakeisesta vai rakeettomasta lattiasta? On parasta päättää ennen ostamista. Jos päätöksenteko on liian vaikeaa, nopea konsultaatio suunnittelijan kanssa voi auttaa sinua tuntemaan makusi.

Sävy. Eikö väri ole sama kuin sävy? Lähellä, mutta ei aivan sama. Jos mietit keskiruskeaa laminaattilattiaa, olet päättänyt värin ja ehkä jopa värisyvyyden. Mutta mitä et luultavasti ole vielä päättänyt, on keskiruskean sävy. Ruskeat puut voivat vaihdella sävyltään keltaisesta, punaisesta, suklaiseen tai jopa mustaan. Sitä kannattaa miettiä, varsinkin jos yrität sovittaa lattian sovitettuihin huonekaluihin.

Lankun leveys. Tämän päivän laminaatteja on saatavana monin eri lankkuleveyksin, joiden keskimääräinen leveys on 3 ¼" – 5". Jos haluat jotain tavallisuudesta poikkeavaa, voit valita lattiasi lankkuleveyden mukaan. Monet valitsevat leveät lankut, koska niiden asentaminen vie vähemmän aikaa. Toiset suosivat kapeita lautalankkuja perinteisemmän ilmeen vuoksi. Vain sinä tiedät, mikä sopii sinulle.

Reunat. Jokaisessa laminaattilankussa on itse asiassa 4 reunaa. Nämä reunat on viimeisteltävä jollakin tavalla. Monissa laminaateissa on nykyään erilaisia reunalistoja, joiden avulla voit saada haluamasi ilmeen. On olemassa viistettyjä reunoja, jotka antavat maalaismaiseman tai perinteisemmän ilmeen. Kevennetyt reunat, jotka tunnetaan myös nimellä "mikroviiste" ja jotka jäljittelevät valmiiksi viimeistellyn kovapuulattian ulkonäköä. Reunattomilla reunoilla saat saumattoman pinnan ja ranskalaisella reunavärjäyksellä saat todella dramaattisen lopputuloksen. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää – vain haluamasi ulkoasu. Tutustu reunoihisi.

Tekstuuri. Älä ylläty, mutta laminaateissa voi olla tekstuuria. Itse asiassa valmistuksen innovaatiot merkitsevät nykyään sitä, että voit ostaa laminaatteja, jotka on joko kohokuvioitu, jossa on koristekerroksen päälle painettu kuvio, jotka on käsinraapattu jäljittelemään aitoa käsinraaputusta tai jotka on kohokuvioitu rekisteröinnillä, jossa kuvio ja kohokuviointi vastaavat toisiaan täsmälleen.

Viimeistely. Laminaatteja on saatavana erilaisina pintakäsittelyinä. Saatat tuntea paremmin termin lakka tai kiilto, jota käytetään lehtipuiden maailmassa, mutta idea on sama. Kaikki laminaatit tulevat valmiiksi viimeisteltyinä, joten varmista, että ostamassasi laminaatissa on haluamasi viimeistely, olipa se sitten satiini-, puolikiiltävä tai kiiltävä (eli Piano Finish).

Mistä minun pitäisi ostaa laminaatti?

Mitä kysyä?

Kuinka kauan laminaattilattiani kestää?

Mitä pitää tietää.

Laminaattilattiallesi annetaan takuu virheiden varalta. Useimmilla laminaateilla on vankka takuu tuotevirheiden varalta. Jotkut takuut kattavat vuosikymmenen toiset ovat elinikäisiä takuita. Yleensä mitä pidempi takuu, sitä korkeampi hinta. Yritä valita laminaatti, jonka takuu sopii sinulle parhaiten. Lue siis takuu ennen ostamista.

Mitä kysyä?

Entä jos en ole tyytyväinen lattiaan asennuksen jälkeen?

Mitä pitää tietää.

Olet jo tietoinen valmistajan takuusta, mutta ongelma, joka sinulla on lattiasi kanssa, ei liity siihen. Kyse on… no, siitä, että et pidä lattiastasi. Mitä jälleenmyyjäsi tekee puolestasi? Laminaattilattian valitseminen on vaikeaa, ja jos teet virheen värin tai tyylin suhteen, sinun on ilmoitettava asiasta jälleenmyyjälle ennen lattian asentamista. Joillakin myyjillä on vakuutus, joka kattaa tämän, toisilla ei. Käytännössä kukaan ei kuitenkaan anna sinun palauttaa lattiaa, kun se on asennettu. Varmista, että olet varma ennen asennusta!

Vahingot ja palautukset

Mitä kysyä?

Entä jos toimituksen yhteydessä ilmenee vahinkoja?

Mitä pitää tietää.

Vahinkojen osalta jälleenmyyjän on korjattava kaikki mahdolliset ongelmat sinua tyydyttävällä tavalla. Olipa kyse sitten rahanpalautustakuusta tai vahingoittuneiden tuotteiden korvaamisesta, jälleenmyyjän on varmistettava ostamasi tuotteen laatu. Sinun on kuitenkin myös tiedostettava, että hyvä nyrkkisääntö on tilata 10 % enemmän kuin uskot tarvitsevasi. Näin varmistat, että sinulla on tarpeeksi materiaalia muutaman vaurioituneen levyn varalta sekä riittävästi, jos sinun on tehtävä korjauksia tulevaisuudessa.

Mitä kysyä?

Onko palautusoikeus?

Mitä pitää tietää.

Jotkut myyjät eivät hyväksy palautuksia lainkaan, kun taas toisilla on hyvin joustavat palautusehdot – joissakin tapauksissa he jopa maksavat palautuksen postikulut. On hyvä tarkistaa myyjän palautusehdot ennen ostoksen tekemistä.

Tilaaminen

Mitä kysyä?

Kuinka paljon tarvitsen?

Mitä pitää tietää.

Tarpeiden määrittäminen on suhteellisen helppoa. Mittaa sen huoneen mitat, johon asennat lattian, ja kerro pituus x leveys saadaksesi kokonaisneliömäärän. Varmista aina, että tilaat 10 % enemmän kuin tarvitset. Tämä kattaa mahdolliset laudat, jotka tulevat vaurioituneina tai vahingoittuvat asennuksen aikana. Se antaa sinulle myös ylimääräistä, jos sinun on tehtävä korjauksia tulevaisuudessa. Jos et ole varma, kuinka laskea neliömäärätarve, voit aina pyytää apua jälleenmyyjältäsi.

Mitä kysyä?

Onko vähimmäistilaus?

Mitä pitää tietää.

Jotkut jälleenmyyjät asettavat vähimmäistilauksia jotkut eivät. Tai tietyille tuotteille voi olla vähimmäistilauksia. Suuret vähimmäistilaukset ovat yleensä merkki paremmasta hinnoittelusta. Tarkista asia jälleenmyyjältäsi.

Mitä kysyä?

Entä laminaattilattiani tarvikkeet?

Mitä pitää tietää.

Tarvitset todennäköisesti lisävarusteita, kuten siirtymäkappaleita, aluskatetta ja listoja lattian viimeistelyyn. Haluat, että nämä lisävarusteet sopivat mahdollisimman hyvin laminaattilattiasi kanssa. Älä unohda kysyä näistä tärkeistä tarvikkeista.

Kaikki lisävarusteet

Mitä kysyä?

Voinko ottaa näytteen kotiin?

Mitä pitää tietää.

Näytteet ovat elintärkeitä päätöksenteon kannalta. Et ehkä halua ottaa kotiin vain näytettä, vaan saatat haluta ottaa kotiin ja säilyttää useamman kuin yhden näytteen riippuen siitä, kuinka kauan lopullisen päätöksen tekeminen kestää. Jotkut jälleenmyyjät tarjoavat sinulle näytekirjan, jota voit lainata, kun taas toiset pyytävät sinua maksamaan nimellisen 2-5 dollarin palautettavan maksun näytettä kohden. Toiset taas tarjoavat sinulle ilmaisia näytteitä. Tee se, mikä on sinulle sopivaa, ja varmista, ettet tunne itseäsi hoputetuksi.

Mitä kysyä?

Entä rahoitus?

Mitä pitää tietää.

Lattioiden uusiminen voi olla kallista. Siksi jotkut ihmiset valitsevat uuden lattian maksamisen ajan myötä. Jos haluat ostaa lattiat mieluummin tällä tavalla, sinun on löydettävä jälleenmyyjä, joka tarjoaa sinulle rahoitusta. Monet myyjät, sekä offline- että online-myyjät, tarjoavat tätä vaihtoehtoa.

Mitä kysyä?

Kuinka paljon se maksaa?

Mitä pitää tietää.

Suurin osa laminaattilattioista valmistetaan ulkomailla ja varastoidaan sitten eri puolille Pohjois-Amerikkaa. Joillakin jälleenmyyjillä on omat varastot ja ne toimittavat suoraan sieltä. Tavalla tai toisella varastointikustannukset (ja joskus myös kuljetuskustannukset) päätyvät tuotteen hintaan. Paras tapa tehdä hintavertailuja on siis selvittää lopullinen, toimitettu hinta veroineen, tulleineen (jos sellaisia on) ja toimituskuluineen. Kuljetuksesta ja toimituksesta maksamasi lopullinen hinta riippuu jossain määrin kaikista näistä tekijöistä ja erityisesti siitä, kuinka kaukana työmaasi sijaitsee tuotteen varastointi- tai valmistuspaikasta. Muista vertailla lopullisia, toimitettuja hintoja, kun teet vertailuostoksia.

Kirjanmerkitse tämä laminaatin ostamisen tarkistuslista, jotta voit tehdä tietoon perustuvan ostoksen tilallesi.