Laminaattilattian kehitys

Laminaattilattia on edullinen ja helppohoitoinen lattiaratkaisu kodinomistajille. Mutta mistä se on peräisin ja mitä käyttökohteita sillä on? Selvitämme yksityiskohtia tästä suositusta lattiapäällysteestä sekä näytämme, miten laminaattilattioiden historia on kehittynyt vuosien varrella.

Mikä on laminaattilattia?

Laminaattilattia on eräänlainen monikerroksinen lattiajärjestelmä. Mutta oletko koskaan kysynyt itseltäsi: "Mistä laminaattilattia on tehty?". Tässä on lyhyt selitys.

Taustakerros muodostaa laminaattilattian pohjan. Tämä kerros toimii vastustamaan kosteutta, joka voisi aiheuttaa levyn muodon menettämisen.

Sisäisen ydinkerroksen päällä on kuviointikerros. Kuvakuviointi antaa laminaattilattialle sen erottuvan ulkonäön. Tässä kerroksessa oleva valokuvakuvio jäljittelee yleensä puuta, kiveä, metallia tai muuta suosittua materiaalia. Jotkin kuviointikerrokset ovat myös kuvioituja niiden houkuttelevuuden lisäämiseksi.

Lopuksi kulutuskerros viimeistelee rakenteen. Tämä kerros suojaa laminaattilattiaasi naarmuilta, haalistumiselta ja vahingoittavilta voimilta. Tässä kerroksessa on tyypillisesti myös alumiinioksidia viimeistelyssä kulumisen vähentämiseksi.

Laminaattilattialaudat napsahtavat ja lukittuvat toisiinsa, jolloin liimaa, nauloja ja muita kiinnikkeitä ei tarvita. Nämä lattialaudat "leijuvat" aluslattian yläpuolella ja laajenevat ja supistuvat kotisi muuttuvan kosteuden ja lämpötilan mukaan.

Laminaattilattian historiaa

Varhaiset laminaattilattiat tulivat markkinoille 1970-luvulla. Kemianteollisuuden jättiläinen Perstorp AB Holdings saa kunnian ensimmäisen modernin laminaattilattian kehittämisestä vuonna 1984. Sen Pergo-niminen tuote otti keittiön työtasoissa yleisesti käytetyn koristelaminaatin ja toi sen lattiapinnoille.

Pergo-lattiat löysivät tiensä ensin Eurooppaan, jossa niistä tuli nopeasti suurin lattiainnovaatio sitten pehmustetun vinyylin lanseerauksen 1960-luvulla. Näitä lattioita nähtiin yleisimmin kotitalouksien keittiöissä.

Pergo-lattiat tulivat Pohjois-Amerikan markkinoille vuonna 1994, ja ne herättivät samanlaista fanfaaria. Ihmiset pitivät siitä, että laminaattilattioiden ansiosta he pystyivät nauttimaan puulattioiden ulkonäöstä edullisemmin kustannuksin. Varhaiset laminaattilattiat eivät kuitenkaan olleet täysin realistisia. Niiden väärennetty, muovin näköinen pintakäsittely oli harvoin aidon puun näköinen.

Puutteistaan huolimatta kuluttajat ostivat vuonna 2004 yli 750 miljoonaa neliömetriä laminaattipuulattioita Euroopan laminaattilattioiden tuottajien mukaan. Markkinaosuus kasvoi eniten Pohjois-Amerikassa.

Laminaattilattioiden uudet kehitykset

Laminaattilattiavaihtoehdot ovat alkaneet muistuttaa yhä enemmän materiaaleja, joita ne jäljittelevät. Nyt aidon kovapuulattian ja kovapuun näköiseksi tarkoitetun laminaattilattian välillä on vain vähän eroja. Itse asiassa korkealaatuiset laminaattilattiat näyttävät niin aidoilta, että lattia-asiantuntijoita voi aika ajoin huijata.

Muotoilun edistysaskeleet ja teknologia

Muotoilun edistysaskeleita ovat muun muassa realistiset viisteet, urat ja epätasaiset viimeistelyt, jotka vievät laminaattilattioiden ulkonäön seuraavalle tasolle. Kehittyneet kohokuviointitekniikat lisäävät laminaattilattioihin tekstuureja, jotka saavat lattian näyttämään tietylle puun jyvälle ja tuntumaan realistisemmalta jalan alla.

Teknologia on myös parantanut laminaattilattioiden kerroksia vuosien varrella. Parannukset kuitulevysydämessä, joka vaikuttaa kestävyyteen, vakauteen ja vastustuskykyyn, ja aluskerroksessa, joka vaimentaa melua ja vaimentaa aluslattian pieniä virheitä, ovat auttaneet näitä kerroksia hoitamaan tehtävänsä paremmin.

Viimeaikainen kehitys on auttanut laminaattilattioita muuttumaan vedenkestävämmäksi lattiatuotteeksi kuin edeltäjänsä. Markkinoille on tulossa laminaattilattioita, joilla on korkeampi kulumisluokka, ja jotka on tehty kestämään enemmän kulutusta. Korundi ja innovatiiviset patentoidut hartsireseptit, joita on lisätty ylimpään kulutuskerrokseen, ovat myös tehneet näistä lattioista kestävämpiä. Tämä on kaukana edellä mainitusta laminaattilattioiden historiasta.

Laminaattilattioiden asentaminen ei ole koskaan ollut yksinkertaisempaa. Laminaattilattioista niin vallankumoukselliset lukitusjärjestelmät ovat myös parantuneet, mikä tekee niistä entistäkin helpompia tee-se-itse-rakentajille.

Kestävät, sertifioidut lattiat.

Kuten niin monet muutkin rakennusosat, laminaattilattiat ovat ajan myötä muuttuneet kestävämmiksi. Ymmärtäen kuluttajien toiveet ympäristöystävällisistä tuotteista yhä useammat valmistajat käyttävät laminaattilattioissaan luonnonvaroja, kuten puulastukuitulevyä. Tämä kuitulevy ei sisällä ilmaa vahingoittavia kemikaaleja, ja se voidaan asentaa ilman voimakkaita kemiallisia liimoja ja liimoja.

Virallinen tuotesertifiointi on myös suhteellisen uusi kehitys. Pohjois-Amerikan laminaattilattiayhdistys NALFA (North American Laminate Flooring Association) on kehittänyt sertifiointimerkin, joka osoittaa tuotteet, jotka läpäisevät 10 kattavaa suorituskykytestiä. Riippumattomat, kolmannen osapuolen tutkijat päättävät testausprosessin aikana, kuinka hyvin laminaattilattiat kestävät esimerkiksi vettä, valoa ja tahroja.

Vain parhaat laminaattilattiat saavat NALFA-sertifioinnin, joten tämän sertifioinnin huomioon ottaminen on hyvä tapa päättää, miten valita laminaattilattia, joka palvelee kotiasi hyvin vuodesta toiseen.

Laminaattilattia tänään

Laminaattilattioiden historia on johtanut meidät siihen, että ne tunnustetaan nykyään kuluttajien suosimaksi valinnaksi – vähän huoltoa vaativaksi ja kestäväksi vaihtoehdoksi perinteisille kovapuulattioille. Kieli- ja urareunat sopivat toisiinsa naksahduslukitusjärjestelmällä, minkä ansiosta kodinomistajien on helppo asentaa ne itse. Sinun ei tarvitse käyttää nauloja tai liimoja: Napsauta lattialaudat yhteen, napauta ne paikoilleen vasaralla tai lyöntipalikalla, ja olet valmis.

Asentajat eivät tarvitse erikoistaitoja, ja asennusprosessissa käytetään työkaluja, joita useimmilla kodinomistajilla jo on. Koska laminaattilattian asentaminen on helppoa, jotkut kodin sisustusasiantuntijat uskovat, että tämä lattiatyyppi on osaltaan edistänyt DIY-toiminnan keskittymistä kodin ympärillä.

Asennuksiin liittyviä näkökohtia

Vaikka asennusprosessi on suhteellisen yksinkertainen, sinun on pidettävä mielessäsi muutama seikka. Ensinnäkin, kiinnitä tarkkaan huomiota lattian suunnitteluun, kun asennat lattiaa. Asiantuntijat suosittelevat, että asetat laminaattilattialaudat ensin, jotta voit varmistaa, että pidät niiden ulkonäöstä, ennen kuin lukitset laudat paikoilleen.

Jos et tunne oloasi täysin mukavaksi asentaessasi laminaattilattioita itse, voit käyttää ammattilaisen apua. Useimmissa tapauksissa urakoitsija on myös vastuussa kaikista asennusongelmista, jotka ilmenevät laminaattilankkujen asentamisen jälkeen. Ammattilaiset voivat kuitenkin olla kalliita. Ota huomioon omat tee-se-itse-taitosi, työvoimakustannukset ja aika, jonka projektisi saattaa viedä, kun päätät, haluatko käyttää ammattilaisia lattia-asentajia.

Laminaattilattian ottaminen keittiön ulkopuolelle

Laminaattilattian edut ovat levinneet keittiön ulkopuolelle ja kodin muihin tiloihin. Nyt tämäntyyppisiä lattioita näkee yleisesti perhehuoneissa, olohuoneissa, ruokasaleissa ja muissa kodin tiloissa. Kestävyytensä ansiosta se on ihanteellinen paljon liikennettä vaativiin tiloihin.

Myös lemmikkieläinten omistajat ja vanhemmat, joilla on pieniä lapsia, arvostavat laminaattilattian kestävää luonnetta. Tämä lattia ei kuitenkaan ole tuhoutumaton. Vaikka se kestää jonkin verran väärinkäytöksiä, et voi kunnostaa lattiaa uudelleen, joten varmista, ettet ole liian ankara lattialle.

Laminaattilattian hoitovinkit

Vaikka laminaattilattia on vedenkestävä lattianpäällyste, laminaattilattia ei siedä seisovaa vettä hyvin. Tämä lattia toimii kosteissa tiloissa, kuten kellarissa, mutta monet suosittelevat toisen lattiamateriaalin valitsemista tiloihin, joissa vuotoja esiintyy usein, kuten kylpyhuoneisiin, keittiöihin ja pesutupiin. Jos jotain valuu laminaattilattialle, pyyhi vuoto nopeasti, jotta vältyt pitkäaikaisilta vaurioilta.

Kun olet asentanut laminaattilattian, huomaat, että tätä lattiaa on helppo hoitaa. Imuroi vain pölyt ja pyyhi roiskeet, jotta laminaattilattiat pysyvät parhaimmillaan.

Kustannukset vaihtelevat laminaattilankkujen merkin ja laadun mukaan, mutta useimmat lattianpäällystystuotteet vaihtelevat 50 sentistä 3 dollariin neliöjalkaa kohti. Jos et halua lähteä tee-se-itse-reitille, sinun kannattaa ottaa huomioon myös asennuskustannukset, kun laadit remonttibudjettia.

Laminaattilattiateknologian edistysaskeleet ovat auttaneet tekemään tästä tuotteesta monipuolisen ja tyylikkään lattianpäällystysvaihtoehdon, jonka lukuisat kotitaloudet valitsevat lattiapinnoitustarpeisiinsa.