Laminaattilattian asennus: PRO vai DIY?

Olet tutkinut lukuisia nykypäivän lattianpäällystevaihtoehtoja ja päätynyt laminaattiin. Loistava valinta! Laminaatti tunnetaan vaikuttavasta kestävyydestään ja helppohoitoisuudestaan. Samalla se on yksi edullisimmista lattianpäällystevaihtoehdoista, joten se säästää myös lompakkoasi. Itse asiassa monet valitsevat laminaatin pitkälti sen budjettiystävällisen hinnan vuoksi, joten ei ole yllättävää, että kodinomistajat toivovat usein voivansa säästää vielä enemmän asentamalla uuden laminaattilattian itse.

Onko tee-se-itse-asennus kuitenkin todella paras vaihtoehto laminaatin osalta? Muista pitää mielessä seuraavat seikat, kun päätät, teetkö itse vai palkkaatko ammattilaiset tekemään työn.

Huomioi tila

Ehkä ensimmäinen kysymys, joka sinun on kysyttävä itseltäsi harkitessasi DIY-laminaattiasennusta, on: "Kuinka hyvä olen mittanauhan kanssa?". Tilasi pohjapiirustus on ratkaisevan tärkeä oikean asennuksen kannalta. Jos sinulla on vaikeuksia tilan mittaamisen kanssa, se voi johtaa suuriin ongelmiin asennusprosessissa. Asunnonomistajat, jotka eivät tunne oloaan varmaksi tietyn huoneen neliömäärän laskemisessa, saattavat haluta valita ammattimaisen asennuksen.

Jos olet kuitenkin kätevä mittanauhan kanssa, sinun kannattaa noudattaa näitä ohjeita mitatessasi lattian asentamista varten:

 1. Mittaa sen tilan mitat, johon aiot asentaa laminaattilattiat. Kerro pituus leveydellä saadaksesi neliömäärän.
 2. Lisää neliömäärän loppusummaan vähintään 10 prosenttia. Tämä antaa sinulle hieman ylimääräistä työskentelyvaraa, joka perustuu leikkauksiin, jotka sinun on tehtävä tilaan sopiviksi, tai mahdolliseen virheeseen matkan varrella.
 3. Tee tilaus valmistajalle vaiheessa 2 saamasi numeron perusteella.

Harkitse kustannuksia

Onko sinulla varaa antaa ammattilaisten asentaa uudet lattiat? Työvoimakustannusten lisäksi sinua laskutetaan myös materiaaleista, siivouksesta ja hävittämisestä. Äläkä unohda muita lisämaksuja, kuten huonekalujen siirtokuluja ja toimitusmaksuja. Summa voi kasvaa nopeasti, minkä vuoksi monet ihmiset säästävät mieluummin rahaa asentamalla laminaattilattiat itse.

Omakotiasennus on huomattavasti halvempaa, mutta muista, että se ei ole ilmaista. Sen lisäksi, että käytät henkilökohtaisesti aikaa ja vaivaa projektiin, sinun on investoitava materiaaleihin alustan esivalmisteluun ja tarvikkeisiin, kuten laastiin, nauloihin, ruuveihin, tiivisteeseen, liimoihin, värjäykseen tai jalkalistoihin. Saatat myös joutua ostamaan tai vuokraamaan laitteita asennuksen loppuunsaattamiseksi.

Mitä työkaluja ja materiaaleja tarvitset?

Ensikertalaisille tee-se-itse-rakentajille laminaattilattioiden asentaminen omin voimin voi olla hieman pelottavaa. Käytä tätä luetteloa laminaattilattian asennustyökaluista ja -materiaaleista varmistaaksesi, että sinulla on kaikki tarvittava työn tekemiseen:

 • Seinän välikappaleet.
 • Tappiharkko
 • Kumivasara
 • Nyrkkipalkki
 • Suorakulmainen sormi
 • Puusepän nelikulmio
 • Mittanauha
 • Yleisveitsi
 • Saha (jiirisaha, moottorisaha, pyörösaha, sähköpistosaha tai käsisaha)
 • Puristimet
 • Lyijykynä
 • Ämpäri
 • Luuta ja pölylasta
 • Suojavarusteet (pölymaski, suojalasit ja polvisuojat).

Entä aluskate?

Varmista, että otat selvää, onko laminaattilattian kanssa asennettava aluskate. Useimmissa tapauksissa valmistajat suosittelevat aluskatteen sisällyttämistä lattioiden käyttöiän pidentämiseksi. Laminaattilattia on itse asiassa melko ohut, joten aluskate auttaa tekemään lattiasta vähemmän onton tuntuisen jalan alla. Lisäksi aluskate auttaa toimimaan äänieristeenä, sillä muuten laminaatti voi olla suhteellisen äänekäs, kun sen päällä kävellään. Itse asiassa joiltakin kodinomistajilta (kuten kerrostalossa asuvilta) saatetaan vaatia laminaattilattian kanssa aluskatetta äänieristyksen vuoksi.

Aluskatetta voidaan käyttää myös korjaamaan aluslattian puutteita. Jos aluslattia ei ole täysin tasainen, laminaattilattiat voivat hiljalleen vaurioitua, jos alla ei ole tukea. Jos aluslattian kunto on erityisen huono, saatat haluta palkata ammattilaisia varmistamaan, että aluslattiat ja laminaatti asennetaan oikein.

Asennatko laminaatin betonilaatan, laatan tai sementtilevyn päälle? Sijaitseeko lattia suoraan ryömintätilan tai muun ilmastoimattoman tilan yläpuolella? Jos näin on, tarvitset todennäköisesti kosteudenkestävän aluskatteen suojaamaan lattioita vaurioilta.

Jos laminaattisi tarvitsee aluskatteen, se lisää hieman aikaa DIY-asennusprosessiin. Hyvä uutinen on se, että jos aluslattiasi eivät ole kovin epätasaisia, tämä on jotain, jonka kodinomistajat voivat yleensä tehdä DIY-projektina. Joissakin laminaattilattiatyypeissä on jopa valmiiksi kiinnitetty aluskate asennuksen helpottamiseksi. Jos sen sijaan päätät käyttää ammattitaitoisia asentajia, pidä mielessä, että kustannukset ovat todennäköisesti korkeammat, jotta aluslattian asentaminen voidaan ottaa huomioon.

Asennatko lattian portaiden ympärille?

Pohdittuaan edellä mainittuja mahdollisia haasteita monet kodinomistajat päättävät säästää rahaa ja asentaa uuden laminaattilattian itse. On kuitenkin vielä yksi este, joka voi saada sinut muuttamaan mielesi – laminaatin asentaminen portaiden päälle.

Koska laminaatin leikkaaminen jokaiseen portaaseen juuri oikean kokoiseksi on hankalaa, tämä voi vaikeuttaa DIY-projektin loppuunsaattamista huomattavasti. Jos portaissasi on nousuportaisiin kiinnitettyjä karoja, se voi mutkistaa asioita entisestään, kun sinun on jäljitettävä ja leikattava aukkoja kutakin karaa varten.

Asuntojen omistajille, joita pelottaa ajatus DIY-laminaattilattian asentamisesta portaisiin, on kaksi vaihtoehtoa. Ensinnäkin voit palkata ammattilaisen koko laminaattiasennusta varten. Jos se kuulostaa liian kalliilta, voit myös palkata ammattilaiset vain portaiden viimeistelyyn. Näin säästät rahaa asentamalla loput lattiasta itse, mutta saat virheettömän sovelluksen hankaliin portaisiin.

Laminaattilattia on yksi parhaista vaihtoehdoista budjettitietoisille kodinomistajille. Sen avulla voit antaa kodillesi muodonmuutoksen rikkomatta pankkia, ja useimmat henkilöt pystyvät suorittamaan asennuksen itse pienellä verkko-oppaiden avulla. Jos asennuksessa on kuitenkin hankalia seikkoja, kuten mutkittelevat portaat tai erittäin epätasainen aluslattia, älä epäröi kutsua ammattilaisia varmistamaan, että uusi lattia asennetaan juuri oikein.