Laminaattilattia Osto-opas

Laminaatti on uskomattoman suosittu lattianpäällystevalinta asunnon omistajien keskuudessa kaikkialla Pohjois-Amerikassa. Laminaattilattia tarjoaa kestävyyttä ja laajan valikoiman tyylivaihtoehtoja lompakkoystävälliseen hintaan, ja sen avulla voit muuttaa kotisi tai liiketilasi ulkoasua. Silti oikean laminaatin valitseminen on suuri päätös, jota et halua tehdä väärin. Tutustu laminaatin osto-oppaaseemme, jotta ymmärrät paremmin kaiken, mitä sinun on tiedettävä tästä lattiatyypistä.

Alkajaisiksi ja ennen kuin menemme tarkemmin yksityiskohtiin, tässä on video, jossa esitellään 5 tärkeää osa-aluetta, jotka on otettava huomioon, kun etsit oikeaa laminaattilattiatuotetta.

Näin ollen alla on muutamia muita kysymyksiä, joita kannattaa kysyä tai ainakin harkita, kun olet ostamassa laminaattilattiaa.

Mitä kysyä, kun et tiedä, mitä kysyä?

Missä: Mieti, mihin laminaattilattia tulee. Tutustu laminaattien AC-luokituksiin (kulutuskestävyysluokka), jotta voit valita tilaan sopivan lattian.

Mitä: Ole nirso! Markkinoilla on niin paljon laminaatteja, että sinun pitäisi pystyä saamaan juuri haluamasi väri, tyyli ja muotoilu.

Miksi: Niin monta syytä. Helppo puhdistaa, hypoallergeeninen ja täydellinen koteihin, joissa on lemmikkejä tai lapsia, sekä monenlaisiin kaupallisiin sovelluksiin. Laminaatin hinnat ovat aina alhaisemmat kuin kovapuun ja monien muiden lattiatyyppien.

Milloin: Lattian asentaminen ei tapahdu yhdessä yössä. Varmista, että sinulla on aikaa lattian toimitukseen, totutteluun ja asennukseen. Aikatauluta se!

Kuka: Haluatko tehdä sen itse vai palkata asentajan? Laminaatit ja niiden helpot lukitusjärjestelmät ovat ihanteellisia aloitteleville DIY-hommille.

Miten laminaatti valmistetaan?

Laminaatteja on kahdenlaisia . Toinen tunnetaan nimellä DPL eli suorapainelaminaatti ja toinen nimellä HPL eli korkeapainelaminaatti. HPL-prosessissa taustalevy ja päällimmäinen kulutuskerros käsitellään erikseen ja fuusioidaan sitten suoraan ytimen päälle, jolloin syntyy erittäin luja lattia, joka soveltuu erittäin raskaalle liikenteelle.

HPL-laminaatit koostuvat samoista neljästä kerroksesta kuin suorapainelaminaatti, ja viides kerros on erikoislujaa paperia. HPL-lattiat ovat yleensä kalliimpia kuin DPL-lattiat, mutta monissa asuintiloissa ei tarvita tämäntyyppistä lattiaa. Jos haluat ymmärtää paremmin, mikä laminaatti sopii sinulle, lue lisää laminaattien valmistuksesta täältä.

Tarvittavat lisävarusteet

Tarvitset muutakin kuin pelkkiä laminaattilankkuja lattian viimeistelyyn. Asennuksessa on käytettävä aluskatetta, listoja, siirtymäkappaleita, reunalistoja ja jopa liimoja. Varmista, että myyjälläsi on kaikki nämä kappaleet valmiina työtäsi varten.

Listat ja listat

Tarvitset oikeat listat ja listat viimeistellessäsi lattiasi. Kysy lattianmyyntiliikkeeltäsi, onko heillä ostamasi laminaatin kanssa yhteensopivia kappaleita. Meillä , monissa laminaattilattiavaihtoehdoissamme on saatavilla yhteensopivia listoja. Kiinnittämällä huomiota pieniin yksityiskohtiin saat uuden lattiasi näyttämään entistäkin paremmalta.

Listojen käyttö Pohjakengän listat Pohjalevyn ja neljänneskierroksen yhdistelmä; tasainen profiili, jossa on pyöristetty huuli listan alaosassa. Tätä listaa käytetään, kun tarvitaan matalampia profiileja – esimerkiksi kirjahyllyjen takana. Päätylista Toinen siirtymälista, jota käytetään, kun tasoerot kahden huoneen välillä ovat vielä suuremmat tai kun halutaan löytää siirtymä laminaattilattian ja esimerkiksi lasiliukuoven välille. Vähennyslistat Siirtymälistat, jotka asetetaan tasaisesti lattialle kahden huoneen väliin, joissa on pieniä tasoeroja – esimerkiksi laminaatin ja laatan väliin. T-listoitus Siirtymälistoitus, jota käytetään kahden samantasoisen huoneen välillä. Tämäntyyppinen listatyyppi on poikkileikkauksessa "T:n" muotoinen. Portaiden nokilistat Käytetään, kun tehdään siirtymä laminaattilattian ja portaiden välille. Listat koukistuvat ensimmäisen portaan reunan yli siten, että toinen reuna on lattian pinnalla ja toinen portaiden pystysuoralla pinnalla. Neljänneskierroslista Käytetään samaan tapaan kuin pohjakengän listaa kaappien takana, kun matalaprofiilinen lista soveltuu paremmin tukemaan esinettä seinää vasten. Baseboards Hyvin yleisesti tunnettu listatyyppi, jossa on tasainen pystysuora pinta tai "profiili" ja jota käytetään samaan tapaan kuin quarter round -listaa; siirtymä lattian ja seinän välillä.

Aluskate

Aluskate on ohut vaahtomuovipehmuste, joka vaimentaa ääntä ja joitakin hyvin pieniä puutteita aluslattiassa. Tarvitset myös joko erillisen kosteussulun tai aluskatteen, jossa on kosteussulku, jos lattiasi on maanpinnan päällä tai alapuolella tai kosteudelle alttiilla alueella. Voit ostaa aluskatteen rullittain ja asentaa sen ennen laminaatin asentamista, tai voit ostaa laminaatin, jossa on valmiiksi kiinnitetty aluskate, mikä tekee asennuksesta vieläkin nopeampaa ja helpompaa. Aluskatevaihtoehtoja on periaatteessa 3:

 1. Pelkkä pehmuste (antaa pehmusteen).
 2. Pehmuste ja kosteussulku.
 3. Pehmuste, kosteussulku ja äänieriste.

Laminaatti, jossa on valmiiksi kiinnitetty aluskate, on tyypillisesti pehmuste, jossa on äänieriste, mikä tarkoittaa, että sinun on ehkä asennettava kosteussulku ensin ennen sen asentamista.

Liimat

Useimmat laminaattilattiat eivät enää vaadi liimoja, koska helpommat click lock -järjestelmät hallitsevat nykyään lähes täysin markkinoita. Jos kuitenkin törmäät liimaa vaativaan laminaattiin, käytä valmistajan suosittelemaa liimaa.

Kaikki perusasiat

AC-luokitus

Tutustu laminaattilattioiden AC-luokituksiin. AC on lyhenne sanoista Abrasion Class (kulutuskestävyysluokka), ja puolueeton kolmas osapuoli on asettanut standardin viidelle eri käyttö- ja kestävyysluokalle. Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä korkeampi AC-luokitus, sitä korkeampi hinta. Älä maksa liikaa äläkä alihintaa. Varmista, että valitset lattian, jonka AC-luokitus vastaa tarpeitasi.

AC1 Kohtalainen asuinrakentaminen. Rakennettu kestämään vain kevyttä asuinkäyttöä. Sopii vaatehuoneisiin tai makuuhuoneisiin.

AC2 General Residential. Rakennettu kohtalaista jalankulkua varten. Soveltuu asuintiloihin, jotka eivät kuluta kovin paljon, kuten ruokailu- tai olohuoneet.

AC3 Heavy Residential/Moderate Commercial. Rakennettu kaikenlaiseen asuinkäyttöön, mukaan lukien vilkkaasti liikennöidyt huoneet, ja jopa kaupallisiin tiloihin, joissa on vähän liikennettä, kuten toimistot, joissa ei ole kadun ulkopuolista liikennettä, ja hotellihuoneet.

AC4 General Commercial. Rakennettu kestämään kaikenlaista asuinkäyttöä sekä enemmän liikennöityjä kaupallisia tiloja, joissa on liikennettä kadun ulkopuolella, kuten toimistoja, kahviloita ja putiikkeja.

AC5 Raskaat kaupalliset tilat. Rakennettu vilkkaimpiin kaupallisiin käyttötarkoituksiin ja vilkkaasti liikennöityihin tiloihin, kuten tavarataloihin ja valtion rakennuksiin.

Miten lattia kuluu ajan myötä?

Tiedätkö, miten tietyt puulajit voivat kellastua tai punertaa iän myötä ja saada patinaa, kun ne keräävät pintanaarmuja ja kolhuja? Laminaatit eivät reagoi ikään ja kulumiseen samalla tavalla. Miten laminaattilattiasi toimii siis ajan myötä? Nakertaako aika sen vai näyttääkö se täsmälleen samalta kuin sinä päivänä, kun asensit sen? Paljon riippuu valitsemastasi laadusta sekä siitä, miten ja missä lattiaa käytetään.

Kosteus ja lämpötila

Laminaattilattia sopii lähes kaikkiin sisätiloihin. Laminaattiytimet reagoivat vähemmän äärimmäisiin kosteuseroihin kuin massiivipuu. Tämän sanottuaan laminaatti ei ole sopiva valinta tiloihin, joissa on jatkuvasti korkea kosteus tai ilmankosteus. Laminaattia ei yleensä kannata asentaa kylpyhuoneisiin, pesuhuoneisiin, sisä- ja ulkotiloihin tai mihinkään muuhun paikkaan, jossa vettä tai märkiä esineitä todennäköisesti esiintyy. Katso täältä lisää asennuskohteista ja -ohjeista.

Auringonvalo

Yksi laminaattilattioiden hienoista ominaisuuksista on se, että ne eivät yleensä reagoi auringonvaloon ja vanhenemiseen samalla tavalla kuin puulajit. Esimerkiksi kirsikkainen kovapuu muuttuu vuosien mittaan rajusti, kun taas kirsikkainen laminaatti pysyy samanvärisenä kuin ostopäivänäsi. Mitä parempi takuu laminaatilla on, sitä paremmin se kestää haalistumista ja värjäytymistä. Anna AC-luokitusten toimia oppaana laadun määrittämisessä.

Kuluminen ja kuluminen

Joskus kävelet jonkun kotiin, katsot olohuoneen lattiaa ja kuulet hämmästyneenä, että laminaatti on asennettu kymmenen vuotta sitten! Laminaattilattian altistuminen jaloille, pyörille, korkokengille, kosteudelle, tassuille, tuoleille, sohville, pöydille, roiskeille ja kaikelle muulle kulumiselle näkyy ajan myötä. Jos haluat lattiasi näyttävän koskemattomalta vuosien ja jopa vuosikymmenten käytön jälkeen – osta korkeimman AC-luokituksen omaava lattia, johon sinulla on varaa. AC-luokitus voi auttaa sinua löytämään laminaatin, joka on tarpeeksi sitkeä kestämään tilasi kulutusta.

Minne laminaatti asennetaan?

Laminaatit sopivat lähes kaikkialle. Joskus on kuitenkin otettava huomioon muutamia käytännön seikkoja. Näin voi käydä, huone huoneelta.

Olohuoneet ja ruokailuhuoneet. Tämä on täydellinen paikka laminaateille. Muista vain käyttää huonekalujen suojatyynyjä tuolien ja sohvien alla, jotta laminaattipinta ei kolhiintuisi. Varmista, että ostat laminaatin, jonka AC-luokitus on riittävän kova siihen tapaan, jolla haluat käyttää lattiaa.

Aulat ja sisäänkäynnit. Laminaattien ei pitäisi mennä sinne, missä ne altistuvat paljon tai jatkuvasti kosteudelle. Entä aulat ja sisäänkäynnit sateisessa tai lumisessa ilmastossa? Kyllä, voit asentaa laminaatteja näihin paikkoihin, mutta muista asentaa matto tai kenkämatto pitämään märkä ja erityisesti suolaisen märkä kosteus poissa lattialta.

Toimistot ja luolat. Laminaatit ovat loistava valinta tällaiseen käyttöön. Saatat haluta laittaa erityisen muovimaton toimistotuolin pyörien alle välttämään "ylikäyttökohtia" tai valita laminaatin, jonka AC-luokitus on tarpeeksi kova kestämään vuosien toimistotuolin väärinkäyttöä.

Keittiöt ja kylpyhuoneet. Laminaatit näyttävät kauniilta kaikkialla talossa, joten on täysi syy haluta niiden jatkuvan myös avokeittiössä. Ja voitkin. Kannattaa vain muistaa, että seisova vesi aiheuttaa ongelmia laminaattilattialle aivan kuten puulattiallekin. Puhdista vuodot nopeasti ja moppaa lattia pikemminkin kostealla kuin märällä mopilla. Kylpyhuoneiden yleinen kosteus ja kosteus tekevät laminaateista mahdottomia käyttää. Nyt on kuitenkin tehty muita sopivia materiaaleja, jotka muistuttavat puuta, kuten vinyyli- ja posliinilaatat.

Kuka rakastaa laminaatteja?

Ihmiset, joilla on allergioita. Toisin kuin matot, joihin varastoituu vuosien ajan pölyä, siitepölyä, eläinten karvoja ja hilseä, laminaattilattiat muodostavat tiiviin tiivisteen, johon nämä elementit eivät pääse tunkeutumaan. Sinun tarvitsee vain imuroida säännöllisesti, jotta kotisi pysyy vapaana allergeeneista.

Ihmiset, jotka pitävät helposta siivouksesta ja huollosta. Jotkin puulattiat vaativat kiillotusta ja vahausta, jotta ne pysyisivät parhaimman näköisinä. Toisin on laminaattien kohdalla. Tarvitset vain luudan tai pölynimurin sekä yhden uusista kosteista moppituotteista, joita saa helposti supermarketista. Siinä kaikki.

Ihmiset, joilla on lapsia. Kukaan ei pidä ajatuksesta, että vauvat ryömivät likaisella matolla tai lattialla. Laminaatit muodostavat tiiviin tiivistyksensä ansiosta esteen pinttyneelle lialle. Säännöllinen imurointi ja kostea moppaus riittää, jotta lattiapinta on ihanteellinen lapsille.

Ihmiset, joilla on lemmikkejä. Lemmikkieläimillä sattuu tapaturmia, ja tapaturmat voivat vahingoittaa puulattiaa pysyvästi. Sama koskee kynsiä, jotka voivat helposti naarmuttaa puulattian pintaa niin paljon, että vain hionta ja uudelleen pinnoitus korjaavat sen. Toisin on laminaattilattioiden kohdalla. Siivoa onnettomuudet nopeasti ja osta laminaatti, jonka AC-luokitus on korkeampi, jotta lemmikkisi voivat liikkua vapaasti talossa.

Laminaatin puhdistus ja huolto

Voit toteuttaa useita yksinkertaisia toimenpiteitä, joilla voit pitää laminaattilattiasi puhtaana ja varmistaa, että se näyttää hyvältä monta vuotta.

 • Pölymoppaa tai imuroi pehmeällä harjalla tai puulattiatarvikkeella, jotta laminaattilattia pysyy puhtaana pölystä, liasta tai sorasta.
 • Kosteaa liinaa tai moppia voi käyttää laminaattilattian paneelien vahingoittumatta, mutta älä käytä liikaa vettä. Kuivaa lattia huolellisesti puhtaalla, pehmeällä liinalla.
 • Pyyhi roiskeet tai märistä jaloista tai jalkineista peräisin oleva vesi välittömästi puhtaalla, kuivalla liinalla, sienellä tai paperipyyhkeellä. Älä anna ylimääräisen nesteen jäädä laminaattilattian pinnalle.
 • Älä käytä laminaattilattialla saippuapohjaisia pesuaineita, hankaavia puhdistusaineita tai yhdistettyjä "puhdista ja kiillota" -tuotteita.
 • Älä käytä teräsvillaa tai muita hankaustyynyjä, jotka voivat naarmuttaa laminaattilevyjä.
 • Älä vahaa tai kiillota laminaattilattiaa.
 • Älä käytä höyrypuhdistusta tai kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa laminaattilattian pintaa.
 • Käytä asetonia tai kynsilakanpoistoainetta säästeliäästi ja vain sitkeisiin aineisiin, kuten tervaan, asfalttiin, maaliin tai öljyyn. Pyyhi sitten välittömästi puhtaaksi kostealla liinalla.

Laminaattityypit

Pergo oli 80-luvun ensimmäinen laminaattipuulattia, mutta laminaattien innovaatiot jatkuvat. Lukitusjärjestelmistä yhä autenttisempaan ulkonäköön, haluat tietää kaiken mahdollisen eri laminaattityypeistä.

Lukitustyypit

 • Liimaton klikkaus. Yli kaksi kolmasosaa nykypäivän laminaateista kuuluu tähän helposti asennettavaan, liimattomaan click-lock-luokkaan.
 • Esiasennettu aluskate (tai ei mitään). Laminaatit on asennettava aluskatteen päälle. Aluskate on ohut vaahtomuovipehmuste, joka vaimentaa ääntä. Tarvitset myös aluskatteen, jossa on kosteus- tai höyrysulku, jos lattia on maanpinnan päällä tai alapuolella tai kosteudelle alttiilla alueella. Voit ostaa aluskatteen rullittain ja asentaa sen ennen laminaatin asentamista, tai voit ostaa laminaatin, jossa on valmiiksi kiinnitetty aluskate, mikä tekee asennuksesta vielä nopeampaa ja helpompaa. Laminaattilattia, jossa on valmiiksi kiinnitetty aluskate, vaatii yleensä vielä erillisen kosteussulkualustan, joka on asennettava ensin. Varmista asia ensin jälleenmyyjältäsi.
 • Liimattu laminaatti. Sinun on liimattava saumat yhteen. Vaikka tämä tekee lattiasta erittäin vahvan, kun se on asennettu, asennuskustannukset ja -aika ovat korkeammat kuin liimattomalla klikkauksella.
 • Esiliimattu. Tässä tapauksessa saumoihin on jo levitetty liimaa, mutta ne on ehkä kostutettava liiman aktivoimiseksi ennen niiden liittämistä yhteen.

Pintatyypit

Saatat haluta valita lattian yksinkertaisesti sen perusteella, miltä pinta tulee näyttämään. Kuten olemme sanoneet aiemmin, laminaattilattiat kehittyvät jatkuvasti. Siinä missä ennen oli yksi peruspinta, josta valita, nyt niitä on monia.

 • Sileä. Tavallinen viimeistely, aivan kuin lakakerros, jonka yhdistät lehtipuuhun. Joskus voit valita korkea-, keski- ja matalakiiltoisen viimeistelyn välillä.
 • Kohokuvioitu ja/tai kuvioitu. Joissakin laminaateissa on kuvioitu viimeistely. Tavallinen kohokuviointi ei vastaa tarkasti painetun jyvän uria, mutta se hämää silmää näkemään pinnan jyvän.
 • Kunnostettu / käsin raaputettu. Käsin raaputettuja laminaattilattioita on nyt saatavilla – prosessi, joka viime aikoihin asti oli varattu vain koneistetuille tai massiivisille lehtipuille. Tämä prosessi antaa laminaattilattialle antiikkisen ilmeen.
 • Kohokuvioitu rekisteröinnissä. Tämä kohokuviointityyppi vastaa täsmälleen puun raitaa ja antaa aidoimman kohokuvioidun ilmeen.
 • Pidä silmällä uusia laminaatti-innovaatioita, niitä tapahtuu koko ajan.

Ulkonäkö

Koska laminointiprosessi tarkoittaa yksinkertaisesti valokuvakoristekerroksen sulattamista useiden muiden stabiloivien kerrosten päälle, laminaattilattia voi näyttää melkein miltä tahansa. Laminaatit voivat näyttää kiveltä, laatalta tai puulta. Ja näiden kolmen luokan sisällä voit löytää värejä, kuvioita ja sävyjä lähes rajattomasti.

Puulaminaatti

Ylivoimaisesti yleisin. Jos on olemassa puulaji, jota on myyty lankkuina kovapuulattioita varten, siitä on todennäköisesti olemassa laminaattiversio.

Laatta laminaatti

Puuta harvinaisemmat, mutta silti markkinoilla saatavilla olevat laattalaminaatit näyttävät täsmälleen laattojen kaltaisilta ja luovat lattian, joka muistuttaa laattalattioita laminaatin eduilla ja haitoilla.

Kivilaminaatti

Myös harvinaisempi kuin puu, mutta kivilaminaatit näyttävät täsmälleen samalta kuin kivilaatat, ja niiden avulla voit luoda kiven näköisen lattian paljon halvemmalla.

Laminaattilattian asentaminen

Kuinka valmistautua laminaattilattian asennukseen?

Laminaattilattian asennuksen valmistelu on yksinkertainen tapa saada aikaan mahdollisimman tehokas ajankäyttö. On kolme tärkeää asiaa, joita kannattaa miettiä ennen laminaatin asennuspäivää: Huonekalut, kodinkoneet ja kiinteät esineet.

Huonekalut: Poista kaikki huonekalut ja muut esineet työmaalta, jossa laminaatin asennus tapahtuu. Varmista, että tyhjennät kaapit, kaapit ja muut huonekalut, joissa on kotitaloustavaroita. Jos asentajasi on valmis siirtämään huonekalut puolestasi laminaattilattian asennuksen valmistelemiseksi, tarkista etukäteen, aikooko hän veloittaa siitä.

Laitteet: Laitteet on irrotettava ja poistettava valmistelemastasi tilasta. Laminaattilattian asennuksen yhteydessä jotkut asentajat saattavat tehdä tämän työn puolestasi lisämaksusta. Useimmissa tapauksissa voit tietysti tehdä sen itse pienellä avustuksella. Varmista, että otat huomioon asennuksen aikataulun ja toimit sen mukaisesti. Kaasu-/laiteyhtiön kanssa on sovittava etukäteen kaikkien kaasulaitteiden turvallisesta irrottamisesta ja kytkemisestä. Kaasuun liittyvien laitteiden irrottamista itse EI suositella.

Kiinteät esineet: Paremman viimeistelyn varmistamiseksi kiinteät esineet, kuten pylväät ja takan ympärykset, on otettava huomioon suunnitelmassasi, kun valmistelet laminaattilattian asennusta. Näiden kohteiden mittojen mittaaminen ja niiden mahdollinen vaikutus neliömäärävaatimuksiin on hyvä tapa aloittaa valmistelut. Tämä voidaan tehdä ennen asentajan saapumista. Laminaattilattian asennuksessa yleisilme riippuu usein yksityiskohdista. Valmistautumalla kunnolla laminaattilattian asentamiseen voit saada aikaan ongelmattoman kokemuksen.

Ohjeet ennen asennusta

Tee-se-itse-laminaattilattian asennus vaatii keskitason rakennustaitoja. Ennen laminaattilattian asennusta on otettava huomioon useita tekijöitä. Nopea ja helppo asennus onnistuu, jos asennukseen valmistaudutaan huolellisesti. Seuraavassa on muutamia ohjeita:

 • Varmista, että aluslattia on tasainen, kuiva ja sileä.
 • Käytä laminaattilattian alla aina aluskatetta äänieristyksen ja vakauden varmistamiseksi.
 • Laminaattilattia ja aluskate/höyrynsulku voidaan asentaa mihin tahansa olemassa olevaan lattiaan, olipa kyseessä sitten betonilattia, puulattia, vinyylilaatta, linoleumi, laatta jne. kunhan lattia on tasainen ja kiinteä. Vaahtomuovialusta korjaa pienet epätasaisuudet.
 • Anna lattiamateriaalin totuttautua asennuspaikkaan mahdollisimman pitkään (vähintään 2-3 päivää). Näin lattiamateriaali ehtii sopeutua huoneen lämpötilaan ja kosteuteen.
 • Tutki jokainen lattialankku värin, viimeistelyn, laadun ja vikojen osalta.
 • Laminaattilattian asennuksen on tapahduttava vähintään 15 °C:n (65 °F) huonelämpötilassa. Ennen asennusta, sen aikana ja kolme päivää sen jälkeen on varmistettava, että lattian pintalämpötila on 59°F ja huoneen kokonaislämpötila 65°F.
 • Noudata erityistä varovaisuutta, kun laminaattilattia asennetaan säteilylämmityksen päälle. Varmista, että luet sekä laminaattilattian että säteilylämmitysjärjestelmän ohjeet huolellisesti.
 • Lue laminaattilattian toimittajan/valmistajan antamat asennusohjeet.

Asennusvihjeitä

 • Lattian aloitusseinän (seinä, johon aloitat uuden lattian asentamisen) tulisi olla näkyvämpi kuin loppuseinän.
 • Poista vanha matto tai betonilattiaan liimattu puulattia (puulattia, jota EI ole liimattu betonilattiaan, voi jäädä).
 • Kun olet mitannut laminaatilla päällystettävän lattian pinta-alan, lisää siihen 10 % hukkapalaksi.
 • Jos huoneesi on suurempi kuin 1 000 neliöjalkaa, sinun on käytettävä 0,75 tuuman välikappaleita laajentumistilan luomiseksi huoneen rajojen ja mahdollisten putkien, ovenkarmien, kaappien tai kiinteiden esineiden jne. ympärille.
 • Jos huoneesi on pienempi, 0,50 tuuman väli voi toimia. Nämä välit mahdollistavat laajenemisen ja supistumisen. Paljaat reunat voidaan peittää reunalistoilla tai listoilla.
 • Jos haluat asentaa lattian putkien ympärille, poraa lankkuun reikä, joka on puoli tai neljännes tuumaa suurempi kuin putken halkaisija. Leikkaa lankku ympyrän keskikohdan poikki, sovita putken ympärille lattiaan, liimaa lankkupalat takaisin yhteen ja kiinnitä (älä liimaa laminaattia alustaan). Peitä laajenemisraot listalla tai putkirenkailla, kun lattia on valmis. Vesiputket vaativat silikonitiivistettä.
 • Jos haluat vaihtaa asennuksen aikana vaurioituneet lankut, nosta viimeksi asennettua lautaa noin 1 – 2 tuumaa, kunnes se irtoaa. Jatka, kunnes saavutat vaurioituneen lankun, vaihda ja asenna lankut uudelleen.

Aluskatteen asennus

Aluskate on aluslattian ja laminaattilattian väliin sijoitettava materiaali, joka toimii pehmusteena, äänenvaimennuksena ja kosteussulkuna. Sitä saa suurina rullina tai erillisinä paloina, jotka voidaan teipata yhteen. Aluskatteen käyttö nopeuttaa asennusta, vähentää kävelymelua, parantaa lattian vakautta ja antaa erinomaisen tuen.

 • Poista kenkälistat jalkalistan ympäriltä ja myös ovet päällystettävältä asennusalueelta.
 • Lattialankut tarvitsevat lisätilaa mahtuakseen ovenkarmien alle. Aseta pala aluskatetta ja laminaattilattiaa karmin viereen tarvittavan korkeuden määrittämiseksi ja leikkaa haluttu alue karmista.
 • Asenna aluskate ja varmista, että reunat eivät mene päällekkäin. Teippaa palat yhteen, jotta ne eivät pääse siirtymään. Luo aluskatteen ja seinien väliin paisuntaväli käyttämällä välikappaleita.
 • Jos asennat laminaattilattian betonilaatan päälle, levitä polyeteenimuovinen höyrysulku ennen aluskatteen asentamista.

Kelluva tai liimaton asennusmenetelmä

Asennuksen helppous on yksi laminaattilattian tärkeimmistä eduista. Yksi kahdesta tee-se-itse-asennusvaihtoehdosta on kelluva tai liimaton menetelmä. Tässä menetelmässä lattiaa ei kiinnitetä alustaan. Sen sijaan jokainen lauta voidaan liittää toisiinsa kieli- ja uramallin avulla. Noin kahdeksan tuuman ja neljän jalan pituiset lankut napsahtavat yhteen muodostaen tukevasti kiinnitetyn pinnan.

Sen lisäksi, että liimattomat lattialankut ovat helpompia, ne asennetaan keskimäärin noin 50 % nopeammin kuin perinteiset asennusmenetelmät.

Materiaalivaatimukset:

 • Suora reuna
 • Mittanauha
 • Lyijykynä
 • Merkintäkynä
 • Nopeusneliö (kulmien testaamiseen)
 • Sakset
 • Vasara
 • Jiirisaha
 • Pyörösaha, jossa on hienohampainen terä.
 • Suojalasit
 • Puristimet
 • Seinän välikiilat
 • Kierrekynnet
 • Viimeisen rivin ulosvetäjä (sorkkarauta)
 • Laminaattilattiat
 • Aluskate (vaahtomuovi, vinyyli tai korkki ovat suosittuja vaihtoehtoja).

Asennusmenettely

  • Lattialankut asennetaan mieluiten siten, että niiden pituus on yhdensuuntainen tulevan auringonvalon kanssa.
  • Aloita asennus huoneen vasemmasta kulmasta. Katkaise lankkujen kieli ja kuljeta ne seinän suuntaisesti pidennysvälikappaleiden avulla.
  • Asenna kukin lankku työntämällä toinen pää kulmassa toiseen ja painamalla alaspäin.
  • Kun saavutat rivin loppuun, mittaa ja leikkaa viimeinen lankku sopivaksi.
  • Leikkaa uusi lankku, joka on samanlainen kuin ensimmäisen rivin malli, ja aloita seuraava rivi tällä lankulla.
  • Nosta edellistä riviä hieman, jotta seuraavat lankut mahtuvat paikoilleen. Napauta nyt seuraavaa lautariviä terävästi kädelläsi, jotta ne menevät täysin kiinni ja painuvat tiukasti alas.
  • Jatka tätä menettelyä lopun lattian kanssa.
  • Viimeisen rivin tulisi olla yhtä leveä kuin ensimmäinen rivi. Jäljennä seinän ääriviivat ja muista jättää tilaa laajenemista varten.
  • Leikkaa ja poista ylimääräinen muovikalvo ja välikkeet. Asenna jalkalistat takaisin naulaamatta lattiaan.
  • Lattian tulisi ulottua ovenkarmin alle. Käytä lattiapalan palaa merkitäksesi syvyyden, johon ovenkarmi on leikattava.

Laminaattilattian asennuskustannukset

Kun olet valinnut laminaattilattian, sinun on laskettava asennuksen kokonaiskustannukset. Sinun on määritettävä, kuinka paljon neliömetriä tarvitset, harkittava AC-luokitusta, joka sopii parhaiten lattiapaikallesi, sekä aluskatteen ja laminaattilattian listojen kustannuksia. Kun varmistat, että projektin budjetti ei sisällä yllätyksiä, laminaattilattian asennus on hyvä alku onnistuneelle asennukselle.

Mutta materiaalikustannusten lisäksi tässä on luettelo lisäkustannuksista, jotka sinun on ehkä otettava huomioon laminaattilattian asennushankkeen aikana tai sitä ennen:

 • Huonekalujen poisto ja vaihto: Jotkut ammattitaitoiset asentajat veloittavat huonekalujesi siirtämisestä pois laminaattilattian asennuspaikalta ja myös niiden siirtämisestä takaisin sinne, kun asennus on saatu päätökseen.
 • Vanhan lattiapäällysteen poistaminen: Aiempi/vanha lattiapäällysteesi on ehkä poistettava ja myös roskat on hävitettävä asianmukaisesti. Jos et tee tätä itse, asentajasi saattaa pitää sitä kustannuksia aiheuttavana vaiheena.
 • Aluslattian valmistelu: Jos aluslattiasi on korjattava tai käsiteltävä epätasaisuuksien vuoksi, asennusta edeltävät työt voivat aiheuttaa lisäkustannuksia. Varmista, että saat asentajalta arvion alustastasi.
 • Asennus: Määritä laminaatin asennuskustannukset neliöjalkaa kohti. Ole tietoinen muista kriteereistä, joita asentajasi saattaa käyttää laskuttaessaan työtään.
 • Lisävarusteiden asennus: Jos asennustoimenpide edellyttää lisävarusteita/lisämateriaalia/työkaluja, jotta laminaatti voidaan asentaa oikein, varmista, sisältyykö tämä vaihe asennussopimukseen.

On monia asioita, jotka sinun tulisi tietää ennen kuin harkitset laminaattia lattianpäällystysvaihtoehdoksi. Tämä ei ehkä ole täydellinen luettelo asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen kuin teet lopullisen päätöksen laminaattilattiasta, mutta hyvä keskustelu lattian asentajan tai jälleenmyyjän kanssa antaa sinulle täydelliset tiedot. Varmista, että saat asennustarjouksen, joka on todella kattava, ennen kuin työt aloitetaan. Tutkimuksen tekeminen ja kaikkien laminaattilattian asennuskustannusten selvittäminen etukäteen on avain onnelliseen ja onnistuneeseen projektiin.

Laminaattilattian ostaminen

Hyvämaineisen jälleenmyyjän valitseminen on erittäin tärkeää. Haluat varmistaa, että saat paitsi hyviä neuvoja myös hyvää palvelua koko osto- ja asennusprosessin ajan. Paras tapa tehdä tämä on kysyä vaikeita kysymyksiä etukäteen ja olla valmis lähtemään, jos et pidä vastauksista. Hyvämaineinen jälleenmyyjä osaa esimerkiksi kertoa kunkin tuotteensa AC-luokituksen.

 • Onko yrityksessänne laminaattiasiantuntija, joka voi vastata kaikkiin kysymyksiini?
 • Onko tämä henkilö sama henkilö, jonka kanssa olen tekemisissä koko prosessin ajan?
 • Voitteko mitata tilani ja antaa minulle kustannusarvion?
 • Jos teillä ei ole henkilökuntaa mittaamaan tilaani, voitteko neuvoa minua, miten teen sen itse?
 • Onko teillä asentajia tai voitteko auttaa minua löytämään sellaisen?
 • Jos teillä on asentajia, takaatteko heidän työnsä?
 • Onko haluamaani laminaattia helposti saatavilla vai pitääkö se tilata?
 • Jos se on tilattava, kuinka kauan sitä on odotettava?
 • Voitteko taata toimitusajan?
 • Onko hintanne taatusti alhaisin?
 • Jos löydän saman tuotteen jostain muualta, palautatteko minulle erotuksen?
 • Onko teillä rahat takaisin -tyytyväisyystakuu?
 • Mitä se kattaa?
 • Voitteko antaa minulle yhteyden aiempiin asiakkaisiin, jotka ovat ostaneet teiltä tai käyttäneet asennuspalveluitanne aiemmin?
 • Onko teillä tuote- tai yritysarvosteluja verkossa?
 • Toimitatteko tuotteenne perille?
 • Kuinka paljon se maksaa?
 • Sisältääkö toimitusmaksunne tarvittaessa kansainvälisen toimituksen?
 • Jos ei, kuinka paljon se maksaa?
 • Mikä on laminaattini takuu?
 • Entä jos tuotteessani on ongelma, joka kuuluu takuun piiriin?
 • Miten ongelma korjataan?
 • Mitä tapahtuu, jos en pidä tuotteesta sen jälkeen, kun olen ostanut sen, mutta ennen sen asentamista?
 • Otatteko tuotteen takaisin, ja jos otatte, mitä veloitatte?
 • Entä jos havaitsen vaurioita toimituksen yhteydessä?
 • Miten korjaatte asian?
 • Kenelle voin soittaa, jos minulla on ongelmia?
 • Onko se sama henkilö, joka myi minulle laminaatin alun perin?
 • Onko teillä tarvikkeita, joita tarvitsen työn loppuunsaattamiseen?
 • Voinko nähdä lisävarusteet, kuten listat ja listat, ensin, jotta voin päättää, sopivatko ne hyvin yhteen lattian kanssa?
 • Onko teillä näytteitä, jotka voin ottaa mukaani?
 • Kuinka kauan voin säilyttää niitä ja millä hinnalla?

Kun tiedät, mitä oikeita kysymyksiä kannattaa kysyä ja mihin yksityiskohtiin kiinnittää huomiota uutta laminaattilattiaa ostaessasi, prosessi tuntuu helpommin lähestyttävältä. Onneksi sinun ei tarvitse opetella näitä tietoja ulkoa. Palaa tähän laminaatin osto-oppaaseen tarpeen mukaan, äläkä epäröi ottaa yhteyttä tuoteasiantuntijaan, jos tarvitset apua laminaattipäätöksessäsi.