Laminaattilattia FAQ

Meillä on ilo antaa vastauksia joihinkin useimmin kysyttyihin kysymyksiin (FAQ), jotka koskevat monia tuotteitamme. Jos haluat lisätietoja laminaattilattioistamme, selaa valikoimaamme erinomaisia laminaattilaatuisia tuotteita, lue laminaattilattia-artikkelit tai selaa vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Q. Miten puhdistan laminaattilattiani?

V. Laminaattilattia on kaunis, vähän huoltoa vaativa ja pitkäikäinen lattia. Voit toteuttaa useita yksinkertaisia toimenpiteitä, joilla voit pitää laminaattilattiasi puhtaana ja varmistaa, että saat siitä monta vuotta käyttöä. Pidä laminaattilattia puhtaana pölystä, liasta tai hiekasta yksinkertaisesti pölymoppaamalla tai imuroimalla pehmeällä harjalla tai puulattiatarvikkeella.

 • Kosteaa liinaa tai moppia voi käyttää laminaattilattian paneeleita vahingoittamatta, mutta älä käytä liikaa vettä. Kuivaa lattia huolellisesti puhtaalla, pehmeällä liinalla.
 • Pyyhi roiskeet tai märistä jaloista tai jalkineista peräisin oleva vesi välittömästi puhtaalla, kuivalla liinalla, sienellä tai paperipyyhkeellä. Älä anna ylimääräisen nesteen jäädä laminaattilattian pinnalle.
 • Älä käytä saippuapohjaisia pesuaineita, hankaavia puhdistusaineita tai yhdistettyjä "puhdista ja kiillota" -tuotteita laminaattilattialla.
 • Älä käytä teräsvillaa tai muita hankaustyynyjä, jotka voivat naarmuttaa laminaattilevyjä.
 • Älä vahaa tai kiillota laminaattilattioita.
 • Älä höyrypuhdista tai käytä kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa laminaattilattian pintaa.

Käytä laminaattilattian sitkeisiin tahroihin tai tahroihin asetonia tai kynsilakanpoistoainetta sitkeisiin aineisiin, kuten tervaan, asfalttiin, maaliin tai öljyyn. Pyyhi sitten puhtaaksi kostealla liinalla.

Voit myös tutustua puhdistusoppaaseen uudessa laminaattilattioiden oppimiskeskuksessamme.

K. Mitä laminaattilattiat ovat ja miten ne valmistetaan?

A. Laminaattilattia on monipuolinen, kestävä ja houkutteleva lattia, joka näyttää kovapuulattialta. Vaikka laminaattilattia näyttää puulattialta, sen rakentamisessa ei todellisuudessa käytetä massiivipuuta. Laminaattilattiat koostuvat useista materiaaleista, jotka on liimattu yhteen korkeassa paineessa. Useimmat laminaattilattiat koostuvat kosteutta kestävästä kerroksesta HDF-kerroksen (high density fiberboard) alla. Tämän päällä on korkearesoluutioinen valokuvakuva luonnollisesta puulattiasta. Sen jälkeen se viimeistellään erittäin kovalla, kirkkaalla pinnoitteella, joka on valmistettu erityisestä hartsipinnoitetusta selluloosasta laminaattilattian suojaamiseksi. Laminaattilattia sopii erinomaisesti kaikille, jotka haluavat kestävän lattian murto-osalla kiintopuulattian hinnasta ja asennuksesta, mutta aidon kiintopuun houkuttelevuudella. Tämä rakenne tekee laminaattilattiasta myös ympäristöystävällisemmän, koska sen rakentamisessa käytetään vähemmän puuta ja käytettyä puukuitua hyödynnetään tehokkaammin.

Kysymys: Mitä eroa on laminaattilattian ja kovapuulattian välillä?

A. Sekä laminaatti- että puulattiat voivat kaunistaa kotia. Vaikka kovapuuta pidetään usein parempana vaihtoehtona, laminaattilattialla on useita etuja. Näiden kahden lattiatyypin väliset erot tekevät laminaatista usein houkuttelevamman vaihtoehdon. Minkä tahansa paksuinen massiivikovapuu (useimmiten 3/8" – 3/4") tulisi asentaa vain maanpinnan yläpuolelle. Laminaattilattia voidaan asentaa maanpinnan ylä- tai alapuolelle ja lähes minkä tahansa muun lattiapinnan päälle. Jotkin kovapuulattiat ovat konepuulattioita, mikä tarkoittaa, että massiivisen kovapuun sijasta ne on valmistettu useista puukerroksista, joissa on kovapuuviilu. Myös laminaattilattia, yleensä 7-8 mm (5/16" – 3/8"), on valmistettu useista kerroksista. Nämä laminoidaan yhteen, mikä lisää vakautta ja lujuutta. Laminaattilattian yläpinta on kovapuun valokuva. Laadukkaat valokuvat jäljittelevät uskollisesti luonnollisen lehtipuun kuviointia ja värejä, ja laadukkaan laminaattilattian pinnat muistuttavat tarkasti aitoa puuta. Vaikka monet vaativat kovapuulattioita, laminaatit ovat pitkäikäinen, kestävä ja edullinen vaihtoehto, josta on nopeasti tulossa yksi suosituimmista lattiatyypeistä.

Q. Miten laminaattilattian paneelit lukittuvat toisiinsa?

A. Laminaattilattialevyjen liittämiseen toisiinsa käytetään monenlaisia reunaliitosjärjestelmiä. Jotkin laminaattilattioiden liitokset napsahtavat yhteen käsin, kun taas toiset vaativat kevyttä napauttamista vasaralla ja napautuslohkolla. Toiset taas käyttävät yhdistelmää, jossa reuna napsahtaa ja paneelien päässä on pamahdus tai napautus. Vaikka useimmat eri järjestelmät toimivat hyvin laminaattilattian kiinnittämisessä, on tärkeää lukea laminaattilattian asennusohjeet huolellisesti. Tutustu siihen, miten lattiapinnoitteesi lukittuu toisiinsa ennen asennuksen aloittamista. Joitakin hyväksi todettuja ja suosittuja laminaattilattian liitosjärjestelmiä ovat mm: Uniclic, Kronotexin Clic2Clic, Classenin EasyConnect ja Lamtonin InstaLock.

Kysymys: Mihin voin asentaa puulaminaattilattian?

A. Laminaattilattia on erittäin monipuolinen lattiapinnoite. Se voidaan asentaa lähes mihin tahansa kodin huoneeseen, maan päälle tai alle, puun tai betonin päälle. On olemassa useita paikkoja, joihin laminaattilattioita ei suositella asennettavaksi. Koska laminaattilattia on puulattia, laminaattia ei suositella asennettavaksi kosteisiin tiloihin, kuten kylpyhuoneisiin, pesuhuoneisiin, saunoihin, suljettuihin kuisteihin tai verannoille tai muihin paikkoihin, jotka saattavat vaatia märkämoppausta. Pitkäaikainen altistuminen tällaiselle kosteudelle voi aiheuttaa laminaattilattian ytimen vääntymisen tai turpoamisen. Joissakin tapauksissa on mahdollista asentaa laminaattilattiat kylpyhuoneisiin, joissa vesi ei seiso lattialla pitkiä aikoja, jos käytetään erityisiä asennusmenetelmiä. Kylpyhuoneasennuksia varten on suositeltavaa levittää kevyt liimahelmi niiden lankkujen kielekkeeseen, joita käytetään alueilla, joihin voi tulla roiskeita. Varmista myös, että kaikki roiskeet pyyhitään ja kuivataan nopeasti.

K. Mitä etuja laminaattilattialla on massiivipuulattioihin verrattuna?

A. Yksi ilmeinen etu on hinta; laminaattilattia maksaa yleensä puolet vähemmän kuin perinteinen puulattia. Joskus säästöt ovat jopa suuremmat, riippuen kyseisistä lattiatyypeistä. Lisäksi laminaattilattia on suunniteltu helposti asennettavaksi, ja se on yleensä hyvä valinta useimmille tee-se-itse-rakentajille, kun taas massiivikovapuu vaatii tietynlaista asiantuntemusta. Laminaatin asentamiseen ei tarvita nauloja, ja viime aikoina on monissa tapauksissa luovuttu myös liimasta. Laminaattilattia voidaan siis asentaa melko nopeasti ja edullisesti. Laminaattilattiat on yleensä suunniteltu naarmuuntumattomiksi ja haalistumattomiksi, kahdella alueella, joilla massiivikovapuulattiat ovat tunnetusti haavoittuvampia.

K. Mitä minun on tiedettävä, ennen kuin aloitan laminaattilattian asentamisen?

A. On useita asioita, jotka on otettava huomioon ennen kuin aloitat laminaattilattian asentamisen. Huolellinen valmistelu ennen aloittamista tekee laminaattilattian asentamisesta nopean ja helpon prosessin.

 • Varmista, että aluslattiasi on tasainen, kuiva ja sileä.
 • Käytä laminaattilattian alla aina aluskatetta äänieristyksen varmistamiseksi.
 • Laminaattilattia ja aluskate/höyrynsulku voidaan asentaa betonin, puulattian, vinyylilaatan, linoleumin, kaakelin tai lähes minkä tahansa muun kovan, tasaisen pinnan päälle.
 • Ole erityisen varovainen, kun asennat laminaattilattian säteilylämmityksen päälle. Varmista, että luet sekä laminaattilattian että säteilylämmitysjärjestelmän ohjeet huolellisesti ennen asennuksen aloittamista.
 • Lue laminaattilattian valmistajan asennusohjeet huolellisesti.
 • Anna laminaattilattian totuttautua huoneeseen, johon se asennetaan, mahdollisimman pitkään (vähintään 48 tuntia).
 • Tarkasta jokainen laminaattilattiapaneeli huolellisesti vikojen tai vaurioiden varalta ennen asennusta.

Kaikilla myytävillä laminaattilattiamerkillä on asennusohjeet verkossa.

Laminaattilattian asentaminen – miten se tehdään -opas

Video-opas askel askeleelta laminaattilattian asentamiseen. Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää laminaattilattioiden asentamisesta.

Katso Laminaattilattian asentaminen – miten se tehdään -opas YouTubessa.

Q. Mitä minun on tehtävä ennen asennusta?

A. Laminaattilattialevyjä on akklimatisoitava 48 tuntia huoneessa, johon ne asennetaan. Asennuksen on tapahduttava vähintään 15 °C:n (65 °F) huoneenlämmössä. Ennen asennusta, sen aikana ja kolme päivää sen jälkeen on varmistettava, että lattian pintalämpötila on 59°F ja huoneen kokonaislämpötila 64°F.

Q. Pitääkö laminaattilattian asennuksessa lankkuja porrastaa?

V. Ensimmäinen rivi on aloitettava täydellä lankulla, toinen rivi 2/3 lankulla ja kolmas rivi 1/3 lankulla. Rivin ja seuraavan rivin saumojen välisen etäisyyden on oltava vähintään 8 tuumaa koko asennuksen ajan.

Q. Miten määrittelen, mihin suuntaan laminaattilattia asennetaan?

V. Kun haluat päättää, mistä lattian asettelun aloittaa, ota huomioon sisään tuleva valo. Yleensä on parasta asentaa laminaattilattia siten, että lankut kulkevat samansuuntaisesti ikkunoista tai lasiovista tulevan valon kanssa. Missä tahansa asennuksessa alkavan seinän tulisi olla mahdollisimman pitkä ja suora.

Q. Jääkö leikkausjätettä?

A. Keskimääräisessä asennuksessa noin 7-10 prosenttia koko päällystettävästä pinta-alasta menee hukkaan useista syistä, yleensä leikkauksista, asennuksen aikana vaurioituneista lankuista tai virheistä.

K. Mistä syystä sisätilojen ympärille ja muiden esteiden ympärille jätetään 10 mm:n rako?

A.Koska laminaattilattia on puusta valmistettua, se laajenee huoneen lämpötilan ja kosteuden vaikutuksesta. Laajennusrako on välttämätön osa onnistunutta asennusta, koska se antaa tilaa lattian laajenemiselle, kun se reagoi näihin ulkoisiin lämpötilan ja kosteuden vaikutuksiin. Kun laminaattilattia altistuu lämpimämmille lämpötiloille tai lisääntyneelle kosteudelle, laminaattilattialankut laajenevat ulospäin. Ulkopuolisen raon puuttuminen voi aiheuttaa yksittäisten laminaattilankkujen vääntymisen, kun lankut työntyvät ulospäin seiniä tai muita esteitä vasten.

Q. En saanut ensimmäistä riviä suoraksi. Voinko jatkaa?

V. Älä jatka. Ensimmäisen rivin saaminen täysin suoraksi on perusta – ehkä kriittisin osa – onnistuneelle asennukselle. Jos ensimmäiset rivit eivät ole oikein kohdakkain tai jos saumoja ei ole tiivistetty tiiviisti, koko asennus vaarantuu. (Virhe suurenee, kun jatkat asennusta.) Sekä sivuilla että päissä kaikkien lankkujen on oltava samansuuntaisia toisiinsa nähden, tai lankkujen väliin jää kiilamaisia rakoja. Jos jäänteitä jää uriin, seurauksena voi olla myös huono kohdistus. Muista varmistaa, että kaikki urat ovat puhtaat ennen asennusta.

Q. Miten valitsen oikeat listat?

V. Tässä on lyhyt opas listoista ja niiden parhaista käyttötavoista laminaattilattiaprojektissa:

Listat Käyttö Kuva Pohjakenkälistat Käytetään peittämään seinien ja muiden pystypintojen kohdalle jäävä laajenemistila Päätylistat Käytetään ulko-ovien kohdalla viimeistelemään tila, johon laminaattilattia päättyy Vähennyslistat Käytetään laminaattilattian liittämiseen muihin erikorkuisiin lattiamateriaaleihin. T-listat Käytetään oviaukoissa tai kynnyksissä yhdistämään kaksi samassa korkeustasossa olevaa lattia-aluetta Porrasnokan listat Käytetään tahran ja tasanteiden näkyvien ulkoreunojen viimeistelyyn Neljännespyöreä listoitus Käytetään samaan tapaan kuin pohjakengän listaa, kaappien takana, jossa matalaprofiilinen listoitus sopii paremmin tukemaan esinettä seinää vasten.

Q. Miten listat asennetaan?

V. Voit liimata tai naulata listat vain seinään, et koskaan lattiaan.

K. Mikä on kelluva lattia?

A. Kelluva lattia on lattia, joka on rakennettu siten, että kaikki sen osat on kiinnitetty toisiinsa, mutta mikään näistä osista ei ole kiinnitetty kantavaan lattiaan. Lähes kaikki laminaattilattiat asennetaan kelluvina lattioina.

Q. Mikä on HDF ja mistä se on valmistettu?

V. HDF-kuitulevy (High density fiberboard) on pohjimmiltaan erittäin tiheä, kosteutta kestävä kuitulevy. Se valmistetaan puunjalostustehtaiden puujätteistä (sahanpuru, lastut ja puulastut). Tämä puumateriaali jauhetaan massaksi, johon lisätään melamiini-urea-formaldehydihartsia. Tämän jälkeen massa kuivataan ja puristetaan levyiksi.

Kysymys: Miten paperi kiinnitetään HDF-ytimeen?

V. Melamiinilla kyllästetty paperi lämpöliimataan ytimeen, jonka päälle laitetaan alumiini-oksidista valmistettu kulutuskerros.

K. Miksi betonissa käytetään kosteussulkua?

V. Maan alla olevat betonilattiat pystyvät varastoimaan valtavan määrän vettä. On erittäin tärkeää välttää kaikkea suoraa kosketusta laminaattilattian ja betonilattian välillä, koska betonin alla oleva maa voi siirtää kosteutta lattiaan. Kosteussulun asentaminen kaikkien betonipintojen päälle on pakollista onnistuneen asennuksen ja laminaattilattian jatkuvan terveyden kannalta.

Kysymys: Miten saan lattiani kiillon lisääntymään?

V. Kiiltoa ei voi muuttaa, koska se on valmistettu ominaisuus. Siksi laminaattilattiaa ei saa koskaan vahata tai kiillottaa.

Q. Miten laminaattilattia on verrattavissa muihin laminaattilattiatuotteisiin?

A. Kaikki myytävät laminaattilattiat ovat korkealaatuisia tuotteita, jotka on valmistettu puukuitujätteestä. Niiden itselukittuvissa kieli- ja urajärjestelmissä on poikkeuksellinen saumojen eheys, ja ne on suunniteltu helppoon, liimattomaan asennukseen. Kaikki reunat on suojattu kosteudelta ympäristöystävällisellä hydrofobisella aineella. Kaikki laminaattilattiat täyttävät tiukat standardit kosteuden, kulumisen, haalistumisen ja värjäytymisen kestävyyden osalta. Asennuksen jälkeen lattialla voi kävellä heti.

Q. Voiko laminaattilattian asentaa portaisiin?

V. Kyllä, laminaattilattia voidaan asentaa portaisiin, mutta tässä poikkeuksellisessa asennuksessa lankut on liimattava tavallisella puuliimalla. Listat ja siirtymät on naulattava kiinni.

K. Voiko laminaattilattian asentaa kuistilleni tai patiolleni?

V. Ei, laminaattilattia on asennettava ilmastoidussa tilassa.

K. Voimmeko asentaa laminaatin maton päälle?

V. Ei, kaikki matot ja pehmusteet on poistettava kokonaan ennen asennusta.

K. Kuinka usein puunrunkokuviot toistuvat lattioissa?

A. Kuviot toistuvat 20 lankun välein.

K. Miten hoidan ja ylläpidän laminaattilattioitani?

V. Vaikka laminaattilattiat kestävät hyvin tahroja ja hankausta, ne eivät ole tuhoutumattomia. Jotta laminaattilattiasi kestävyys ja kauneus olisivat mahdollisimman pitkät, suosittelemme seuraavia käytäntöjä osana lattian normaalia hoitoa ja ylläpitoa.

 • Aseta ovimatto ulkosisäänkäyntien ulkopuolelle keräämään ylimääräinen kosteus, hiekka, sora ja muut mahdollisesti vahingolliset aineet pois laminaattilattiallesi kulkeutumisesta.
 • Käytä laminaattipinnalla vain värinkestäviä ja naarmuuntumattomia mattoja tai tyynyjä.
 • Vältä teräviä tai teräviä esineitä, joiden paino on keskittynyt, kuten korkokenkiä, laminaattilattialla.
 • Käytä suojaavia huopatyynyjä huonekalujen jalkojen alla tai leveitä rullia laitteiden tasoittimien alla.
 • Älä liu’uta huonekaluja tai kodinkoneita laminaattilattian yli. Jos käytät huonekalujen tai kodinkoneiden siirtämiseen pyörillä varustettua kärryä, aseta laminaattipinnan päälle puhdas sileä vanerilevy tai muu suojakerros.
 • Järjestä huonekaluja toisinaan uudelleen, jotta ne kestävät paremmin painaumia.
 • Älä käsittele tai sinetöi laminaattilattiapaneeleita niiden asennuksen jälkeen.
 • Älä koskaan hio, lakkaa tai viimeistele laminaattilattiapintoja.

Kysymys: Miten korjaan pienet naarmut?

V. Pienet naarmut tai kolhut voidaan korjata laminaattilattian korjaustahnalla. Tätä voi ostaa useimmista lattianpäällystemyymälöistä.

K. Mitä eroa on ruskean ja vihreän ytimen välillä laminaattilattioissa?

V. Ytimet ovat samoja. Vihreä tuote johtuu väriaineesta, joka on lisätty liimaan HDF-ytimen (High Density Fiberboard) valmistuksen yhteydessä vastauksena markkinoiden yleiseen mieltymykseen.

Kysymys: Miten vaihdan yhden lankun lattiapinnoitteeseeni vaurion vuoksi?

V. Jos vaihdettava lankku on lähellä huoneen reunaa, pura lattia yksinkertaisesti vaihdettavan lankun kohdalta ja asenna lankku(t) sitten uudelleen. On olemassa monimutkaisempi menettely, jos sinun on vaihdettava yksittäinen vaikeasti saavutettava lankku. Soita tuoteasiantuntijallesi, joka lähettää tai faksaa sinulle mielellään erityisohjeet sähköpostitse tai faksilla. Puhelinnumero on maksuton 1-877-631-2845.

Kysymys: Mikä on tuotteenne kulutusluokitus?

V. Kaikilla laminaattilattiatuotteilla on AC3-luokitus (soveltuu kaikkiin asuintiloihin sekä kevyisiin kaupallisiin sovelluksiin, kuten hotellihuoneisiin ja pieniin toimistoihin).

Q. Mikä on laminaattilattian AC-luokitus?

A. AC-kovuusluokitus on Euroopan laminaattilattioiden tuottajien liiton (ELPF) käyttöön ottama standardoitu mittari. AC-mittarilla arvioidaan kulutuskestävyyttä, iskunkestävyyttä, tahrojen ja savukkeen palovammojen kestävyyttä sekä reunojen paksuuden turpoamista. Jos laminaattilattia ei täytä kaikkien näiden luokitusten vaatimuksia, kyseisen AC-luokituksen hyväksyntä evätään. Kaikkien jakelussa olevien laminaattilattioiden rangaistusluokka on vähintään 23 asuinkäytössä (raskas) ja 31 kaupallisessa käytössä (kohtalainen) eli AC3-luokitus. AC-luokitukset 4 ja 5 soveltuvat yhtä hyvin asuinkäyttöön kuin AC3, mutta soveltuvat jonkin verran paremmin vilkkaasti liikennöityihin kaupallisiin kohteisiin. Alle 3 AC-luokitusta suositellaan vain vähäliikenteiseen asuinkäyttöön. Tässä on yksityiskohtaisempi opas:

 • AC1 soveltuu kevyempään, harvemmin tapahtuvaan liikenteeseen, esim. makuuhuoneeseen.
 • AC2 soveltuu yleiseen asuinkäyttöön olohuoneissa ja ruokasaleissa.
 • AC3:a voidaan käyttää monipuolisempiin kohteisiin, kuten pieniin toimistoihin ja muihin kevyisiin kaupallisiin kohteisiin.
 • AC4 voidaan asentaa vilkkaammin liikennöityihin kaupallisiin tiloihin, kuten putiikkeihin, vilkkaampiin toimistotiloihin ja ravintoloihin.
 • AC5 on vielä kestävämpi ja kestää raskaampien kaupallisten alueiden, kuten tavaratalojen ja julkisten rakennusten, liikennettä.