Lääkekaapin asentaminen

Lääkekaapin asentaminen

Lisää säilytystilaa kylpyhuoneeseesi – ja anna samalla tilaan uutta tyyliä – asentamalla lääkekaappi. Lääkekaapin asentaminen on tyydyttävä ja käytännöllinen tee-se-itse-projekti, vaikka olisitkin vasta-alkaja. Lääkekaappien ripustamiseen liittyy kuitenkin monimutkaisuuksia, jotka on parasta ratkaista huolellisella ja harkitulla lähestymistavalla.

Tässä oppaassa käymme läpi kaksi tapaa asentaa lääkekaappi kylpyhuoneeseen: Ensimmäinen tapa on lääkekaapin pinta-asennus seinään, jolloin kipsilevyä ei tarvitse leikata. Kerromme myös, miten asennat upotettavan lääkekaapin eli lääkekaapin, joka on lähes kylpyhuoneen seinän tasalla.

Ennen kuin aloitat

Joillekin lääkekaapin asentaminen on vanha juttu. Niille, jotka ovat vasta-alkajia DIY-maailmassa, se saattaa kuitenkin tuntua hieman pelottavalta. Seuraavassa on joitakin tärkeimpiä näkökohtia, jotka kannattaa pitää mielessä ennen tämän projektin aloittamista.

Upotettavat vs. pinta-asennettavat kaapit

Lääkekaappeja on monenlaisia tyylejä ja malleja, mutta ennen kuin teet päätöksiä siitä, kuinka suuren kaapin haluat tai minkä värinen se on, sinun on ensin päätettävä, haluatko upotetun vai pinta-asennetun kaapin. (Jotkin lääkekaapit voidaan itse asiassa asentaa kummallakin tavalla – seinän sisään tai päälle – mutta lopulta sinun on kuitenkin päätettävä, miten valitsemasi kaappi asennetaan).

 • Upotettavat eli upotettavat kaapit asennetaan seinän sisälle. Asentajan on leikattava ja poistettava osa kipsilevystä, asennettava tukirakenteet ja kiinnitettävä lääkekaappi seinärunkoon kaapin sisältä. Tämä antaa kaapille virtaviivaisemman, uppoasennettavan muotoilun, joka näyttää usein siistimmältä kuin pinta-asennettavat vaihtoehdot.
 • Pinta-asennettavat kaapit on helpoin asentaa. Asentaja paikallistaa seinän pultit, kiinnittää kaapin kiinnikkeet seinään ja ripustaa kaapin kiinnikkeisiin. Pinta-asennettavat kaapit ovat joskus kodinomistajan ainoa vaihtoehto, jos kylpyhuoneen turhamaisuuden yläpuolella olevan seinän sisällä on tuuletusaukkoja tai putkistoja.

Mitä seiniesi sisällä on?

Kylpyhuoneen kipsilevyn takana on mitä tahansa asioita, joita et halua rikkoa: Putkiston syöttöjohdot, tuuletusaukot, viemärit ja sähköjohdot saattavat kulkea lattiasta suoraan pesualtaan takana. Ennen lääkekaapin – erityisesti upotettavan lääkekaapin – asentamista kylpyhuoneen käyttäjien on tiedettävä, mitä seinien sisällä on. Tässä on muutamia tapoja selvittää, mitä siellä takana on:

 • Tarkista kodin pohjapiirustus. Harkitse kodin pohjaratkaisua. Onko kodin toisella tasolla pesuallas, joka on suoraan tämän ylä- tai alapuolella? Missä on katolta lähtevä tuuletusputki? Jos ne ovat yleisessä läheisyydessä, ne voivat hyvinkin olla pesualtaan takana.
 • Käytä nastojen etsimistä. Kun on kyse johtojen paikantamisesta, on parasta käyttää nastanetsintälaitetta, jossa on vaihtovirtajohtojen havaitsemisominaisuus. Muista kuitenkin, että se, että nastanetsin ei havaitse sähköä, ei tarkoita, ettei seinässä olisi johtoja. Tee-se-itse-rakentajien on silti oltava varovaisia ja katkaistava kylpyhuoneen virta ennen tämän projektin aloittamista.
 • Avaa seinä. Varmin tapa selvittää, mitä seinässä on, on poistaa varovasti kipsilevy nastojen välistä ja katsoa itse. Jos seinän toisella puolella on vaatehuone, harkitse kipsilevyn poistamista vaatehuoneen puolelta, koska korjaus on paljon helpompi piilottaa takkien ja villapaitojen rivin taakse.

Paras vaihtoehto niille, jotka haluavat asentaa sisäänvedettävän lääkekaapin, on se, että kylpyhuoneesi kipsilevy on ei-kantavien pulttien varassa, eikä niiden takana ole mitään julkisivuja. Jos asennukseen liittyy muurattuja tai kipsiseiniä, ota meiltä mallia: Näiden materiaalien kanssa painiminen on usein enemmän vaivaa kuin se kannattaa. Tiilien irrottaminen muuratusta seinästä edellyttää teräksen asentamista, ja kipsi, jossa on metallitanko, voi olla painajainen työstettäväksi.

Pinta-asennettavan lääkekaapin asentaminen

Lääkekaapin asennustavoista pinta-asennettava kaappi on lähes aina helpompi vaihtoehto. Silti haluat varmistaa, että työ tehdään oikein, jotta aspiriini, yskänlääkkeet ja hiuslakka eivät putoa alas keskellä yötä. Nämä ohjeet lääkekaapin kiinnittämisestä kipsilevyyn auttavat sinua saamaan turvallisen säilytystilan kylpyhuoneeseen.

TARVIKKEET

 • Ruuvinhakulaite
 • Pinta-asennettava lääkekaappi kiinnikkeineen
 • Vaaka
 • Lyijykynä
 • Porakone

VAIHE 1: Skannaa seinä ja valmistaudu poraamaan.

Vaikka monet pultinhakulaitteet toimivat havaitsemalla muutoksia materiaalin tiheydessä, toiset voivat itse asiassa havaita seinän takana olevan materiaalin tyypin. Halvemmat nastanetsintälaitteet käyttävät magneetteja havaitakseen kiinnikkeet, joilla kipsilevy on kiinnitetty nastaan. Tästä syystä ne soveltuvat yleensä tappien, putkien ja sähköpiirien paikantamiseen.

Paikallistaaksesi nastat, skannaa nastanetsijä hitaasti seinän poikki pitäen skannauspainiketta alhaalla. Merkitse seinään, missä kohtaa laite alkaa piippaamaan (tapin reuna) ja missä kohtaa se lakkaa piippaamasta (toinen reuna). Jos olet vaihtamassa vanhaa lääkekaappia, tarkista olemassa olevien kiinnikkeiden paikat, sillä ne voivat hyvinkin olla pulttien sisällä. Yleisesti ottaen nämä merkit ovat 16 tuuman päässä toisistaan niiden keskipisteistä mitattuna. Näiden kahden merkkiparin välissä olevat hälytykset ovat todennäköisesti vesijohtoja, viemäreitä tai johtoja. Kyseessä voi olla myös vaakasuora tukkeutuminen.

Huomautus: Monet rakentajat asentavat pesualtaan taakse 2×6-puupalan, joka kulkee reunimmaisena ja vaakasuorassa nastasta nastaan. Tämä tunnetaan nimellä tukirakenne, ja sen erityinen käyttötarkoitus tässä tapauksessa on rakenneosana lääkekaapin ripustamista varten. Tämä tekee lääkekaapin asentamisesta tai vaihtamisesta helppoa. Kannattaa tutkia nastojen välistä, noin 60 ja 72 tuuman korkeudelta maasta, onko seinän takana esteitä.

VAIHE 2: Aseta lääkekaappi seinälle.

Lääkekaappeja ja niitä käyttäviä henkilöitä on erikokoisia. Jos kaapin etupuoli on peilattu, kiinnitä erityistä huomiota sen korkeuteen; peilin tulisi olla silmien korkeudella. Muista, että "silmien korkeus" on suhteellinen, riippuen kodin asukkaiden pituudesta. Hyvä perussääntö on asentaa kaappi siten, että peilin keskipiste on noin 64 tuuman korkeudella maasta. Näin peilitilaa riittää useimmille perheenjäsenille ja vieraille.

Aseta lääkekaappi seuraavaksi seinän tasalle suunnilleen siihen kohtaan, johon haluat asentaa sen. Jos seinän takana on harkko, kaappi kannattaa ripustaa harkkoon ajetuista kiinnikkeistä. Varmista myös, että mikään kiinteä tai siirrettävä (ovet, laatikot, valaisimet ja vastaavat) ei ole esteenä, jos ripustat kaapin tähän kohtaan.

VAIHE 3: Tasaa kaappi ja merkitse ylä- ja alareunat lyijykynällä.

Kun olet määrittänyt parhaan paikan lääkekaapin asentamiselle, ota avustaja mukaan pitämään sitä paikallaan. Hae sillä välin vaaka ja aseta se kaapin päälle (olettaen, että kaapissa on reunus – jos ei ole, pidä sitä yksinkertaisesti yläreunaa vasten). Tee tarvittavat säädöt, kunnes kaappi on täysin vaakasuorassa, ja piirrä sitten viivat, joissa rungon ylä- ja alareunat kohtaavat seinän.

VAIHE 4: Merkitse kiinnitysreiät seinään kaapin takapaneelin läpi.

Kun auttajasi pitää edelleen kaapista kiinni, avaa sen ovi (tai ovet) ja etsi reiät sisäpuolelta. Merkitse seinään kynällä X-merkki jokaista tunnistamaasi asennusreikää vastaavaksi. Ota sitten kaappi pois seinästä ja aseta se sivuun turvallisen välimatkan päähän – et halua vahingoittaa kaappia, kun poraat seinään.

VAIHE 5: Poraa seinään oikeankokoisella poranterällä.

Jos edellisessä vaiheessa tehdyt merkit ovat linjassa pulttien tai tukien kanssa, kaappi on helpompi asentaa. Jos näin ei ole, sinun on asennettava onttoja seinäankkureita, jotta kaappi ei pääse irtoamaan seinästä.

 • Jos X-kohdat osuvat tukiin tai tappeihin, tarvitaan vain esiporaus sarjan yksinkertaisia puuruuveja varten.
 • Jos X-kohdat osuvat tyhjään ontelotilaan, etsi sarjasta onttoja seinäankkureita. Sovita seinäankkurit sopivan kokoiseen bittiin. Sen pitäisi olla hieman napakka ja vaatia ankkurin naputtamista seinään, mutta ei niin napakkaa, että ankkurit taipuvat, vääntyvät tai vahingoittavat seinää.

Varusta porakone/porakone oikealla bitillä ja poraa sitten reiät seinään siihen kohtaan, johon X-merkintä merkitsee paikkaa. Toimi tässä varovasti; jos poratut reiät ovat liian suuria, kaappi todennäköisesti heiluu.

Huomautus: Joissakin tapauksissa kaapin mukana ei ehkä tule lainkaan laitteistoa. Jos näin on, valitse aluslevykärkiset kaappiruuvit, jotka tunnetaan myös nimellä taskureikäruuvit.

VAIHE 6: Ruuvaa kaappi seinään.

Aseta kaappi takaisin seinälle ja sovita sen ylä- ja alareunat vaiheessa 3 piirrettyihin lyijykynäviivoihin. Kun avustajasi pitää kaapista kiinni, ruuvaa kiinnittimet kaapin takaosassa olevien reikien läpi kaapin kaikkiin reikiin ja pultteihin tai ankkureihin.

Älä kiinnitä niitä tiukasti, ennen kuin olet vakuuttunut siitä, että kaappi on täsmälleen haluamallasi paikalla.

Miten upotettava lääkekaappi asennetaan?

Upotettavan lääkekaapin asentaminen on melko paljon työläämpää, mutta se on silti projekti, jonka osaava tee-se-itse-rakentaja voi hoitaa. Seuraavissa ohjeissa esitetään kaikki kriittiset kohdat upotetun lääkekaapin asentamisessa.

TARVIKKEET

 • Upotettava lääkekaappi
 • Kynä
 • Ruuvien etsin
 • Kipsilevysaha
 • Taskulamppu
 • Pyörösaha tai jiirisaha
 • Vaaka
 • Jännitemittari
 • Yleisveitsi
 • Pistosaha
 • Porakone
 • 2×4 runkopuuta
 • Kipsilevyruuvit
 • 1½ tuuman aluslevyruuvit
 • Kipsilevyn saumausmassaa
 • Spacle-veitset
 • Hiontasieni
 • Pohjuste
 • Maali
 • Pensseli

VAIHE 1: Tutki seinä huolellisesti.

Upotetun lääkekaapin DIY-asennuksessa on erityisen tärkeää tietää, mitä kipsilevyn takana piilee. Käytä nastojen etsimistä saadaksesi karkean käsityksen siitä, missä seinän takana olevat nastat sijaitsevat, ja merkitse niiden reunat lyijykynällä.

Varmista, että huoneen virta on katkaistu sähkökeskuksesta ennen kuin jatkat. Piirrä sitten 5 × 5 tuuman neliö siihen tappien väliseen alueeseen, johon kaappi tulee, ja leikkaa se varovasti irti kipsilevysahalla. Vielä ei tarvitse leikata nopeasti tai aggressiivisesti, joten tee-se-itse-itse-rakentajien kannattaa käyttää aikaa, kunnes neliö on poistettu kokonaan.

Huomautus: Varmista, että seinä ei ole kantava seinä. Jos se on, jatka tämän oppaan lukemista loppuun asti ja päätä, onko kantavan seinän uudelleen muotoilu vaivan arvoista.

VAIHE 2: Tarkista, ettei seinässä ole käyttövesijohtoja, jotka voisivat olla sisäänvedetyn lääkekaapin tiellä.

Käytä taskulamppua tarkastellaksesi seinän sisäpuolta. Etsi johtoja, syöttöjohtoja ja putkia. Jos näitä kohteita on, vaihda neliö, mutaa, teippaa, hio ja asenna pinta-asennettava kaappi. Jos niitä ei ole tai jos niiden ympärillä on riittävästi tilaa työskennellä (eli ne ovat seinän pulttipaikan takaosaa kohti), siirry seuraavaan vaiheeseen.

VAIHE 3: Arvioi kaapin sijoittaminen.

Kun olet todennut, että kipsilevyn takana oleva tila on sopiva, aseta lääkekaappi seinää vasten ja hanki karkea käsitys sen sijoittelusta. Kaappi roikkuu yleensä suoraan kylpyhuoneen pesualtaan keskikohdan yläpuolella, mikä tarkoittaa, että seinän sisällä on todennäköisesti tehtävä jonkin verran kehystystöitä. On kuitenkin tärkeämpää tehdä tämä työ oikein ja saada kaappi näyttämään oikealta kuin leikata kulmista ja saada kaappi vinoon.

Merkitse seinään keskelle, mihin lääkekaappi tulee. Tämä on yleensä suoraan pesualtaan yläpuolella, noin 64 tuuman korkeudella maasta.

VAIHE 4: Mittaa sisäänvedettävä lääkekaappi ja siirrä sen ääriviivat seinälle.

Sisäänvedettävissä lääkekaapeissa on yleensä ulkonevat laipat ja ovet, joten on tärkeää mitata itse kaappirasia. Aseta kaappi varovasti kuvapuoli alaspäin ja mittaa kaapin takaosan korkeus ja leveys. Usein on hyvä lisätä tähän mittaukseen ¼ tuumaa, jotta kaapin asentamisessa seinän sisälle on hieman liikkumavaraa.

Käytä mittanauhaa, lyijykynää ja vaakaa keskimerkin avulla näiden mittojen siirtämiseksi seinälle. Jos kaappi on esimerkiksi 14 tuumaa leveä (lisäämällä ¼ tuumaa liikkumavaraa varten), mittaa vasemmalle 7⅛ tuumaa ja piirrä merkki, jonka jälkeen mittaa oikealle 7⅛ tuumaa ja merkitse merkki.

Piirrä kuplavaa’an avulla luotiviivat seinään näiden merkkien kohdalle. Toista prosessi ylä- ja alalinjalle jakamalla kaapin korkeus (plus ¼ tuumaa) kahdella, merkitsemällä seinä ja piirtämällä vaaitusviivat.

Sovita kaappi koekäyttöön varmistaaksesi, että se mahtuu ääriviivojen sisään ja että se on luotisuorassa ja vaakasuorassa.

VAIHE 5: Tarkista vielä, että olet katkaissut sähköt kylpyhuoneeseen.

Jos seinän takana on johtoja, tarkista vielä kerran, että olet katkaissut virran kylpyhuoneesta. Näin estät sen mahdollisuuden, että erehtyvä teränisku viiltää valaistuspiirin läpi ja aiheuttaa sinulle sähköiskun.

Vaikka johdot olisivat poissa tieltä mutta samassa pulttipesässä, on parempi olla varma kuin katua. Etsi sähkötaulusta sopiva katkaisija ja käännä se pois päältä -asentoon. Muista suunnata takaisin ja tarkistaa johto kosketuksettomalla jännitetestillä varmistaaksesi, että johto on todellakin kuollut.

VAIHE 6: Leikkaa piirtämääsi ääriviivaa pitkin kipsilevysahalla.

Raaputa kipsilevyn pinta yleistyöveitsellä vaiheessa 3 piirrettyä ääriviivaa pitkin. Leikkaa kipsilevysahalla varovasti ääriviivaa pitkin poistaaksesi sen osan kipsilevyä, johon kaappi tulee.

On mahdollista, että jossain tuon ääriviivan sisällä on tappi. Jotta kaappi voidaan sijoittaa ja keskittää pesualtaan yläpuolelle, tuo tappi on poistettava ja kehystettävä. Jos näin on, leikkaa tappi yksinkertaisesti sauvasahalla siitä kohdasta, jossa se osuu leikkausraon ylä- ja alareunaan.

VAIHE 7: Asenna tukiristikko tukemaan upotettua lääkekaappia.

Ennen kuin jatkat, sovita kaappi koekäyttöön varmistaaksesi, että se sopii haluamallasi tavalla. Jos kipsilevyä on leikattava, poista ylimääräinen osa varovasti työkaluveitsellä, kunnes kaappi sopii hyvin.

Seuraavaksi leikkaa kaksi 2×4-palaa sahatavaraa niin, että ne ovat noin 2 tuumaa pidempiä kuin kaapin kokonaiskorkeus. Nämä laudat toimivat tukimateriaalina. Aseta ne kipsilevyn taakse aukon molemmin puolin ja pidä ne pystysuorassa. Työnnä kipsilevyruuvit kipsilevyn läpi ja näihin uusiin seinän takana oleviin harkkoihin. Käytä kolmea tai neljää ruuvia per puoli, jotta kaappi saa vakaan tuen.

Huomautus: Tukitappien ei tarvitse olla reunimmaiset kuten muut seinän tapit. Ne voivat olla litteitä, jolloin niitä on helpompi pitää kipsilevyn takaosaa vasten.

VAIHE 8: Ripusta lääkekaappi kehystettyyn seinäaukkoon.

Aseta lääkekaappi aukkoon, jonka molemmilla puolilla on uudet tukit. Työskentele kaapin sisäpuolelta käsin ja lyö ruuvit lääkekaapin kyljen läpi ja puupölkkyyn.

Aja ruuvi jokaiseen kulmaan, mutta älä kiristä ruuveja ennen kuin olet tarkistanut kaapin suorakulmaisuuden ja tasaisuuden. Viritä kaappia ja kiristä ruuveja hitaasti, jotta se istuu täysin tasan seinää vasten, suorassa ja vaakasuorassa.

VAIHE 9: Viimeistele kaappi.

Viimeistele asennus. Varmista, että ovi voi pysyä sekä avoimessa että suljetussa asennossa, jotta kukaan ei vahingossa lyö päätään avoimeen oveen. Säädä tarvittaessa saranat niin, että ovi istuu itse kaapin kanssa samassa tasossa. Pyyhi myös mahdolliset kynänjäljet pois.

Jos kaapin ympärillä on paljaita kipsilevyn reunoja tai halkeamia, täytä ne kipsilevymassalla tai spagaatilla ja anna niiden kuivua. Kun se on kuivunut, hio massa tasaiseksi ennen seinän pohjamaalausta ja maalausta.

Ammattilaisten vinkkejä lääkekaapin asentamiseen

 • Teippaa ovi (tai ovet) tilapäisesti kiinni suojautuaksesi vaurioilta asennuksen aikana.
 • Sähkötyökalut ja kosteus eivät sovi yhteen: Varmista ennen porakoneen/porakoneen käyttöä, että alue on täysin kuiva.
 • Älä huolehdi asennuksen jälkeen näkyvistä kynänjäljistä. Pyyhi ne vain pois!

Viimeiset ajatukset

Olipa kyseessä pinta-asennettava lääkekaappi tai upotettava lääkekaappi, oikea asennus on avainasemassa. Kaapin on oltava varma ja turvallinen, ja sen on toimittava oikein ilman, että ovet heiluvat ulospäin tai kaappi heiluu). Kun noudatat tämän oppaan vinkkejä, lääkekaapin turvallinen ja varma asentaminen onnistuu useimmilta rautaisilta.

Usein kysytyt kysymykset lääkekaapin asentamisesta

Vaikka tässä on paljon tietoa lääkekaapin asentamisesta, mutta joitakin kysymyksiä saattaa silti jäädä avoimeksi. Seuraava osio pyrkii auttamaan, sillä se koostuu joistakin lääkekaapin asennushankkeisiin liittyvistä useimmin kysytyistä kysymyksistä.

Kysymys: Kuinka paljon tilaa on oltava turhamaisuuden ja lääkekaapin välissä?

Turhamaisuuden ja lääkekaapin välinen tila on jokseenkin sattumanvarainen, sillä lääkekaappeja on erikokoisia. Tärkeää on, että lääkekaapin keskipiste on noin 64 tuuman päässä maasta.

Kysymys: Voiko lääkekaapin ripustaa ilman pultteja?

Voit, mutta sinun on käytettävä onttoja seinäankkureita. Nämä laitteiston osat työnnetään seinän läpi ja ne tarjoavat tukea ja lujuutta, jota pelkän kipsilevyruuvin kierteet eivät pysty tarjoamaan. Jos tarvitset apua nastojen löytämiseen ilman nastanetsintälaitetta, tässä artikkelissa on useita tapoja tehdä se.

Kysymys: Pitäisikö upotettava seinäkaappi ripustaa tappien väliin vai niiden päälle?

Upotettavien seinäkaappien on laskeuduttava tappien väliin, jotta ne voidaan upottaa. Jos kaapin tiellä on tolppa, se on ehkä leikattava kaapin tieltä.

Kysymys: Voiko lääkekaapin asentaa kipsilevyyn?

Kyllä, mutta sen asentaminen kipsilevyyn (eikä suoraan tappiin) edellyttää erityisiä onttoja seinäankkureita. Nämä ankkurit laajenevat reiässä ja tarjoavat enemmän pinta-alaa, jolloin laitteisto kestää enemmän painoa kuin pelkät kipsilevyn ruuvikierteet kestävät.

Q. Miten upotettu lääkekaappi asennetaan kantavaan seinään?

Upotetun lääkekaapin asentaminen kantavaan seinään on hankalaa:

 1. Poista kaikki kipsilevy lattiasta kattoon kaapin kohdalta.
 2. Rakenna tilapäinen tuki seinän molemmille puolille, noin kaksi metriä seinästä taaksepäin.
 3. Poista tiellä oleva tappi.
 4. Asenna kahdesta sahatavaran palasta, rakennusliimasta ja ½ tuuman vanerista tehty 2×6-otsikko. Liimaa ja ruuvaa nämä palat yhteen ja aseta ne ylälevyn alle, niiden tappien väliin, joihin kaappi tulee.
 5. Asenna kaksi nostotolppaa, yksi otsikon kummankin pään alle.
 6. Asenna kaksi nostotolppaa (noin 40-48 tuumaa) edellisiä nostotolppia vasten ennen kuin asennat levyn niiden poikki.
 7. Asenna kaksi muuta nostotolppaa levyn ja otsikon väliin.

Seinän pitäisi nyt olla kehystetty ja siinä pitäisi olla riittävästi tilaa upotettavalle kaapille.