Laajeneva vaahtomuovi vs. betoniaitapylväs: Kumpi vaihtoehto on paras projektillesi?

Laajeneva vaahtomuovi vs. betoniaitapylväs: Kumpi vaihtoehto on paras projektillesi?

Betoni on ollut käytössä muodossa tai toisessa jo tuhansia vuosia. Nykyaikainen sementtipohjainen versio ilmestyi ensimmäisen kerran 1820-luvun puolivälissä, ja sukupolvet DIY-harrastajia ja ammattilaisia ovat käyttäneet sitä. Se on edullista ja oikein sekoitettuna erittäin kestävää.

Paisuva vaahto on ollut käytössä 1950-luvulta lähtien, mutta paisuva vaahto on suhteellisen uusi tuote. Olemme tarkastelleet tarkemmin molempien ominaisuuksia, jotta voimme auttaa selittämään ja ratkaisemaan paisuva vaahto vs. betoninen aitapylväs -kiistan.

Betoni on perinteinen materiaali, jota käytetään aitapylväiden asettamiseen.

Betoni valmistetaan sekoittamalla sementtiä ja vettä ja lisäämällä kiviainesta, joka on yleensä hiekkaa, soraa tai näiden yhdistelmä. Mittasuhteet ovat tärkeitä. Se saattaa usein vaikuttaa siltä, että se on heitetty yhteen vähällä huolellisuudella, mutta väärä sekoitus voi olla heikko ja altis murentumaan tai halkeilemaan. Oikein tehtynä se voi kestää 50 vuotta tai kauemmin.

Betonia arvostellaan kuitenkin laajalti sen ympäristövaikutuksista, jotka liittyvät sekä komponenttien tuotantoon että maaperän saastumiseen käytön yhteydessä. Jotta aidan pylväs pysyisi tukevana, suositellaan reikää, joka on 1/3 pylvään korkeudesta. Tämä tarkoittaa, että betonia tarvitaan paljon enemmän kuin pinnalta näyttää. Monet ihmiset pitäisivät vaihtoehtoa parempana, jos se olisi saatavilla.

Paisuva vaahtomuoviaitapylvässeos on kaksikomponenttinen polymeeri.

Paisuva vaahtomuovi on suosittu rakojen täyteaine ja eriste. Se toimitetaan yleensä aerosolipurkissa tai se pumpataan siihen tarkoitetuilla laitteilla kaupallisissa sovelluksissa. Paisuva vaahto aitapylväiden kiinnitykseen on kaksikomponenttinen polyuretaanihartsi, joka toimitetaan kevyessä pakkauksessa. Kaksi komponenttia reagoi keskenään sekoitettaessa.

Vaikka kyseessä on muovityyppi, polyuretaanituotteiden valmistajat väittävät, että ne ovat paljon ympäristöystävällisempiä kuin öljypohjaiset tuotteet ja betoni. Niiden valmistuksessa käytetään vähemmän energiaa. Raaka-aineita tarvitaan vähemmän, ja jätettä syntyy vähemmän. Teknisesti ottaen ne eivät vahingoita hormonitoimintaa ja hormonijärjestelmiä, eikä aitapylväiden sekoitus saastuta ympäröivää maaperää. Aitapylväsvaahto ei myöskään hajoa ja vaaranna pohjaveden pilaantumista.

Betoni on paljon raskaampaa mutta maksaa vähemmän kuin paisuva vaahto.

Kun aitapylväitä asetetaan betoniin, asiantuntijat suosittelevat käyttämään vähintään kahta 50-kiloista pussia kaupasta ostettua sekoitusta 4×4-tuumaista pylvästä varten kahden jalan syvyiseen kuoppaan (saatavana The Home Depotista). Tällaisen betonin ostaminen on hyvä ajatus, koska se poistaa arvailun valmisteluista. Lisää vain vesi ja kaada.

Sitä vastoin vastaava pakkaus suosittua tuotetta, kuten Sika-aitapylvässeosta (saatavana The Home Depotista), painaa vain 2,5 kiloa! Tätä esimerkkinä käyttäen on helppo hahmottaa, kuinka paljon nämä tuotteet laajenevat.

Se, että polyuretaanivaahto on paljon kevyempää ja huomattavasti vähemmän tilaa vievää, ei kuitenkaan näy hinnassa. Tyypillisesti kustannukset ovat noin kolminkertaiset vastaavaan betonimassaan verrattuna.

Betonin täydellinen kovettuminen kestää kauemmin, ja vaahto kovettuu paljon kylmemmissä olosuhteissa.

Kun betonia käytetään pylväsreikien täyttöön, on yleensä tarpeen tarjota jonkinlainen väliaikainen tuki, koska betoni ei tavallisesti kovetu riittävästi, jotta pylväs pysyisi pystyssä itsestään vähintään 30 minuuttiin. Voi kestää useita tunteja, ennen kuin betoni tuntuu pinnalla kunnolla kovalta, ja 7-30 päivää, ennen kuin se on täysin kovettunut.

Paisuva vaahtomuovipylvässeos kovettuu niin kovaksi, että pylväs jää tukematta muutamassa minuutissa. Se voi olla täysin kovettunut varttitunnissa. Se on myös paljon vähemmän riippuvainen lämpötilasta, mikä on eri asia kuin betoni, jota ei pitäisi koskaan tehdä, jos on olemassa jäätymisvaara. Jos betonimassan veteen muodostuu jäätä, se tuhoaa rakenteen.

Ainoa haittapuoli paisuvan vaahdon nopeudessa on se, että sinun on oltava täysin valmistautunut etukäteen, ja kaikki on oltava paikoillaan. Betoni antaa sinulle hieman aikaa korjata pieniä virheitä tai suoristaa hieman kallistunut pylväs. Paisuva vaahto ei anna.

Tavalliset aidan pylväiden korjaustuotteet eivät ole yhteensopivia paisuvan vaahdon kanssa.

Erilaisia kiinnikkeitä ja aidan pylväiden korjauspiikkejä voidaan käyttää kiinnittämään puisia aidan pylväitä, jotka ovat vaurioituneet tai joissa on jonkin verran lahoa. Betoni tarjoaa vahvan tuen näille tuotteille.

Paisutetulla vaahdolla ei ole läheskään samanlaista tiheyttä tai jäykkyyttä. Se on riittävän vahva pitämään pylvään pystyssä normaaliolosuhteissa, mutta sillä on vain vähän rakenteellista lujuutta. Piikin iskeminen siihen tekisi enemmän vahinkoa kuin hyötyä, ja valmistajat varoittavatkin vaahtomuovin käytöstä kantavissa tilanteissa. Esimerkiksi betoni on edelleen parempi valinta suuriin pihatieportteihin, mutta ainakin yhdellä valmistajalla on testivaiheessa rakenteellinen versio paisuvasta vaahdosta.

Kuten usein tällaisissa keskusteluissa, ei ole olemassa yhtä ainoaa vastausta kysymykseen paisuva vaahtomuovi vs. betoninen aidan pylväs. Kevyissä aidoissa tai sellaisissa paikoissa, joissa ei esiinny kovia tuulia, vaahtomuovi on nopeampi ja helpompi käyttää. Jos rakenteellinen lujuus on ongelma, betoni on silti parempi valinta.