Kuunlilja maaperä

Upeasta lehdistöstään tunnetut kuunliljat voivat parhaiten puolivarjossa ja varjossa, missä niiden lehdistö pysyy terveimpänä. Mitä aurinkoisempi kasvupaikka on, sitä tärkeämpää on, että maa on riittävän kostea. Katso vinkit kuunliljojen kasvatukseen, hoitoon ja eri lajeihin. Menestymisen kannalta tärkeintä on, että maa on kostea tai tuore, mutta.

Varjokasvina pidetty kuunlilja viihtyy myös auringossa, kunhan maa on kosteaa. Valoisa – muttei paahteinen – kasvupaikka sopii hyvin kuunliljoille, joiden lehtien.

Puutarha tarvitsee kalkkia!

Kuunlilja maaperä

Lukijamatka: Toscana, Italia 3. Yksi yleisimpiä valkoreunalehtisiä kuunliljoja, keskikokoinen. Mikä kuunlilja -lajike mahtaa sietää parhaiten aurinkoa. Minulla kasvaa kuunlilja auringossa ja viihtyy ihan hyvin, tosin maaperä. Loppukesästä tai alkusyksystä jaetaan kuunliljat, kurjenpolvet.

Istutuskuopan maa on usein ilmavampaa kuin ympäröivä maa. Useat lajikkeet menestyvät myös osittain aurinkoisella tai kuivahkolla.

Keltalehtinen kuunlilja ja punastuva hortensia

Kuunlilja maaperä

Kyllä kuunliljoissa riittää potentiaalia kestävään kotipuutarhurointiin näin niin kuin ravinnonkasvattamisenkin osalta. Maaperä, kasvualustan syvyys, kosteusolot, valoisuus, tuulisuus. Pionelle tarvitaan valoisa paikka ja ravinteikas maaperä. Koska kuunliljan jakaminen tapahtui kesän alussa, mikä on hieman myöhäinen. Perenna, jossa sinisenharmaat lehde. Istutetaan kosteahkoon maaperään. Ei kova paahde, mutta valoisa ja läpäisevä maa herättävät himalajanesikon.

Korkea- ja leveäkasvuinen kuunlilja viihtyy puolivarjossa tai varjossa jolloin. En tiedä, mikä tuon maa -aineksen oikea nimi on. Tunnisteet: kasvien valinta, kasvupaikka, kesä, kukat, kuunlilja, perennat, puutarha. Isokasvuisilla maksaruohoilla maaperä voi olla ravinteikkaampi.

Suomen maaperä on luonnostaan hapanta, noin pH 5-6. Hapan metsämaa Ongelma: Maa on Suomessa pääsääntöisesti hapanta eli maan pH on alle 6. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät kuitenkin parhaiten lievästi. Se on myös kevyen kaunis kasvi kuunliljojen ja muiden lehtevien varjoperennojen rinnalla. Ja hapan maa merkitsee, että loppujenkin lajien pitää olla kalkinkarttajia.

Kasvillisuuden suunnittelu

Kuunlilja maaperä

Lailan suosikkeihin kuuluvaa kuunliljaa on istutettu ruukkuihin. Valitettavasti maaperään on tullut joku virus, enkä voi enää kasvattaa niitä. Kun kasvualustaa ei ole kalkittu, maa on hapan. Sopivasti kalkittu maaperä on neutraalia ja siinä useimmat puutarhakasvit viihtyvät parhaiten. Maa kannattaa kalkita 3-4 vuoden välein, ei tarvitse säännöllistä lannoitusta. Jaetaan varhain keväällä tai syyskuussa.

Kaunis keväästä syksyyn saakka. Kotkansiipi ja kuunliljat pysyvät vehreinä koko kesän. Jos alueella kasvaa entuudestaan mäntyjä ja varvikkoa, on maaperä todennäköisesti otollinen myös. Kuunlilja (Hosta), lehtiperenna.

Jaloangervot viihtyvät kuunliljojen kanssa samanlaisessa maaperässä ja puolivarjoisessa paikassa, nekin siis sopivat hyvin toistensa joukkoon. Puutarhasisulla kannoin 16 kilon paketin kuunliljoja autoon. Maaperä on saven ja soransekaista hiekkamultaa, johon olen lisännyt kevään. Yksi tunnelmakuva viikonlopulta, malleina poseeraavat punertuva hortensia Grandiflora ja (nimetön) valkoreunainen kuunlilja sekä seassa. Kaavamuutosalue sijaitsee Viertolan laajan savialtaan alueella. Hanki pihaan ja puutarhaan grillit, kalusteet, pihatarvikkeet kuten kasvihuoneet, puutarhakoneet, pihavälineet, pumput ja ruukut. Maa on multavaa savimaata ja kamalan helposti tiivistyy.

Perennat valitaan ensisijaisesti lajeista kuunlilja (hosta). Lehtihome pysyy maaperässä ja saattaa siirtyä myös muihin.