Kuka keksi lahjapakkaukset? Opi perinteen alkuperä

Odotan joululahjojen antamOnta koko vuoden. Osa jännitystä on löytää täydellinen lahja ystävälle tai perheenjäsenelle, jolle on vaikea tehdä ostoksia, mutta eniten odotan lahjojen käärimistä juhlapaperiin, nauhoihin ja itse tehtyihin rusetteihin. Valitsen joka vuosi teeman ja käärin kaikki lahjat yhteensopiviin väreihin ja kuvioihin, jotta laatikot näyttävät kauniilta kuusen alla. Lahjojen kääriminen ei tietenkään rajoitu vain joulusesonkiin: teen kaikkeni myös syntymäpäivälahjojen, häälahjojen ja vauvakutsujen yhteydessä.

Perheeni on aina paketoinut lahjoja, mutta tänä vuonna aloin miettiä, miten tämä perinne sai alkunsa. (Se is Loppujen lopuksi aika tuhlailevaa). Tutkin asiaa, ja sain selville, että ensimmäiset kirjatut käärityt lahjat ovat peräisin jo 1300-luvulta. Ja kävi ilmi, että varhaisimpia lahjapakkausmenetelmiä ei tehty lainkaan paperilla.

Kuka keksi lahjapakkaukset? Opi perinteen alkuperä Miksi paketoimme joululahjat?

Ensimmäinen kirjattu lahjapaperin muoto on itse asiassa kangas: Kolmen valtakunnan aikana perinteistä korealaista kansanuskontoa harjoittavat uskoivat, että käärityt esineet symboloivat suojelua ja hyvää onnea, joten kankaaseen käärityn lahjan antaminen oli tapa antaa vastaanottajalle suojelua ja onnea. Toinen varhainen lahjapakkausperinne on japanilainen furoshiki-tyyli (lahjojen kääriminen kankaaseen), joka on ollut käytössä jo Tokugawan kaudella 1600-luvulla.

Jopa tietäjät käärivät Jeesus-lapselle tuomansa lahjat, vaikka he käärivät kultansa, suitsukkeensa ja mirhansa pieniin aarrearkkuihin eivätkä punaiseen ruutupaperiin. Tämä on todennäköisesti myös syy siihen, miksi yhdistämme lahjapaketoinnin jouluun, vaikka sitä tehdään useimpien lahjojen antamisen juhlapäivinä.

Käärepaperin historiaa

Miten sitten siirryimme nykyisin käyttämäämme nykyaikaiseen paperiseen lahjapaperikääreeseen Se kaikki voidaan lukea joulukorttien yleistymisen ansioksi: 1800-luvun puolivälissä ihmiset alkoivat lähettää paperisia joulukortteja ympäri Eurooppaa ja Amerikkaa. Kun painotekniikka kehittyi, paperikorttien painaminen ja myyminen helpottui. Lopulta tavasta tuli niin suosittu, että korttivalmistajat alkoivat painattaa kuvioitua pehmopaperia, joka sopi kortteihin painettuihin kuvioihin, ja kysyntä kasvoi tasaisesti. 1900-luvun alkuun mennessä sekä paperisista joulukorteista että paperisesta pehmopaperista oli tullut länsimaissa erittäin suosittuja.

Mutta todellisen paperisen lahjapaperin keksiminen on Hallmarkin ansiota. Vuonna 1917 Hallin veljekset pyörittivät Kansas Cityssä paperikauppaa, jossa painettiin kortteja ja pehmopaperia tulevaa joulusesonkia varten. Kun he alkoivat painattaa suuria rullia kuviollista käärepaperia, jonka tunnemme ja rakastamme nykyään, kun pehmopaperit, joita ihmiset käyttivät lahjojen käärimiseen, loppuivat kesken. Kahdessa vuodessa Hallmark valmisti ja tuotti suuria määriä lahjapaperia ja myi sitä ympäri maata.

Nykyään amerikkalaiset käyttävät vuosittain yli 3 miljardia dollaria lahjapaperiin. Tämän käytännön kustannukset eivät tietenkään ole pelkästään taloudellisia: Noin neljä miljoonaa kiloa paperista lahjapaperia heitetään pois joka vuosi, koska suurinta osaa siitä ei voida kierrättää. Kun lahjapaperikääreeni loppuvat, siirryn käyttämään sen sijaan uudelleenkäytettäviä kangaslahjakääreitä.

Olitpa sitten käärimässä syntymäpäivälahjaa tai suunnittelemassa juhlapyhiä, ota huomioon lahjojen käärimisen pitkä historia ja ota muutama vinkki niiltä, jotka ovat käärineet lahjansa kankaaseen tai kierrätysmateriaaleihin sen sijaan, että olisivat tilanneet uuden paperirullan.