Kuinka värjätä puulattiat

Värjäys on suosittu tapa tiivistää ja suojata kovapuulattioita. Värjäys on niin yleinen vaihtoehto, koska se auttaa tuomaan esiin puun jyvän ja rakenteen, eikä se kuoriudu ja lohkeile kuten maali. Värjäys on kuitenkin tehtävä kunnolla, jotta se näyttäisi hyvältä, ja värjäysvärejä on saatavilla huomattava määrä. Jotkin värit ovat kristallinkirkkaita, toiset taas maidonvalkoisia. Jotkin tahrat jättävät aavistuksen väriä, toiset taas muuttavat puun värin kokonaan. Tämä perusteellinen opas antaa sinulle paremman käsityksen tahrojen tyypeistä ja siitä, miten kovapuulattiat värjätään oikein.

Erilaiset kovapuulattioiden värjäystyypit

Vaikka käytämme yleensä termiä "tahra" puhuessamme mistä tahansa pinnoitteesta, joka muuttaa puun väriä, tahroja on itse asiassa melko monta eri luokkaa. Nämä ovat yleisimmät tahrojen tyypit:

Öljytahrat – Nämä ovat suosituimpia ja laajimmin saatavilla, koska niitä on helpoin käyttää. Jotkin öljyväritahrat sisältävät vain väriainetta, jotkin vain pigmenttiä ja jotkin väriaineen ja pigmentin yhdistelmää.

Lakkatahrat – Nämä tahrat ovat samanlaisia kuin öljytahrat, paitsi että ne kuivuvat koviksi ja niitä on hieman vaikeampi käyttää.

Vesipohjaiset värit – Nämä on helpoin puhdistaa, mutta niitä on myös vaikeampi käyttää, koska ne kuivuvat niin nopeasti.

Geelimäiset tahrat – Nämä ovat hyvin paksuja ja sotkuisia levittää, mutta ne poistavat puun epätasaisen värityksen.

Lakkavärit – Nämä kuivuvat nopeasti, joten niitä levitettäessä on yleensä työskenneltävä jonkun toisen kanssa.

Oikean värilaastin valitseminen

Tärkein seikka, joka on otettava huomioon, kun etsit parasta tahraa puulattioille, on se, minkä tyyppistä puuta olet värjäämässä. Jokaisella puulajilla on erikokoiset huokoset ja rakeet, ja tämä vaikuttaa siihen, miten väriaineet imeytyvät. Tammi on helpoimmin värjättävissä oleva puu, ja se ottaa monia värejä ongelmitta. Toisaalta männyn, vaahteran ja koivun huokoset ovat pieniä ja rakeet tiiviitä, joten väriaine ei imeydy helposti, ja niitä on vaikea värjätä. Näin ollen nämä puut näyttävät usein paremmilta, kun ne jätetään värjäämättä. Jos haluat tietää, millaista tahraa ja väriä tiettyyn puulajiin kannattaa käyttää, suosittelemme kuvahaun suorittamista kovapuulajin ja haluamasi tahraustyypin mukaan (esim. Douglas-kuusi vesipohjaisella tahrauksella). Näin saat käsityksen siitä, mitä tahraa kannattaa kokeilla.

Kun olet kerännyt muutaman esimerkkitahran kokeiltavaksi, valitse pala (tai useampi pala) lattianpäällystettä ja levitä eri tahroja. Kokeile kutakin värityyppiä ja väriä, ja lopulta löydät täydellisen tahran muuhun lattiapintaan.

Miten lattiat värjätään?

1) Hio lattia.

Ensimmäinen vaihe lattian värjäämisessä on sen hionta. Tämä poistaa rumat naarmut ja antaa sileän pinnan värjäystä varten. Kun olet hionut, imuroi lattiat huolellisesti, jotta kaikki pöly saadaan poistettua kokonaan.

2) Nosta jyviä.

Käytä seuraavaksi menetelmää nimeltä "water popping", jolla nostat lattian raitaa ja autat sitä hyväksymään tahran paremmin. Voit tehdä tämän ajamalla märällä mopilla lattian yli ja antamalla sen kuivua noin puoli tuntia ennen kuin aloitat värjäyksen.

3) Levitä tahra.

Kun lattia on kuivunut, levitä tahra lattialle sienellä tai rätillä ja kulje värin suuntaisesti. Muista vääntää sieni tai rätti usein, jotta saat lattian peittymään tasaisesti. Poista ylimääräinen tahra viiden tai 10 minuutin kuluttua voimakkain vedoin. Muista, että mitä kauemmin annat väriaineen imeytyä puuhun, sitä tummemmaksi se muuttuu. Anna tahran kuivua perusteellisesti ennen kuin kävelet sen päällä.

Kuinka värjätä puulattiat ilman hiontaa?

Olipa sinulla sitten äärimmäinen allergia tai kiintolattiat, joissa on ainutlaatuisia ominaisuuksia, on tilanteita, joissa on epäkäytännöllistä hioa ennen uudelleenkäsittelyä. Näissä tapauksissa on käytännöllisempää käyttää puhdistusainetta ja lattiakiillotusaineita lattioiden uudelleenkäsittelyyn.

1) Puhdista lattiat.

Ennen kuin aloitat, tyhjennä huone huonekaluista ja matoista ja imuroi tai lakaise lattiat pölyn poistamiseksi. Käytä puhdistusliuosta varmistaaksesi, että lattioillasi on koskematon pinta kiillotusta varten.

2) Levitä kiillotusaine.

Kun puhdistusliuos on täysin kuivunut, suihkuta kiillotusaine pieneen osaan lattiaa ja levitä se mikrokuitumoppialustalla lattialle. Anna lattian kuivua vähintään tunnin ajan, ennen kuin kävelet sen päällä, ja anna lattian kuivua 24 tuntia ennen raskasta jalankulkua ja huonekalujen vaihtamista.

Koska et hio, lattiassa näkyy vielä joitakin naarmuja kiillotuksen jälkeen. Jos huomaat lattiassasi näitä naarmuja, voit käyttää pähkinäpuuta niiden ulkonäön minimoimiseksi. Ota ensin saksanpähkinän liha kuorestaan ja hiero sitä naarmua pitkin. Käytä sitten sormeasi lämmittämään naarmua ja auttamaan pähkinän öljyjä tunkeutumaan siihen. Anna vaikuttaa noin viisi minuuttia ja puhdista alue sitten pehmeällä liinalla. Jos sinulla on pähkinäallergia, voit myös kokeilla käyttää ruskeaa kenkälakkaa tai tahramerkkiä naarmujen peittämiseksi.

Kirkkaan maalin levittäminen

Vaikka petsit voivat muuttaa väriä ja tuoda puun kauneutta esiin, ne eivät itse asiassa suojaa puuta millään tavalla. Vaikka kirkaslakkaus on vapaaehtoinen viimeistelyvaihe puuta värjätessä, kirkaslakkaus on tärkeä vaihe, jos haluat suojata puuta vedeltä, kulumiselta ja kemikaaleilta. Kirkaslakat ovat kiiltäviä, puolikiiltäviä ja satiinipintaisia. Kiilto vaikuttaa vain puun ulkonäköön, ei kestävyyteen, joten kiiltoasteen valinta on vain henkilökohtainen mieltymyskysymys.

Vaihtoehtoisia väriaineita harkittavaksi

Jos mietit luonnollista ja vaihtoehtoista tahraa, kotonasi on useita esineitä, joita voit käyttää. Kylmän kahvin levittäminen puuhun voi jättää kiinteän ruskean sävyn. Jos haluat käyttää kahvia värjäyksenä, anna sen vaikuttaa puulla noin 10-15 minuuttia. Kahvitahra toimii parhaiten, jos se on tuoretta, eikä se ole istunut 180 celsiusasteen tai sitä korkeammassa lämpötilassa. Koska väri ei ulotu syvälle puuhun, on tärkeää käyttää kahvipeitteen päälle kirkaslakkaa. Kahvilaikku voi haalistua valossa, eikä se sovellu ulkokäyttöön.

Elintarvikeväri on toinen vaihtoehto, jota kannattaa harkita. Koska elintarvikeväri on myrkytön ja värit ovat kirkkaita ja eloisia, se on ihanteellinen tahra lastenhuoneisiin. Jotta väri ei kuitenkaan hankautuisi pois käsistä tai vaatteista, on hyvä idea lisätä kirkas kerros, kun olet valmis. Ruokaväritahran valmistamiseksi sekoita yksi osa elintarvikeväriä viiteen osaan vettä. Anna värin vaikuttaa puulla noin viisi minuuttia ja pyyhi sitten ylimääräinen väri pois. Anna puun kuivua yön yli ennen kirkasmaalin levittämistä.

Vaikka värjäys vaikuttaa monimutkaiselta tehtävältä, kun käytettävissä on niin monia vaihtoehtoja, kun tiedät, mitä puuta värjäät, millaista väriainetta haluat käyttää ja miten se tehdään parhaiten, värjäyksestä tulee itse asiassa yksinkertainen tehtävä, joka auttaa suojaamaan puuta ja tuomaan esiin puun jyvän kauneuden.

Onko sinulla kysyttävää kovapuun värjäyksestä? Kysy meiltä alla olevassa kommenttiosiossa.