Kuinka vanha taloni on?

Kuinka vanha taloni on?

Mikään ei tyydytä niin hyvin kuin hyvän mysteerin ratkaiseminen, varsinkin kun selvitettävä mysteeri on talosi historia. Vanhan talon keskiverto omistaja tietää vain suurin piirtein, milloin talo on rakennettu. Kiinteistöyhtiö on saattanut sanoa yhtä asiaa, mutta naapureilla on luultavasti omat käsityksensä. Miten siis saat selville, kuinka vanha talosi tarkalleen ottaen on? Määrätietoiselle salapoliisille on tarjolla yllättävän paljon resursseja!

Viranomaisten asiakirjat
Käy kaupungin, kaupungin tai piirikunnan veroarvioijalla. Olettaen, että niitä on ylläpidetty tunnollisesti, verorekistereissä pitäisi luetella jokaisen henkilön nimi, joka on omistanut maan, jolla talosi sijaitsee, sekä kiinteistön arvioitu arvo vuodesta toiseen. Huomaatko äkillisen arvon nousun? Tämä viittaa siihen, että uusi koti on rakennettu aiemmin rakentamattomalle tontille, tai se voi merkitä merkittävän lisä- tai peruskorjauksen valmistumista.

Piirikuntasi virkailija on toinen tärkeä paikka, jossa kannattaa pysähtyä, kun etsit paperipolkua saadaksesi lisätietoja kotisi alkuperästä. Olet kiinnostunut kolmesta tiedostosta: rekisterinpitäjästä (Registrar of Deeds), lohkoluettelosta (tract index) ja myöntäjä- ja saajaluettelosta (grantor-grantee index). Näistä saat kattavan luettelon kaikista kaupoista, jotka ovat koskeneet tonttiasi. Mukana ovat nimet ja päivämäärät, ja lisäksi löydät vuosien varrella jätettyjen oikeudenkäyntien ja panttioikeuksien keskeiset tiedot.

Jos asut kaupungissa, ota yhteyttä paikalliseen rakennustarkastajaan. Pyydä nähdä kaikki katuosoitteeseesi liittyvät lupahakemukset. Koska rakennuslupia tarvitaan yleensä uudisrakentamiseen ja merkittäviin muutostöihin, tämä kyselytutkimus voi palkita sinut mielenkiintoisilla tiedoilla. Vaikka kotisi rakentamispäivää ei annettaisikaan, voit ainakin saada tietoa kaikista merkittävistä muutoksista, joita rakenteeseen on tehty – lisäyksistä ja niin edelleen.

Palovakuutuskartat ovat toinen luotettavien tietojen lähde. Nämä kartat, jotka ovat monissa tapauksissa peräisin 1870-luvulta, voivat auttaa sinua määrittämään kotisi alkuperäisessä rakentamisessa käytetyt materiaalit.

Yhteisön kirjastot
Monet kirjastot omistavat osastoja paikallishistorialle, ja niiden arvokkaat arkistot sisältävät esimerkiksi historiallisia karttoja, alkuperäisiä rakennussuunnitelmia ja jopa vanhoja valokuvia. Tutki vuosikymmeniä vanhojen sanomalehtien kiinteistöilmoituksia ja tutustu alueesi väestönlaskentatietoihin. Tutustu myös testamentteihin ja perunkirjoituksiin, vakuutusluetteloihin, puhelinluetteloihin, kaavoituskarttoihin ja kunnallisiin suunnittelututkimuksiin.

Arkkitehtoninen tutkimus
Jos tapaus on jäänyt yrityksistäsi huolimatta kylmäksi, käännä tutkimuksesi itse taloon: Talon materiaalit, rakennustapa ja arkkitehtoninen tyyli antavat elintärkeitä vihjeitä sen iästä.

Esimerkiksi asfalttilaattalattiat nousivat räjähdysmäisesti suosioon vuoden 1920 tienoilla, mutta ne oli lähes unohdettu vuoteen 1960 mennessä. (Huomaa, että jos ainakin yhdessä kylpyhuoneessasi on vielä alkuperäiset kalusteet, voit yleensä löytää valmistuspäivämäärän, joka on leimattu wc-säiliön kannen alapuolelle!) Niin kauan kuin kotiasi ei ole täysin remontoitu, rakennuttajan materiaalivalinnat viittaavat todennäköisesti tiettyyn rakennusajankohtaan.

Toinen vahva indikaattori iästä on talon tyyli. Kuten muodit vaatemaailmassa, myös eri arkkitehtonisten tyylien suosio vaihtelee. Italialaiset olivat 1850-luvun suosikkeja, Colonial Revival oli muotia 1890-luvulla, ja 1900-luvulle tultaessa Craftsman-tyylisiä taloja oli alkanut ilmestyä kaikkialle.

Voit tietenkin aina palkata ammattimaisen arkkitehtuuritutkijan ratkaisemaan talosi alkuperää ja historiaa koskevat mysteerit. Mutta miksi maksaisit siitä, että joku muu saa kaiken hauskan?